|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

IDEJA ZA VIKEND: Korita Krčnik

Uredništvo Ringaraja.net, 18.8.2023
Poletje lovimo za rep, izkoristimo proste dni za družinske izlete po Sloveniji.Vabimo vas, da obiščete korita Krčnik, ki vas bodo osupnila s svojo lepoto.

image
Izlet do korit Krčnik (FOTO: Družinski izleti)
/11


Regija: Goriška

Izhodišče: urejeno parkirišče pred vasjo Hlevnik

Dolžina poti: 2,5 km

Trajanje poti: 1 h

Najprimernejši čas za obisk: vsi letni časi

Primerno za: Vozički, nosilke, od 1-3 let, od 3-6 let

Zahtevnost: lahka pot

 

zemljevid poti

 

Opis poti

Korita, slapovi, soteske... Povsod, kjer je voda, smo ponavadi najraje tudi mi. Most nas je malo spominjal na skulpturo slončka, ki jo je izdolbla reka v koritih Mostnice, tako, da smo se odločili, da sta najverjetneje slonja brata, ki se hladita vsak na svojem koncu čudovite Slovenije. Tukajšnji košček je pravšnji za malce počitka in iskanje notranjega miru, dokler se kdo od otrok ne odloči, da je recimo žejen ali lačen in se je potrebno vrniti v realnost.

 

Naravni spomenik Krčnik je soteska potoka Kožbanjšček v Goriških Brdih s koriti in naravnim mostom. Potok Kožbanjšček je v pasu apnenca izdolbel izredno slikovita korita z imenom Krčnik.

 

Okoli 40 m dolga korita se začnejo z ogromno drasljo, 6 m globoko kroglasto kotanjo vstrugi vodotoka, v katero voda zanese kamne in pesek. Vodni tok jih vrti in jo s tem neprestano dolbe. Približno na sredini kotlice se razpenja naravni most, lepo zaobljen in gladek, saj ga je ustvarila deroča voda z brušenjem. Korita se nadaljujejo z ozkim žlebom,mestoma širokim komaj pol metra, ki ga prekinjajo draslje, globoke do 5 m. Na koncu se korita Krčnika odprejo v sotesko s strmimi stenami, ki se kmalu izteče v ozko dolino. V Goriških Brdih pridemo do Krčnika po cesti Dobrovo - mejni prehod Neblo.

 

krčnik

Lep družinski potep do korit Krčnik (FOTO: Družinski izleti

 

Krčnik, naravna znamenitost, ena najlepših te vrste v Sloveniji, ki je zavarovana kot kulturni spomenik, vas bo očarala v vseh letnih časih. Obok mostu je približno 5 m dolg, 1,5 m debel in do 1m širok.

 

PREBERITE TUDI: Stari grad nad Radljami ob Dravi


Zanimivosti

Zapuščena vas Slapnik, ki se nahaja v tej regiji, je svoj košček slave dobila pred kratkim, ko se je začelo govoriti, da jo bodo prenovili v resničnostnem šovu BBC, kar bi sigurno še pripomoglo k prepoznavnosti Slovenije, predvsem pa Goriških Brd v tujini. Propadajoča vasica je polna zanimivih motivov in prelepih kamnoseških detajlov, ki pričajo o nekdanjem živahnem utripu in dobrem življenju domačinov. Za obisk ruševine niso njbolj varne, si pa lahko več o tej zgodbi preberete na internetu.

 

Mila in Staš priporočata

Super je, če vam uspe iti na ogled povorke kmečkih vozov, kjer Brike in Brici tako otrokom kot odraslim predstavijo briško kmečko življenje, navade ter običaje. Praznik češenj je tako en sam sladki žur! Letos smo za češnje malce pozni, a kraji tu so radodarni tudi s sadovnjaki breskev in jabolk.

 

Pa lep preostanek počitnic vam želijo Družinski izleti.

 

PREBERITE TUDI: IDEJA ZA VIKEND: Martuljški slapovi

 

družinski izleti

 

Raziskujte Slovenijo skupaj z ekipo Družinskih izletov.

Več predlogov za enodnevne družinske potepe najdete naspletnem portalu www.druzinski-izleti.si

ter na Facebook profilu Druzinski-izleti.

Spletni portal Družinski izleti je spletna stran za aktivne starše in njihove male pustolovce. Tam najdete super ideje za kratke izlete, razporejene po različnih regijah Slovenije. Izleti so prilagojeni tudi različni starosti otrok.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...
4
Čigave so stopinje v snegu?
Prepoznavanje stopinj v snegu je zanimiva in poučna igra, o stopinjah se lahko pogovarjamo kar na sprehodu.
4
Otroške slikarske delavnice sredi narave
Ta vikend bodo otroci lahko slikali s prsti in na platno sredi čudovite narave - v Arboretumu in Koruznem labirintu.
3
Vožnja - zabavna in prijetna za vso družino
Naj bo vožnja prijetno doživetje za družino. Načrtujte zabavo na poti že pred odhodom in poskrbite za prijetno vzdušje v...
3



Družinski izlet v neznano
Starši smo sicer vodje družine, pa vendar lahko vodenje kdaj načrtno prepustimo otrokom. Zakaj se ne bi ta vikend odprav...
Najboljši slovenski ranči za družine
Preverite seznam najboljših slovenskih rančev za družino po regijah, ki smo si izposodili na spletni strani Kamzmulcem.s...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?