|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirno razložiti, zakaj mu neka stvar ni uspela, oziroma zakaj ne more dobiti tistega, kar želi.

image
Kaj narediti, če otrok trmari? (Foto: Freepik.com)
/11


Prav gotovo ste že vsi kdaj doživeli napad trme pri svojem otroku. Izgleda lahko precej strašno. Saj veste: otrok sredi trgovine kriči in cepeta, ker mu nočemo kupiti igrače ali sladkarije. Vaš nadebudnež lahko naredi celo »sceno«, vi pa bi se najraje vdrli v tla, saj niti približno ne veste, kako bi ga pomirili. Kakšni so vzroki takšnega vedenja in kako ga obvladovati?

 

Trma je normalen pojav

Dejstvo je, da je trma v obdobju od drugega do tretjega leta starosti nekako normalen pojav. Sliši se čudno, a je res. V drugem letu starosti začne otrok počasi postajati samostojen. Začne si oblikovati svoj lastni svet, v katerem začne odkrivati svoje lastne sposobnosti in ob tem spozna, da že marsikaj zmore sam. Vse pogosteje od njega slišimo besedi »bom sam«, saj je otrok dejansko vedno bolj prepričan vase in v svoje sposobnosti. Ker pa mu ne gre vedno vse po načrtu, so posledice tu; otrok je vidno razburjen, cepeta, tuli, v najhujših primerih se celo nemočno vrže na tla, kjer nadaljuje svoj upor.

Zavedati se morate, da otrok tega ne dela zato, da bi vas jezil, ali se vam za vsako ceno postavil po robu, ampak na ta način izraža obup nad svojim neuspehom. Obupan je, ker ne gre vse tako, kot je pričakoval ali ker ne more dobiti tistega, kar bi rad.

 

PREBERITE TUDI: Trma - se z njo boriti ali jo sprejeti?


Kako reagirati?

Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirno razložiti, zakaj mu neka stvar ni uspela, oziroma zakaj ne more dobiti tistega, kar želi. Vaša bližina in občutek, da ga razumete in ga imate radi, bosta otroku pomagala spoznati, da njegov neuspeh ne pomeni popolnega poraza. Z mirnim odzivom pa otroku hkrati dajete zgled, da z jezo in kričanjem ne bo dosegel tistega, kar želi.

 

Otrok mora poleg svojega sveta spoznati tudi svet drugih ljudi, v katerem obstajajo določena pravila. Naučiti se mora obzirnosti do drugih, prilagajanja in sklepanja dogovorov. Preprosto, spoznati mora, da ne more vedno doseči tistega kar želi, da imajo tudi drugi ljudje svoje potrebe in da se mora zato včasih tudi odreči kakšni svoji želji.

 

PREBERITE TUDI: Kaj storiti, ko otrok besni in trmari?


Kaj lahko storite, da trmo omilite?

Trme sicer ne moremo popolnoma preprečiti in jo pravzaprav tudi ne smemo; je nekakšno nujno zlo na poti odraščanja. Lahko pa jo na nek način omilimo ali se nanjo pripravimo, tako da v ključnem trenutku ne izgubimo glave.

Če se vam pogosto dogaja, da otroka zagrabi trma med nakupovanjem, se držite določenih dogovorov. Preden greste z otrokom v trgovino se z njim dogovorite, kaj si bo lahko izbral, oziroma kaj mu boste kupili. Tako bo imel jasno začrtane meje in v trgovini ne bo manipuliral z vami. Če mu tisti dan ne nameravate kupiti nič, mu to razložite že prej. Lahko pa mu obljubite, na primer, da bo lahko sam izbral špagete. Zamotite ga z opravili, ki mu bodo dala občutek pomembnosti. To strategijo uporabite tudi, kadar se napad trme že bliža. Otroku hitro preusmerite pozornost in pozabil bo, kaj je pravzaprav hotel doseči.


Tudi doma in drugje se lahko trmi uspešno izognete s tem, da otroka že v naprej seznanite s pravili. Če ste z otrokom kam namenjeni, mu to povejte že prej, da bo na to pripravljen. Če ga boste, na primer, zmotili, ko bo ravno zatopljen v igro, obstaja velika verjetnost, da se vam bo uprl in ne bo hotel nikamor.

S trmo se včasih ni lahko soočati, vsekakor pa poskusite biti potrpežljivi in otrokov izpad prenesti čimbolj mirno. Obrestovalo se vam bo! V tolažbo naj vam bo dejstvo, da je »trmasto obdobje« minljivo in da bo kmalu prišel čas, ko se bo vaš otrok lažje prilagajal in lažje spopadal s svetom okrog sebe. Uporništva bo (no, vsaj za nekaj let…) konec.

Nekaj nasvetov na temo trme in njenega obvladovanja lahko poiščete tudi na forumu dojenček in otrok.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
11
Smo za otrokove težave s spanjem krivi sta...
Nočno zbujanje otroka za nekatere družine pomeni resen problem. Še huje pa je, če otrok zvečer noče zaspati. To je za st...
9
1. april: Ideje za prvoaprilske potegavščine
Bi radi koga potegnili, pa nimate prave ideje. V članku jih boste našli nekaj, ki jih lahko "skuhate" na hitro oziroma...
7
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
7



BLOG: Od hiše do hiše, od vrat do vrat ...
Včasih se mi zdi, kot da je tudi pust postal instanten. Hitro po kostum v najbližjo trgovino, malo naokrog po sladkarije...
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...