|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zamude pri subvenciji za plačilo vrtca

Uredništvo Ringaraja.net, 17.8.2018
Zaposleni na centrih za socialno delo opozarjajo, da bodo zelo verjetno letos subvencija za plačilo vrtca in izplačilo državnih štipendij zamujali, in to celo za nekaj mesecev. Zakaj takšna zamuda in kdaj lahko dejansko pričakujete odločbo?

image
Subvencija za plačilo vrtca bo letos zamujala. (F: freepik)
/11


Da bo letos prišlo velikih zamudi pri izdajanju odločb za subvencijo za plačilo vrtca in državnih štipendij, so medije obvestili socialni delavci na centrih za socialno delo (CSD). Zaposleni na CSD menijo, da bodo odločbe zaradi posodabljanja sistema lahko zamujale celo do konca leta, kar pa na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti odločno zanikajo in zagotavljajo, da izvajajo vse aktivnosti, da do večjih zamud ne bi prišlo.

 

Zamuda bo

Zaradi novele zakona o štipendiranju izvajajo prenovo informacijskega sistema, v katerega zaposleni na centrih za socialno delo vnašajo podatke iz vlog, zato bo do zamude vsekakor prišlo. Delavci na centrih za socialno delo namreč vsaj do 15. septembra ne smejo vnašati vlog za dodelitev državnih štipendij. Prav tako ne smejo odločati o vlogah za državne štipendije, ker te ne bodo v skladu z novimi predpisi.

Kot pojasnujejo na ministrstvu, prenova naj ne bi podaljšala postopka za več kot mesec dni. "Nadgradnja informacijskega sistema bo odločanje o pravici do državne štipendije v izjemnih primerih zamaknila za največ za mesec dni. Sicer pa se po zakonu državna štipendija vedno nakazuje za pretekli mesec, dijaki in študentje tako nikoli niso pridobili nakazilo državne štipendije z začetkom šolskega oziroma študijskega leta, temveč so le tega prejeli mesec ali dva kasneje, odvisno od tega, kako hitro je pristojni Center za socialno delo obravnaval njihovo vlogo," so za Finance povedali na ministrstvu. V kolikor pa bi se pri nadgradnji kakorkoli zapletlo, pa bodo javnost pravočasno obvestili, še dodajajo.

 

Nadgradnja sistema bo poenostavila odločanje

Kot pojasnjujejo na ministrstvu bomo z nadgradnjo informacijskega sistema na boljšem državljani, saj se nam obeta poenostavitev sistema za vlaganje vlog za dodelitev državne štipendije. Novela Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS-G) namreč vpeljuje avtomatski informativni izračun. S pomočjo le tega bodo po preteku enoletnega obdobja prejemanja štipendije avtomatično preverili vse državne štipendije in pridobili podatke za novo odločanje. Tako štipendistom ne bo potrebno ponovno vlagati vloge za dodelitev štipendije.

 

Zamuda tudi pri odločanju o znižanem plačilu vrtca

Odločanje o pravici do državne štipendije vpliva na odločanje o znižanem plačilu vrtca, saj se državna štipendija šteje kot dohodek družine in zato vpliva na višino subvencije za vrtec. Zaradi zamud pri odločanju o državnih štipendijah, bodo torej z zamudo izdajali tudi odločbe o sofinanciranju vrtca.

Po predvidevanjih ministrstva naj bi bila nadgradnja sistema za odločanje o državnih štipendijah zaključena konec avgusta 2018. Za vloge za znižano plačilo vrtca, ki so bile oziroma bodo vložene avgusta, na ministrstvu zamud ne pričakujejo.

 

Največ vlog avgusta in začetek septembra

Vsako leto največ vlog za znižano plačilo vrtca na CSD pride konec avgusta in v začetku septembra. Z ministrstva sporočajo, da bodo z uvedbo avtomatičnega informativnega izračuna za vse letne pravice v bodoče dejansko zmanjšali zamude, ki zaradi številčnih vlog nastanejo v teh mesecih, med katerimi jih je največ predvsem za štipendije in subvencije za plačilo vrtca.

 

NE POZABITE!

Tisti, ki imate otroke, ki s septembrom prvič vstopajo v vrtec, morate v avgustu oddati enotno vlogo za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev – obrazec za tisk oziroma e-vlogo najdete TUKAJ. Odločba vam bo, v primeru, da med letom ne bo nobenih sprememb, veljala eno leto, torej do 31. 8. naslednje leto.

V kolikor ste že lani oddajali vlogo, preverite, do kdaj vam velja odločbo, ki ste jo prejeli od pristojnega centra za socialno delo. Če vam ta preteče konec avgusta, morate še v tem mesecu oddati vlogo za ponovno uveljavljanje subvencije za plačilo vrtca – obrazec za tisk oziroma e-vlogo poiščite TU.

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Potrošniški kredit
Kaj je potrošniški kredit, kakšna je lahko njegova višina, kdaj pride takšne vrste posojilo v poštev in katero dokumenta...
3
Mladi vse bolj socialno usmerjeni
Na tekmovanju za naj mladinski startup, ki ga tradicionalno prireja Ustvarjalnik za srednješolce, ki so v lanskem letu u...
3
Znan datum izplačila energetskega dodatka ...
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je danes objavilo datume izplačila energetskega dodatka,...
3
Otroški dodatek v letu 2024: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...
3



Pravica do krajšega delovnega časa
Veliko staršev ne ve, da lahko izkoristijo pravico do krajšega delovnega časa, pri čemer je plača res manjša, toda polov...
So tudi vašo telefonsko naročnino povišali?
VZMD je vložilo tožbo proti štirim velikim slovenskim operaterjem, ker so v zadnjih 5 letih enostransko višali pakete na...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?