|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Z otrokom v trgovino

Nika Dolenc, 24.1.2010
Otroka lahko že majhnega naučimo odgovornega odnosa do hrane in prehranjevanja nasploh. Zato ne pustite otroka doma, ko greste v trgovino, saj je nakupovanje živil enostaven in krasen način, kako otroku približati pomembnost zdravega prehranjevanja.

image
/11


Na trgovino lahko gledate kot na izobraževalni laboratorij, če so si starši seveda le pripravljeni vzeti čas in izkoristiti priložnost, ki vam jo daje trgovina. Pravilna izbira živil v trgovini prenese dobre navade tudi na kasnejše otrokovo in mladostnikovo nakupovanje, ali če hočete, na čas, ko bo odrasel. S pravim pristopom lahko pri vašem otroku in celi družini razvijete zdrave prehranjevalne navade.
 
Nemara boste rekli: »Z otrokom grem težko v trgovino, saj bo segal le po čokoladah in novih igračah, potem pa se bo še jezil, če jih ne bomo kupili.« Žal je to že napačno razmišljanje, ki pa vodi k predpostavki, da morate otroka že zgoraj vzeti v trgovino in ga poučiti o smotrnem nakupovanju.
 
Upoštevajte vsaj spodnjih pet nasvetov:
 
Vključite otroka v nakupovanje
 
Raziskave kažejo, da se otroci najhitreje učijo in sprejemajo novosti, ko so vključeni v proces učenja. Ko otrok pomaga staršem pri nakupovanju, bo tudi odnos do postrežene hrane pri večerji drugačen. Majhen nasvet: v trgovini naj otrok na oddelku za sadje in zelenjavo sam izbere vrsto zelenjave, ki jo boste pripravili za kosilo naslednji dan.
 
Nakupujte z listkom in se ga držite!
 
Če si boste že doma pripravili nakupovalni seznam, boste otroka naučili načrtovati in ga odvrnili od impulzivnega nakupovanja. Listek s seznamom vam je lahko tudi v opravičilo, ko bo otrok želel ali celo zahteval čokolado. V trgovini otroku tudi pokažite, da ste odkljukali, kar ste dali v nakupovalno košaro.
 
Primerjajte sestavine
 
Naj otroci aktivno sodelujejo pri nakupovanju, skupaj lahko iščete najboljše kosmiče, starejši otroci naj poiščejo tiste, ki vsebujejo najmanj sladkorja. Verjemite, za otroke bo to zabavno, saj so po naravi vsi zelo radovedni. Prav tako skupaj preverite rok uporabe pri posameznih živilih.
 
Kupite in preizkusite eno novo živilo
 
Naredite izjemo, kupite eno novo živilo, živilo, ki ga ni na nakupovalnem seznamu. Prepustite odločitev otroku, da izbere izdelek, ki ga družina še ni poskusila. Ker so otroci pri hrani izbirčni, bo to prava preizkušnja za njihov okus.
 
Bodite pozitivni
 
Nikar ne označujte določene vrste hrane kot slabe. V mislih imamo na primer sladkarije, ki jih otroci enostavno obožujejo. Namesto vaše slabe volje in znanih »ne moreš dobiti tega«, raje sami prehitite otroka in ga vprašajte, katero sadje bi želel jesti.

PREBERI ŠE:

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ali pivo res povečuje količino mleka?
Ali drži, da lahko s pomočjo piva povečamo količino mleka pri dojenju? Če to drži, kako dobro je sploh pitje piva za doj...
4
Regratov med
Zdravilna rastlina regrat je poznana vsakemu. Zdravilni so listi, korenina in tudi cvetovi. Iz cvetov lahko pripravite ...
3
Jedi, ki ustavljajo drisko
Preverite, s katerimi jedmi lahko preženete drisko pri otroku, ki pogosto spremlja gripozna in virusna obolenja oziroma ...
3
Zakaj je zajtrk pomemben?
Če si tudi vi želite shujšati kak kilogram, potem se morate najprej držati enega in osnovnega pravila.
3



Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?