|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zaščitite se pred UV žarki

P.L., 3.5.2012
Pred nami so pomladni in poletni dnevi, sončni žarki nas vse močneje grejejo. Ugodno vplivajo na naše počutje, spodbujajo nastajanje vitamina D. Zavedati pa se moramo, da je sonce lahko tudi škodljivo. Zaščitite se pred UV žarki.

image
/21


Sončne žarke sestavlja svetlobna energija različnih valovnih dolžin in sicer: UVC, UVB, UVA, vidna svetloba in infra rdeča svetloba, ki tudi prodira različno globoko v plasti kože glede na valovno dolžino. UVC žarki so običajno prisotni v našem ozračju le v visokogorju in predstavljajo veliko nevarnost za alpiniste in smučarje, predvsem zaradi draženja očesnih struktur, je povedala specialistka dermatovenerologije dr. Mateja Lisjak.

 

Koža ščiti notranjost organizma pred škodljivimi vplivi UV radiacije,zato so se v evoluciji razvili različni zaščitni mehanizmi kože pred prodiranjem škodljivih UV žarkov globlje v organizem( predvsem tvorba melanina in zadebelitev rožene plasti) .

Večina UVB žarkov se odbije oz. absorbira v povrhnjici, UVA žarki pa prodirajo globoko v spodnje plasti usnjice oz. dermisa.

 

Porjavela koža

Kot pravi dr. Lisjakova, za poškodbo kože velja vsaka porjavelost. Danes vemo, da ni škodljivo le neposredno izpostavljanje soncu z visoko vsebnostjo UVB žarkov, temveč so škodljivi tudi UVA žarki. Povzročijo lahko nastanek kožnega raka, pomembno vlogo imajo tudi pri fotostaranju, prodirajo namreč globlje v kožo in škodujejo koži pomembnim sestavinam, kot so kolagen, elastična vlakna, fibroblasti.

Strokovnjaki zato odsvetujejo uporabo solarija, previdni pa morate biti tudi med dolgotrajno vožnjo v avtomobilih, saj steklo prepušča škodljive UVA žarke.

 

Občutljivost na sončne žarke

»Ljudje smo različno občutljivi na sončne žarke, odvisno od prirojene pigmentiranosti (fototipa) naše kože. Vsekakor morajo biti svetlolasi, rdečelasi, modrooki in ljudje s svetlejšo poltjo previdnejši od temnolasih z več prirojenega pigmenta. Tip kože ne vpliva le na nastanek opeklin, temveč tudi na kancerogenezo in procese staranja pod vplivom UV sevanja. UV sevanje je dokazano eden najmočnejših zunanjih kancerogenov.«

Tudi dojenčki in majhni otroci so občutljivi na sončne žarke. Nežna otroška koža je lahko hitro opečena, zato morate biti nanje v sončnih dneh še bolj pozorni. Le nekaj minut brez zaščite na soncu je dovolj, da je nežna otroška koža lahko opečena.

 

Zaščita pred opeklinami

Da bi se izognili opeklinam, morate sebe, ostale družinske člane vedno dobro zaščititi. Na soncu je obvezna uporaba klobuka, kape s šildom. Ko kupujete zaščitno kapo za otroka, bodite pozorni, da vzamete takšno, kjer je zaščiten pred soncem tudi otrokov vrat.

Pred nevarnimi žarki se zaščitite tudi z oblačili, ta naj bodo tanka, ohlapna in zračna. Majhni dojenčki naj imajo na sprehodu z vozičkom oblečen bodi z dolgimi rokavi. Nogice naj imajo zaščitene s tankimi hlačami ali bombažno rjuho. Dojenčku ne bo nič manj vroče, če bo proti soncu zaščiten, vi pa boste pomirjeni, da ga ne bo opeklo. Bodite pozorni tudi na otrokov obraz. Ta ne sme biti izpostavljen soncu. Ko ga vozite z vozičkom ali kolesom, bodite pozorni, da mu sonce ne bo svetilo v oči.

Na prodajnih policah boste našli priročne žepne kreme z zaščitnim faktorjem. Te imejte vedno pri sebi, mažite sebe in ostale člane družine po nezaščitenih delih kože (obraz, roke, ne pozabite na ustnice!).

Seveda pa se je sončnim žarkom najbolje izogniti takrat, ko so ti najbolj nevarni. To je med 10. in 16. uro. V tem času ostanite v senci, v hladnem prostoru.

 

Opečena koža

Dr. Lisjakova opozarja, da je vsaka opeklina znak vnetnega dogajanja v koži. Opeklini se lahko pridružijo še drugi znaki, kot so slabo počutje, glavobol, mrazenje ali povišana telesna temperatura.

»Opečeni naj počiva v hladnem prostoru, pije naj dovolj tekočine, na opečena mesta lahko da hladne obkladke ali hladilno kremo.«

Znano je,da se poškodbe kože zapišejo v genetski material in prispevajo k nastanku kožnega raka tudi šele čez 20 let ali več. Dejstvo je, da smo izpostavljeni soncu med vsemi aktivnostmi na prostem, med športnimi aktivnostmi, delu na vrtu, ipd. Upoštevati moramo tudi odboj sončnih žarkov od svetlih površin, morske gladine. UVB žarki prodirajo tudi skozi vodo, ne pa skozi steklo.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
8
Moderna imena za fante v letu 2019
Katera imena za fante bodo najbolj popularna v letu 2019? Preverite v članku!
6
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
6
Je dojenček lahko alergičen na materino ml...
Dojenje je najboljša hrana za dojenčka, še vedno pa se velikokrat omenja materino mleko kot možen vzrok za pojav alergij...
5



Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
Kaj določa otrokovo krvno skupino?
Starše pogosto zanima, kakšno krvno skupino bo imel njihov otrok, še posebej, če je eden od staršev Rh negativen. Poglej...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?