|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Ali je to sploh dopustno?
31.8.2007 10:32:45   
Anonimen
Namreč, naša skupina se je deformirala. O.K, mi nismo toliko prizadeti, ker gre mali direkt naprej v najstarejšo skupino. Se je pa zgodilo, da so šli štirje otroci, ki bodo letos dopolnili pet let, v eno skupino nižje torej med štiriletnike, eden v tej skupini je star celo samo tri leta user posted image  Ali je to dopustno, glede na to, da so ti otroci pred vstopom v šolo? Čeprav pravijo, da bodo za njih izvajale drugačen program, so ti otroci po nekem ključu za moje pojme degradirani user posted image  In ravno tako starši. In ena punči v naši, največji skupini, bo šele aprila prihodnje leto stara pet let, ( je pa njena mama non stop omenjala vodjo vrtca, kar pomeni, da morata biti v hudi navezi)  prav tako niso vsi pred vstopom v šolo, kar je povedala sama vzg. torej, da so tukaj SKORAJ vsi pred vstopom v šolo.

Mamici dveh fantkov, s katerimi sem v kontaktu, sta že bili pri ravnateljici, pomočnici le-te, vendar se ženska ne premakne niti za milimeter. Brez kakšnih argumentov, češ da oni so se pač tako odločili in da tudi na ministrstvu ne bodo dosegli nič. Skratka, da ne bodo dosegli nič, pa če se ubijejo. No, ta dejstva o starosti otrok v naši največji skupini sem jaz danes predočila tema dvama mamama, tako da bosta v ponedeljek šli še enkrat tja in jim predočile včerajšnji naš sestanek, pravita da bosta svoje dosegli za vsako ceno, kar se tudi meni zdi prav.

V naslednji fazi bosta tja poslali može user posted image  kar tudi ni slabo.

Torej kam, komu se še da kaj pritožiti, na kakšen način vplivati, da dajo otroke v večjo skupino, torej skupino, v katero spadajo? čeprav sta decemberska bosta šla drugo jesen v šolo.

Frutka, Gina, učiteljice, prosim za nasvet. Druge pa seveda tudi, kaj bi storile v tem primeru? user posted image

Hvala.
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Ali je to sploh dopustno?
31.8.2007 10:37:22   
Anonimen
Torej kam, komu se še da kaj pritožiti, na kakšen način vplivati, da dajo otroke v večjo skupino, torej skupino, v katero spadajo? čeprav sta decemberska bosta šla drugo jesen v šolo.



Popravi me prosim, če sem narobe razumela...iz recimo ji "srednje" skupine bodo šli v šolo (brez programa, ki ga izvajajo za predšolske otroke)? Sem prav razumela?

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Ali je to sploh dopustno?
31.8.2007 10:42:52   
piščanc
fejst štalo naredit, pa veliko sreče vam želim

je pa res, da je za predšolske otroke velika nesreča, če morajo biti z mlajšimi in nikoli ne morejo izvajati dvojnega programa, zato starejši trpijo in ne napredujejo toliko kolikor bi lahko. problem pride pri izletih, hranjenju, spanju...

naša tjaša je tud s selitvijo padla v 3-6 let staro skupino za pol leta. samo 4 otroci v skupini so bili tik pred šolo. situacijo smo reševali z veliko dodatnih aktivnosti v vrtcu, pa čez poletje smo jo izpisali. zdaj gre pa v šolo. OK, ni bilo ravno konec sveta, ampak ni se pa počutila najbolje, oz. smo vzgojiteljici skoz težili glede spanja in ostalih aktivnosti.

_____________________________

iz malega zraste veliko

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Ali je to sploh dopustno?
31.8.2007 10:48:18   
mala maja
pri nas imajo spoh mešane kupine. Se pravi od 3-6 let in mojedva starejša sta bila v takih skupinah.

Mani se sicer ni zdelo tako hudo ni letos naprimer gre moj v šolo, pa so lansko jesen dobili med 5 letnike (13 jih je bilo) 11 mlajših od sebe (ker je šlo 11 starejših v šolo). Vmes celo dva ki še nista dopolnila niti 3 leta. Se pravi bi se lahko reklo da so šli v mlajšo skupino.
Skupina je baje delovala super. Res pa je da so imeli 3 vzgojitece , ki so program prilagodile glede na starost.
Našemu se nič ne pozna da bi kaj nazadoval, mogoče je celo bil v neki prednosti. Postal je bolj zaščitniški do mlajših in se počutil veliko bolj odraslega ker je pomagal mlajšim v skupini. Se mi zdi da je celo veiko pridobil na znanju. Sam kot sem napisla imeli so tri vzgojiteljice in le te so lahko izvajale dve različni aktivnosti na enkrat.

Čisto drugačno  izkušnjo sem pa imela s tavečjim. Bil je najmlajši v taki skupini in vedno je bil "čri raček" nikoli ni nič znal in ni nič naredil prav. Kako le bi če je pa bil mlajši od vseh, vzgojiteljica pa je primerjala njega 3 letza starega s 6-7 letniki(bil je še pred devetletko) in to se mi zdi se pozna tudi v šoli. Razlika je med tistim ki so rojeni januarja istega leta kot tisti ki so rojeni decembra. In to velika celo leto, amapk se mi zdi da učitelji malo pozabijo včasih na to.

Mogoče je bolje, da so med mlajšimi kot pa celo leto starejšimi od sebe.user posted image

kam pa se pritožit pa žal nimam pojma. Kaj pa kašen skupen roditeljski sestanek , omeniti stvar na sestanku sveta staršev??

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Ali je to sploh dopustno?
31.8.2007 10:51:11   
Anonimen
Popravi me prosim, če sem narobe razumela...iz recimo ji "srednje" skupine bodo šli v šolo (brez programa, ki ga izvajajo za predšolske otroke)? Sem prav razumela?


V konči fazi, ja. Čeprav so rekli, da bodo za te štiri izvajali poseben program, ki pa stoprocentno ne more biti tak kot v taveliki skupini) in da se bodo ob določenih aktivnostih priključili naši skupini. Samo še vedno, v naši skupini so otroci, KI DRUGO LETO NE BODO ŠLI V ŠOLO, in bodo imeli še eno leto imeli možnost bivati kot najstarejši v vrtcu, torej se jim bo še enkrat predaval predšolski program. Ali je to prav? Meni se absolutno ne zdi.

(odgovor članu mala maja)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Ali je to sploh dopustno?
31.8.2007 10:54:14   
Pikaču
Upam, da te bom prav usmerila, in sicer na občino, kjer prebivaš, saj vendarle oddelke določajo vrtci sami, žegenj naj bi dala občina. Tko da dajte pritožbo na občino, ma mogoče na ministrstvo za šolstvo.

Lp in veliko sreče.

(odgovor članu mala maja)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Ali je to sploh dopustno?
31.8.2007 10:56:57   
mala maja
IZVIRNO SPOROČILO: al bina
v naši skupini so otroci, KI DRUGO LETO NE BODO ŠLI V ŠOLO, in bodo imeli še eno leto imeli možnost bivati kot najstarejši v vrtcu, torej se jim bo še enkrat predaval predšolski program. Ali je to prav? Meni se absolutno ne zdi.


no tukej bi ti napsiala dobrodošla v resničnem svetu, eni imajo pač srečo. sicer pa sem že nasial kaj pa mlajši, ne bodo nič diskirminirani, ker ne bodo mogli tako hitro dhajati stvari in bodo vedno ocenjeni po kriteriju strarejših.

pa upam, da boste kaj dosegliuser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Ali je to sploh dopustno?
31.8.2007 11:01:09   
poliloni
Glede formiranja skupin sem se že jaz razburjala, ker jih pri nas delajo izključno po starosti in je meja ravno konec julija, naš je pa rojen avgusta in ga zato ne bom dala v vrtec, ker bi ga dali v najmlajšo skupino, kar bi zanj pomenilo velik zaostanek, saj zelo dobro govori, je brez plenice,.... in menim, da ni primeren za najmlajšo skupino. v eno skupino višje bi ga pa dali, če bi imeli prostor. O.K. saj razumem, da pač nek kriterij mora biti in se ga bomo držali - Tako da bomo  še počakali eno leto.
Predvidevam, da je pri vas enako, samo ne gre mi v glavo zakaj so potem tisto ta malo dal, katere mami pač pozna nekoga.
Jaz bi se na mestu staršev sklicevala ravno na to, da če dajo mlajšo od mojega otroka v starejšo skupino, potem tudi meni oz. mojemu otroku pripada starejša skupina!
Mislim, da je to najboljši argument, ki ga pač ne morejo zanemariti - naj dajo mlajše od njih v mlajšo skupino.

Še to:pri nas so se glede tega v katero skupino bo šel pogovarjali in kregali z vodjo vrtca.

< Sporočilo je popravil poliloni -- 31.8.2007 11:03:06 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Ali je to sploh dopustno?
31.8.2007 11:15:05   
Anonimen
Jaz bi se na mestu staršev sklicevala ravno na to, da če dajo mlajšo od mojega otroka v starejšo skupino, potem tudi meni oz. mojemu otroku pripada starejša skupina! Mislim, da je to najboljši argument, ki ga pač ne morejo zanemariti - naj dajo mlajše od njih v mlajšo skupino.

Še to:pri nas so se glede tega v katero skupino bo šel pogovarjali in kregali z vodjo vrtca.


No, saj ravno to je še en argument na katerega se lahko ti starši sklicujejo, samo da zanj niso vedeli do včerjašnjega našega sestanka, ko sem jim povedala, da so v nnaši skušini tudi taki, ki ne gredo v šolo. tako da bosta zdaj še na to struno zaigrali in skušali kaj doseči. Ja, pa tudi na vodjo vrtca se bosta še obrnili. Ma nekaj se mora premaknit.

(odgovor članu poliloni)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Ali je to sploh dopustno?
31.8.2007 11:44:16   
KIKI****
Naša dva sta v mešani skupini od 1-vstopa v šolo.

Pomanjkanje česa pri starejših? Ne, pri nas ne.
V skupini je bilo letos 15 otrok, letošnje leto jih bo 19. Res je da lani ni bilo toliko manjših otrok letos jih bo kar 8 do 2 let.

Ampak se mi zdi da vsi kr lepo in dobro napredujejo.

Hma zna pa bit problem ja če bi men t nardil bi tud štalo nardila, ziheruser posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Ali je to sploh dopustno?
31.8.2007 11:48:58   
Anonimen
No, pri nas je v skupini 24 otrok od tega eden s posebnimi potrebami. Tdui to ne vem, če ravno paše v normativ.

(odgovor članu KIKI****)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Ali je to sploh dopustno?
31.8.2007 11:55:07   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: al bina

No, pri nas je v skupini 24 otrok od tega eden s posebnimi potrebami. Tdui to ne vem, če ravno paše v normativ.


Mislim, da otrok s posebnimi potrebami šteje za 3, torej bi jih moralo biti v skupini maks. 22, edino če občina ni kaj normativov zvišala. Samo ne vem, do kam lahko sploh gredo.

Pri nas je pa letos preveč predpšolskih otrok za eno skupino, mislim, da jih je skupaj 30. Zato so naredili dve mešani skupini. Mogoče bi bilo tudi pri vas tako najbolj fer. Starejše se razdeli na pol, potem se jim pa priključi mlajše.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Ali je to sploh dopustno?
31.8.2007 11:57:10   
Anonimen
Pri nas je pa letos preveč predpšolskih otrok za eno skupino, mislim, da jih je skupaj 30


Ampak pri nas predšolskih NI preveč, samo nepredšolski so v skupini predpšolskih, predšolski (samo štirje) pa v manjši skupini. To mi ni jasno kako in zakaj user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Ali je to sploh dopustno?
31.8.2007 12:09:17   
Anonimen
Ja, razumem. Neumno do konca. Starši so vsekakor upravičeno besni.

Tukaj Zakon vrtcih, če kaj pomaga:

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2005100&stevilka=4349

Jaz nič oprijemljivega nisem našla notri, še o tem, za koliko šteje otrok s posebnimi potrebami, ne.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Ali je to sploh dopustno?
31.8.2007 12:46:40   
piščanc
če je en otrok s posebnimi potrebami, potem ima svojo vzgojiteljico, se pravi bodo tri v eni skupini.

zdaj je predšolska vzgoja itak v šoli, tako da izpustili ne bodo nič, samo mogoče se bodo malo čudno počutili, ker bodo mlajši okoli njih.

je 24 otrok ogromno za eno skupino. jaz sem pisano pogledala, ker jih je pri nas 17 user posted image , pa se mi že to zdi veliiiiko.

vrtci so načeloma razdeljeni na dve starostni skupini, vse ostalo je odvisno od vodje vrtca in občine. je pa čudno, da so pa pri eni punčki naredili izjemo.

_____________________________

iz malega zraste veliko

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Ali je to sploh dopustno?
31.8.2007 12:53:11   
Anonimen
je pa čudno, da so pa pri eni punčki naredili izjemo.


A ne da? Bedno do konca.

(odgovor članu piščanc)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Ali je to sploh dopustno?
31.8.2007 12:54:56   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: piščanc

če je en otrok s posebnimi potrebami, potem ima svojo vzgojiteljico, se pravi bodo tri v eni skupini.



Ne, ne, sploh ni treba. Tudi zmanjšat jim ni treba števila otrok.

http://www.sviz.si/?page=si/predpisi/pravilnik-o-norm-za-pv-05

(odgovor članu piščanc)
  Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Ali je to sploh dopustno?
31.8.2007 13:05:17   
Anonimen
Ne, ne, sploh ni treba. Tudi zmanjšat jim ni treba števila otrok.


No lani je bilo tako, da je bilo število zmanjšano na 22 pa spremljevalca je imel. Zdaj je ta spremeljvalec pomočnik vzg. v naši skupini, morda imajo kakega novega posebej zanj al kako, pojma nimam. Pa saj, da ne bo kaj narobe, ta fantek mi sploh ni sporen, sporni so mi prepotentni starši, ki svoje otroke gurajo naprej in naprej in naprej do nezavesti, na čelu jim pa piše, da so navadne BUDALE. Evo, sem mogla še to povedat, zdaj mi je takoj lažje.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Ali je to sploh dopustno?
31.8.2007 13:06:52   
digi
Evo, od takrat, ko sem zanosila pa do sedaj, ko je moj otrok star 11 mesecev sem naredila- mislim, da 19 izpitov..... Le pogum.....

_____________________________

Irgendwie, irgendwann, irgendwo...

Timon ti si moj sonček!!!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Ali je to sploh dopustno?
31.8.2007 13:08:18   
digi
Groza- kar me je vrglo na to temo, namesto na ono, ko sem imela odprto- sorry....

_____________________________

Irgendwie, irgendwann, irgendwo...

Timon ti si moj sonček!!!

(odgovor članu digi)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Ali je to sploh dopustno?
31.8.2007 13:09:05   
Anonimen
Groza- kar me je vrglo na to temo, namesto na ono, ko sem imela odprto- sorry....

_____________________________


Se zgodi user posted image

(odgovor članu digi)
  Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Ali je to sploh dopustno?
31.8.2007 13:18:52   
nejcko
Čisto iskreno ti bom povedala - tole so samo VIP igrice in nič drugega.

Prvič: normativi otrok so predpisani glede na to ali je skupina starostno homogena ali starostno mešana, prav tako se mora nujno zmanjšati št. otrok v skupini, če je v le-tej otrok s PP (mislim, da je takrat normativ 22 otrok v 2. starostni skupini);

Drugič: prvič slišim za primer, kot ga opisuješ - torej da v enem vrtcu dajo tri mlajše otroke v predšolsko skupino in tri predšolske v mlajšo skupino, če za to ni nekih orto opravičljivih razlogov. To je skregano z zdravim razumom, ne bom pa dala roke v ogenj, če zakon take primere sploh določa. Bi bilo fajn kakšen pravilnik o normativih v predšolski vzgoji poiskati, samo jaz ga ne najdem.

V našem vrtcu je praksa, da se vsakega otroka da v starejšo skupino. Ne vem niti za en primer, da bi dali otroka k mlajšim, sploh če gre za predšolskega. Naš je že od jasli dalje, od 2 let in 10 mesecev, med starejšimi in je bil na ta račun že 2x v predšolski skupini (1. s starejšimi, 2. z istim letnikom), zdaj pa bo že 3. spet v predšolski skupini, a tokrat z leto dni mlajšimi. A glej ga zlomka, še vedno ni nič bolj pameten in zreluser posted image

Zdaj pa resno - če ni nobenih tehtnih argumentov, zakaj so v vrtcu to naredili, bi se jaz obrnila na inšpekcijo, ker res ni logično, pa če človek pogleda z leve ali desne.
Na tvojem mestu bi šla še enkrat do ravnateljice na pogovor, kjer bi ji še enkrat počasi in razločno povedala, kaj in kako, predvsem pa zahtevala, naj utemelji svojo odločitev, če pa kljub vsemu ne bi pristala na to, da dajo predšolske k predšolskim, bi ji pač povedala, da se boš po nasvet obrnila na inšpekcijske službe ter na občino.

Upam, da boste ugodno rešili, grem zdaj pa še malo pogledat, če bom imela kaj več sreče pri iskanju zakonovuser posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Ali je to sploh dopustno?
31.8.2007 13:22:21   
Anonimen
da se boš po nasvet obrnila na inšpekcijske službe ter na občino.


Katera inšpekcija je to? Kje ima sedež? A je to občina ali kaj drugega? Hvala ti za nasvet.

(odgovor članu nejcko)
  Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Ali je to sploh dopustno?
31.8.2007 13:24:10   
nejcko
Evo, sem našla:
IV. NORMATIVI ZA OBLIKOVANJE ODDELKOV VRTCA TER SPREMSTVO OTROK
1. Oblikovanje oddelkov vrtca
33. člen
Vrsto in število oddelkov ter število otrok v oddelku določi vrtec v soglasju z lokalno skupnostjo, ustanoviteljico vrtca. Oddelki se oblikujejo pred začetkom šolskega leta za celo šolsko leto. Pri oblikovanju oddelkov se šteje, da sodijo v oddelek drugega starostnega obdobja otroci, ki bodo do konca koledarskega leta dopolnili najmanj tri leta starosti. Pri določanju starostnega razpona se upošteva koledarsko leto.
   Pri določanju števila otrok v oddelku se upošteva tudi igralna površina na otroka, ki je določena v pravilniku, s katerim se ureja prostor in oprema vrtca.
34. člen
V oddelke prvega starostnega obdobja je lahko vključeno:
   - v starostno homogeni oddelek najmanj 9 in največ 12 otrok,
   - v starostno heterogeni oddelek najmanj 7 in največ 10 otrok.
   V oddelke drugega starostnega obdobja je lahko vključeno:
   - v starostno homogeni oddelek 3-4 letnih otrok najmanj 12 in največ 17 otrok,
   - v starostno homogene oddelke 4-5 in 5-6 letnih otrok najmanj 17 in največ 22 otrok,
   - v starostno heterogeni oddelek najmanj 14 in največ 19 otrok.
   V starostno kombinirani oddelek je vključeno najmanj 10 in največ 17 otrok.
   Lokalna skupnost, ustanoviteljica vrtca, lahko s sklepom določi nižji normativ števila otrok v posameznih oddelkih, kot je določeno v prvem, drugem in tretjem odstavku tega člena. Lokalna skupnost, ustanoviteljica vrtca, določi tudi najmanjše število otrok, ko je vrtec dolžan začeti oziroma končati poslovalni čas vrtca.
   Lokalna skupnost, ustanoviteljica vrtca, lahko glede na razmere in položaj dejavnosti predšolske vzgoje v lokalni skupnosti odloči, da se najvišje število otrok v oddelku, določeno v prvem, drugem in tretjem odstavku, poveča za največ 2 otroka.
   Za zasebni vrtec, ki ima koncesijo, sprejme sklep iz prejšnjega odstavka tega člena na predlog vrtca lokalna skupnost koncedentka, za zasebni vrtec, ki nima koncesije, pa sprejme sklep ustanovitelj oziroma pristojni organ vrtca.
   V enoti vrtca, v kateri deluje samo en oddelek, se lahko pri oblikovanju heterogenih oddelkov upošteva normativ za homogene oddelke, če bi bilo odklonjenih do 5 otrok.
35. člen
V kombiniranem oddelku je lahko največ 7 otrok prvega starostnega obdobja. Če je v oddelku 4 ali več otrok prvega starostnega obdobja, se hkratna prisotnost vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljice poveča na pet ur dnevno. Normativ za kombinirani oddelek se uporablja, če so v oddelku vsaj 3 otroci prvega starostnega obdobja.
   Če sta v oddelku prvega starostnega obdobja 1 ali 2 otroka, ki presegata starostni razpon enega leta, oziroma 4 otroci ali manj v oddelku drugega starostnega obdobja, se pri oblikovanju oddelkov uporablja normativ za homogene oddelke.
36. člen
V vzgojno-varstveni družini je lahko v skupini:
   - prvega starostnega obdobja najmanj 4 in največ 6 otrok,
   - drugega starostnega obdobja najmanj 5 in največ 8 otrok,
   - v starostno kombinirani najmanj 5 in največ 7 otrok.
37. člen
Če so v oddelek vrtca usmerjeni otroci s posebnimi potrebami, se število otrok v oddelku lahko zniža.
   V posamezni oddelek sta lahko usmerjena največ dva otroka s posebnimi potrebami.
   Normativ za oblikovanje oddelka iz prvega odstavka tega člena je:
   - od 6 do 12 otrok v oddelkih prvega starostnega obdobja in
   - od 16 do 22 otrok v oddelkih drugega starostnega obdobja.
   O znižanem normativu števila otrok v oddelku odloči strokovna skupina vrtca, če je tako določeno z odločbo o usmeritvi. Strokovno skupino vrtca imenuje ravnatelj vrtca v skladu z Zakonom o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami.
38. člen
V razvojni oddelek vrtca, kjer se izvaja prilagojen program, so lahko vključeni najmanj 3 otroci in največ 6 otrok s posebnimi potrebami.
39. člen
V oddelkih otrok Romov se pri izvajanju programa za vsaj 3 ure dnevno zagotovi razmerje:
   - 4 otroci na zaposlenega v oddelkih prvega starostnega obdobja,
   - 7 otrok na zaposlenega v oddelkih drugega starostnega obdobja.
   Razmerje iz prvega odstavka tega člena se zagotavlja tako, da se:
   - v oddelkih prvega starostnega obdobja vključi v izvajanje vzgojnega dela pomočnik vzgojitelja, ko je v oddelku najmanj 6 otrok, in naslednji pomočnik vzgojitelja, ko je v oddelku najmanj 12 otrok,
   - v oddelkih drugega starostnega obdobja vključi v vzgojno delo pomočnik vzgojitelja, ko je v oddelku najmanj 11 otrok, in naslednji pomočnik vzgojitelja, ko je v oddelku najmanj 21 otrok.
40. člen
V bolnišničnih oddelkih opravlja delo samo vzgojitelj. Za oblikovanje oddelka se upošteva normativ za oblikovanje kombiniranih oddelkov iz 34. člena tega pravilnika. Osnova za ugotavljanje števila otrok je povprečno število hospitaliziranih otrok v enem dnevu, ugotovljeno za preteklo leto.
   Če so v bolnišnični oddelek vrtca vključeni ležeči otroci, opravlja vzgojno delo en vzgojitelj za 10 otrok.
41. člen
Če je število otrok v oddelku enako ali manjše od polovice največjega števila otrok, določenega v prvem odstavku 34. člena tega pravilnika, izvaja vzgojno delo v oddelku samo vzgojitelj. Če traja vzgojno delo v oddelku dalj časa, kot je obveznost dela vzgojitelja z otroki, ga nadaljuje pomočnik vzgojitelja.
   Lokalna skupnost, ustanoviteljica vrtca, lahko glede na razmere in položaj dejavnosti predšolske vzgoje v lokalni skupnosti odloči, da se najvišje število otrok v oddelku, določeno v prejšnjem odstavku, poveča za enega otroka.
42. člen
Izjemoma se lahko na območjih s posebnimi razvojnimi problemi ter za vzgojo otrok Romov oblikuje oddelek vrtca, v katerega je vključeno najmanj 5 otrok.
2. Dejavnosti izven vrtca in spremstvo otrok
43. člen
Če je v vrtcu organizirana dejavnost izven zgradbe in igrišča vrtca, mora imeti vsak oddelek vrtca oziroma skupina vzgojno-varstvene družine zaradi večje varnosti poleg vzgojitelja vsaj še enega polnoletnega spremljevalca. Če je dejavnost vezana na prevoz, morata oddelek otrok poleg vzgojitelja spremljati še najmanj dva polnoletna spremljevalca.
44. člen
Pri učenju plavanja, smučanja, drsanja in drugih podobnih dejavnostih izven vrtca je lahko v skupini največ 8 otrok. Eden od spremljevalcev mora biti vzgojitelj vrtca, iz katerega so otroci.
   Pri učenju plavanja otrok s posebnimi potrebami je na eno odraslo osebo v skupini od 2 do 8 otrok. O številu otrok v skupini odloča strokovna skupina vrtca, imenovana v skladu z zakonom o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami.
V. NADZOR
45. člen
Nadzor nad izvajanjem določb tega pravilnika opravlja šolska inšpekcija.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Ali je to sploh dopustno?
31.8.2007 13:32:32   
Anonimen
Nejcko, v tistem linku, ki sem ga jaz napopala, pa piše, da LAHKO  zmajšajo število otrok v skupini, če je v skupini otrok s posebnimi potrebami. LAHKO, ni pa NUJNO.

Evo izsek:
37. člen
Če so v oddelek vrtca usmerjeni otroci s posebnimi potrebami, se število otrok v oddelku lahko zniža.
   V posamezni oddelek sta lahko usmerjena največ dva otroka s posebnimi potrebami.
   Normativ za oblikovanje oddelka iz prvega odstavka tega člena je:
   - od 6 do 12 otrok v oddelkih prvega starostnega obdobja in
   - od 16 do 22 otrok v oddelkih drugega starostnega obdobja. (+ 2 doda občina - to sem dodala jaz, Splišniuser posted image )
    O znižanem normativu števila otrok v oddelku odloči strokovna skupina vrtca, če je tako določeno z odločbo o usmeritvi. Strokovno skupino vrtca imenuje ravnatelj vrtca v skladu z Zakonom o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami.

(odgovor članu nejcko)
  Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





BLOG: Ni lepšega, kot je rojevanje novega ...
Porodne babice so velik del mojega življenja. Delala sem že z mnogimi babicami, nekaj pa jih poznam tudi na bolj osebni ...
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?