|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Lupinica ali košara?
11.3.2008 20:19:19   
mralex11
Ko sva se pozanimala za nakup vozička sva v različnih trgovinah prejela različne informacije o tem ali je potrebno imeti košaro za novorojenča ali ne...

ponekod so rekli, da je lupinica čisto ok, čisto dovolj, drugod pa, da ni ravno dobra za hrbteničko in nasploh neudobna za prenašanje...

tako, da sedaj ne veva ali vzeti zraven tudi košaro ali samo lupinico in detece prenašati v njej???

vsak odgovor bo dobrodošel...

hvala
lp

< Sporočilo je popravil Sibil RR -- 12.3.2008 15:16:53 >
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: LUPINCA ALI KOŠARA?
11.3.2008 20:20:56   
mralex11
aja, še nekaj.

dobila sva tudi spisek potrebščin, ki naj bi jih imela ob prihodu dojenčka. zanima naju koliko iz tega spiska je resnično potrebno imeti. kakšne so vaše izkušnje? ste se tudi vi ravnali po takšnem spisku?

lp

(odgovor članu mralex11)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: LUPINCA ALI KOŠARA?
11.3.2008 20:30:45   
vesel
mi smo imeli od samega začetka lupinico in nam so jo tud tko svetovali kao,da je ortopedsko oblikovana in,da nč ne škodi otrokovi hrbtenici. In nima zdj ko je večja nobenih težav s hrbtenico!! LP

_____________________________

druzina je zame vse!!

(odgovor članu mralex11)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: LUPINCA ALI KOŠARA?
11.3.2008 20:36:25   
Anonimen
Jaz imam oboje, vendar če kam gremo, jo imam največkrat v lupinci. Košaro pa uporabljam predvsem za na sprehode. Mi je fina, ker je ta mala not čist skrita pred mrazom in vetrom, pa še zaspi mi skoraj vedno na sprehodu in mi je bolj všeč, da spi v košari kot pa v lupinci. Košaro potem odpnem z vozička in odnesem v sobo.

(odgovor članu vesel)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: LUPINCA ALI KOŠARA?
11.3.2008 20:47:46   
Naja30
Mi imamo samo lupinico in nam je zelo prišla prav, ker je tamala že zgodaj bila zelo radovedna in ni hotla samo ležat v vozičku skrita pred vsemi. Hotla je še kaj videt, tako da sem jo od cca 1,5 meseca vozila v lupinici.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: LUPINCA ALI KOŠARA?
11.3.2008 21:17:52   
rogljicek
v spiskih se ponavadi zelo, zelo pretirava in pol stvari sploh rabila ne boš.

(odgovor članu Naja30)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: LUPINCA ALI KOŠARA?
11.3.2008 22:10:29   
krfjolca
Otrok naj bi do 3. oz. 4. meseca ležal na ravni - trdi podlagi. Lupinica je primerna kvečjemu za v avto.

_____________________________

Anžetko Bosopetko in Sarica Košarica :D



(odgovor članu rogljicek)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: LUPINCA ALI KOŠARA?
12.3.2008 0:30:46   
sneška_
Jaz sem imela torbo za prenašanje dojenčka in mi je lepo bila skrita noter med sprehodi.Lupinico sam  uporabljala  za avto.  

_____________________________

Najdojenček

(odgovor članu krfjolca)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: LUPINCA ALI KOŠARA?
12.3.2008 7:10:39   
honey
Ja, lupinica je res narejena za take male otročke, ampak ne, da bo otrok kar ne vem koliko časa v njej. Lupinica je za v avto, ne pa za na voziček. O.k., če greš nekam v en kratek šoping, da ne voziš sabo komplet vozička, natakneš na ogrodje lupinico in šibaš. Ampak da bi imela pa samo lupinico in jo uporabljala tudi na sprehodu - ne, hvala. Naš je bil ves živčen že če sem ga z lupinico iz avta vzela in smo ga kam nesli v njej. Zelo je neudobna. In to sem že od večih kolegic slišala, da otroci izven avta sploh ne marajo biti v lupinicah. In ja, do 3. ali 4. meseca, ne vem več točno, naj bi otrok ležal na ravni, "trdi" podlagi.

(odgovor članu sneška_)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: LUPINCA ALI KOŠARA?
12.3.2008 7:25:21   
N _ B
Lupinico smo pri obeh otrokih uporabljali zgolj kot avtosedež.

(odgovor članu mralex11)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: LUPINCA ALI KOŠARA?
12.3.2008 8:37:20   
jakaracman
Meni je v košari spala zunaj, pa na morju sem jo imela notri.Ne predstavljam si, da bi bila ure in ure v lupinici.

(odgovor članu N _ B)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: LUPINCA ALI KOŠARA?
12.3.2008 9:33:24   
kristinaj
s košaro boš dojenčka peljala na sprehod tudi 2 urci in več...... in lepo leži noter, na ravnem dnu si krepi hrbteničko......v lupinici je pa ubogi ves sključen, pa tudi zaradi pljučk ni dobro, da so dolgo v sedečem položaju...ker nimajo še dobro zgrajene kostne opore nekaterim novorojenčkom lupinice povzročajo oteženo dihanje... 

za novorojenčke pa itak vsi toplo priporočajo čimveč ležanja na ravnem dnu.... celo do 4m.... naša je bila v košari samo 3m ker je bilo potem toplo vroče poletje.... tudi v avtomobilu sem jo prevažala v košari, ki sem jo lepo pripela z varnostnimi pasovi....bolj komot je košara... ko ti zaspi enostavno odpneš preneseš in dojenčel lepo spi..... meni lupinica ni bila všeč....se mi zdi dojenček tako ubogi noter....

kaj bi ti raje?? lepo prosto ležala ali bila utesnjena v nekem naslonjaču??!!!

(odgovor članu mralex11)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: LUPINCA ALI KOŠARA?
12.3.2008 9:41:11   
ČebelicaMaja
Lupinica je namenjena prevozu... sploh poleti je otrok po hrbtu čist moker, naša sploh ni hotela biti notri, pa tudi v materinski šoli so rekli, da je lupinica primerna za kratek čas uporabe-ravno zaradi tega ker ni zračnosti, ne pa za sprehode in ne vem še kaj... pa saj je logično- kje je tebi bolj udobno, v fotelju spat ali na postelji?! res pa da lupinica na vozičku moderno zgleda, toda čemu boš dala prednost, šminkiranju ali udobnemu spanju na ravni podlagi.
Jaz sem že prvič imela košaro in jo bomo avgusta spet aktivirali... dojenček je zaščiten pred soncem, vetrom, tudi če malce rosi ni panike, pa še previješ ga z lahkoto v košari ...
Sploh pa se rabljene dobi za poceni denar in jo hitro prodaš naprej... jaz sploh ne bi premišljevala...

_____________________________

Življenje je plamen, ki dogoreva, toda vsakič, ko se rodi otrok, znova zažari. (George Bernard Shaw)

(odgovor članu kristinaj)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: LUPINCA ALI KOŠARA?
12.3.2008 12:03:21   
alička
Potrdim kar je napisala ČebelicaMaja. Lupinica je neudobna in ni primerna za daljše ležanje. Mi smo imeli okrog treh mesecev starosti v avtu tak vik in krik, da smo kupili avtosedež in lupinico za vedno pospravili, od takrat naprej je v avtu mir, do takrat pa je bila vsaka vožnja manjša travma.
Košara pa je prišla prav, 2-3 mesece, potem pa je bilo že poletje in mala je bila radovednica, tako da smo ji vzglavje rahlo dvignili (prva stopnja) da je lahko gledala naokrog.

(odgovor članu ČebelicaMaja)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: LUPINCA ALI KOŠARA?
12.3.2008 12:26:24   
pomladno_dete
IZVIRNO SPOROČILO: kristinaj

tudi v avtomobilu sem jo prevažala v košari, ki sem jo lepo pripela z varnostnimi pasovi....


mralex11, tudi mene so v trgovinah čisto zmedli s temle. Za košaro si že dobila nasvete - ne gre za nič drugega kot samo za to, da je dojenček prvih par mesecev poležen na ravno podlago. V lupini je zaradi njene oblike lahko le kratek čas (predvsem med vožnjo, ker lupina je v prvi vrsti avtosedež in nič drugega, je pa uporabna za kak hiter skok v trgovino ali kaj podobnega, da otroka ne prestavljaš) in ne cele dneve ali na vsakem sprehodu.

Nekateri košare nočejo, ker pravijo, da ima že voziček dovolj ravno dno. To je ok, če je voziček res raven, ko se raztegne - ne tako kot buzz, ki je ukrivljen tudi v do konca zravnanem položaju. Košara služi lahko tudi kot nadomestna posteljica, na primer: greš z vozičkom, na katerem je montirana košara (in dete v njej) na sprehod, prideš k tašči, spijeta eno kafe, vmes pa dete položiš v košari na kavč in spi dalje user posted image  ali pa če prideš s sprehoda, ti ni treba deteta prelagati iz vozička v naročje, odklikaš košaro z voza in neseč vse skupaj v stanovanje. Recimo.

Ni pa res (pa čeprav ti bodo skušali to prodati in čeprav nekateri tako prakticirajo (glej zgornji citat)), da je košara varna za prevoz v avtu ali da je temu namenjena. Kreš testi, posneti s to košaro, so res grozljivi; dojenčka preseka na pol. Dete se namreč sme voziti le v smeri ali v nasprotni smeri vožnje, kar omogoča lupina, nikakor pa ne pravokotno na to smer, kot je to s košaro. Pa čeprav so te trde košare narejene za v avto - nekatere imajo tudi podstavek, tako kot lupine, in čeprav se dete v tem zelo udobno vozi. Sicer, no, vsak se odloči po svoje, vendar pa je dobro vedeti, da je tveganje precejšnje oziroma precejkrat večje kot pri lupinici. Tudi na daljše poti, če niso ravno pogoste, je bolje uporabiti lupino, pa čeprav bo dete takrat v skrčenem položaju dlje, kot je sicer priporočljivo. Ampak če to ni vsak dan po dve, tri, štiri ure in če se med vožnjo ustavljaš, je čisto ok.

Tako nekako sem uspela do zdaj skombinirati vire informacij, kako pa bo zares v praksi, bomo videli aprila user posted image

(odgovor članu kristinaj)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: LUPINCA ALI KOŠARA?
12.3.2008 12:32:56   
pomladno_dete
pozabila: nekakšen sklep bi torej bil - sploh ni point v košari, ampak v tem, da mora dojenček prvih par mesecev ležati na ravnem. to lahko omogoča ali košara ali voziček, ki se raztegne povsem do ravnega (ki ga itak moraš kupiti, ker ga potem od recimo 3-6 meseca dalje uporabljaš normalno, kot voziček, v katerem otrok lahko tudi sedi, ne samo leži). ampak ker košara omogoča eno tako fajn zaščito (recimo pred vetrom), pa ker je tako lepo oblikovana kot neko gnezdece, pa ker je že itak del kompletov tri v enem (recimo peg perego ali chicco), pa ker tudi kakšna, ki ni iz kompleta, rabljena ni tako draga - iz vseh teh razlogov smo se nekateri odločili za košaro. Drugi pa čisto dobro shajajo samo z do ravnega raztegnjenim športnim vozičkom in lupino.

upam, da ti bo kaj v pomoč.

(odgovor članu pomladno_dete)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: LUPINCA ALI KOŠARA?
12.3.2008 14:38:07   
Taula
Otrok naj bi do 3. oz. 4. meseca ležal na ravni - trdi podlagi. Lupinica je primerna kvečjemu za v avto.


Včeraj so nam na MŠ rekli da lupinica ni tako slaba kot so včasih govorili..da ni dokaza, da vpliva na pljučka in da lupinica (seveda ne vsaka), otroku omogoča položaj fetusa, ki naj bi pozitivno vplival na motorični razvoj. To da pa dojenček/novorojenček leži v košari naj bi bilo Ok, vendar ne na hrbtu s stegnenjenimi nogicami (slabo za motor.razvoj), ampak naj bi ležal na boku, nogice pokrčene.

Vem da boste ene rekel drugače...sej to je ta zmeda. Včasih so drugače v MŠ govorili, in tudi pediatri se po moje ne morejo zmeniti med sabo kaj naj bi bilo tisto res pravo. In potem smo tud mame ki ne vemo koga poslušati.user posted image

_____________________________

NESRAMNA sem, brez kančka slabe vesti, počutim se prisrčno.... ZLOBNO:)



(odgovor članu pomladno_dete)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: LUPINCA ALI KOŠARA?
12.3.2008 14:47:59   
pomladno_dete
IZVIRNO SPOROČILO: Taula
otroku omogoča položaj fetusa, ki naj bi pozitivno vplival na motorični razvoj


Fetusa ja, ampak fetus je obdan z vodo, kar pomeni, da je vpliv teže zelo majhen - v lupini pa ni tako, dojenček ima vseskozi zvito hrbtenico.

IZVIRNO SPOROČILO: Taula
da pa dojenček/novorojenček leži v košari naj bi bilo Ok, vendar ne na hrbtu s stegnenjenimi nogicami (slabo za motor.razvoj), ampak naj bi ležal na boku, nogice pokrčene.


Saj menda da naj bi novorojenček itak spal na boku, da se kao ne zaduši al kaj že? Mislim, nekaj se spomnim iz MŠ, da so rekli, da ga je treba "podložit", da bo obrnjen na bok (še čakam, da mi pride patronažna pokazat hehe user posted image ) ... Hm, a potem je treba tudi v košari tako al kaj?


IZVIRNO SPOROČILO: Taula
Vem da boste ene rekel drugače...sej to je ta zmeda. Včasih so drugače v MŠ govorili, in tudi pediatri se po moje ne morejo zmeniti med sabo kaj naj bi bilo tisto res pravo. In potem smo tud mame ki ne vemo koga poslušati.user posted image


user posted image  to je največji problem, ja. Poleg MŠ, pediatrov, razvojnih ambulant, ginekologov in raznih drugih mojstrov dodaj še prodajalce otroške opreme in različne izkušnje različnih mamic, pa gre novopečena nosečka lahko kar direkt v Polje user posted image

(odgovor članu Taula)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: LUPINCA ALI KOŠARA?
12.3.2008 14:56:53   
honey
Jaz košare sploh  nisem imela, ke smo kupili voziček, ki se je polegel v povsem vodoraven položaj, zraven pa še zimsko vrečo, kamor smo ga zadekali. Je pa res zdaj kar nekako "in", da imaš novorojenčka v košari, pa čeprav imaš voziček, ki se povsem poleže user posted image .

Kar se tiče privezovanja košare v avto namesto lupinice - ne hvala. Ker si ne predstavljam, kaj se z otrokom zgodi, če pride do prometne nesreče. Ker če pogledamo samo ostale - odrasle potnike. Nikoli ne sedimo vodoravno na vetrobransko šipo, ampak zmeraj tako, da gledamo skozi njo. In tudi lupinica oz. avtosedež mora biti montiran v tej smeri. No, zdaj se pa malo zamislite, kako varna je ta košara kot avtosedež.

(odgovor članu Taula)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: LUPINCA ALI KOŠARA?
12.3.2008 15:01:24   
sazi
če se voziček lahko poleže v čisto vodoraven položaj, potem se košare res ne rabi, ampak da je pa lupinica edini način prevažanja v prvih mesecih, se mi pa ne zdi v redu

Jaz sem s sinom hodila na dolge sprehode in si ne predstavljam, da bi bil ves ta čas v lupinici. V košari ima več prostora, lahko se premika, preteguje, pa še ponavadi je v košari bolje zavarovan pred zunanjimi vplivi (mraz, veter, sonce) kot pa v lupinici. Pa tudi košara bolje "diha" od lupinice, kar je precej pomebno poleti. Jaz sem lupinico namestila na voziček le ob izrednih primerih, ko sem voziček potrebovala le kratek čas in nisem želela otroka prestavljati iz lupinice v košaro in obratno, v osnovi pa se je vedno vozil v košari.

(odgovor članu honey)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: LUPINCA ALI KOŠARA?
12.3.2008 15:07:57   
pomladno_dete
IZVIRNO SPOROČILO: honey
zdaj kar nekako "in", da imaš novorojenčka v košari, pa čeprav imaš voziček, ki se povsem poleže user posted image .


hihi, sem pa res že stara, da se spomnim tudi druge sorte vozov kot samo športnih user posted image  

ker tole, da so menda košare zdaj nekako "in", ne bo čist res. bolje bi bilo rečt, da so "retro" - ker to je samo na novo odkrito tisto, kar so prakticirale generacije babic in prababic in nasploh otročnic od takrat dalje, ko so prve vozeke naredili user posted image  vozeki iz lesa so imeli košare, čisto podobne današnjim, le da iz šibja. pa vozeki v sedemdesetih letih 20. stoletja so bili vsi po vrsti taki kot košare na kolesih. V bistvu so zares nova iznajdba športni vozeki.

No, samo kot zanimivost, ker mam glih cajt user posted image

(odgovor članu honey)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: LUPINCA ALI KOŠARA?
12.3.2008 20:09:44   
tinas
mi pa smo imeli voziček, ki je imel lupino in košaro 2 v 1. torej lupinica je imela možnost se stegniti v ležeč položaj in je imela zimsko vrečo. bile sem ZELO zadovoljna, saj je pupika lepo na ravnem spala tudi v avtu.

voziček pa je tale:
http://www.bimbomarket.it/product.asp?Id=4449&valuta_id=1&from=kelkoo



(odgovor članu pomladno_dete)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: LUPINCA ALI KOŠARA?
12.3.2008 20:34:17   
pomladno_dete
tinas, kako pa je z varnostjo take lupine? spomnim se, da imajo vozički Jane podobno možnost, ampak po testih so pa te njihove lupine zelo slabo ocenjene.

(odgovor članu tinas)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: LUPINCA ALI KOŠARA?
12.3.2008 23:19:50   
tinas
pomladno_dete, testov za tale stolček nisem našla. po vsej verjetnosti je v 'klasični' lupinici otrok bolj zaščiten, če pride do nesreče. mi smo tole lupinico uporabljali do cca. 5.meseca. potem smo začeli uporabljati športni voziček in kupili 'pravi' avtosedež. Lupinica se je lepo fiksirala v avto. mi smo jo še dodatno stisnili med sprednji in zadnji sedež (ker se poleže je precej dolga in smo dali sprenji - sovoznikov sedež čisto nazaj, da je bila lupinica totalno vkleščena). po vsej verjetnosti je stranska zaščita te lupinice slabša.
nam so v materinski šoli rekli, da za otroke ni najboljše, da so veliko v lupinici. in ker se mi veliko vozimo, se mi je zdejo super, ker je punčka lahko lepo iztegnjeno pančkala v avtu.

(odgovor članu pomladno_dete)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: LUPINCA ALI KOŠARA?
12.3.2008 23:55:20   
pomladno_dete
IZVIRNO SPOROČILO: tinas
nam so v materinski šoli rekli, da za otroke ni najboljše, da so veliko v lupinici. in ker se mi veliko vozimo, se mi je zdejo super, ker je punčka lahko lepo iztegnjeno pančkala v avtu.


ja, točno tako sem razmišljala ene dva, tri mesece nazaj user posted image . v trgovini so rekli ja seveda, v košari naj se vozi, patronažne pravijo, da ja, seveda, lupinica krivi hrbtenico, skombiniraš 1+1 in za daljše vožnje, hu kaj lepšega ---> košara. pa še prijatelji vozijo tako in še marsikdo ... košare se reklamirajo tudi kot atestirane za vožnjo in sploh.

no, pa so me potem na tem forumu (in na bambino tudi) fajn nakurili, da če sem znorela, pa vozit s košaro v avtu user posted image  samo v vednost; vem, da vas veliko tako vozi, ampak vseeno je bolje voziti otroka samo v lupini (ne v tej 2v1, v klasični). najbolj me je prepričal en odgovor, da malo daljše vožnje, tudi če so dokaj pogoste, ne škodijo toliko, se pač mal več ustavljaš. pri opozorilih glede lupinic ciljajo bolj na to, da otroka nimaš vse dneve ali pa vsak dan par ur noter ... kar nekateri jih imajo, recimo hranijo jih v njej ali pa imajo lupino namesto ležalnika ali celo za spanje oziroma za na sprehode - in to je tisto, kar pediatri odsvetujejo. lupina je v prvi vrsti namenjena vožnji, pa četudi je ta občasno malo daljša in je otrok malo dlje v neravnem položaju. če to ni vsak dan, ni take frke.

ne vem, no, jaz bi mralex11 svetovala nakup navadne lupine, ne te 2v1, čeprav verjamem, da je praktična. Zraven pa en do ravnega raztegljiv športen voz in je zadeva rešena. Trdo košaro lahko tudi dokupite. Ali pa vzamete komplet 3v1, niso tako dragi, pa še vse dobite skupaj. Lahko pa zraven voza in lupine dokupite tudi mehko košaro z ravnim dnom. Odvisno, kaj vam je bolj všeč. Skratka, košara ni nujna, če je le voz pravi, lupina pa je. Nujna za kupit, mislim.

(odgovor članu tinas)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?