|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

VIDEO: Tako izgleda epiduralna analgezija

M. T., 3.4.2024
Če razmišljate o epiduralni analgeziji, kot sredstvu za lajšanje porodnih bolečin, potem si poglejte video, kako izgleda apliciranje epiduralne pred porodom.

/11


Vse več je žensk, ki razmišlja o epiduralni analgeziji kot eni od možnosti za lajšanje porodnih bolečin in veliko se zanjo tudi odloči. Vsaka ženska si želi, da porod ne bi bil preveč boleč, kar se tiče epiduralne analgazije pa je veliko mamic, ki so zelo zadovoljne s takšnim porodom, pa tudi veliko mamic in nosečnic, ki so popolnoma proti lajšanju bolečin z epiduralno.

 

Epiduralna anaglezija: zmanjšanje bolečin v spodnjem delu telesa

Beseda analgezija pomeni odsotnost oziroma lajšanje bolečine, epiduralna pa pomeni, da dajemo zdravila v epiduralni prostor, to je prostor nad trdo možgansko ovojnico (duro), ki ovija hrbtenjačo. Z razliko od anastezije, ki pomeni popolno blokiranje občutka v določenem predelu telesa, gre pri analgeziji zgolj za zmanjšanje bolečine. Zdravila, ki jih aplicirajo v telo preprečijo oziroma zmanjšajo prevajanje občutka bolečine po živcih, ki se nahajajo nižje v hrbtenjači in naprej v možgane. Zato je občutek bolečine v spodnjem delu telesa močno oslabljen ali pa je povsem odsoten.

 

PREBERITE TUDI: Vse o epiduralni analgeziji - odgovori anasteziologinje

 

Kako poteka postopek?

Porodnica, ki se odloči za epiduralno analgezijo najprej prejme infuzijo oziroma tekočo raztopino, ki jo intravenozno prejema vse čas poroda.

Ves postopek epiduralna analgezije opravi anesteziolog. Porodnica pri tem sedi ali leži na boku tako da ima rahlo ukrivljen hrbet. Zelo pomembno je, da ste pri tem povsem pri miru.

Anesteziolog najprej razkuži mesto vboda na ledvenem predelu hrbtenice in aplicira lokalni anestetik, zato da kožo in podkožje na tem predelu omrtviči, tako da je vstavljanje epiduralne igle skoraj neboleče.

Potem v hrbet zabode iglo, skozi katero vstavi zelo tanko plastično cevko (epiduralni kateter) v prostor ob živčne korenine živcev za trebuh, trebušno steno, maternico in medenično dno. Iglo previdno izvleče, kateter pa ostane pričvrščen, da lahko skozenj med porodom dajejo zdravila, ki preprečijo oziroma zmanjšajo prevajanje občutka bolečine. En konec katetra je napeljan v epiduralni prostor, drugi pa poteka preko rame porodnice.

Celoten postopek si lahko pogledate tudi v video obliki zgoraj (video je v ang. jeziku).

 

PREBERITE TUDI: Epiduralna in dula - da ali ne?

 

Zdravilo prične delovati v aktivni fazi poroda

Kateter vstavijo pred aktivno fazo poroda, analgetik pa prične delovati v aktivni fazi oziroma takrat, ko si popadki sledijo na dve do tri minute in kadar je maternični vrat odprt štiri do pet centimetrov.

Zdravila dajemo občasno ali pa v neprekinjeni infuziji, porodnica si zdravila lahko sama vbrizgava s pomočjo posebne črpalke ali pa to stori na njeno željo babica, anesteziolog ali drugo osebje.

Ko prične analgetik delovati, porodnica občuti razteg, ne pa tudi porodne bolečine. Kljub temu da je epiduralna analgezija trenutno najučinkovitejša metoda lajšanja porodne bolečine, pa pomembno pa je vedeti, da to ne pomeni poroda povsem brez bolečine.

 

VIR: Babycenter.com (video)

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Utrujeni? Preverite ali imate pomanjkanje ...
Pri pomanjkanju železa pride do utrujenosti, vrtoglavice, razdražljivosti, težav s koncentracijo, slabših fizičnih in um...
15
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
6
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
6
7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
6



7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?