|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Test za nosečnost: kako ga pravilno uporabiti?

M. T., 9.6.2023
Domači test za ugotavljanje nosečnosti je pogosto prvi na katerega se "obrnemo", ko želimo izvedeti ali smo noseči ali ne. V prispevku si lahko preberete, kako ga uporabiti, da bo rezultat zanesljiv.

image
S testom lahko nosečnost ugotavljate sedem dni po ovulaciji. (Freepik.com)
/11


Kako delujejo testi za ugotavljanje nosečnosti?

Testi nosečnosti, ki so namenjeni za domačo uporabo, so izdelani tako, da pokažejo prisotnost gonadotropnega hormona (označujemo ga s kratico hCG), ki ga začne proizvajati posteljica takoj ko se oplojeno jajčece ugnezdi v endometrij maternice. Hormon se sprošča v seč, kjer ga s testom nosečnosti tudi iščemo.

 

Kdaj lahko test nosečnosti izvedemo?

Najbolj zgodaj, ko lahko z nosečniškim testom preverite ali ste noseči ali ne, je sedem dni po ovulaciji. Najprej se mora zgoditi ugnezdenje in šele nato se prične proizvajati hCG, kar se običajno zgodi med šestim in dvanajstim dnevom po ovulaciji, najpogosteje v desetem dnevu po ovuliranju. Ker so testi za ugotavljanje nosečnosti precej dragi, vam svetujemo, da s testiranjem počakate vsaj do desetega oziroma dvanajstega dne po ovulaciji, pa še takrat pri velikem številu žensk test pokaže negativen rezultat, čeprav so dejansko že noseče. Če niste prejemali hCG injekcij (injekcije hCG-ja običajno dobivajo ženske, ki se zdravijo zaradi neplodnosti), se na pozitiven rezultat lahko zanesete, lahko pa dobite tudi negativen rezultat, ki pa ni nujno zanesljiv. Koncentracija hormona hCG se načeloma povečuje vsake dva do tri dni in pri veliko ženskah test ne bo pokazal pozitivnega rezultata vse do prvega izostanka menstruacije ali celo nekaj dni kasneje.


PREBERITE TUDI: Test nosečnosti - najpogostejša vprašanja


Kako izvedemo test za nosečnost?

Testno paličico vzemite iz zaščitne folije tik pred testiranjem, da ne pride v stik z vlago. Za testiranje uporabite drugi curek urina - to pomeni, da morate nekaj urina najprej izpustiti in šele nato podržite paličico pod curek urina ali urin ujemite v posodico in nato testirajte. Če se določite za testiranje v posodici, lahko prav tako uporabite test v obliki paličice, vendar podržite vpojni del paličice v posodici z urinom vsaj 5 do 10 sekund. Vsekakor pred testiranjem dobro preberite navodila za uporabo in se jih čim bolj dosledno držite.

 

Kako dolgo je potrebno pred testiranjem zadrževati urin?

To je odvisno od tega, kako hitro po ovulaciji se odločite za testiranje. Če se testirate bolj zgodaj, zadržujte urin vsaj štiri ure. Več časa po ovulaciji kot izvedete test, večja je verjetnost, da imate višjo vrednost hormona hCG, manj časa vam je potrebno zadrževati urin, ki ga boste testirali.


PREBERITE TUDI: Starodavni test za ugotavljanje nosečnosti


Kako si razlagamo rezultate testa?

Preberite si navodila, ki so priložena, saj so lahko med testi za ugotavljanje nosečnosti različnih proizvajalcev kar precejšnje razlike.

Večina testov ima dve okenci - eno okence je kontrolno in potrjuje, da je bil test izveden pravilno, drugo okence pa pokaže pozitiven ali negativen rezultat. V tem drugem okencu običajno pozitiven rezultat pokaže črtica ali dve črtici v obliki znaka plus. Pri testih, kjer je samo ena črtica pokazatelj pozitivnega rezultata, je kakršnakoli črtica, tudi zelo slabo vidna, dokaz nosečnosti. Pri nekaterih testih se pokaže plus ali minus. Ena črtica v okencu pomeni negativen rezultat, minus (-), dve črtici, ki izgledata kot simbol za plus (+), pa pomenijo pozitiven rezultat, torej nosečnost. Pri simbolu plus je lahko ena črtica manj vidna kot druga, vendar ne glede na to kako močno sta črtici obarvani, rezultat je v vsakem primeru pozitiven.

Vsi domači testi nosečnosti se morajo "prebrati" znotraj določenega časovnega obdobja, ki je določeno v navodilih. Po preteku tega obdobja, test zavrzite in kasnejših sprememb ne upoštevajte, saj niso več povsem zanesljive.

 

Ali lahko uporabimo domači test nosečnosti tudi v primeru prejemanja hCG injekcij?

Lahko, vendar svetujemo, da s testiranjem počakate deset do štirinajst dni po zadnji injekciji, torej ko se "umetno" dodani hormon popolnoma izloči iz telesa. Če boste test izvedli prezgodaj, se vam lahko zgodi, da boste dobili lažni pozitivni rezultat.

Če ste si injicirali:

- 10000 i.e. humanega horionskega gonadotropina počakajte vsaj 14 dni,

- 5000 i.e. humanega horionskega gonadotropina počakajte vsaj 10 dni,

- 2500 i.e. humanega horionskega gonadotropina pa počakajte vsaj 7 dni.

 

Ali jemanje zdravil lahko vpliva na rezultat testa?

Na rezultat vplivajo samo tista zdravila, ki vsebujejo hormon hCG. Priporočljivo je testiranje 14 dni po prenehanju jemanja takega zdravila. Tudi če ste jemali nadomestke progesterona, ti ne morejo vplivati na rezultat testa, saj nosečniški testi merijo samo stopnjo hCG-ja in ne ostalih hormonov v telesu.

 

Kakšna bi morala biti koncentracija hCG-ja?

Normalna koncentracija hormona hCG v seču ženske, ki ni noseča je po navadi nižja kot 1mIE/ml, zelo redko pa tudi do 10mIE/ml. V povprečju je pri noseči ženski koncentracija tega hormona 25mIE/ml 10 dni po ovulaciji, 50mIE/ml 12 dni po ovulaciji in 100mIE/ml 14 dni po ovulaciji.

 

Ko sem naredila test je bil negativen, čez eno uro pa je bila vidna bleda črtica. Kaj to pomeni?

Mogoče ste noseči ali pa enostavno niste imeli dovolj visoke koncentracije hCG-ja, da bi vam test pokazal pozitiven rezultat v časovnem obdobju, ki ga je določi proizvajalec. Priporočamo, da test izvedete ponovno, da se prepričate o rezultatu. Pri nekaterih testih, se pojavi prekinjajoča se črtica, potem ko test nekaj časa stoji.

V splošnem velja, da rezultat, ki se pokaže po preteku časa, ki ga je določil proizvajalec, niso več relavantni, saj je lahko prišlo do kakšne druge kemijske reakcije ali pojava črtkane črte, ki ne pove ničesar.

 

Kateri test je bolj zanesljiv - urinski ali krvni?

Test krvi je bolj točen, ni pa obvezno, da je bolj občutljiv. To je odvisno tudi od laboratorija, ki ga opravi. S kvantitativnim testom, pogosto poimenovan beta hCG test, natančno izmerijo koliko enot hCG-ja je v krvi. To pomeni, da bodo s takšnim testom odkrili najmanjšo možno koncentracijo tega hormona. Obstaja pa tudi druga vrsta krvnega testa, kvalitativni hCG, ki daje samo odgovor ali ste ali niste noseči. Razlikuje se tudi tolmačenje rezultatov od laboratorija do laboratorija - običajne vrednosti za pozitiven rezultat so 5, 10 in 25 enot hCG-ja, koncentracija pod 5 se smatra za negativno. Krvni test, ki reagira samo na 25 enot hCG-ja ni bolj občutljiv za določitev nosečnosti od domačih urinskih testov.

 

VIR: www.ringeraja.ba


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Lažni ali Braxton-Hicksovi popadki
Braxton-Hicksovi ali lažni popadki pomenijo, da maternica »vadi« za porod. Ti popadki niso znamenje, da bi se porod lahk...
3
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
3
Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...
3
Prihaja Baby Expo sejem za nosečke in bodo...
Nosečke in mamice pozor! Rezervirajte si datum 13. april. V Ljubljano prihaja že drugi Baby Expo, sejem za bodoče in mla...
3



Kako se računajo tedni in meseci v nosečno...
Dnevi, tedni, meseci, tromesečja? Če ste zmedeni, niste edini. Medtem ko nekateri govorijo o nosečnosti, ki traja 9 mese...
Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?