|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Duda, iznajdba vredna Nobelove nagrade?

Uredništvo Ringaraja.net, 24.1.2010
»Nobelovo nagrado bom dal za zaslugo temu geniju, ki je iznašel dudo, dudo za male.« (Martinov lulček; avtor A. Šifrer) Duda, za nekatere vredna zlata, za druge največji sovražnik.

image
/11


Zakaj imajo otroci radi dude?

Sesalni refleks je eden izmed štirih prirojenih refleksov, ki so bistveni za dojenčkovo preživetje. Nekateri novorojenčki imajo izrazito močan sesalni refleks, kar navadno novopečene mamice zelo veseli, saj to pomeni lažje in hitrejše uspešno pristavljanje. Dojenčki imajo torej prirojen nagon sesanja in bi večino svojega budnega stanja preživeli prisesani na materine prsi. Poleg vira hrane materine bradavice pomenijo za dojenčka tudi varnost in toplino, vez z materjo. Vendar pa neprestano sesanje materine dojke pogosto ni skladno z normami in vrednotami določene družbe. V Sloveniji bi verjetno težko našli goloprso mamo, ki ima svojega novorojenčka privezanega nase v culi, da si ta lahko postreže njeno bradavico kadarkoli se mu zazdi. Marsikatera mamica bi odgovorila, da to ni ne praktično, ne vzgojno. Tako je nastala duda (»dummy« ang. lutka oz. nekaj kar ni pravo), ki je bila v svoji klasični, današnji obliki prvič patentirana leta 1900 v Združenih državah.


Duda – da ali ne?

Tako mnenja strokovnjakov, kot mnenja mamic se močno razlikujejo o tem ali je duda sprejemljiva možnost ali ne. Nekaterim se zdi, da jim je duda prihranila veliko časa in energije, drugim pa da so z njo imeli več preglavic kot pa koristi. Jasnega odgovora torej ni, zato se boste morali odločiti po občutku. Spodaj smo zbrali nekaj najpogostejših razlogov zakaj se nekateri starši odločijo za uvedbo dude, drugi pa ne:


DUDA? Zakaj da …

  1. Duda otroka pomirja (v angleščini se ji reče tudi »pacifier« oz. pomirjevalec, mirilec).
    Z dudo lahko otroka zamotite in si pridobite nekaj časa, da mu pripravite stekleničko ali postorite kaj drugega.
    Duda zagotavlja vašemu otroku večjo samostojnost, vam pa več (fizične) svobode.
  2. Številni otroci z močnim sesalnim refleksom že ob rojstvu sesajo svoj palček ali dlan. Tega pa jih precej težje odvaditi kot sesanja dude, saj jim rokice pač ne morete vzeti.
  3. Uporaba dude naj bi zmanjšala možnost za smrt v zibki ali SIDS (Sudden infant death syndrome)


DUDA? Zakaj ne …

  1. Uporaba dude pri novorojenčkih lahko povzroči t.i. sesalno zmedo (za sesanje bradavice in sesanje dude uporablja otrok različni tehniki).
  2. Otrok lahko postane na dudo zelo navezan in se ji kasneje ne bo želel odreči.
  3. Uporaba dude lahko upočasni razvoj govora (otrok ima vedno polna usta).
  4. Po nekaterih podatkih naj bi duda povzročala pogostejše vnetje ušes.
  5. Uporaba dude po otrokovem tretjem letu starosti, lahko povzroči nepravilno rast zob.

Torej, odločitev je odvisna predvsem od vas in vašega dojenčka. Morda bo najbolje, če prvi mesec počakate, da se vzpostavi redna rutina hranjenja, potem pa vašemu dojenčku predstavite dudo. Če jo sprejme prav, če ne pa ne, pa tudi ne bo hudega. Vsaka odločitev ima svoje prednosti in slabosti.


Kako se posloviti od dude?

Duda se je torej razvila iz nuje, saj je njena uporaba omogočila, da je imel otrok občutek varnosti tudi ko je bil od mame fizično ločen. Vendar pa pomen sesalnega refleksa do otrokovega 18 meseca izzveni, saj materino mleko začne vse pogosteje nadomeščati trda hrana. Takrat duda postane nepotrebna in zato naj bi jo, po mnenju strokovnjakov, takrat otroku odvzeli. Obstaja nekaj pravil in trikov, ki vam bodo olajšali odvajanje od dude:


Ne prehitevajte in ne hitite.

Otrok je na dudo zelo navezan, zato se od nje ne bo poslovil kar čez noč. Za nekatere so prvi tedni odvajanja zelo stresni, zato otroku najprej pojasnite, zakaj dude ne potrebuje več. Prijazno mu razložite, da je sedaj že velik fant ali punčka in da so dude le za dojenčke.

TRIK: Včasih pomaga, če dudi malo pristrižete konico in malček bo sam ugotovil, da nekaj ni tako kot bi moralo biti. Potem mu lahko razložite, da se je duda že stara in se je pokvarila in ni več primerna za uporabo. Saj jo je imel/a že ko je bil/a dojenček. Namesto dude malčku ponudite nekaj drugega, na primer novo igračko, ki je (v nasprotju z dudo) primerna le za »velike« fante in punce. Seveda dude po tem ko ste jo poškodovali nikakor ne smete obdržati.


Odvajajte od dude postopoma

Otrok naj pri odvajanju od dude sodeluje. Razložite mu, da dude ne potrebuje v trgovini, pri babici ali na sprehodu in z njim sklenite kompromis. Če bo otrok vseeno želel s seboj vzeti dudo, ga spomnite na dogovor in mu ponudite, da s seboj vzame igračko. Odvajanje od dude bo tako lažje, saj boste otroku takrat, ko je ta več ne bo potreboval zunaj hiše, lahko postopoma omejili dudo tudi v hiši.


Namesto dude mu ponudite nekaj drugega, novega

TRIK: Sami izdelajte novega, čisto posebnega medvedka (ali neko drugo živalico) iz cunj ali pa predelajte starega plišastega medvedka. Otrok naj vam pri tem pomaga. Ker je to čisto poseben medvedek ta potrebuje srce in srce mora narejeno iz nečesa kar je vašemu otroku zelo blizu. Duda, na primer. Malček naj jo sam položi v medvedka, preden ga vi zašijete. Tako je vaš malček sicer izgubil dudo, pridobil pa novega, čisto posebnega prijateljčka za spanje, kateremu je sam podaril življenje.

TRIK: Otroku recite, da bo za vsako jutro brez dude dobil eno nalepko, ko bo zbral pet nalepk, pa ga boste peljali na izlet, recimo v živalski vrt.


Znebite se občutka krivde

Če se bo vaš otrok, potem ko mu boste vzeli dudo, začel grdo vesti, vas ignorirati ali izsiljevati, se ne počutite krive in ne popustite. Vsaka sprememba na bolje je težka za vse.


Odstranite jo

Ko se otrok sprijazni z dejstvom, da dude ne potrebuje več, naj jo v smeti odvrže sam ali pa jo odstranite vi. Če je le mogoče poskrbite za to, da je nikjer več ne more najti.

TRIK: Če imate novorojenčka, predlagajte naj starejši brat ali sestra dudo podari kot posebno gesto, ki jo lahko naredi samo on/a. Poudarite, da je to poseben dar in da mora mlajša sestrica oz. bratec zanjo lepo skrbeti. Dudo lahko tudi lepo zavijete, da bo izgledala kot darilo.


Brez podpore ne bo šlo

Družinskim članom, vzgojiteljicam v vrtcu in prijateljem, ki so v stiku z otrokom povejte, da želite otroka odvaditi od dude. Predstavite jim svoj načrt in s tem preprečite, da bi bilo vaše delo zaman.


Ko vse ostalo odpove …

Če je ves trud zaman in pri vašem malčku noben trik ne deluje, dudo preprosto vzemite in jo odvrzite. Po nekaj neprespanih nočeh in nekaj napornih dnevih se bo tudi vaš malček sprijaznil z novim dejstvom, da dude več ni. Najpomembneje je, da ne popustite in da vztrajate pri svojih načelih. Konec koncev, kdaj ste nazadnje videli odraslega človek hoditi naokoli z dudo v ustih?


Preberi še:

Ko duda pade na tla

Dude in cuclji

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
7
Pomen imena Zala
Prvo dekliško ime, ki se je prebilo v polfinale EPSKE bitke imen, je Mia. Nasproti ji je stalo ime Zala.
6
10 smešnih situacij utrujenih mamic
Vsaka mamica vam lahko pove, da je materinstvo najlepše, pa tudi najtežje hkrati. Preberite resnične in zelo smešne situ...
4
Koliko mleka potrebuje novorojenček?
Dojenčkov trebušček je po rojstvu zelo majhen, zato je normalno, da se doji večkrat po malo. Preverite, kakšen je obseg ...
4



V porodnišnici naj bo novorojenček skupaj ...
Po rojstvu pride malo bitjece iz varne notranjosti mamine maternice v popolnoma drugo okolje. Zato je zanj izjemno pomem...
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?