|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Znani nagrajenci nagradnega natečaja Eko-paket

Uredništvo Ringaraja.net, 18.3.2013
Temeljni namen projekta Eko-paket je ozaveščanje mladih o pomenu odgovornega ravnanja , t.j. zbiranja, zlaganja, ločevanja odpadne embalaže, s poudarkom na kartonski embalaži za mleko in sokove (KEMS).

image
/11


 

V okviru sejma Altermed v Celju je potekala zaključna prireditev projekta Eko-paket 2012/13, na kateri so predstavili zmagovalce nagradnega natečaja na temo kreativnega ustvarjanja iz odpadne kartonske embalaže za mleko in sokove (KEMS). Na natečaj je prispelo 209 projektov. Nagradni natečaj že sedmič zapored organizira program Ekošola skupaj s pobudnikom in nosilcem projekta podjetjem Tetra Pak d.o.o. in partnerjema projekta Ljubljanske mlekarne d.d. in EKO INICIATIVA (Valtex d.o.o.).

 

Na sejmu Altermed se tudi letos predstavljajo osnovne in srednje šole ter vrtci, ki sodelujejo v mednarodnemu programu Ekošola. Šolarji bodo svoje dejavnosti predstavljali na stojnicah, demonstracijskem odru in demonstracijski kuhinji. Del pestrega programa Ekošol je bila tudi zaključna prireditev projekta Eko-paket, ki ga podjetje Tetra Pak v sodelovanju s programom Ekošola v Sloveniji izvaja od leta 2006.

 

V letošnjem šolskem letu so mladi tekmovali v štirih starostnih skupinah (vrtci, prva triada OŠ, druga triada OŠ ter tretja triada OŠ/SŠ), za vsako starostno skupino pa je bila razpisana tudi tema in tehnika ustvarjanja:

• otroci iz vrtcev in 1. triade OŠ so iz KEMS ustvarjali okrasne izdelke in uporabne šolske pripomočke s tehniko pletenice ali nitice,

• starejši otroci iz 2. in 3. triade ter srednje šole pa so pripravili zanimive predloge ozaveščevalnih akcij o ravnanju s KEMS za lokalno skupnost in gospodinjstva in raziskovalne naloge na temo »Odpadna embalaža KEMS kot surovina za nove izdelke«.

 

V vseh starostnih skupinah skupaj smo prejeli 209 prijav projektov. Odzivi vrtcev in šol kažejo, da je usmeritev podjetja Tetra Pak prava. Namen projekta Eko-paket je namreč spodbujanje pravilnega ravnanja z izpraznjeno KEMS ter ozaveščanja mladih, njihovih mentorjev in staršev da je odpadna KEMS koristna surovina za izdelavo novih izdelkov.

 

Današnjega dogodka se bodo udeležili številni ekokoordinatorji, mentorji ter učenci, ki so umetnine ustvarjali. Zbrane bosta pozdravili dr. Lucija Jukić Soršak, sekretarka Direktorata za okolje pri Ministrstvu za kmetijstvo in okolje RS in mag. Darja Turk, podžupanja Mestne občine Celje.

 

 

Učenci so z velikim veseljem lotili ustvarjanja iz KEMS. Naučili so se, da je pravilno ravnanje s KEMS in drugimi odpadki nujno, da bo zemlja ostala čist in vesel planet.

 

Otroci v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah v okviru programa Ekošola in projekta Eko-paket ločeno zbirajo odpadno kartonsko embalažo za mleko in sokove (KEMS) skozi celo šolsko leto. Seznanijo se za kaj vse uporabljamo kartonsko embalažo, na kakšen način jo izdelajo, iz katerih surovin je sestavljena kartonska embalaža, zakaj je pomembno, da odpadno KEMS odvržemo v zabojnik za embalažo, kako je potrebno odgovorno ravnati z izpraznjeno, odpadno kartonsko embalažo, kakšno je pravilno zlaganje in odlaganje odpadne embalaže, kakšna je pot KEMS od uporabnika do recikliranega izdelka, kako in kje poteka recikliranje KEMS, kaj nastane v postopkih recikliranja ter o ponovni uporabi surovin in izdelkih, ki nastanejo v teh postopkih itd.

 

Otroci v vrtcih ter v 1. in 2. triadi OŠ so pod budnim očesom mentorjev ustvarjali okrasne izdelke, uporabne šolske pripomočke, nakit, obutev itd. Izdelali so čudovite izdelke: denarnice, ogrlice, kazala, ovitke za knjige, copate, natikače, košare, podstavke za kozarce, okrasne lončke, računalnike, obleke in še bi lahko naštevali. Starejši otroci iz osnovnih in srednjih šol pa so pripravili zanimive ozaveščevalne akcije ravnanja z odpadno KEMS in raziskave o ozaveščenosti ravnanja z odpadno s KEMS med otroki in starši. Nekateri so se izkazali tudi na literarnem področju s pisanjem stripov, esejev in pesmic. Navdušeni pa smo tudi nad ozaveščevalnimi filmi o pravilnem ravnanju z odpadno KEMS, ki so objavljeni na youtube Eko-paket .

 

Nagrajenci kreativnega natečaja

 

Prva starostna skupina (vrtci):

1. mesto: OŠ Jurija Vege Moravče, Vrtec Vojke Napokoj (računalnik)

2. mesto: Vrtec Miškolin (podstavki za kozarce)

3. mesto: Vrtec Škratek Svit Vodice (denarnica in ovitek za knjige)

 

Druga starostna skupina (1. triada OŠ):

1. mesto: OŠ Dobrovo, POŠ Kojsko (copati, natikači, ovitek za knjige, okrasni lonček, ogrlica)

2. mesto: OŠ Ljudski vrt Ptuj, Podružnica Grajena (Rdeča kapica)

3. mesto: JZ-OŠ Marjana Nemca Radeče, POŠ Svibno (stotični kvadrat)

 

Tretja starostna skupina (2. triada OŠ):

1. mesto: OŠ Livada Ljubljana (ozaveščevalni strip, film Eko-detektivi)

2. mesto: OŠ Cankova (zemljevid občine iz Tetra Pak z ozaveščevalnimi sporočili)

3. mesto: OŠ Franca Rozmana Staneta Ljubljana (ozaveščevalni plakat z izdelki iz KEMS)

 

Četrta starostna skupina (3. triada OŠ in SŠ): plakat/strip o življenju KEMS

1. mesto: Biotehniški center Naklo (ozaveščevalni film Na mladih svet stoji in esej Tetra in Pak)

2. mesto: Biotehniška šola Maribor (ozaveščevalni film Ste za? Ki govori o izdelkih, ki nastanejo iz reciklaže Tetra Pak embalaže)

3. mesto: OŠ Brinje Grosuplje (raziskovalna naloga in ozaveščevalni plakat)

 

Letos prvič smo podelili nagrado za najboljši film »Kako z odpadno KEMS ravnamo pri nas doma? Dopoldne učenec popoldne učitelj!«. Nagrado so prejeli učenci-Ekodetektivi OŠ Livada Ljubljana. Film si lahko ogledate na youtube Eko-paket: http://www.youtube.com/watch?v=-AfR7QWe3cw .

 

Strokovna komisija, ki je ocenjevala prijavljene izdelke, pa se je letos odločila, da podeli tudi nagrade za izjemne izdelke, ki po svoji kreativnosti in uporabnosti izstopajo, vendar niso bili pripravljeni v skladu z razpisano temo in tehniko ustvarjanja. Te nagrade prejmejo:

 

• OŠ Dravlje za izdelek TETRA RED

• OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici za eko ptičjo krmilnico z zbiralnikom za deževnico

• OŠ Turnišče za ptičjo krmilnico

 

Več na: www.eko-paket.si

 

Dodatne informacije in fotografije:

Lucija Mak Uhan, lucija.mak-uhan@consensus.si

 

 

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Življenje na ekološki kmetiji
Ekološka kmetija je kraj, kjer ljudje živijo v sožitju z rastlinami in živalmi, ob tem pa pridelujejo okusno hrano in pi...
4
Ideje za praznovanje dneva Zemlje z otroki
22. aprila praznujemo svetovni dan Zemlje, planeta, ki ga starši zapuščamo otrokom in njihovim otrokom. Preverite nekaj ...
4
Kopriva in preslica
Na domačem vrtu je prav, da ne uporabljamo strupenih pripravkov za zatiranje uši, ki se zelo pogosto naselijo na mladih ...
3
Otroški permakulturni vrtiček
Zemljo častim vsak dan. Tako kot sonce, vodo, ljubezen, zrak, ljudi, živali, rastline, vse kar je okoli mene, vidnega in...
3



Začimbe in dišavnice
photo
Zelišča in dišavnice so nepogrešljiv sestavni del in pravi zaklad vsakega vrta. Lahko rastejo kot okras med drugimi rast...
Vaje tibetanskih lam za ženske
photo
V knjigi praktika zdravja sibirske doktorice in zdravilke Valentine Ramiro so prvič predstavljene vaje tibetanskih lam z...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?