|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zdravje zob v nosečnosti

Helena Primic, 29.11.2022
Katere so najpogostejše težave z zobmi v nosečnosti in kako se jih lotiti, smo se pogovarjali z zobozdravnico Natašo Šlajkovec.

image
Med nosečnostjo obiščite svojega zobozdravnika vsake tri mesece. (Freepik.com)
/11


Med nosečnostjo se zaradi porasta nosečniških hormonov in povečanega odziva imunskega sistema na zobni plak poveča možnost nastanka obolenj obzobnih tkiv. Zato mora biti ženska med nosečnostjo posebej pozorna na zdravje svojih zob.

Katere so najpogostejše težave, na kaj je treba biti posebej pozoren in katere so omejitve pri obiskih pri zobozdravniku v tem posebnem obdobju ženske, smo preverili pri zobozdravnici Nataši Šlajkovec iz Novega mesta.


Pregled vsake tri mesece

"Med 2. in 8. mesecem nosečnosti ob nezadostni ustni higieni najpogosteje nastane tako imenovani nosečniški gingivitis. Gre za obolenje, pri katerem dlesen izgubi videz zdrave dlesni - postane namreč pordela, otekla in boleča, pogosto pa ob ščetkanju tudi zakrvavi.

Pojavi se lahko tudi slab ustni zadah in preobčutljivost zobnih vratov," nam je zaupala Šlajkovčeva, ki zato nosečnicam priporoča, da opravijo pregled pri zobozdravniku v vsakem trimesečju nosečnosti.


PREBERITE TUDI: Vnetje dlesni v nosečnosti


Previdno z lokalnim anestetikom!

Tako kot nosečnica ne sme uživati določenih jedi in zdravil, določene prepovedi veljajo tudi, ko gre za zobozdravstvene posege v nosečnosti. Zato je zelo pomembno, da pred vsakih zobozdravstvenim pregledom svojega zobozdravnika seznanite s svojim stanjem nosečnosti, da bo lahko prilagodil stomatološki pregled, diagnostiko in zdravljenje.

Kateri pa so tisti prepovedani posegi oziroma katere zobozdravstvene storitve so v nosečnosti vendarle varne? "V času nosečnosti zobozdravniki brez zadržkov saniramo karies ter izdelamo novo ali zamenjamo staro zalivko. Tudi zdravljenje zobnih kanalov, čiščenje zobnih oblog in puljenje zoba lahko varno izvedemo v času nosečnosti. Uporaba lokalnih anestikov je v času nosečnosti varna le, če anestetik uporabimo v primernem odmerku in ga pravilno apliciramo.

V nosečnosti pa se je treba izogibati rentgentskemu slikanju. Izjema so le nujni in neodložljivi posegi. Sicer pa je najbolj varno tako za nosečnico kot za otroka, da večje in zahtevnejše zobozdravstvene posege preložimo na čas po rojstvu otroka," svetuje sogovornica.


V nosečnosti naj bo ustna higiena natančnejša in daljša

Kot bodočim mamicam sporoča Šlajkovčeva, je tudi, ko gre za zdravje zob, najpomembnejša preventiva. "Idealno je, če ženska z dobro ustno higieno in rednimi obiski pri zobozdravniku že pred zanositvijo poskrbi za dobro oralno zdravje. V času nosečnosti pa je pozorna, da je njena ustna higiena še bolj natančna in traja dovolj časa, da zares odstrani vse zobne obloge na zobeh in v medzobnih prostorih ter tako prepreči nastanek nosečniškega gingivitisa," svetuje sogovornica in dodaja:

"To dosežemo z večkratnim dnevnim umivanjem zob z zobno ščetko in zobno pasto ter vsaj enkrat dnevno uporabo zobne nitke ali medzobnih ščetk. Priporočam tudi uporabo strgala za jezik."


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
6
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
5
Nosečnost in kronične bolezni – ali gredo ...
Zdrave ženske zapleteno prilagajanje telesa v nosečnosti dobro prenašajo, tiste z nagnjenostjo ali že odkrito kronično b...
5



Težave z dihanjem v nosečnosti
Skoraj vse nosečnice mučijo težave z dihanjem, krvavitve iz nosu in občutek zamašenega nosu. Še zlasti krvavitev iz nosu...
Zatekanje nog v nosečnosti
Pogosta nosečniška težava, še posebej v drugi polovici nosečnosti so otekli gležnji in noge. Ali lahko otekanje prepreči...