|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

To storite, ko se otrok grdo obnaša

Uredništvo Ringaraja.net, 21.7.2023
Kaj storiti, ko se otrok grdo obnaša? Ga kaznovati? Kričati nanj? Ne, strokovnjaki pravijo, da je v takšnih primerih najboljša rešitev objem. Preverite, zakaj.

image
Objem pomeni, da otroku nudimo brezpogojno ljubezen in podporo za njegove težave in občutke. (Freepik.com)
/11


Otroci gredo v svojem odraščanju tudi skozi različna obdobja, ko nam staršem ni čisto jasno, kaj se dogaja – nam kljubujejo, kričijo, imajo izbruhe jeze, joka, se vedejo nenavadno in so agresivni. V takšnih situacijah pogosto ne vemo, kaj storiti in s takšnim obnašanjem nas otrok lahko pripelje do roba, ko počnemo stvari, ki v resnici niso najboljše. Je treba otroka poslati, da se pomiri v svoji sobi? Moramo uvesti nekaj prepovedi in kazni? Kričati? Pojasniti? Govoriti mirno? Kaj pa, če triletnik res ni pripravljen na miren pogovor?

 

Obstaja zanimiva in enostavna rešitev, ki jo svetujejo tako strokovnjaki kot tudi številni starši, ki so jo preizkusili in trdijo, da deluje. Rešitev je, da v takšnih situacijah otroka objamemo. Ja, tako preprosto je. To so štirje razlogi, zakaj se zdi objem najboljša rešitev.

 

PREBERITE TUDI: Zakaj je žetoniranje v vzgoji škodljivo?

 

1. Otroci se najboljše učijo s pomočjo nagrad, ne pa kazni.

Pogovor o problemu, ki ga začnemo z objemom je vedno boljši odgovor in reakcija kot kričanje in kaznovanje.

 

2. Včasih je neželeno vedenje le klic na pomoč

Včasih otroci ne znajo izraziti svojih čustev na bolj primeren način ali pa jih moti kaj drugega, kar jim povzroča stres in frustracije. Objem je lahko tolažba, ki jo potrebujejo, in odpre pot za začetek dialoga.

 

3. Otroci se včasih vedejo neprimerno, ker mislijo, da si bodo s tem pridobili spoštovanje.

Otroci imajo včasih slabo mnenje o sebi in mislijo, da si ne zaslužijo lepega ravnanja, zato skušajo z neprimernim vedenjem pridobiti spoštovanje. In ko na takšno obnašanje dobijo povratni odgovor v obliki frustracije in jeze, se začnejo počutiti še slabše počutiti in imajo še slabše mnenje o sebi, kar vodi v začaran krog. Z objemom otroka opomnimo, da delati napake ni tako grozno, da se vsi včasih zmotimo in drug drugemu odpuščamo.

 

4. Najboljši način za spodbujanje otrok k sodelovanju je medsebojna povezanost.

S pravim odnosom boste od otrok lažje pridobili želeno vedenje, bolj verjetno pa bodo tudi odprti za sodelovanje. Prišli bodo časi, ko otrok ne bo želel ali mogel sodelovati, a tudi takrat je objem močno orodje za ponovno vzpostavitev odnosa.

 

PREBERITE TUDI: Kaj storiti, ko je otrok agresiven?

 

Ljubezen do otrok je brezpogojna

Čeprav nam včasih niti malo ni všeč obnašanje naših otrok, jih imamo še vedno radi, ker je starševska ljubezen brezpogojna. Naši otroci morajo to vedeti in včasih jih je treba na to opomniti, še posebej takrat, ko jim »pade morala« in se ne počutijo dobro v svoji koži.

 

Včasih objem potrebujemo odrasli

Ko imajo naši otroci takšne izpade, nas prizadenejo, razjezijo in ko ne vemo več, kaj bi in kako bi ravnali, smo dejansko mi tisti, ki potrebujemo objem, da se umirimo in vzpostavimo odnos.

 

VIR: Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
6
Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
3
Natečaj za študentske družine
Ujemite vašega malčka med njo in si prisvojite 12-urni skupinski plavalni tečaj za otroka, ki ga podarja Aquamania, poll...
3



Sprejemanje čustev in čustveno izsiljevanje
Popolnoma nič ni narobe, če jok spremlja bolečino, žalost (tudi pri odraslih). Vseeno pa otroka moramo naučiti, da jok n...
Spočiti ali utrujeni iz družinskega dopusta?
Dopustovanje z majhnimi otroki je za starše lahko zelo naporno obdobje. Nikakor si ga ne morejo predstavljati kot »oddih...




Katero ime izbrati?
kimica86

Ne moremo se odločiti.. Pomoč bi prav prišla..

Alina (63%)

Luna (19%)

Aria (18%)


Število vseh glasov: 210

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!