|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zasavska Sveta gora

Katarina Vinšek, 5.11.2010
Nekoč je bila Sveta gora. Potem so prišli drugi časi in je postala Zasavska gora. Danes pa jo poznamo kot Zasavsko sveto goro.

image
/41


Zasavska sveta gora je kakih 5 km dolg greben nekako med Vačami in Izlakami ali pa med Litijo in Zagorjem. Ima več prepoznavnih vrhov, najvišji in najbolj razgleden med njimi leži na skrajnem vzhodu in na njem stoji cerkev Marijinega rojstva s pripadajočimi objekti. Le nekaj 100 metrov stran pa se nahaja tudi planinski dom, ki je stalno oskrbovan in dostopen tudi z avtom. Izlet na Zasavsko goro je primeren za vsakogar. Pot je kratka in lahka, tako da se lahko za izlet odločijo tudi družine z otroki. S svojo poldrugo uro dolgo hojo po položni, široki gozdni cesti je primerna za vsak družinski izlet, predvsem pa za večjo druščino, ki lahko čas izkoristi za dolge in vesele pogovore.

 

Najprej se zapeljemo v Litijo, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri vasi Sava. Vozimo se vzporedno z reko Savo do vasi Mošenik, kjer se cesta začne vzpenjati. Naprej se vzpenjamo po makadamski cesti, ki se višje priključi širši cesti iz Kisovca pri Zagorju (možen dostop tudi iz te smeri). Nadaljujemo levo in cesta nas kmalu pripelje v vas Rovišče. Le malo za vasjo pa parkiramo na enem od parkirišč ob cesti.

 

Z izhodišča nadaljujemo po cesti ob kateri smo parkirali, ta pa nas že po nekaj 10 korakih hoje pripelje na križišče, kjer nadaljujemo po desni vzpenjajoči cesti. Le malo naprej nas pot pripelje na označeno razpotje, kjer se pot razcepi na dva dela: strma in položna.

 

Če smo se odločili za vzpon po strmejši poti (zahtevna pot), se bomo vzpenjali skozi gozd do strmega pobočja gore, kjer se vzpne čez krušljivo skalno pečino. Na tem delu poti je potrebno več pozornosti in previdnosti. Strmina nato hitro popusti in pot nas naprej vodi po deloma travnatem pobočju, ki je poraslo z redkim gozdom. Malo pod vrhom se pot znova strmo dvigne in že smo pri planinskem domu na Zasavski gori. Le malo za planinskim domom pa se cesta razcepi na dva dela in nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na vrh.

Če pridemo gor peš po označeni planinski poti, potem vse do zadnjega ne vidimo, kaj nas čaka na vrhu; lahko pa si izberete tudi pot po asfaltni cesti, ki pa nas verjetno ne bo tako prevzela kot hoja po naravi. Ob lepem vremenu se nam z vrha odpira razgled vse do Kamniško Savinjskih Alp in okoliškega hribovja.

 

Iz vasi Rovišče do vrha potrebujemo pol ure, sicer pa je možen tudi vzpon iz vasi Sava, za kar potrebujemo 2 uri.

 

 


 

Odkrivajte čudovito Slovenijo z Ringaraja.net!

 

"Čudovita Slovenija" je sklop prispevkov o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih delih naše čudovite deželice - prispevki so namenjeni spoznavanju najlepših delov domovine in hkrati izvrsten seznam izletniških točk.

 

Zasavje

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zasavski Triglav
Kum je s svojimi 1220 višinskimi metri najvišji vrh Zasavskega hribovja. Nekateri ga imenujejo tudi Zasavski Triglav saj...
4
Etno selo Stanišići
Približno dobre štiri ure in pol boste potrebovali do Bijeljine, kraja, ki leži na severovzhodni strani Bosne in Hercego...
3
Mogočna Peca
Peca (2126 m) sodi v severno verigo Vzhodnih Karavank in je najobsežnejša apnenčasta gora v Mežiški dolini. Ima obliko v...
3
V gorah je lepo
Sprehodi po planinah naj bodo vir veselja, zadovoljstva in novih dogodivščin za vso družino.
3



Kam na družinski izlet?
Bi radi konec tedna oziroma prost dan izkoristili za družinsko potepanje, pa ste brez ideje, kam bi šli? Zbrali smo neka...
Družinsko potepanje: Lignano
photo
Lignano je italijansko letoviško mestece, primerno za enodnevni družinski izlet ali za podaljšan konec tedna. Nudi velik...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?