|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ideja za družinski izlet: Planina nad Vrhniko

Andreja Obal, 11.10.2019
Za mestom Vrhnika se na obrobju Ljubljanskega barja dviga z gozdom poraslo hribovje Planina, vedno bolj priljubljena izletniška točka vse dni v tednu, za mlade in velike, družine z majhnimi otroki ali starejše, za gorske kolesarje in tekače.

image
Vzpon nad mesto, tja od koder seže pogled vse do Triglava.
/11


"Vzpon nad mesto, nad oblake, kjer se sproti duša in okrepi telo."

Planino bi po bližini mestu in priljubljenosti lahko primerjali s Šmarno goro v Ljubljani, le da je malce višja. Razgled nad mestom in Ljubljanskim barjem ter hribi v okolici in daleč naokoli pa nič manj fascinanten, ko je lepo vreme ali magičen, ko vidiš le oblake. Če mene vprašate celo bolj, a to je subjektivno mnenje. Vendarle sem Vrhničanka.

 

Kako do tja?

V kolikor se pripeljete iz smeri Ljubljane ali Primorske, zapustite primorsko avtocesto na izvozu Vrhnika. Na prvem semaforju zavijete levo in se peljete naravnost skozi center, nato pri drugem semaforju zavijete desno - sledite oznakam za Star maln in razgledni stolp. Po približno dveh kilometrih, ko se boste vozili naravnost med hišami, boste prišli do parkirišča in makadamske ceste, tako imenovane Tankovske ceste, kjer lahko parkirate avto v bližini kažipotov za Koča na Planini nad Vrhniko in se od tukaj odpravite na vrh.

Na vrh vodi veliko poti. Najbolj obiskana pot, ki jo za začetek priporočam tudi družinam z otroki, starimi tri do štiri leta, je pot čez Špico na vrh Planine.

 

PREVERITE TUDI: Ideja za družinski izlet - Pohod na Blegoš ali goro murk

 

Po poti čez Špico

Usmerjevalna tabla v bližini parkirišča nas usmeri na vzpenjajočo se pešpot, ki vodi skozi grmičevje na rob travnika ter makadamsko cesto. Držimo se levo in pot nadaljujejo do Petkovega storža, brunarice v obliki samopostrežnega bara (poleti), opazili boste tudi leseno hiško na travniku. Na tem odcepu zavijemo levo in nato desno na kolovoz.

Pot vodi mimo daljnovoda Kleče – Logatec, kjer pridemo na odprto, travnik, od koder se razteza razgled nad okolico. Nato se pot zoži ter nas pripelje do označenega razpotja, kjer stoji Županova klop – prostor, kjer si najbolj zadihani lahko malce odpočijejo. Od tukaj se po desni strani začne pot strmo vzpenjati skozi gozd proti vrhu.

Pot se nato pridruži širši poti s Stare Vrhnike in je nekaj časa precej položna, čemur sledi par minutk lahkotne hoje do klopce Špica. Zadnjih 10 minut vzpona se pot ponovno začne strmo vzpenjati, a pred sabo že lahko zagledamo planinsko kočo Planine nad Vrhniko.

Po isti poti se spustimo nazaj do parkirišča.

 

Višina: 733 m

Višina izhodišča: 300 m

Višinska razlika: 433 m

Čas:

Vrhnika - Betajnova Štirna (izhodišče vzpona) - Špica – Koča Planina nad Vrhniko in nazaj: 1,5 ure

Zahtevnost: Odvisna od poti, ki jo izberete za vzpon. Pod čez Špico je lahka nezahtevna pot, ostale so srednje zahtevne.

 

  pot navzgor

Družinam z otroki, starimi tri do štiri leta, in tistimi, ki otroka nosite v nahrbtniku, je najbolj prijazan pot čez Štirno. (Foto: Andreja Obal)

 

PREBERITE TUDI: Gorniška potepanja z otroki


Na vrh vodi več srednje zahtevnih poti:

• Pot čez Kuren

• Pot čez Storžev grič mimo Bukve

• Pot čez Blatni dol

• Pot čez Star maln

• Vzpon z Hamexa (ta je med najstrmejšimi)

• Panoramska sprehajalna pot – primerna za družine, ki imajo manjše otroke, ki jih lahko nesejo v nahrbtnikih ali jih peljejo v vozičkih.

 

razgled

V lepem vremenu boste z vrha Planine lahko občudovali celo Julijske Alpe s Triglavom. (Foto: Andreja Obal)

 

Razgled, ki vas ne bo razočaral 

Planini je priljubljenost narasla po postavitvi nove koče, ki je sedaj odprta od torka do nedelje ter za praznike. Obvezno morate poizkusiti vrhniške štruklje s skuto in suhimi slivami h katerim odlično paše "ta prava" Cankarjeva kava ali domači čaj. Koča slovi tudi po jedeh na žlico h katerim postrežejo domači kruh.

 

Ob koči stoji razgledni stolp (četrti zapovrstjo tukaj), ki so ga postavili 2008 in predstavlja enega najvišjih lesenih samostoječih objektov v Sloveniji. Na razgled z višine 22 metrov se vsak popotnik rad povzpne, saj je od tam lepo videti Staro Vrhniko in mesto Vrhnika, Ljubljansko barje prek katerega se vije Ljubljanica, v daljavi ob lepem vremenu opazimo Ljubljano z gradom. Na vzhodu se vidi Krim, na jugu Slivnica, Javornik, Snežnik, v bližini je Ulovka, na kateri je bilo nekoč smučišče, v jasnem in lepem vremenu se vidi celo panorama Julijskih Alp s Triglavom in vrhovi predgorja: Grmada v Pohograjskem hribovju, Blegoš, Ratitovec, Porezen … Pogledi sežejo še dlje, do predgorja Karavank na meji z avstrijsko Koroško in do predgorja Kamniško-Savinjskih Alp.

 

štruklji in razgled

Vrhniški štruklji s skuto in suhimi slivami za sladkanje in vzpon na stolp za izjemen razgled. (Foto: Andreja Obal)

 

IDEJA ZA DRUŽINSKI IZLET: Obiščimo Polhov doživljajski park

 

Zanimiva doživetja v okolici

Če vam je pohod na vrh premalo, si lahko ogledate še druge zanimivosti oziroma pohod podaljšate z izletom v bližnji in širši okolici:

Zoo Rožman na Vrzdencu

• Rupnikovo linija na Zaplani,

• Rimski zid,

soteska Pekel pri Borovnici,

• Polhograjska graščina in Polhov doživljajski park

Tehniški muzej Slovenije v Bistri,

• obisk Doživljajskega razstavišča Moja Ljubljanica in Pot močvirskih škratov na Mali plac

• Podpeško jezero

• Rakita

 

Za konec še zgodbica za male radovedneže: Obstaja legenda, ki pravi, da je skalni prag – Ajdovska stopnja, ki jo najdemo na poti iz Starega malna proti Planini), odtis stopala velikanske Ajdovske deklice, ki je stala z eno nogo na Planini, z drugo pa na Ljubljanskem vrhu, ko je v potoku Bele prala perilo.

 


 

nosečka, vadbaAndreja Obal je osebna trenerka, FemFit inštruktorica nosečniške in poporodne vadbe, usposobljena za trening varne vadbe v nosečnosti in po porodu. V vadbenem centru Jeklarna na Vrhniki izvaja individualne treninge in skupinske vadbe za nosečnice in mamice po porodu. 

Več informacij glede vadb in individualnih treningov za nosečke in mamice dobite na spletni strani www.premakni.seali prek e-pošte: andreja@premakni.se oziroma telefona: 041 643 753.

 

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...
9
18 učno – doživljajskih poti po posameznih...
18 učno – doživljajskih poti po posameznih regijah v Sloveniji, na katerih boste uživali s svojimi otroci.
6
Čudovita Slovenija: Zasavje
Tematski sklop "Čudovita Slovenija" vam prinaša prispevke o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih...
4
Čigave so stopinje v snegu?
Prepoznavanje stopinj v snegu je zanimiva in poučna igra, o stopinjah se lahko pogovarjamo kar na sprehodu.
4



18 učno – doživljajskih poti po posameznih...
18 učno – doživljajskih poti po posameznih regijah v Sloveniji, na katerih boste uživali s svojimi otroci.
San Marino ali Mirabilandija?
photo
Mirabilandija je eden največjih zabaviščnih parkov v Evropi. V njem je mogoče uživati na kar 43 atrakcijah ter si za pre...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?