|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Triletni tenisači

Urban Trunk, 24.1.2010
Otrok lahko s prvimi teniškimi koraki prične že pri treh letih, pomembno pa je, da se učenje tenisa začne postopoma. Od tako majhnega otroka namreč ne moremo zahtevati, da igra kot odrasli in poskuša udarjati žogice, ki se odbijajo čez njegovo glavo.

image
/41


V Rimu so jo imenovali trigon. Takrat še niso poznali loparjev v današnji obliki in tudi rumenih teniških žogic niso imeli. Namesto njih so uporabljali kar male usnjene žogice, napolnjene s figovimi semeni, namesto loparjev pa so žogico odbijali z majhnimi lesenimi vesli. Mreža je bila nenavadno visoka, saj je merila v višino kar 150 cm. Lahko bi rekli, da je bila bolj podobna odbojkarski mreži. Tenis v današnji obliki se je razvil šele leta 1875, ko so igro preprosto poimenovali lawn tennis. Kmalu zatem je tenis postal priljubljen tudi na ozemlju današnje Slovenije in leta 1897 je bilo na posestvu Ivana Tavčarja zgrajeno prvo pravo teniško igrišče. Danes ima tenis po vsem svetu milijone gledalcev in privržencev, profesionalni igralci tenisa pa so prave zvezde in so znani po visokih zaslužkih. Prav njim se imamo zahvaliti za vedno večjo popularnost tega športa, ki ga danes igrajo mladi in stari.
 
Iz generacije v generacijo
Teniški igralci so z vsako generacijo boljši, kar je rezultat razvoja učnih programov in teniške opreme. Včasih so poznali le eno vrsto žog, loparji so bili težki, mreže so imele vse enako višino, tenis se je igral na celem igrišču in vse to je oviralo mlajše igralce tenisa pri uspešnem učenju. Danes temu ni več tako. Velikost igrišča, teniške žogice, loparji, mreže in ostala oprema je prilagojena potrebam in stopnji znanja.
 
Tenis za otroke
Danes lahko otrok s prvimi teniškimi koraki prične že pri treh letih, z vključitvijo v programe teniških šol, ki so namenjeni otrokom med tretjim in petim letom starosti. V tem obdobju so otroci zaradi plastičnosti živčnega sistema najbolj dojemljivi za sprejem gibalnih informacij. Od tretjega do šestega leta starosti naredi gibalni razvoj otroka silovit napredek. Otrokova motorika se spreminja tako hitro, da postaja gibanje ne le spretnejše, temveč tudi bolj smotrno in gospodarno. V tem času je treba pozornost usmeriti v učenje novih kompleksnih gibov in širokega spektra koordinacije. Prav tem potrebam so namenjeni programi za najmlajše v teniških šolah, kjer se zavedajo, da se z rojstvom določeno stopnjo razvitosti gibalnih sposobnosti lahko preseže z ustrezno gibalno aktivnostjo oziroma s treningom. Otroci so v teh letih še posebno radoživi in igrivi, zato so programi prilagojeni njihovim sposobnostim, potrebam in željam. Pomembno je, da gibanje sprejemajo kot igro in ne kot učenje. Otroci kasneje težko nadoknadijo to, kar so zamudili v zgodnjem otroštvu.
 
Mini tenis
Ko so otroci pripravljeni in dovolj stari, se lahko vpišejo v program mini tenisa, ki je namenjen otrokom med petim in osmim letom starosti. Otroci se učijo osnov teniške tehnike in gibanja z mehkejšimi žogami in na manjšem igrišču, kar jim omogoča hitrejše, zanimivejše in predvsem lažje osvajanje teniških znanj. Žogice niso le mehkejše, ampak tudi lažje, počasnejše in imajo nižji odboj. Višina mreže je le 80 cm. Igrišče za mini tenis pripravimo tako, da na normalnem teniškem igrišču snamemo osnovno mrežo in nato prečno postavimo štiri mini igrišča. Eno mini mrežo postavimo od sredine igrišča (osnovne mreže) do servisne črte, drugo pa od servisne do osnovne črte. Osnovno črto mini igrišča tako predstavlja stranska črta za igro dvojic.
 
Pravila za mini tenis
Pri igri mini tenisa obstajajo pravila, ki so malce drugačna od običajnih teniških pravil. Otroci servirajo le s spodnjim servisom, saj zgornji ni dovoljen. Vsak lahko servira dvakrat. Točke se štejejo do 7, tako kot pri tie-break igri. Zmaga pa tisti, ki prvi osvoji dve igri. Pomemben del opreme, ki ga še nismo omenili, pa vendar ni najmanj opazen, je lopar. Otroci uporabljajo manjše mini loparje, dolge od 545 mm do približno 585 mm. Izbira loparja je odvisna od otrokove višine in moči. Pri mini loparjih je glava ponavadi malce večja, lopar pa lažji, kar omogoča otroku večji uspeh pri udarcih. V teniških šolah se treninga mini tenisa lahko udeleži več otrok naenkrat, tako da je v skupini približno 6 otrok, ponekod tudi več. Zelo pomembno je, da je trening zastavljen tako, da se otrok ne dolgočasi. To dosežemo tako, da otrokom postavimo poligone in druge gibalne naloge, ki jih drug za drugim zaporedno izvajajo. Tako zagotovimo pravilen razvoj gibalnih sposobnosti in otrokovo motivacijo skozi celoten trening.
 
Oprema
Otroci morajo priti na trening v primerni športni obutvi, z nizkim profilom podplata, priporočljivo pa je, da imajo s seboj še dodatno majico, pijačo in poleti čepico. Lopar, žogice in ostale rekvizite običajno priskrbi teniška šola. Staršem je tako prihranjen strošek nakupa novega loparja. Danes so v nekaterih teniških šolah naredili še korak naprej z organiziranimi prevozi otrok na trening in nazaj v šolo v času podaljšanega bivanja. Tako lahko otrok igra tenis na pravem teniškem igrišču in se uči v primernih pogojih, ki jih zagotavlja teniška šola.
 
Otroci postopoma napredujejo v teniškem znanju, prav tako pa se veča velikost igrišča, na katerem igrajo, ter trdota žogic. Vmesna postaja med mini tenisom in velikim tenisom je midi tenis. Midi igrišče je malce večje in tudi žogice so nekoliko trše kot pri mini tenisu. Midi tenis je namenjen otrokom, starim od 8 do 10 oziroma 11 let. Omogoča pravilen razvoj teniške tehnike, učenje taktične igre in večje število izmenjav, zaradi česar so otroci bolj motivirani. Midi teniško igrišče zarišemo tako, da znotraj normalnega teniškega igrišča vrišemo zadnjo črto 2,7 m od osnovne črte v polju normalnega teniškega igrišča. Na teniškem igrišču nastane eno midi tenis igrišče, ki pa je krajše in ožje od normalnega. Višina mreže ostane nespremenjena. Pri midi tenisu otroci pričnejo uporabljati zgornji servis, katerega servirajo v servisno polje normalnega teniškega igrišča. Tako kot pri mini tenisu se igra tie-break igro. Zmaga tisti, ki prvi osvoji dve igri do 7 točk, na dve točki razlike.
 
Preko pestrih treningov se otroci približujejo igri tenisa na celem igrišču. Zelo pomembno je, da gredo otroci postopoma skozi opisane programe tenisa, saj od njih ne moremo zahtevati, da igrajo igro odraslih in poskušajo udarjati žogice, ki se odbijajo čez njihovo glavo ali pa držijo loparje, ki so večji od njih samih. S programi tenisa za najmlajše (mini tenisa, midi tenisa in kasneje tenisa) imamo več možnosti za uspeh in razvoj igralcev, ki bodo uživali v tej prekrasni igri skozi celo življenje.
 

Članek objavljen v Ringarajine iskrice, September 2009

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nisem še pripravljena na odraščanje svojeg...
Bo vsak rojstni dan vedno tako grenak? Nisem pripravljena, da moj otrok odraste.
25
Zakaj starši poljubljajo svoje otroke na u...
Odgovornost staršev je, da otroku pokažejo pomembnost poljuba. Poljub je dejanje, s katerim pokažemo, da nekoga ljubimo,...
6
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
6
Kakšna je precepljenost v Sloveniji?
Ob svetovnem dnevu cepljenja je potekala novinarska konferenca na temo precepljenosti otrok v Sloveniji.
5



Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...
Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?