|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Želim prodati avto

K.M., 3.3.2010
Najti pravega kupca je prej umetnost kot pravilo. Nekdo bo najbolj vesel, če bo jeklenega konjička lahko prodal sorodniku ali prijatelju in mu s tem naredil uslugo, drugi pa želijo najti kupca, ki bi za avto pripravljen plačati največ.

image
/11


Ste na avtomobil slučajno čustveno navezano?

Prodaja avtomobila, sploh če to počnete prvič, je za mnoge izjemno stresen dogodek. Med uporabo se vam namreč utegnete izjemno navezati na jeklenega konjička v katerem je toliko spominov. Zanimiva je študija ameriške univerze, kjer so MBA študentom podarili skodelice za kavo in jih prosili, da jih redno uporabljajo. Preden so začeli uporabljati skodelice so jih prosili, da jih ocenijo. Njihove ocene so se gibale med enim in tremi dolarji. Po treh tednih so študente, ki so redno uporabljali skodelice prosili, da njihovo vrednost ocenijo znova. Iste skodelice so po redni uporabi ocenili med štirimi in 10 dolarjev. Znanstveniki so to razliko poimenovali »premija čustvene navezanosti na predmet«. Kaj imata skupnega avto in skodelica? Z njuno uporabo realna tržna cena praviloma pada, v očeh tistega, ki pa konkretni predmet uporablja pa se utegne le-ta še zviševati ali pa vsaj padati počasneje kot pada realna tržna cena rabljenega predmeta. To imejte v mislih, ko boste prodajali avto. Le objektivno zastavljena cena bo namreč pritegnila kupca.

 

Raziskujte!

Preden se podate na trg, je potrebno preučiti tržne razmere. Obstaja veliko spletnih strani in oglasnikov kjer lahko na podlagi informacij o blagovni znamki, modela, stanja vozila, vrste motorja in goriva, letnika 1. registracije ali izdelave ter prevoženih kilometrov ugotovite referenčno ceno za vaš avto na podlagi podobnosti z ostalimi ponudbami znotraj primerne kategorije. Če je vaš avto resnično nekaj posebnega (car tatu, posebna dodatna oprema ali oblikovno-estetski dodatki), boste verjetno zanj želeli nadstandardno ceno.

 

Prodaja s pomočjo avtohiše - enostavna, vendar ne ravno dobra kupčija

Previdno v prodajalnah z avtomobili, avtomehaničnih delavnicah in servisih. Tovrstne organizacije služijo s preprodajo. Seveda je opcija »staro za novo« z doplačilom ena izmed najenostavnejših in v času promocij utegnete dobiti dobro kupčijo, a praviloma bo končni uporabnik pripravljen za vaš avto plačati več kakor preprodajalec. Je pa vsekakor koristno avto peljati v salon vsaj na cenitev. Če denar za vas ni glavni in odločujoči dejavnik izbire pri nakupu, je skrb nad starim avtomobilom res najbolj lagodno prepustiti prodajalcu avtomobilov, iz salona pa se odpeljati z novim jeklenim lepotcem.

 

Kako pritegniti pozornost kupcev?

Če pa se odločite, da boste sami prodajali avto, je tukaj nekaj napotkov kako povečati privlačnost oglasa s katerim boste lažje prodali stari avto:

1. Pozanimajte se katere slovenske spletne strani, kjer so locirani tovrstni oglasi so najbolj obiskane in kateri oglasniki so najbolj brani. Najpogosteje so to kar prvi zadetki v iskalniku in oglasniki dosegljivi v maloprodaji. Če niste prepričani na katero stran umestiti oglas, se posvetujte s kakšnim znancem, ki se zanima za tovrstne stvar. Seveda lahko oglas umestite na več spletnih strani.

 

2. Napišite lastnosti, ki jih vidite v drugih ponudbah in morda še kakšen stavek, ki bo vašo ponudbo razlikoval od drugih in jo naredil drugačno ter privlačnejšo, če že slika avta sama po sebi ne prepriča v nakup. Pri lastnostih velja izpostaviti vso dodatno opremo, ki jo avto ima, saj je v očeh kupca, ki ne pozna modela dovolj dobro, da bi ločil med različnimi ponudbami prav ta opis lahko odločujoč pri tem katero ponudbo bo izbral, čeprav so le-te vsebinsko enake. Pri opisu ostanite realni, saj nič ne more od nakupa odvrniti bolj kot obljuba, ki ni bila izpolnjena. Oglas je obljuba, ogled in testna vožnja pa sta preizkus te obljube.

 

3. Posebno pri ženskah so lahko odločilni dejavnik nakupa lahko barva in splošno »estetsko stanje« avtomobila, zato poleg oglasa priložite še sliko. Preverjeno kupci najbolj reagirajo na fotografije posnete v sončnem vremenu in prijetnem okolju, kar je po mnenju številnih narava in ne domače dvorišče, kjer je na sliki ujet tudi rob smetnjaka. Vsaj tako pomembno je, da je avto čist in da v njem ni neprijetnih vonjav.

 

4. Prepričajte se, da je avto v brezhibnem voznem stanju, sicer o tem opozorite kupca. Preverite stanje tekočin, prekrite praske, očistite tudi notranjost avtomobila (pod pokrovom) ter S tem se boste izognili slabi vesti in celo kakšni tožbi, ki vas utegne doleteti zaradi lažnih obljub. Nekateri svoj avto prej peljejo tudi v avtomehanično delavnico na ogled, cenitev in popravilo. Tudi to je primer dobre prakse.


Prodaja je tudi neke vrst umetnost

Najti pravega kupca je prej umetnost kot pravilo. Nekdo bo najbolj vesel, če bo jeklenega konjička lahko prodal sorodniku ali prijatelju in mu s tem naredil uslugo, drugi pa želijo enostavno najti kupca, ki bi za avto pripravljen plačati največ. O izpolnjevanju kupo-prodajnih pogodb in prepisu pa kdaj drugič. Do takrat pa vabljeni k deljenju vaših izkušenj in mnenj v zvezi s prodajanjem avtomobilov na forumu.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nepozaben otroški raj za praznovanja rojst...
V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.
12
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
9
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
7
FOTO: Najbolj srčkani "velikonočni zaj...
V galeriji si oglejte najbolj srčkane otroške velikonočne zajčke, v članku pa preverite 35 skrivališč - takšne lažje in ...
7



Kaj storiti, ko natočimo napačno gorivo?
Na črpalki ste pravkar natočil poln rezervora goriva in ugotovili, da ste namesto dizelskega natočili običajno bencinsko...
Otrok na sovoznikovem sedežu
Veliko staršev se sprašuje, kdaj njihov otrok sme sedeti na prednjem sedežu avtomobila in, ali je to za otroka varno. Za...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?