|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Uvajanje otroka v vrtec naj se začne doma

Dr. Petja Kovačevič, Zavod Igrivi svet, 14.8.2023
Kako naj ga prvič pospremim v vrtec? Ali naj ga čim prej predam vzgojiteljici? Kaj pa, če bo jokal? Ga bodo potolažili? Je boljše, če ga partner odda? To je le nekaj najbolj pogostih materinih skrbi, ki se pojavijo ob uvajanju otroka v vrtec.

image
Rituali odhajanja od doma brez otroka naj bodo otroku jasni. Naj ve, da sedaj nekam greste in se vrnete. Otroci se morajo naučiti, da se boste vrnili, ko greste. (FOTO: Freepik.com)
/11


Vrtiljak čustev, ki se ob tem odvrti je močno izrazit. Strah, žalost, sram in tesnoba velikokrat spremljajo že same misli na poslavljanje pri odhodu, ter potem tudi dejanski odhod v vrtec ali varstvo. Vzemite si čas za pripravo na tako pomemben dogodek kot je prva ločitev od matere. Bodite pozorni nase, kako vi doživljate to ločitev, kakšne strahove imate in kaj bi vam pomagalo, da bi se boljše počutili.


Stiska ob ločitvi je normalna

Kljub temu da ste verjetno že slišali, da se otroci hitro navadijo, da potrebujejo družbo vrtnikov in da je vsak začetek težak, pa žal takšni (sicer dobronamerni) nasveti ne potolažijo staršev, temveč lahko delujejo ravno obratno. Starši se počutijo osamljene, krive ali jih je sram, da jim ločitev od otroka vzbuja toliko stiske.

Stiska ob ločitvi pa je popolnoma normalen občutek, saj je bil otrok do tega trenutka, skoraj ves čas ali vsaj večino dneva v materini (očetovi) bližini. Bila sta uglašena, se čutila in razumela brez besed. Sedaj pa bo odvisen od nekoga drugega, ki bo zanj skrbel, ga negoval in tolažil. Zato je pomembno, da se uvajanja v varstvo lotite umirjeno, sočutno in počasi. V vajinem lastnem tempu. In nikar čakati na dan, ko boste prišli pred vrata vrtca. Uvajanje naj se začne sedaj, doma, z vami. Mnogo stvari je, ki jih lahko naredite znotraj družine in bodo otroku v veliko pomoč pri dejanskem vstopu v vrtec.


PREBERITE TUDI: Ločitvena stiska pri otroku - kako jo lahko olajšamo?


Priprava na vrtec

Mnogo lahko starši že sami znotraj družine naredite za lažje prvo slovo:

- razložite mu, da bo šel kmalu v vrtec, da tam ne bo mamice in očka, temveč vzgojiteljice, ki bodo poskrbele zanj;

- pripravite potrebščine, ki jih bo potreboval in mu jih predstavite (copatki, nahrbtnik …);

- preberite kakšno pravljico ali povejte zgodbico o medvedku, ki je odšel v vrtec;

- sprehodite se mimo vrtca in mu pokažite, kje se bo igral …

Ne pozabite poudariti, da tam ne bo z mamico in očkom, ampak da ga bosta potem prišla iskat.


Poslavljanje ob odhajanju od doma

Rituali odhajanja od doma brez otroka naj bodo otroku jasni. Če odidete, se poslovite, povejte, da pridete nazaj, pomahajte, poljubite ga v slovo. Naj ve, da sedaj nekam greste in se vrnete. Otroci se morajo naučiti, da se boste vrnili, ko greste. Ravno v obdobju odhajanja v vrtec ali varstvo doživljajo separacijsko tesnobo, ki se izraža v stiski in joku ob odhodu staršev od doma. Če imate možnost in vam čas to dopušča, ga ne puščajte ob odhodu v joku. Potolažite ga in potem odidite.

 

PREBERITE TUDI: Ob uvajanju v vrtec ni dobro prenehati z dojenjem


Domačnost in zaupanje

Če imate možnost prej ali med dejanskim uvajanjem v vrtec, se pogovorite z vzgojiteljico (na roditeljskem sestanku, govorilni uri), jo spoznajte in povprašajte kar vas zanima, skrbi ipd. Poskrbite zase, da se boste vi dobro počutili. Tako boste otroku lažje približali okolje, v katerega prihaja. Prav tako mu predstavite prostor, razkažite igralnico in jo naredite bolj domačo. Občutek varnosti in bližine s starši, pa dajejo tudi kakšne priljubljene otrokove igrače (če jih v vrtcu dopuščajo). Tako bo neprestano imel del doma s sabo.

Pri tem je zelo pomembno, kako se počuti mamica. Se veseli odhoda v službo? Se ji zdi vzgojiteljica prijetna? Ji je vrtec všeč? Kako sama doživlja ločitev od otroka? Ima koga (partnerja, prijateljico), s katerim lahko o svoji morebitni stiski iskreno spregovori?


Jaz sem Jaka, kdo si pa ti?

Ena od uporabnih stvari, ki lahko povežejo otroka z vzgojiteljico in naredijo prva snidenja bolj prijetna, je majica (bodi) z otrokovim imenom. Tako bodo vzgojiteljice takoj vedele, kdo je. Sam pa se bo počutil, kot da ga poznajo.


Očka naj uvaja!

Očetova vloga je nezamenljiva in nenadomestljiva ter izjemna pri povezovanju otroka z okolico. Oče je tisti, ki z otrokom običajno išče stik prek igre, medtem ko mati prek nege. Zato je uvajanje v vrtec za očete preprosteje. Z veliko manj stiske in strahovi znajo približati otroku novo okolje.


Kratko, jedrnato, prijazno

Poslavljanje z otrokom naj bo takšno kot doma. Zanj jasno, da bo ostal in da boste vi odšli ter se vrnili čez nekaj časa ponj. Pomembno je, da je kratko in prijetno. Bodite odločni. Za prva slovesa je lažje, če sebi (in otroku) že po poti v vrtec govorimo, kaj se bo zgodilo: »Sedaj greva vrtec. Sezul se boš. Stisnila te bom, ti dala poljubček in odšla v službo. Ti boš šel k novim prijateljem in vzgojiteljici. Nekaj časa boš tam, potem te pridem iskat.«


Spremembe doma

Ob večjih razvojnih in drugih spremembah se pri otroku zamaje občutek varnosti. To lahko doživimo tako, da »preverja naše meje« ali se porušijo že uveljavljene rutine spanja, hranjenja ipd. Nekaj podobnega lahko pričakujemo tudi ob vstopu v vrtec. Zato naj bo to edina sprememba za otroka v tem obdobju. Kar pomeni, če ima še plenice, dudo, se doji ipd. mu v tem obdobju ne vzemimo še tega. Do porušenih rutin bodimo razumevajoči in otroku nudimo vso pozornost, ki jo takrat potrebuje.


Čas in bližina

Ker bo najverjetneje tudi mamica odšla v službo in se bo tako ritem dneva za celo družino spremenil, imejte v mislih, da vas bo otrok popoldan še bolj potreboval. Tako poskušajte ob prihodu iz vrtca imeti nekaj časa le zanj. V njegovem vrtčevskem dopoldnevu se bo dogajalo mnogo stvari, ob katerih bo doživljal celo paleto čutenj, za katere pa vi v veliki večini ne boste vedeli (dokler otroci sami ne povedo), zato je dovolj, če ste takrat ob njem, mu sledite v igri, nežnosti, karkoli boste vi ali sam začutili, da potrebuje.

 

PREBERITE TUDI: Prvi dan v vrtcu brez staršev


Spremembe pri mamici

Prav tako pa bodo tudi mamice v povsem novem življenjskem obdobju, kjer bodo poleg materinstva obudile še druge svoje vloge. Poskrbite zase in si dovolite vzeti čas, da se privadite na novo situacijo. Bodite sočutni do sebe.


Dr. Petja Kovačevič je doktorica zakonske in družinske terapije ter univerzitetna diplomirana komunikologinja. V zavodu Igrivi svet se ukvarja z vprašanji o vzgoji in starševstvu. Več informacij o njihovih programih dobite na www.igrivisvet.siinfo@igrivisvet.si in 040 818 122.

Dr. Petja Kovačevič na portalu Ringaraja.net odgovarja na vprašanja o vzgoji in starševskih stiskah ter zakonskih in družinskih težavah. Svoje vprašanje ji lahko zastavite TUKAJ.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nepozaben otroški raj za praznovanja rojst...
V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.
4
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
3
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
3
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
3



Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."
Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
photo
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?