|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vse o travmatičnih travmah (nasvet vzgojiteljice)

Miriam Kalan, 8.1.2024
Pomagajmo si z vprašanji: Česa te je strah? Zakaj te je tega strah? Kaj je najhuje kar se ti lahko zgodi … in kmalu boste ugotovili, da strah izvira iz neznanega.

image
Česa nas je strah? (Foto: Freepik.com)
/11


Skoraj pogosteje uporabljena beseda kot vzgoja je v današnjem času travma. Vse več staršev se sooča s travmatičnim dejstvom zakaj vse bo njegov otrok travmatiziran. Pravzaprav je edino dejstvo, da vsak nosi svoje travme, ki so popolnoma različne in pridobljene v situacijah, ki se drugih morda sploh niso čustveno dotaknile.

Dragi starši, seveda je popolnoma normalno in prav, da vas skrbi in da želite svojega otroka obvarovati vseh nepotrebnih neprijetnosti. Zatakne se, ko se zgodi življenje. Ali drugače, ljudje smo bitja, ki smo svoje reflekse in nagon zamenjali za paleto čustev, ki jo bolj ali manj obvladujemo. Potenciramo pozitivna čustva in se na vso moč izogibamo negativnim, bolj ko se izogibamo, bolj jih ne obvladujemo in boj grozna se nam zdijo.

 

PREBERITE TUDI: Kaj narediti, ko otrok noče v vrtec? (nasvet vzgojiteljice)

 

Kaj pa če bi poskusili drugače in namesto, da je naš glavni cilj razmišljati o morebitnih travmah, pred katerimi bomo otroka obvarovali, da aktivno sodelujemo in kot močna otrokova opora premagujemo neznano in zato strah vzbujajoče. Pomagajmo si z vprašanji: Česa te je strah? Zakaj te je tega strah? Kaj je najhuje kar se ti lahko zgodi … in kmalu boste ugotovili, da strah izvira iz neznanega (če je neznano tudi vam, ni nič narobe, če skupaj z otrokom poiščete razlago na internetu, enciklopediji … ).

Vprašanja so uporabna tudi za odrasle ;). Pri odgovorih pa le pazite, da so realni, znanstveno podkrepljeni in razumljivi.

 

Dragi starši, zmorete!

Vzgojiteljica Miriam

 



miriam kalan

Miriam Kalan navdušuje delo z ljudmi, še posebej z najmlajšimi. Po duši naravoslovka, ki je matematiko in fiziko zamenjala za predšolsko vzgojo. Učiteljica plavanja, animatorka in strastna potapljačica, z veseljem barva platna in obraze. Radovednost jo vodi do različnih formalnih in neformalnih znanj, ki jih z veseljem tudi deli.

Z vami diplomirana vzgojiteljica, ki poleg vseh ostalih izkušenj in interakcij, že vrsto let "hodi v vrtec" in temu pravi poslanstvo. Hkrati pa ohranja jezikavo trmoglavko, ki jo žene, da bi vsak zakaj imel svoj zato.

 



 

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

NORSAN OMEGA-3 KIDS – najboljše za naše na...
Čeprav je o dragocenih prednostih in koristih morskih Omega-3 maščobnih kislin EPA in DHA znanega že veliko jih še vedno...
6
BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
6
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4



Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?