|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zakaj je pomembno učenje čuječnosti v vrtcu?

Suzana Eršte, 18.3.2023
V današnjem življenju vse preveč hitimo, pozabimo pa se zaustaviti, prisluhniti sebi ter okolici. Otrokom zato želimo približati čuječnost z raznimi vajami čuječnosti, katere izvajamo v vrtcu ter v naravi.
Ključne besede:

image
Poslušamo razne sprostitvene in domišljijske zgodbe in se s tem poskušamo vživeti v domišljijski svet. (Foto: Freepik.com)
/11


V našem vrtcu imamo letošnje leto prednostno nalogo Igralnica na prostem: Gibanje z vajami čuječnosti. Oboje gre zelo lepo z roko v roki. V današnjem življenju vse preveč hitimo, pozabimo pa se zaustaviti, prisluhniti sebi ter okolici. Otrokom zato želimo približati čuječnost z raznimi vajami čuječnosti, katere izvajamo v vrtcu ter v naravi.

Izvajamo razne dihalne vaje za sprostitev in umiritev, prisluhnemo sebi oz. svojemu telesu, vaje zaupanja – smo zmožni imeti zaprte oči in se zaupamo prijatelju, da nas vodi po prostoru. Otrokom so zelo všeč masaže, ki jih izvajamo v parih in se nato menjajo. Poslušamo razne sprostitvene in domišljijske zgodbe in se s tem poskušamo vživeti v domišljijski svet. Nekateri otroci so se na začetku zelo težko sprostili ter imeli zaprte oči, se umirili. Vendar so s časoma napredovali. Ob koncu se vedno pogovorimo o njihovih občutkih, kako je njim bilo, kako so se počutili. (Ob vprašanju, ali jim je bilo kaj težko, je en deček izpostavil, da mu je bilo težko sedeti pri miru in imet zaprte oči). Otrokom s tem razvijamo pozornost, koncentracijo. Te vaje od njih "zahtevajo" večjo zbranost, spodbudijo jih k aktivnemu razmišljanju. Otroke s sodelavko spodbujava h prijateljskim odnosom v skupini, k medsebojni pomoči (pomagajo si pri lupljenju mandarine, pri urejanju odeje, pospravljanju ležalnikov, zapiranju zadrge,…). Zelo všeč jim je igra, pri kateri drug drugemu podarijo lepo besedo, mu povedo oz. sporočijo kaj prijetnega. Na ta način jih navajamo, da znajo izražati svoja čustva.

 

PREBERITE TUDI: Nasveti mame: Kako pomagati perfekcionističnemu otroku?

 

Na sprehodih se večkrat ustavimo, umirimo ter prisluhnemo zvokom, ki nas obdajajo. Otroci so se tako navadili, da že sami začnejo pripovedovati, kaj vse slišijo. Se znajo zaustaviti, umiriti in prisluhniti. Še posebej so ti zvoki zanimivi, kadar smo v gozdu. Tudi vonji so jim zanimivi, ko vonjajo cvetlice, liste, zrak v gozdu,…. Opazujemo spremembe v naravi – kakšna je narava v letnih časih, kakšno je nebo. Radi se uležejo na travo ali pa na listje v gozdu ter opazujejo oblake ali pa krošnje dreves. Dejavnosti velikokrat izvajamo oz. prenesemo iz igralnice v naravo. Naše gibalne poti včasih zaidejo po neurejenih gozdnih poteh. Za telovadne pripomočke uporabimo robnike, stopnice, veje, debla, strmi hrib,…. Da pa se vmes okrepčamo, si vzamemo zraven sadno malico ter knjigo, katero jim prebereva. V gozdu večkrat objamemo drevesa, jim prisluhnemo, kaj nam bodo zaupala. Otroci že sami izrazijo željo, da bi prisluhnili drevesom.

Ker imajo otroci zelo radi naravo, sem se letos odločila, da bom izvajala interesno dejavnost Gozdni potepini. Ta dejavnost se izvaja od meseca januarja do meseca maja. V mesecu januarju smo odšli v gozd. S seboj sva vzeli vse potrebne pripomočke. Z otroki smo se najprej pogovorili o gozdu, zakaj je pomemben za nas, kdo v njem prebiva. Pogovorili smo se, kako se živali prehranjujejo ter kdo za njih poskrbi pozimi. V knjigi smo si ogledali nekaj ptic, jih poimenovali ter povedali, katere prezimijo ter katere odletijo v tople kraje. Za ptice smo izdelali krmilnice iz tulcev. Izdelane krmilnice so obesili na veje dreves. V mesecu februarju smo likovno ustvarjali na snegu in ledu. Nastale so prave mojstrovine. V marcu bomo iz naravnih materialov izdelali presenečenje za mamo oz. družino. V aprilu si bomo pripravili gozdni poligon ter se razgibali. V maju pa bomo izdelali čutnega polžka iz naravnih materialov. Otroci bodo sodelovali pri načrtovanju, zbiranju in razvrščanju materiala. Na koncu pa se bomo preizkusili na poligonu, najpogumnejši tudi bosi.

»Čuječnost je preprosta, toda učinkovita pot, da ne ostanemo ujeti v stvareh in da ponovno pridemo v stik z lastno modrostjo ter življenjsko močjo.« (Jon Kabat-Zinn)

 

PREBERITE TUDI: Katere mame boste spoznali v vrtcu?

 Suzana Eršte, dipl. vzg.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
9
Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
5
"Otrokov dolgčas predstavlja tretjino ...
Psihologi trdijo, da je dolgčas največji vir vseh težav tudi pri odraslih, še posebej pa pri otrocih.
5
Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
5



Kaj v praksi pomenijo spremembe za osnovno...
Jeseni začnejo veljati nekatere spremembe v osnovnih šolah. Na 144 se vpeljuje prenovljen koncept razširjenega programa,...
Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
photo
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...




Umetna oploditev
Vitaebella

Iz katerega razloga sta se s partnerjem odločila za umetno oploditev?

Zaradi moje neplodnosti (9%)

Zaradi partnerjeve neplodnosti (3%)

Zaradi večletnega neuspešnega poskušanja (12%)

Zaradi let (1%)

Več od naštetega (3%)

Nič od naštetega (71%)


Število vseh glasov: 274

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!