|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Smo za otrokove težave s spanjem krivi starši?

Drole Petra, 18.3.2024
Nočno zbujanje otroka za nekatere družine pomeni resen problem. Še huje pa je, če otrok zvečer noče zaspati. To je za starše zelo izčrpavajoče. Zakaj otrok ne more zaspati? Smo za to krivi starši?

image
Triletnik ponoči potrebuje od 10 do 12 ur spanja. (Arhiv Ringaraja.net)
/11


Zakaj zvečer otrok noče zaspati?

Triletnik ponoči potrebuje od 10 do 12 ur spanja, včasih pa tudi kakšen dvourni dremež čez dan.

Nočno zbujanje otroka za nekatere družine pomeni resen problem. Še huje pa je, če otrok zvečer noče zaspati. To je za starše zelo izčrpavajoče. Otroci se pri treh letih učijo o svojem telesu. Med drugim se sprašujejo, ali res nujno potrebujejo spanec. Poleg tega se začenjajo zavedati, da se svet ne ustavi, pač pa se vrti naprej, tudi ko zaspijo. Skrbi jih, da bodo med spanjem kaj zamudili. Lahko pa jih je strah dejstva, da bodo zaspali, vi pa ne boste ves čas ob njem. Vse to so lahko razlogi, zaradi katerih otroci zvečer nočejo v posteljo.


Preveč zanimivega

Lahko se zgodi, da vas otroci s tem samo preizkušajo. Ali moram res v posteljo, če mamica in očka rečeta, da moram? Ali se da izpogajati še nekaj minut za igranje? Vse to lahko otroku roji po glavi. Treba pa je vedeti tudi, da je svet za tako majhnega otroka tako zanimiv, da se mu stežka odreče, pa čeprav le za nekaj nočnih ur spanja.


Ste mogoče krivi starši?

Upiranje spanju pa lahko podzavestno povzročijo tudi starši. Če imate slabo vest, da se čez dan niste dovolj ukvarjali z otrokom, se bo to čutilo. Zato bodite pozorni, da bo večer potekal sproščeno in da se boste od otroka poslovili mirne vesti. Nikar vmes ne razmišljajte, kaj vse morate še postoriti. Vaša prva in trenutno edina naloga je, da otroka s čim manj težavami spravite v posteljo!

 

PREBERITE TUDI: Skupno spanje - da ali ne?


Najpomembnejša je rutina

Sicer pa boste večerne bitke lahko premagali z opazovanjem otroka. Tako ga boste v posteljo spravili še pravi čas. Nikar ne čakajte, da bi se preveč utrudil. Predlagajte mu, naj gre spat raje zgodaj kot pozno. Ne pozabite, da je rutina za otroka, tudi ko ni več dojenček, pomembna. Tako se lažje znajde. Če jo boste ohranjali, bo vedel, kdaj je čas za spanje in se o tem ne bo prepiral z vami. Čas pred spanjem mora vedno miniti v prijetnem vzdušju.


Če ste rutino opustili ali je sploh nikoli niste uvedli, nič hudega. Najprej naredite načrt, kako naj bi po vašem mnenju izgledal večer, torej čas pred spanjem. Ko začenjate s prvo dejavnostjo, na primer večerjo, pojasnite otroku, da boste šli potem v banjo, sledilo bo umivanje zob in branje zgodbe za lahko noč. Za konec ga boste še poljubili in odšli iz sobe. Naj vam želje, na primer po določeni zgodbi ali odprtih vratih sobe, pove takoj, da se ne boste kasneje prepirali. Pojasnite mu, da je spanec zanj zelo pomemben, saj bo naslednji dan imel ogromno energije za igranje, ker bo naspan. Spanec pripomore k dobremu počutju, pomaga pri rasti in spodbuja moč. Vsekakor pa se z otrokom dovolj ukvarjajte čez dan. Tako bosta oba zadovoljna in bosta mirne vesti odšla spat.

 

PREBERITE TUDI: Tudi na dopustu naj ima dojenček red za spanje


Vi ste tisti, ki svojemu otroku postavlja meje. Če vas otrok zvečer kljub vsemu ne uboga, bodite odločni. Popustil bo, če bo vedel, da mislite resno. Nikar ne reagirajte jezno, razburjen otrok bo težko zaspal.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
81
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
29
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
24
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
13



Zakaj ima otrok afte?
Afte so razjede na ustni sluznici, ki se lahko pojavijo v vseh starostnih obdobjih, tudi pri otrocih. V hujših primerih ...
Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?