|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ideja za vikend: Zabavna družinska pomladna generalka

Helena Primic, 15.3.2024
Otroci veliko težje dlje časa ohranijo pozornost na enem opravilu, še posebno, če gre za nezabavno početje. Zato pospravljanje spremenite v čarobno potovanje, iskanje skritega zaklada, ustvarjanje začarane dežele in podobno.

image
Otroci radi pomagajo pri čiščenju doma. (Arhiv Ringaraja.net)
/11


Pomlad je pred vrati, z njo pa čas za spomladansko čiščenje doma. Zakaj ne bi letos spomladanske generalke opravili skupaj z otroki?

Otroci si v resnici želijo biti potreben in vreden del družine, zato vam bodo z veseljem pomagali, če jih boste prosili za pomoč. 

 

Skupen načrt

Preden se lotite družinskega spomladanskega generalnega čiščenja doma, skupaj z otroki sestavite načrt: katero opravilo bo kdo prevzel, kaj natančno mora vsak storiti, kdaj je odmor in čas za kosilo, kakšen je skupen cilj ter seveda kakšna bo nagrada za odlično opravljeno delo. To je lahko družinski filmski večer, nedeljski izlet ali nagrada, ki si jo otrok že zelo dolgo želi.Do nagrade so seveda upravičeni le tisti, ki opravijo svoje zadolžitve.

 

Jasna navodila

Ko boste otrokom dodelili naloge, poskrbite, da bodo vaša navodila zelo jasna. Pospraviti sobo si namreč otroci lahko predstavljajo tudi tako, da vse igrače in obleke zmečejo v omaro, ne pa jih razporedijo tako, kot si vi predstavljate pospravljeno sobo. Zato jim povejte, da želite knjige na knjižni polici, igrače v škatlah, kamor spadajo, in podobno.

 

Pospravljanje skozi igro

Otroci veliko težje dlje časa ohranijo pozornost na enem opravilu, še posebno, če gre za nezabavno početje. Zato pospravljanje spremenite v čarobno potovanje, iskanje skritega zaklada, ustvarjanje začarane dežele in podobno. Otroci večinoma zelo radi tekmujejo, zato jih lahko med seboj spodbudite tudi s tekmovanjem, pri čemer jih opozorite, da vsako kršenje pravil (slabo opravljeno delo ali medsebojno nagajanje) lahko pomeni diskvalifikacijo.

 

"Nova" soba

Pospravljanje je idealen čas tudi za prestavljanje pohištva, s katerim lahko ustvarite popolnoma "novo" otroško sobo, hkrati pa dobite priložnost, da očistite vse tiste kotičke, ki že dolgo niso bili očiščeni. Nova razporeditev pohištva, slovo od starih plakatov, nalepk in drugih okraskov, ki jih je otrok že prerasel, morda kakšen nov dodatek ali kos pohištva in je "nova" otroška soba tu.

 

Čas za dobrodelnost

Ko pospravljamo, se lažje poslovimo od starih oblačil in predmetov, ki že dolgo niso več v uporabi. Zato bodite otrokom v vzgled in se ločite od vseh tistih oblačil, čevljev, okraskov in drugih reči, za katere dobro veste, da jih več ne boste uporabljali, pa se težko ločite od njih. Vsakemu članu dodelite eno škatlo, na katero napišite Darujem, ki bo tudi otroke spodbudila k temu, da se bo lažje poslovil od svojih starih igrač, oblačil in drugih otroških pripomočkov.


Otrokov stil

Če bo otrok pospravljal svojo sobo, mu dopustite, da si svoje reči sam razporedi tako kot želi, pa čeprav bi sami pospravili drugače - lepše, bolj praktično in smiselno. Dopustite otroku, da razvija svoj stil tudi, ko gre za pospravljanje. Tako se namreč najbolj uči osebne odgovornosti - da sam določi, kam bo kam postavil, saj bo tako tudi lažje reči našel in sam ugotovil, da je življenje lažje, če reči pospravlja za seboj in tako vedno ve, kje jih lahko najde.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
9
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
6
BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
6
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
5



Praktične priprave na veliko noč
Pred vrati je velika noč. Kaj je treba postoriti, preden napoči nedelja, ko bomo uživali v dobrotah in iskanju pirhov?
Zabavna družinska pomladna generalka
Otroci veliko težje dlje časa ohranijo pozornost na enem opravilu, še posebno, če gre za nezabavno početje. Zato posprav...