|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Županova jama

Katarina Vinšek, 2.7.2010
Znana kot biser dolenjskega kraškega podzemlja, je dobila ime p županu Josipu Permetu, ki naj bi jamo odkril 26. maja 1926. Še istega leta so jamarji jamo raziskali in izmerili, danes pa je odprta za oglede.

image
/41


Županova jama je kraška jama v bližini Grosupljega, ki leži na nadmorski višini 468 m, dolga je 710 m ter doseže globino 77 m.

Jama je nastala v apnencih spodnje jure, sestavlja pa jo več dvoran z mogočnimi kapniki, ki so med seboj povezane s sistemom rovov. Približno 100 m od vhoda v brezno leži dvorana Ledenica, ki je bila prav tako omenjena že v Slavi vojvodine Kranjske.

 

Skozi prvotni vhod v jamo so vstopali turisti vse do leta 1935, ko so uredili vhod v jamo skozi Ledenico. Od tam se navzgor povzpne rov, ki se malce naprej razširi v novo dvorano, imenovano Srebrna dvorana.

 

Naslednja dvorana, imenovana Županova dvorana je visoka 11 metrov in se nadaljuje v nov rov, ki pripelje do največje dvorane v jami. V njej se nahajajo veliki stalagmiti. Največja in najmogočnejša skupina stalagmitov je dobila ime Spomenik neznanemu junaku v spomin na padle v prvi svetovni vojni. Na nasprotni steni stoji Permetov steber, steber, ki je dobil ime po odkritelju jame.

 

Po ozkem rovu vodi pot do Blatne dvorane, ki je ime dobila po debeli plasti ilovice, ki je nekoč prekrivala tla te dvorane. Tudi v tej dvorani je nekaj mogočnih kapnikov. Do leta 1937 je veljalo prepričanje, da jama sega le do tod, nato pa so odkrili prehod skozi razpoke v steni. Preko tega prehoda vodi rov do Matjaževe dvorane, ki je ime dobila po kapniški tvorbi, sestavljeni iz dveh stebrov, ki spominjata na prestol in sta dobila ime Matjažev prestol po legendi o Kralju Matjažu.

 

Dvorana se nadaljuje v krajši rov, ki se nato razširi v dvorano z imenom Zadnja dvorana. Ta dvorana se zaključi z globokim breznom, ki je bilo neraziskano do leta 1994.

 

V tem letu so jamarji odkrili nadaljevanje jame in našli še eno dvorano, ki je dobila ime po odkritelju in se danes imenuje Igorjeva dvorana. 30 metrov dolga dvorana je dostopna samo opremljenim jamarjem.

 

Županovo jamo si lahko od maja do konca septembra ogledamo ob sobotah, nedeljah in praznikih ob 15. uri. V marcu, aprilu, oktobru in novembru so ogledi le ob nedeljah in praznikih ob 15. uri. Za skupine, v katerih je vsaj pet odraslih, je ogled po dogovoru.

 

 


 

Odkrivajte čudovito Slovenijo z Adria Holidays!

 

"Čudovita Slovenija" je sklop prispevkov o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih delih naše čudovite deželice - prispevki so namenjeni spoznavanju najlepših delov domovine in hkrati izvrsten seznam izletniških točk.


Čudovita Slovenija: Dolenjska

 

Več o pokrovitelju rubirke na njihovi spletni strani.

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Tudi na dopustu ne pozabimo na okolje!
Ali ste vedeli, da je turizem odgovoren za kar 14 % vseh nastalih komunalnih odpadkov na globalni ravni in da evropski d...
8
Savnanje v nosečnosti: da ali ne?
Ali lahko nosečnica obiskuje savno? Ali je savnanje nevarno zanjo ali za plod? Odgovoril nam je mag. Stanko Pušenjak, dr...
5
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...
4
Seznam zabaviščnih parkov v Evropi:
Anglija, Avstrija, Danska, Francija, Italija ter Nemčija.
3



3 pravljični družinski izleti
V članku preverite, kako so videti prekmurske rusalke, kje na Dolenjskem živi povodni mož in kateri mlinar si je na vrat...
Tri najlepše pešpoti ob morju
Sprehodite se po najlepših krožnih pešpoteh ob slovenskem morju, ki pohodnikom omogočajo spoznavanje skritih kotičkov Po...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?