|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prvi koraki: Kakšna je prava obutev za otroka?

Uredništvo Ringaraja.net, 13.3.2023
Naša stopala se prvih letih življenja razvijajo zelo intenzivno, saj se s tem oblikujejo temelji našega gibalnega razvoja. Zato je zelo pomembno, da starši otroku izberemo obutev, ki vzpodbuja čim bolj kvaliteten in naraven razvoj stopala.

image
Čevlji za otroka naj ne bodo rabljeni! (Arhiv Ringaraja.net)
/11


Izbira ustrezne obutve je pomembna popotnica za otrokov gibalni razvoj

Prirojene ali pridobljene napake pri razvoju stopal nas lahko zaznamujejo za celo življenje, zato je pomembno, da otroku za prve korake izberemo pravo obutev. "Otroško stopalo se razvija vse do šestega, sedmega leta, raste pa seveda še veliko dlje. Z razvojnega vidika je zato zelo pomembno, da je izbira obutve pravilna, še posebej ob prvih korakih. S tem starši veliko pripomoremo h kakovostnemu razvoju stopalnih struktur, stopalnih lokov, ravnotežnostnih odzivov in občutka gibanja v prostoru, pa tudi k sami kakovosti telesne motorike in razvoja otrokovih gibalnih sposobnosti in spretnosti," poudarja diplomirana fizioterapevtka Špela Gorenc Jazbec, ki je sodelovala na nedavnem strokovno-svetovalnem dogodku v Baby Centru.

 

Gibalni vzorci se oblikujejo že v prvih letih življenja

Fizioterapevti že iz drže ali hoje posameznika lahko opazijo nepravilnosti, ki lahko močno vplivajo na kakovost življenja v odrasli dobi. "Vzorce hoje, gibanja in tudi drže oblikujemo v prvih letih življenja. Kasneje se nam usidrajo v podzavest, zato jih kot odrasli izjemno težko spreminjamo,« je prepričana Špela Gorenc Jazbec. Pri tem poudarja, da je za naravni razvoj stopala pri otroku zelo priporočljiva bosa hoja, ki pa jo način življenja, kot ga imamo, dopušča le delno. »Tu vstopi pomembna naloga obutve, ki ščiti stopalo pred vplivi okolja – tako pred vremenskimi dejavniki kot pred poškodbami. Zato je izjemno pomembno, da kot starši izberemo pravilno obutev, saj s tem prispevamo k oblikovanju ustreznih, zdravih vzorcev hoje. Malčki nam pogosto ne znajo povedati, da jim obutev ne ustreza, se pa jasno odzovejo – z zmanjšano telesno aktivnostjo, saj jim je gibanje neprijetno, kar lahko ovira razvoj otrokovih gibalnih spretnosti,« pravi fizioterapevtka.

 

PREBERITE TUDI: Katera je prava obutev za otroško nogo?

 

Zdrava in primerna obutev je tista, ki bo služila posameznemu otroku

V iskanju ustrezne obutve se staršem porajajo številna vprašanja. Fizioterapevtka svetuje, da upoštevamo morebitne otrokove specifike stopala, v splošnem pa velja naslednje: »Čevelj ne sme biti trd, neupogljiv, saj vse to vpliva na samo stopalo in posledično na gibanje celega telesa. Čevlji, ki imajo trd ali privzdignjen stopalni lok odvzamejo stopalu veliko aktivnosti, ki se posledično poleni in kasneje sam od sebe ne zmore več funkcije vzdrževanja stopalnega loka. Enako je tudi pri čevljih, ki segajo čez gleženj. Odvzamejo funkcijo in stabilnost v gležnju in je potem kasneje gleženj brez te opore nestabilen. Seveda pozimi ne gre drugače, spomladi in poleti pa vseeno pazimo, da je obutev pod gležnjem.«

»Zelo pomembno pa je tudi, da ima vsak otrok obutev, ki služi samo njemu. Če otrok dobi obutev, ki jo je pred njim že nosil nekdo drug, s tem ne prevzame le obutve nekoga drugega temveč tudi vzorce hoje nekoga drugega. Čevelj, ki se je že oblikoval po obliki stopala in načinu gibanja, zato močno odsvetujemo, še posebej v prvih letih, ko mora otrok, ob podpori staršev, sam razviti svoje potenciale,« še dodaja.

 

PREBERITE TUDI: Kako kupiti otroško obutev?

 

4 nasveti, ki bodo staršem olajšali izbiro prave obutve

1. Izberimo pravo številko!

Ko preverjamo velikost čevlja, mora otrok nogo obremeniti s svojo težo. Čevlja pri tem ne zapenjamo, temveč mu stopalo pomaknemo čisto naprej, pri čemer pazimo, da prstkov nima pokrčenih. Če mu pri tem ostaja za prst prostora, bo velikost prava.

2. Čevelj se mora prilagoditi stopalu in ne obratno.

Najbolje je, da je čevelj v predelu pete stabilen, mogoče celo malenkost ojačan, v sprednjem delu stopala pa mora biti dovolj širok, da prstki niso utesnjeni. Podplat mora biti dovolj mehek in upogibljiv v vseh smereh, še posebej v predelu prstov. Če vremenske razmere dopuščajo, naj bo čevelj nizek, torej pod gležnjem, kar krepi otrokovo ravnotežje in stabilnost. Najboljši so čevlji brez notranjih podpornih lokov, saj to stopalu omogoča večjo aktivnost. Čevelj ne sme biti pretežek, saj to lahko vpliva na samo kakovost hoje, pa tudi otrokovo željo po aktivnosti.

3. Izbor naredimo mi, odloči naj otrok.

Starši moramo vedeti, kaj je pri izbiri obuvala pomembno in od česa ne odstopamo. Zato je najbolje, da otroku v izbor ponudimo čevlje, za katere vemo, da so primerni in kakovostni. Otroka vključimo na koncu, da dobi občutek, da je sam izbral obuvalo, ki mu je tudi vizualno všeč.

4. Najpomembnejše: čevelj naj ne bo rabljen!

Nošeni čevlji so se oblikovali in obrabili po nogi nekoga drugega. Če rabljen čevelj obujemo otroku, ki s hojo šele začenja, mu s tem vsilimo tudi vzorec hoje nekoga drugega.

 

VIR: Strokovno-svetovalni dogodek v Baby Centru, marec 2019 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
12
Zakaj bi morali otroci pri računanju upora...
Preprečevanje učencem uporabe prstov med računanjem, bi lahko bilo podobno ustavitvi njihovega matematičnega razvoja, gl...
7
Nisem še pripravljena na odraščanje svojeg...
Bo vsak rojstni dan vedno tako grenak? Nisem pripravljena, da moj otrok odraste.
7
BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
7



Jezna sem, ker vzgajate otroke, ki se jih ...
Bila sem otrok v letih, ko je bilo biti otrok izjemno težko in ne želim, da bi se to obdobje ponovilo. Kljub temu, ko se...
Spočiti ali utrujeni iz družinskega dopusta?
Dopustovanje z majhnimi otroki je za starše lahko zelo naporno obdobje. Nikakor si ga ne morejo predstavljati kot »oddih...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?