|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Z dojenčkom na sprehod v zimskih dneh

Petra Logar, 4.1.2024
Mnoge mamice se sprašujejo, ali lahko odidejo na sveži mrzli zrak z dojenčkom, za koliko časa in kako ga primerno zavarovati pred nizkimi temperaturami. Odgovore smo poiskali pri pediatrinji.

image
Pozimi novorojenčka odnesemo na zrak pri dveh do treh tednih. (Foto: Freepik.com)
/11


Kdaj in koliko se lahko z dojenčkom sprehajamo v zimskih dneh?

V: Kdaj lahko odidemo z novorojenčkom na sveži zrak v zimskih mescih? Koliko časa naj traja sprehod?

V zimskem času novorojenčka odnesemo na zrak pri približno dveh do treh tednih, če je otrok donošen in zdrav, nedonošenčka pa ustrezno kasneje. Zaradi tankega maščobnega sloja podkožja in nezrelega uravnavanja telesne temperature ga moramo na zunanjo temperaturo privajati postopno: najprej 10 minut, nato pa po 10 minut podaljšujemo zračne kopeli, vendar pozimi ne dlje kot eno uro hkrati.

 

Do koliko minusa lahko dojenčka odpeljemo na sprehod v vozičku?

Pri temperaturah pod ničlo je bolje ostati z njim zunaj dvakrat po pol ure, pri temperaturah pod minus pet stopinj Celzija pa z novorojenčkom raje ostanemo doma. Preveriti moramo tudi onesnaženost zraka, ki je lahko previsoka tudi ob sončnem vremenu.


Kako naj ga oblečemo?

Oblečemo ga v dodatno toplo oblačilo (jopica in hlače ali enodelni "pajac"), čez oblačila nepremočljive hlače in jopico, položimo ga v toplo vrečo vozička, na glavi naj ima nad bombažno še volneno kapo ter kapuco nepremočljivega zgornjega oblačila, na nogah pa tople in ne pretesne nogavice ali copatke.


Kako preverimo, če dojenčka na sprehodu zebe ali mu je prevroče?

Če mu bo prijetno, bo spal, na dotik bodo vrat in noge ob preverjanju tople. Če smo ga oblekli pretoplo, bo v obraz zariplo rdeč in bo nemiren. Tudi pozimi je zdravo, da otrok prejme sončne žarke dvakrat po 15 minut dnevno za nastanek zadostne količine vitamina D, zato stalno zakrivanje ni potrebno.

 

Lahko uporaba nosilke povzroči ozebline na nogah?

V: Kako je z uporabo nahrbtnika ali kengurujčka v mrzlem vremenu? Ali lahko dojenček dobi ozebline po nogicah? Kako naj ga zaščitimo?

Čim dlje poskušamo dojenčka obdržati v globokem vozičku, kjer mu je prijetneje toplo, saj ob nošenju v nahrbtniku in kengurujčku lahko dobi v mrzlem vremenu ozebline. Če ga že nosimo, moramo na pol ure preverjati njegovo toploto in ga zaradi boljše prekrvavitve tudi dvigniti iz nosil ter razgibati.


Kaj pa, če je dojenček prehlajen?

V: Ali gre lahko na sveži mrzel zrak dojenček, ki je prehlajen, mu teče iz noska, kašlja?

Navaden prehlad z izcedkom iz nosu in blagim kašljem brez vročine in težkega dihanja za sprehod ni ovira, otroku bo celo koristil. Če kljub rednemu čiščenju ne more dihati skozi nos, naj ima čez usta tanek šal. Svež zrak in gibanje bosta izboljšala njegovo počutje in apetit ter s tem tudi pospešila okrevanje. Medtem tudi doma prezračite stanovanje in poskrbite za primerno vlažnost prostorov.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
7
Skupno spanje mame in dojenčka - pozitivni...
Biologija in psihologija pravita, da so mame in dojenčki bolj zadovoljni, ko spijo skupaj. To so prednosti skupnega span...
6
Ko vam dojenček pade s postelje ...
Hitro se nam lahko zgodi, da v trenutku nepazljivosti nepričakovano naše malo, neubogljeno bitje pade s postelje ali cel...
5
Ko privekajo trije hkrati
Mamica trojčkov pravi: "Prvih osem mesecev sploh nismo spali. Dojila sem jih na tri ure – podnevi in ponoči. Nikoli nis...
4



Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?