|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zabavno in ustvarjalno tudi na poti

Katja Vodušek, 24.1.2010
Potovanja so lahko zelo naporna reč, saj so otroci največkrat za nekaj ur prisiljeni mirovati. Zato je najbolje, da se dobro pripravite na to, kako jih boste zamotili in jim olajšali pot.

image
/11


Poletne počitnice so za starše, strice in tete ter vse druge, ki jih preživimo v družbi najmlajših, velik izziv. Majhne navihance še dodatno k takšnim in drugačnim vragolijam nagovarja lepo vreme in toplo sonce. Kako se odpraviti na pot z avtom ali letalom, kako preživeti počitnice ob morju ali v hribih, kako zamotiti majhne raziskovalce na nedeljskem pikniku ob reki? Da bi vam olajšala načrtovanje takšnih dogodivščin, sem izbrskala nekaj znanih in manj znanih načinov, kako lahko zamotite in animirate otroke. Ker so največji izziv prav predšolski navihanci, sem se posvetila predvsem njim.

 

Potovanja so lahko zelo naporna reč, saj so otroci največkrat za nekaj ur prisiljeni mirovati. Zato je najbolje, da se dobro pripravite na to, kako jih boste zamotili in jim olajšali pot. Najbolje je, če se na pot odpravite ponoči. Vedno pa to ni mogoče.

 

Otroke lahko na poti zabavate z že znanimi tehnikami, kot so npr. poslušanje in prepevanje pesmic, pripovedovanje pravljic in opazovanje okolice, ki hiti mimo. Lahko za spremembo poskusite igrico odkrivanje živali. Z otrokom izmenično oponašajte živali, drugi pa jih poskušajo prepoznati. Igro lahko nadaljujete tako, da otroka vedno povprašate, kakšna je ta žival: velika ali majhna, bela, z rogovi, velikim rilcem in dolgim repom, majhnimi uhlji itn. Če se vozite po krajih, kjer srečujete veliko živali, lahko oponašate tiste, ki jih vidite. Lahko pa zapojete tudi kakšno pesmico o izbrani ali videni živali. Lahko zapojete že znano pesmico, veliko veselja pa boste poželi, če si boste izmislili kakšno svojo. Pri tem naj vam pomaga tudi vaš otrok.

 

V avtu, vlaku, letalu …

Ker v avtu, na vlaku ali letalu sedite, imate veliko časa, da raziskujete svoja telesa. Poiščite nosek, ušesa, oči, vse prste na rokah in nogah, koleno, komolce. Prstki naj se med seboj veselo pozdravijo tako, da se palček dotakne blazinice posameznega prstka in ob tem reče Dober dan! Lahko reče tudi Lahko noč, če otroka poskušate pomiriti in pripraviti na spanje. Dvignite roke v zrak, pihajte v dlani, da bo ropotalo, poskusite poljubiti svoje komolce in kolena.

 

Podati se z otrokom na letalo, lahko marsikateremu staršu vzame prenekatero uro spanca. Kar pa ni potrebno, le opremiti se je treba. V svojo osebno prtljago, ki jo boste vzeli s seboj na krov, poleg slikanic, manjših igračk in pobarvank pospravite še nekaj voščenk ali barvic in zvezek brez črt. Z otrokom narišita na prvo stran zvezka svoj dom, na zadnjo stran pa kraj, kamor potujete. Vmes lahko narišeta vse tiste trenutke od odhoda do pristanka, ki si jih je otrok še posebej zapomnil: pospravljanje prtljage v avto, prijava na letališču, odhod na letalo, ... Lahko pa si izmislita tudi svojo zgodbico in jo narišeta v več korakih. Risanje lahko traja ves čas počitnic, ob povratku domov pa bo otroku ostal dnevnik spominov. Če je vaš otrok še premajhen za risanje, vzemite s seboj na letalo flomastre, s katerimi lahko pišete tudi po koži, nekaj pisanih trakcev in malo vate. Otrokove in svoje prste spremenite v nasmejane lutke: na »glave« poveznite vato, ki jo zavežete s trakcem. Po želji lahko lase tudi pobarvate. Z drugim trakcem nekoliko nižje po prstu naredite npr. kravato ali šal, s flomastri narišite oči, nosek, usta, lička in vse ostalo, kar še imajo vaše posebne lutke. Uprizorite zgodbo, ki si jo zamisli vaš otrok. Pogovarjajte se in pripovedujte o potovanju z letalom, posebnih pravilih med poletom in zanimivostih, ki vas čakajo po pristanku. Vsaj za nekaj časa boste otroka zagotovo brez večjega truda obdržali na sedežu.

 

Na pikniku

Vse naštete igrice lahko izvajate tudi na piknikih. Seveda pa ponuja piknik v naravi tudi možnost raziskovanja okolice in ustvarjanja lastnih majhnih izumov, kot so npr. mlinčki na potokih, barčice iz papirja ali pa pisane žabice. Na piknik vzemite s seboj barvne flomastre in večnamensko lepilo, poiščite večje in manjše oglate ter jajčaste kamenčke in nekaj manjših okroglih. Sestavite jih v žabice in zlepite med seboj. Pobarvajte jih s flomastri in narišiti še manjkajoče detajle. Iz kamenčkov ali gozdnih oziroma travniških sadežev lahko sestavite veliko zanimivih figuric, s katerimi lahko kasneje uprizorite lutkovno predstavo ali pa se z njimi preprosto igrate.

 

Na ladji

Večina preživi poletne počitnice na morju. Morda se boste na cilj morali peljati tudi z ladjo ali s trajektom. Za razliko od letala lahko na ladjo s seboj odnesete tudi kakšne škarjice, lepilo in barvni papir. Najprej naredite velik obhod ladje oziroma trajekta. Preglejte še tako zakotne kotičke in otroku razložite, kako zadeve delujejo. Ob tem ne pozabite preveriti tudi morja, drugih ladij in kopnega, ki ga lahko vidite v daljavi. Ko se vrnete na svoje mesto, vzemite papir, škarjice in lepilo ter pričnite z ustvarjanjem svoje ladje. Izrežite trup, kapitanovo kabino, okna, antene, galeba, ki je sedel na anteni, mornarja na palubi, oddaljeni otok, sonce nad vodo, … Otrok naj pove, kaj vse je videl, vi pa mu pomagajte z izrezovanjem in ustvarjanjem. Malček naj izrezane predmete sestavlja in lepi sam. Kasneje lahko tudi dorišeta sliko. Spodbujajte otroka pri ustvarjanju lastne ladje. Ko prispete na cilj, lahko izdelek obesite na steno sobe ali prikolice, kjer boste preživeli počitnice. Otrok se bo tako vsak dan spominjal potovanja z ladjo in se veselil novega.

 

Kaj pa na plaži?

Poleg delanja peščenih gradov in raziskovanja morja se lahko z otrokom prepustite še drugim radostim, ki jih ponuja morje: usedite se na obalo in se prepustite valovom. Pri tem ne pozabite na otrokovo varnost in mu kljub temu, da morda že zna plavati, nadenite rokavčke, obroč ali jopič. Pustite, da vas valovi premetavajo po obali, če pa obala ni najbolj primerna za tovrstne vragolije, poskusite »ribice«. Vsa družina naj se zbere v plitvini, tako da bodo otroci do podpazduhe v vodi. Primite se za roke in sklenite krog. »Ribice« ob pomoči obeh sosedov zaplavajo čez sklenjene roke nasproti njim. To storijo z nogami naprej, tako da na koncu ritka »pade« v globino. Zelo zanimivo postane, ko starši igrate vlogo ribic, opirate pa se na otroke.

 

Starejši kot so otroci, bolj kompleksne postajajo igre, odrasli pa postajate vse manj pomembni. Vsak dan se potrudite, da boste kakovostno izkoristili čas, ki vam je dan in ga lahko preživite z malimi nagajivčki in tako za nekaj drobnih trenutkov ponovno postanete otroci tudi sami. Še vse prehitro si boste namreč morali izmišljati izgovore za otročje vedenje. In ne pozabite: tiste igrice, ki si jih boste izmislili skupaj z otroki, bodo najlepše, najbolj zabavne, predvsem pa vedno zanimive in nepozabne.

 

 


Članek objavljen v Ringarajine iskrice, Junij 2008

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
14
"Otrokov dolgčas predstavlja tretjino ...
Psihologi trdijo, da je dolgčas največji vir vseh težav tudi pri odraslih, še posebej pa pri otrocih.
5
Premiera filma Robotove sanje
Animirani film, ki brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in njegovi krhkosti.
5
Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
5



Zakaj je ustvarjanje odlično za otrokov ra...
Ustvarjanje z otrokom ni le odličen način kakovostnega preživljanja časa, ampak dokazano pozitivno vpliva na otrokov raz...
Intervju z Markom Macuro, dr.med.
photo
Marko Macura je zdravnik travmatolog, ki mu je življenjsko pot zaznamovala družinska tradicija. Košarka je zanj usodna t...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?