|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Alergija in socializacija (obiski)
6.1.2008 23:46:17   
lysa
Imamo alergika na jajca, ki je pred kratkim dopolnil 1 leto. Te dni smo veliko hodili na obiske in sem opazila nekaj, kar me je začelo zelo motiti. Ljudje, ki smo jih obiskali, so pripravili prigrizek, ki je vseboval jajca v vseh jedeh. Omenila bi rada še, da vsi znanci vedo, da je naš mali alergičen na jajca in posledično tudi jaz ne jem jajc, ker še vedno dojim.
Do sedaj me to ni motilo, dokler nisem na zadnjih dveh obiskih opazila, da sem malega komaj prepričala, da te hrane on ne sme jesti. Najtežje je bilo, ker je videl ostale otroke, kako so jedli in je kazal na njih ter govoril: "'am, 'am." Ker mu nisem ustregla, se je začel jokati. Ponavadi imam s seboj kakšen keks, tokrat pa ga nisem imela, saj smo se na obisku oglasili le za kratek čas in nisem pričakovala, da bodo pripravili hrano.

Zanima me, kako ve mamice, ki imate tudi alergika, rešujete takšne situacije? Hrano vedno nosite s seboj? Se poprej pozanimate, če se bo jedlo? Kaj naredite, če greste na obisk k ljudem, ki 'pozabijo', da ima vaš otroček alergijo? Kaj storite, ko je vaš otroček povabljen na rojstnodnevno zabavo?

Vse bolj me skrbi, kakšne duševne posledice bo tovrstno 'izoliranje in stigmatiziranje' (nista najbolj posrečena izraza) pustilo na mojem malčku, če že mene prizadene, ko npr. ostanem brez sladice (vso zadevo odpravijo z besedami: "Nikjer ne delajo tort brez jajc.") ali pa je moja sladica nekaj čisto drugega od ostalih - npr. sadni jogurt z želatino, ostali pa jedo kakšno pregrešno sladko stvar ali torto ipd. Kaj se je ljudem res tako težko potruditi in pripraviti jedi brez jajc, če vedo, da jih nekdo od njihovih ljubljenih ne sme jesti?? Sploh pa ne razumem, zakaj se mora za naju z malim kuhati nekaj čisto tretjega od tistega, kar jedo ostali. Navsezadnje bi vsi lahko jedli tisto, kar jeva tudi midva.

Mogoče pa so le moje izkušnje takšne, pa ostali nimate takšnih težav ...
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Alergija in socializacija (obiski)
7.1.2008 7:12:53   
lelaval
Jaz se vabilu na takšne obiske ne bi več odzvala. Če bi me vprašali zakaj ne pridem, pa bi povedala po resnici - da se otrok težko upre hrani, ki je ne sme.

Spomnim se moje tašče, ko je pri najstarejši bila ugotovljena alergija na KM že pri 3 mesecih, kakor pa je začela sama jest, ji je tiščala čokolade, pa kupovala pudinge (pa, ko je vedla, da sme jest le sojine). čokolado je dala celo Kinder - in še povedla, ker vsebuje več mleka user posted image . Miljonkrat sva ji rekla, da KM in nobenih izdelkov iz njega ne sme uživat, pa je dalje dajala - na skrivaj. Ampak maladva nista hotela pojest pred njo, pač pa sta prinesla meni gor  in vprašala, če sme hči to jest.
Midva sva se tako v največji možni meri izogibala KM, za najinim hrbtom pa se je tako dogajalo.

Jaz bi se na tvojem mestu izogibala alergeni hrani, kolikor se le da. Meni je namreč pediatrinja rekla, da v  kolikor bo uživala alergene snovi, lahko to pusti posledice na dihalih. In pri 6. letih je zbolela za astmo.

_____________________________

V življenju sta nam dani 2 čaši, sladka in grenka: vsi moramo izpiti obe, življenje pa nam obe čaši toči nepredvidljivo.

(odgovor članu lysa)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Alergija in socializacija (obiski)
7.1.2008 7:26:38   
Alfabeta
Glej, iz lastnih izkušenj ti povem, da se otrok tega navadi. Mi se s tem srečujemo že 3,5 leta in malčku je potrebno dopovedati, da tega pač ne sme in mu ne daš. Seveda imej seboj kak keks za rešitev zadrege. Seveda pa ko te povabijo lahko posebej omeniš "pa prosim ne pozabite na našega malčka".

Da ne bi hodila tja na obiske je pa meni malo nesmisel, ker potem ne boste nikamor več hodili. Poleg tega bo verjetno otrok kdaj v vrtcu ali pa šoli in bo tudi polno pregreh. Kaj boš takrat storila?

Moj sin je pri 1,5 leta vedel, da vsega ne sme (ni vedel točno česa) in je vedno začel mene gledati, ko mu je kdo kaj ponudil in čakal, da bom dala signal za JA.

Sedaj se je tako navadil, da že sam pove, pravzaprav že od dveh let naprej kaj sme in kaj ne.

Poskusi čimbolj vztrajati, ni druge. Je pa težko, priznam. Verjemi pa, d aboš lažje navadila toliko starega otroka, kot pa kakega 3-4 letnika.

(odgovor članu lelaval)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Alergija in socializacija (obiski)
7.1.2008 7:28:57   
Alfabeta
Aja, pa še to.. Psihični posledic pri našem to ni pustilo. Edino bolj discipliniran je postal in se ne baše s hrano kar povprek.

(odgovor članu Alfabeta)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Alergija in socializacija (obiski)
7.1.2008 8:54:49   
lysa
IZVIRNO SPOROČILO: lelaval

Jaz bi se na tvojem mestu izogibala alergeni hrani, kolikor se le da. Meni je namreč pediatrinja rekla, da v  kolikor bo uživala alergene snovi, lahko to pusti posledice na dihalih. In pri 6. letih je zbolela za astmo.


No, to se je zgodilo tudi nam prejšnji mesec in je šele nekaj dni brez zdravila za astmo. Dobil pa jo je po tistem, ko je jedel kekse, ki so imeli jajca v sledeh.

(odgovor članu lelaval)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Alergija in socializacija (obiski)
7.1.2008 17:08:13   
snorlax
Naš je zbolel pri 6,5 letih za celiakijo. Ponavadi, če kam gremo, nosim vedno zanj v torbici kakšen kos kruha ali kakšne kekse, preste...

Bližnji, ki vedo, česa ne sme jest, mu ne ponujajo. Razen tašče, ki res ne ve, ali pa se dela, da ne ve. Ne pričakujemo, da bo kdorkoli za nas pripravljal posebno dietno hrano, če pa jo, hvalabogu. Do sedaj me je samo ena mamica sošolca vprašala, kaj mu lahko pripravi, ko pride na rojstni dan njenega otroka. Od drugih se nihče ni sekiral, če nič ne bo jedel na rojstnem dnevu. Vedno sem mu pripravila sendvič in kakšno sladico, da je nesel s seboj na praznovanje.

Je pa res, da se otrok navadi in disciplinira. Vsaj pri nas je tako. Lahko bi sedel pri polni mizi in se ne bi dotaknil ničesar, kar ne sme. Joj, če bi bila jaz taka. Ne bi bila zdaj pri hujšaricah.user posted image


_____________________________

LANI: - 18 KG

LETOS: ????

(odgovor članu lysa)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Alergija in socializacija (obiski)
7.1.2008 18:18:38   
Natali07
Moj malček je ravno upihnil prvo svečko in kadar greva kam na obiske nikdar ne pričakujem, da bodo drugi pripravili nekaj kar bova lahko jedla. No mogoče je pri nas malo težje, ker je več alergij in je res težko ustrešt. Me pa vedno ujezi, ko mi nekaj ponudijo kar vsebuje mogoče jajce in dodajo komentar, da je tak majhen jajček notri- sam za barvouser posted image user posted image user posted image . Takrat mi pa skoraj zavre.

No kar se tiče moje mami je dosedaj že pogruntala kaj smeva in kaj ne tako, da je vedno kaj tudi za naju. Pa je kar dolgo trajalo, ker je mali že praktično od rojstva alergik. Tašča se pa zadnje čase trudi in naredi kaj brez jajc ampak jaz vedno vprašam za celotno sestavo in nakoncu ugotovim da ne smeva. Motem je pa meni neprijetno in njej tudi ker se je trudila.

Mislim, da je priprava hrane za alergike kar težavna, že za nas mamice ki vsak dan premišljujemo o tem kaj šele za nekoga, ki se direktno ne ukvarjka s tem.

Sem pa ravno te dni sama spekla torto za našega malčka ki jo je on lahko jedel in ostali nealergični otroci. TKer pa sem vedla da pride tudi ena, ki pa je alergična na neko stvar v torti, sem dodatno spekla še rogličke, ki so jih lahko vsi jedli. Ampak kot sem rekla mi ki se vsakodnevno spopadamo s tem to tudi razumemo in na to tudi pomislimo ostali pač ne.

(odgovor članu snorlax)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Alergija in socializacija (obiski)
7.1.2008 18:40:15   
Pi-kica 1
Meni se to sploh ne zdi problem. Otrok mora s tem živeti in prej ko se navadi, boljše je zanj. Nikakor pa ne pričakujem, da bodo posebej zanj pripravljali hrano, zato imam vedno kakšen prigrizek zanj zraven. Ko je bil manjši sem edino prosila, če lahko hrano umaknejo, kadar nisem imela nič primernega zraven, vendar se je to zelo redko zgodilo, ker sem šla od doma običajno pripravljena.
Hodi tudi na telovadbo, kjer je običaj, da vedno nekdo prinese nekaj sladkega. Vsakokrat ima drug starš to zadolžitev, jaz pa seveda vsakokrat za našega kaj prinesem zraven. Na koncu pa vsi najraje njegova jabolka in koruzne kroglice hrustajouser posted image

(odgovor članu Natali07)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Alergija in socializacija (obiski)
8.1.2008 14:39:36   
lysa
Moram priznati, da sem pričakovala drugačne odgovore in sem bila presenečena nad reševanjem omenjenega problema. Mogoče se pa pozna, da so me vzgajali v duhu, da je gost kot kralj in se ga temu ustrezno tudi postreže. Če svojemu otroku ves čas pripravljate pojedino za seboj, potem ste vi ves čas gostiteljica pa kamorkoli greste. Sama nad tem nisem niti najmanj navdušena in bom poskusila najti rešitev drugje.

(odgovor članu Pi-kica 1)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Alergija in socializacija (obiski)
8.1.2008 18:13:24   
snorlax
Lej, ne bit užaljena. Ljudje smo različni.

Meni ni težko s seboj nosit prigrizkov in kruha, ker ljudje, ki se ne spopadajo z alergijami, nimajo pojma, kaj je to in se v to ne poglabljajo. Tudi moj sodelavec je imel sina s celiakijo, ko je bil moj otrok še zdrav in se v to nisem poglabljala. Vedela sem samo nekaj v tem smislu, da ne sme nekih keksov jest in to je to.

Sama sem taka, da če vem, da pride na obisk nekdo, ki nečesa ne sme jesti ali pa ne je kakšne hrane zaradi prepričanja, ga ne bom posiljevala z neko hrano, ki ni primerna zanj. Poskusila se bom pozanimat, kaj lahko in kaj ne in potem kaj pripravit v tem smislu.

Hkrati pa od drugih ne pričakujem, da se bodo obremenjevali s hrano mojega otroka, ker je to njihova dobra volja. Moj otrok je na dieti že skoraj 10 let, pa v teh letih moja mama ni niti enkrat spekla zanj kruha ali kakšnega keksa ali kaj takega. Vedno je govorila: "Ja, se moram naučit, kako se to dela", pa "Ko bom v penziji, bom pa imela čas to pečt" itd... Pa je sedaj že 2 leti v penziji, pa se ji še do danes ni ljubilo niti poskusit. Pač, če kuha kosilo za nas, pazi, da ne pomeša kaj skupaj, kar ne sme, ampak to je vse. Pa nisem nič jezna nanjo. Je pač taka, drugače pa je OK in nas ima rada.

Pa tudi v šoli so šli vsako leto v šolo v naravi ali kaj takega, pa nisem nič komplicirala. Prosila sem učiteljico, da mi je posredovala tel. št. kontaktne osebe, kjer so otroci bivali in se sama dogovorila, kaj lahko, kaj ne.S sabo sem mu vedno dala vse od kruha, testenin, drobtin, moke... pa plačala ravno tako kot vsi drugi, pa še vedno priložila kakšno kavico za kuharice za prijaznost. In do sedaj v 10 letih ni bil nikjer in nikoli noben problem. Celo posebej so mu kuhali tisto, kar ima rad, da bo ja jedel.

Sem se pa v društvu, v katerega smo včlanjeni pogovarjala z mnogimi starši, ki so takega mnenja, da morajo vsi vse vedet o celiakiji, da morajo kuhat, bognedaj, da bi dali otroku kakšno živilo s seboj. Ja, hudiča, po drugi strani so pa jamrali, kako so vsi neprijazni, kako ne razumejo, da njihov otrok ne sme jesti tega in onega. Ne vem, no.

So mi pa že tudi rekli ponekod, ko sem se pogovarjala za kakšno letovanje, kako skrb imam. Da pa imajo večkrat probleme, ko starši pošljejo otroka v šolo v naravi brez, da bi sporočili, kakšno dieto ima in potem je res kak dan kriza, dokler ne nabavijo živil.

Jaz gledam na to drugače kot ti. V prvi vrsti sem jaz mama in moja dolžnost je, da poskrbim, da bo otrok preskrbljen, tako kot mora biti. Jaz mu že 10 let vsako jutro pečem žemljice in parkrat tedensko kruh, da ima za zajtrk in da si nese s seboj malico. Ni mi težko vstati ob 4.00 zjutraj vsako jutro, samo da ni lačen.

Po moje se boš morala malo sprijaznit s tem, da pač imajo vsi ljudje svojih problemov dost in da ne morejo zmeraj še mislit na druge, kaj lahko jejo in kaj ne. Saj boš videla, s časom se bosta navadila tako ti, kot tvoj malček.Tudi meni je bilo na začetku marsikdaj hudo, pa sem videla, da se jaz bolj sekiram kot otrok.

Želim vam, da alergija čimprej zgine. Pri nas ne bo nikoli. Mi imamo kronično bolezen in smo se s tem navadili živet.


_____________________________

LANI: - 18 KG

LETOS: ????

(odgovor članu lysa)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Alergija in socializacija (obiski)
8.1.2008 19:49:59   
Alfabeta
lysa, glej tukaj se strinjam z snorlax.
Meni je vseeno kaj si kdo misli o tem,da s seboj prinesem hrano. Sploh če si tako kot ti, misli, da sem gostiteljica.

Prvo kot prvo, ne nosim seboj celih obrokov, ampak samo kaj za reševanje situacije. Pri snorlax je drugače, ker je gluten v zelo veliko jedeh.
Pri tebi pa, kjer se gre "samo" za jajca, pa mislim, da se da precej lažje prenesti to "težavo", glede na to, da so jajca prisotna v precej manj izdelkih. 
Pa ne me narobe razumeti. Dobro vem kaj si hotela povedati in potožiti, ampak vse to sem sama dala čez in vem , da je tako bolj enostavno.

Seveda pa meni ne bi bilo prav, če bi moja mami, ki je večkrat v stiku z malčkom neupoštevala tega. Ko pa gremo kam na obisk pa ne pričakujem, da bodo ravno extra kuhali.

Je pa res tako, da se bo otrok moral navaditi da pač česa ne sme. Se ti zgodi situacija, ko drug otrok tvojemu ponudi piškot. Ti tega, pa čeprav ves čas gledaš, ne opaziš takoj in otrok piškot poje.... Kaj pa potem? Se boš jezila na otroka, zakaj je vzel ali boš raje prej poskrbela za to, da do tega ne pride?

Pa brez zamere. Saj boš sama najlažje ugotovila, kaj je bolj enostavno.

(odgovor članu snorlax)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Alergija in socializacija (obiski)
8.1.2008 20:00:07   
Natali07
snorlax - podobno sem hotela tudi jaz napisat, pa si me prehitela. Tako, da se popolnoma strinjam s tabo.

Mogoče je Iysa tebi to nenormalno, ker ima alergijo samo na jaca in mora biti v vsakem primeru gost kral.
V takem primeru bi skoraj vsi morali doktorirati iz prehrane za alergike, ali pa ne bi šla nikamor več na obisk, kar pa mislim da ni dobro.

Bi te samo vprašala če mogoče ti veš, kaj lahko otroci s celiakijo jejo? Jaz priznam, da mi trenutno ni preveč jasno. Pa ne bit zato užaljena, samo želim ti razjasnit zakaj nekatere gledamo drugače, kot ti.

Ali pa če mi poveš kaj bi ponudila mojemu malčku ki je alergičen na: jajce, mleko, krompir, koruzo,konzervanse, barvila, arome, proseno kašo, ješpren, citruse, jagode, breskve, marelice, pardižnik, papriko.... Ker pa je star 1 leto veliko stvari še nismo poizkusili. Tako, da se tudi sama vsakodnevno ukvarjam kaj bi lahko jedel kot sladico, kako naj potem pričakujem od drugih, da bodo vedel.
Edino kar ima vsak doma in bi lahko ponudil je jabolko, kaj drugega pa je že težave, ker jaz vse pečem sama če želim, da se jaz posladkam (ker ga še dojim).

(odgovor članu snorlax)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Alergija in socializacija (obiski)
8.1.2008 22:14:11   
Afnica
Mogoče to ne bi bil problem, če tudi za ostale ne bi nič pripravili. Tako pa dajo na mizo...in takrat je problem.
 
Jaz se tega tako bojim- žalostnih očk, ki ne smejo jesti določne hrane. Kar srce se mi para, če samo pomislim. Naš je star 8m in je ima potrjeno na KM in beljak. user posted image
 
Natali07...tisti jajček za barvo user posted image  bi mene tudi v luft dvignil.



_____________________________

Prodamo opremo in oblačila (primerno tudi za dvojčke)
http://oblacilaigrace.moj-album.com/

(odgovor članu Natali07)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Alergija in socializacija (obiski)
8.1.2008 22:24:12   
Pi-kica 1
Mogoče to ne bi bil problem, če tudi za ostale ne bi nič pripravili. Tako pa dajo na mizo...in takrat je problem.

Jaz se tega tako bojim- žalostnih očk, ki ne smejo jesti določne hrane. Kar srce se mi para, če samo pomislim. Naš je star 8m in je ima potrjeno na KM in beljak.

Natali07...tisti jajček za barvo bi mene tudi v luft dvignil.

Pri tako majhnem sem jaz prosila, naj hrano umaknejo in mu ponudila, kar sem imela s sabo. Je pa res, da ga je najboljše čimprej navaditi, da določenih živil ne sme in pika. Moj pri treh letih točno ve, da večine stvari ne sme jesti. Če je kaj neznanega, me vedno vpraša, če lahko je. Kar pa je očitno, da ne sme, lepo reče: hvala, jaz pa tega ne smem.

(odgovor članu Afnica)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Alergija in socializacija (obiski)
8.1.2008 22:34:09   
massylou
Jaz pa mislim tako: pogosto alergije kasneje izzvenijo. In če bo tudi pri vašemu malemu tako, kasneje sploh ne bo problema, ne z obiski, ne s socializacijo. Vem pa iz lastnih izkušenj, da ko je otrok malo večji in če je še vedno alrgičen, se mu zdi to nekaj normalnega. Včasih se komu celo fino zdi, da izstopa v kaki stvari (npr. jaz pa tega ne smem, ker ...) in tudi pri malih je rado tako.

Sama bi v tvojem primeru za reševanje sprotnih zadreg s seboj jemala tiste dovoljene dobrotke, ki jih ima malček najraje, da se ne bi čutil prikrajšanega in bi mu "servirala" dobrotko na kak poseben krožiček.
Alergikom se je včasih res težko prilagajati, saj je tudi moja sestra alergik in smo imeli zaradi nje doma vedno bolj opustošeno in enolično prehrano, da mami ni rabila posebej kuhat.

Nič ne skrbi, ko se boste navadili (če ne bo prej minilo), se vam bo zdelo vse normalno in tudi vaš mali ne bo trpel.

(odgovor članu Pi-kica 1)
Neposredna povezava do sporočila: 15
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
video
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?