|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Velika prekoocenka Rex

Katarina Vinšek, 6.8.2010
Večina izmed nas je že slišala in videla mogočno ladjo Titanik. Veliko manj ljudi pa pozna najlepšo, najhitrejšo in najsodobnejšo ladjo svojega obdobja, ki je svojo življenjsko pot žalostno končala na dnu morja, tam nekje med Izolo in Koprom.

image
/41


Edina italijanska ladja, ki je v zgodovini osvojila modri trak je bila ladja Rex. Zgrajena je bila v Genovi. Krstila sta jo kralj Vittorio Emanuele III in kraljica Elena. Narejena je bila leta 1931. Ladjo so gradili v ladjedelnici Ansaldo di Sestri Ponente, v Genovi. Gradnja je trajala leto dni. Graditi so jo začeli januarja 1930, splovili pa so jo avgusta 1931 leta.


Ladja je imela 12 nadstropij in dvojno ojačano dno. Povezani so bili z dvigali in stopnicami. Lupina je bila razdeljena s 15 prekati, ki so bili med seboj povezani z vodotesnimi vrati. Ta so se hidravlično, samodejno zapirala ob morebitnemu vdoru vode. Ladja je imela dva zunanja bazena in telovadnico, ki je bil obenem tudi največji prostor na ladji. Imela je prekrasno cerkev, moderno kino dvorano, gledališče, banko, knjižnico, fizioterapijo in fotografa. Na ladji so bile razne trgovine, brivnice in česalnice. Ladja je imela moderne kuhinje in velike restavracije. Imela je tudi svojo tiskarno s tremi tipografskimi stroji, kajti na ladji Rex so izdajali svoj časopis "Morske novice". Skratka, pravo mesto na vodi.


Bila je tako mogočna, da so jo Italijani veličastno poimenovali »ladja vseh ladij«, Angleži pa dodali naziv »Shiping Wonder of the World«. To pove dovolj o veličini te ladje.


Leta 2004 je minilo 60 let, kar je velika prekooceanka umrla na ovinku med Koprom in Izolo, ki mu po domače pravijo "pri Rexu". Septembra 1944 je ladja nasedla v zalivu med Koprom in Izolo, kjer so jo napadla zavezniška letala. Rex je gorel štiri dni. In med nami so še ljudje, ki se jo spominjajo, ki so jo videli ali se morda celo vozili z njo, ki so se hodili kopat k Rexu, ki so gledali, kako jo minirajo in režejo in kako Veli Joža odvaža velike kose železa na Reko in potem v železarno.


Danes se lahko z zgodbo o Rexu seznanite tudi prek pripovedovanja in umetniških del Marjana Kralja, ki se nahaja v Galeriji Rex v starem mestnem jedru. Če vas torej zanima kaj več o tem mitu in legendi, ki je še vedno zavita v meglo, se odpravite v Izolo. V Galeriji boste videli in slišali ogromno zanimivega in novega.




Odkrivajte čudovito Slovenijo z Ringaraja.net!


"Čudovita Slovenija" je sklop prispevkov o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih delih naše čudovite deželice - prispevki so namenjeni spoznavanju najlepših delov domovine in hkrati izvrsten seznam izletniških točk.


Obala in Kras



 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Družinski kolesarski izlet: koristni napotki
Kam se podati na poldnevni ali enodnevni družinski izlet? Kolesarjenje po bližnjih hribih ali urejenih poteh je odlična ...
14
Zebra Črtica praznuje prvi rojstni dan!
V soboto, 26. avgusta 2017, med 10. in 18. uro ne zamudite praznovanja 1. rojstnega dne zebre Črtice v ljubljanskem živa...
3
Kraljestvo Zlatoroga
»Planina Jezerca in skalovita Komna sta bili njega dni planinski raj. Tam so prebivale bele žene, bitja milega, usmiljen...
3
Aktivne družinske počitnice
Glede na to, da so naši sončki osem ur ali več ločeni od nas (v šolah oz. vrtcih, pri babicah ali varuškah), je zelo pom...
3



Na družinski izlet z vlakom
Se je vaš otrok že peljal z vlakom? Toplejši dnevi so idealni za družinski izlet z vlakom - po Sloveniji ali za več dni ...
Tri najlepše pešpoti ob morju
Sprehodite se po najlepših krožnih pešpoteh ob slovenskem morju, ki pohodnikom omogočajo spoznavanje skritih kotičkov Po...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?