|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Muca v stanovanju in novorojenček?
3.3.2008 20:15:44   
Pepita
Torej kot že naslov pove, kako se obnese ta kombinacija. Midva imava user posted image večinoma v stanovanju, maja pa se nam pridruži user posted image .
Jaz upam, da se bo muc navadil na user posted image , najbolj me skrbi, da ne bi skakal v posteljico.
Ima katera že izkušnje v takem primeru? Ker user posted image ne bi rada dala stranuser posted image .

LP




_____________________________


Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Muca v stanovanju in novorojenček?
3.3.2008 20:17:27   
Anonimen
Nobenih tezav ni bilo.

(odgovor članu Pepita)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Muca v stanovanju in novorojenček?
3.3.2008 20:40:51   
Olivija
Pri nas se je tudi obneslo. Se je pa maček enkrat prej v košek zbasal, pa smo ga odstranili in je to potem sprejel.

Niti pomislili nismo na to, da bi ga dali stran. Sta bila potem z Ano ful kolega. Na žalost ga pa zdaj ni več in Ana ga še zdaj pogreša. user posted image






< Sporočilo je popravil Olivija -- 3.3.2008 20:41:54 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Muca v stanovanju in novorojenček?
4.3.2008 7:31:23   
lol
Mi smo našmu kupili košaro in jo dali zraven posteljice,da ni noter hodu.Ščasoma pa smo jo potem prestavili v drug prostor.

(odgovor članu Olivija)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Muca v stanovanju in novorojenček?
4.3.2008 8:33:55   
honey
Naša je tudi enkrat samkrat skočila v otroško posteljico. Ko sem jo okregala, da tukaj notri pa ne sme, je šla ven in nikoli več ni skočila noter. No, zdaj se gospa spravi v njegovo tavelko posteljo direktno pod kovter - najbrž jo zebe (pri 23°C v stanovanju) user posted image

(odgovor članu lol)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Muca v stanovanju in novorojenček?
4.3.2008 9:19:47   
Pepita
O, hvala ste me kar potolažile. Ker jaz si tudi ne morem predstavljati, da bi ga dala stran.
Posteljico imam že, samo brez vzmetnice, pa je še ni preizkusil, tako da ga bova že navadila na malce spremenjen hišni red, ko ne bo več glavni cart.


_____________________________



(odgovor članu honey)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Muca v stanovanju in novorojenček?
4.3.2008 9:44:26   
arsha
Tudi jaz imam 2 perzijski user posted image user posted image  in v avgustu pričakujem user posted image  Na srečo sta muci navajeni, da ponoči ne spita v spalnici in da vanjo vstopata le, ko se meni zahoče. Navajeni sta, da se občasno na postelji crkljamo. Pri izsiljevanju sem nepopustljiva, tako da me ni strah kako bo, ko bo otroček.

Je pa dobro, da user posted image  ne prihaja v kontakt z mačkico, zaradi toxoplazmoze, ki povzroča vnetja možganovine in nepopravljive posledice pri dojenčkih in malčkih. Na to me je opozorila ginekologinja.

Svetujem ti, da če misliš spreminjati navade svoje user posted image , to storiš čim prej, še preden boš imela bebico, ker bo dosti manj stresno. Do maja imaš še ravno dovolj časa.

Srečno

(odgovor članu Pepita)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Muca v stanovanju in novorojenček?
4.3.2008 10:14:04   
honey
IZVIRNO SPOROČILO: arsha

Je pa dobro, da user posted image  ne prihaja v kontakt z mačkico, zaradi toxoplazmoze, ki povzroča vnetja možganovine in nepopravljive posledice pri dojenčkih in malčkih. Na to me je opozorila ginekologinja.



Nevarno je, če pride v stik z mačjimi iztrebki, ne pa s samo mačko. To velja isto za nosečnice. Jaz nisem nikolli delala panike, če je mačka prišla blizu malega, spala sta skupaj na kavču, ko je bil že večji, jo je tudi božal in vse, nikoli pa mu nisem pustila, da bi šaril po njenem WC-ju. Tako da je nemogoče, da se otrok okuži s toksoplazmozo, če mačka samo boža.

(odgovor članu arsha)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Muca v stanovanju in novorojenček?
4.3.2008 10:18:39   
Anonimen
Če je muca skoz notr in hranjena z konzervirano hrano ne more met toxe. Lahko jih daš pa pregledat. Za posteljico in to se pa da muce navadit da ne skačejo gor. Drugač pa zapreš vrata od sobe, če pa ne moreš pa daš kkšno rjuho čez da ne bo dlak. Dobi se pa tudi en "šotorček" za na posteljico, sam ne v slovenijiuser posted image
Se pa zagotovo da imeti muco in dojenčka. Kar nekaj mojih prijateljev jih ima. Midva imava dva in nama na konc pameti ne pade da jih dava stran ko bodo otroci.

(odgovor članu honey)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Muca v stanovanju in novorojenček?
5.3.2008 0:36:49   
Nota
Vzeto iz strani; http://www.vestnik.szd.si/st2-s2/st2-s2-087-90.htm

OČESNA TOKSOPLAZMOZA

Pregledni prispevek

Aleksandra Kraut, Branka Stirn-Kranjc, Nataša Vidovič-Valentinčič
Očesna klinika, Klinični center, Zaloška 29, 1525 Ljubljana

Prispelo 2001-03-15, sprejeto 2001-05-31; ZDRAV VESTN 2002; 71: Supl. II: 87-90
 
Ključne besede: očesna toksoplazmoza; patogeneza; zdravljenje; preprečevanje
 
Izvleček - Izhodišča. Očesna toksoplazmoza je eden od glavnih vzrokov izgube vida pri mladih, sicer zdravih ljudeh. Diagnoza je klinična, podprta z laboratorijskimi testi. Novejša spoznanja glede časa okužbe in pojava očesne bolezni govorijo, da je toksoplazmični retinohoroiditis lahko posledica prenatalne ali poznejše, postnatalne okužbe. Čas okužbe je redko natančno znan in retinitis ni le pozni pojav prirojene bolezni, kot smo doslej mislili.

Namen prispevka je prikazati novejše ugotovitve glede očesne toksoplazmoze in podati naše izkušnje obravnavanja bolnikov s to boleznijo.
Metode. Pregledali smo strokovno literaturo s področja očesne toksoplazmoze, zlasti glede novosti v patogenezi, zdravljenju in preprečevanju te bolezni.
Rezultati. Epidemiološki podatki za toksoplazmozo so po svetu različni. Najpogostejša je v Braziliji, v Sloveniji je pogostnost podobna kot v Franciji ali na Nizozemskem (pri 40 letih je 60% prebivalstva seropozitivnih).
V Sloveniji opravljamo od 1991 delno in od 1995 sistematično presejalne teste na toksoplazmozo pri nosečnicah in okužene zdravimo. Svežih retinohoroiditisov med novorojenci nismo ugotovili.

 
Zaključki. Čas okužbe s Toxoplasmo gondii in posledični retinohoroiditis redko dokažemo. Verjetno je več bolnikov s pridobljeno okužbo po rojstvu kot s kongenitalno toksoplazmozo, kot smo mislili do sedaj. Pravilno zdravljenje očesne toksoplazmoze bistveno zmanjša okvare vida. Ta dejstva moramo upoštevati v primarni in sekundarni preventivi očesne bolezni.
 
Uvod

Očesna toksoplazmoza (retinohoroiditis) je eden od najpogosteje spoznanih vzrokov uveitisa pri sicer zdravih ljudeh po vsem svetu (1-4). 25% posteriornih uveitisov naj bi bilo te narave (4). Aktivna faza vnetja v mrežnici se sama omeji, vendar se lahko ponavlja, vnetje samo pa je destruktivne narave in lahko uniči vid, če je prizadet pomemben del očesa, kot sta papila ali makula. Doslej je prevladovalo splošno prepričanje, da je večina očesnih toksoplazmoz recidivov kongenitalne okužbe, pridobljene pred rojstvom. Novejša spoznanja so omajala ta tradicionalna stališča in pripisujejo okužbam v kasnejšem življenju enak pomen (5, 6).
V članku je opisan pregled novih pogledov na patogenezo, zdravljenje in preventivo očesne toksoplazmoze.

 
Metode dela

Avtorji so pregledali strokovno literaturo zadnjih let, ki se
ukvarja z očesno toksoplazmozo, in analizirali preglede novorojencev, katerih matere so bile okužene s toksoplazmozo v času nosečnosti, za obdobje od leta 1990 dalje.

 
Sodobni pogledi na patogenezo očesne toksoplazmoze
Povzročitelj toksoplazmoze je intracelularni parazit Toxoplasma gondii, ki se pojavlja v naravi v različnih oblikah v značilnem življenjskem krogu.
Končni gostitelj je mačka.
Človek in živali so vmesni gostitelj.
To odkritje leta 1970 je bilo podlaga za pravilno razlago epidemiologije toksoplazmoze in začetek preprečevanja prenosa bolezni, posebno pri nosečnicah (2).
 
Bolezen se prenaša v glavnem s cistami. Tkivne ciste se nahajajo v glavnem v neprekuhanem mesu, sporulirane ciste pa v mačjih iztrebkih v zemlji, v mačjem ležišču in posodicah za hrano ali na onesnaženem sadju in zelenjavi.
Najpomembnejši dejavnik tveganja za okužbo je uživanje nezadostno toplotno obdelanega mesa: jagnjetine, govedine, svinjine in divjačine.
 
Drugi vzrok okužbe po pogostnosti je delo z zemljo. Zanimivo pa neposredni stik z mačkami sploh ni dejavnik tveganja za okužbo. Mačke izločajo oociste z blatom le dva tedna, in to samo prvič, ko so okužene.

Okužba s toksoplazmami je pri človeku dokaj pogosta. Prevalenca okužbe narašča s starostjo in je po svetu v različnih geografskih predelih tudi različna. Zelo visoka je v južni Braziliji, kjer je seropozitivnost skoraj univerzalna in kar 18% prebivalstva naj bi imelo tudi očesno toksoplazmozo (7). V Sloveniji je v rodni dobi 34% prebivalcev seropozitivnih, pri 40 letih pa 60% (8), podobno je tudi v Franciji, na Nizozemskem in v Avstriji. Serokonverzija na toksoplazmične antigene predstavlja čas nedavne okužbe, navadno je to v otroški ali zgodnji odrasli dobi.

Okužba pri človeku z normalnim imunskim sistemom je praviloma asimptomatska, kaže se lahko le z nekoliko povišano telesno temperaturo in povečanimi bezgavkami. Pri imunsko oslabljeni osebi se lahko razvije težka očesna ali možganska toksoplazmoza (1, 3).

Očesna toksoplazmoza je posledica kongenitalne ali kasnejše okužbe s parazitom.
Kongenitalna očesna toksoplazmoza se po podatkih iz literature razvije pri 30-50% otrok, rojenih materam s pridobljeno okužbo v času nosečnosti (2-4). Najnižja incidenca toksoplazmoze je v prvem trimesečju nosečnosti, okvare ploda pa so običajno hude, ker nastanejo v času tvorbe organov. Najvišja incidenca okužbe ploda je v tretjem trimesečju nosečnosti, okvare pa so milejše ali klinično malo pomembne.
Zunajočesni pojavi toksoplazmoze so: hidrocefalus, mi-krocefalus, krči, intrakranialne kalcifikacije, limfadenopatija, hepatosplenomegalija, izpuščaj in povišana telesna temperatura.
Očesni pojavi kongenitalne toksoplazmoze so: retinohoroiditis, strabizem, nistagmus ali slabovidnost, odkrita pri vstopu v šolo. Po podatkih iz literature je očesna prizadetost pri kongenitalni toksoplazmozi manjša pri otrocih, ki so bili zdravljeni že pred rojstvom in v prvem letu življenja (4, 9).
"Tipična" pojavna oblika kongenitalne očesne toksoplazmoze je po vseh opisih v literaturi brazgotina v makuli. Aktivne okvare takoj po rojstvu se najdejo zelo redko, le pri 1-3% novorojencev s kongenitalno toksoplazmozo (2). Tudi kasneje najde oftalmolog največkrat le značilno brazgotino pri otroku. Retinohoroiditis se po statističnih podatkih pojavi v življenju v 70-85%, je obojestranski v 65-85% in makula je prizadeta v 58% primerih (4). Večina novorojenčkov je ob rojstvu seveda zdravih, očesni simptomi in znaki se pokažejo v življenju kasneje (2-4).
Kasnejši akutni ali ponavljajoči se horioretinitis v zgodnji odrasli dobi je običajno enostranski, v 75% primerov se pojavi med 10. in 35. letom starosti (4). Novejša proučevanja etiopatogeneze kažejo, da je za take primere čas primarne okužbe praktično nemogoče z gotovostjo določiti. Ponavljajoči se enostranski toksoplazmični retinitis je lahko pojav kongenitalne okužbe ali okužbe, pridobljene kasneje v življenju (5, 6).
user posted image
Sl. 1. Značilna slika ponavljajočega se toksoplazmičnega retinitisa. Staro žarišče ob zgornjem žilnem loku in sveže v makuli.
 
Diagnoza očesne toksoplazmoze je klinična, to je izgled poškodbe na očesnem ozadju (sl. 1). Klinična slika je dokaj značilna, kaže se najpogosteje kot fokalni retinitis s sekundarno vnetno reakcijo lahko v žilnici, na žilah mrežnice, v steklovini in v sprednjem prekatu. Poškodbe na ozadju se praviloma same omejijo.
Specifična protitelesa v serumu in prekatni vodki ali specifični geni toksoplazme v serumu, vodki, v steklovini ali cerebrospinalnem likvorju lahko diagnozo podprejo.
Serologija nam redko za gotovo dokaže čas okužbe. Patognomonično za svežo okužbo je velik porast IgG protiteles v času treh tednov ali prisotnost IgM protiteles. IgA in IgE protitelesa se pojavijo le v času akutne okužbe in hitreje izginejo kot IgM (4). Prisotnost protiteles proti povzročitelju Toxoplasma gondii potrdi poprejšnjo okužbo s parazitom, vendar ne potrdi klinične diagnoze očesne toksoplazmoze (1-6). Reaktivacija očesne toksoplazmoze je premajhen dražljaj za imunski sistem, da bi se spodbudila sistemska tvorba protiteles (1-6). Pomemben je vsak titer protiteles in ni korelacije med titri in aktivnostjo očesne bolezni (1).
user posted image
Sl. 2. Značilna slika kongenitalne toksoplazmoze, staro žarišče
v makuli. Vidna ostrina je 0,1.

 
Zdravljenje očesne toksoplazmoze
Danes imamo na voljo nekaj zdravil, ki so delno učinkovita pri očesni toksoplazmozi in zavirajo proliferacijo parazita v času aktivne infektivne faze bolezni. Za cistične oblike parazita za enkrat nimamo učinkovitih zdravil (3, 4).
Indikacija za zdravljenje je zmanjšati propadanje vida, kar je odvisno od lokacije aktivne poškodbe na ozadju in intenzivnosti vnetne reakcije (4, 5). Prav vnetna reakcija napravi pri bolniku z normalno obrambno sposobnostjo največ okvar, zato uporabljamo v zdravljenju tudi kortikosteroide. Novejša spoznanja patogeneze bolezni kažejo, da je smiselno zdraviti vsako svežo okužbo s toksoplazmo, tudi limfoglandularne oblike, brez očesne simptomatike, če želimo preprečiti kasnejši pojav očesne toksoplazmoze (5). Naselitev toksoplazem v mrežnici je dostikrat povsem asimptomatska.
Klasično zdravljenje z zdravili je sestavljeno iz sulfadiazina, pirimetamina in prednizona (1-4). Sulfadiazin in pirimetamin sta inhibitorja sinteze folatov, ki jih parazit potrebuje za rast
in razvoj. Delujeta sinergistično, a na različni ravni pretvorbe para-aminobenzoične kisline v folno kislino. Odmerki za odraslo osebo so:
- Pyrimethamine 75-100 mg prvi dan, sledi dnevno 25-50 mg/dan skozi 4-6 tedne, odvisno od kliničnega učinka.
- Sulfadiazine 2 g prvi dan, sledi po 1,0 g štirikrat dnevno skozi 7-10 dni, nato po 0,5 g štirikrat dnevno.
- Folna kislina 3-5 mg enkrat do trikrat na teden, dokler prejema pirimetamin, da zmanjšamo nevarnosti toksičnosti za kostni mozeg.
Alternativna zdravila so:
- Clindamycin, 300 mg štirikrat dnevno. Klindamicin je inhibitor sinteze beljakovin in ima dober zaviralni učinek na proliferativne oblike parazita.
- Trojno medikamentno zdravljenje, sestavljeno iz pirimetamina, sulfonamida in klindamicina, je lahko učinkovito v nekaterih primerih.
- Atovaquanone je novo zdravilo, ki se preizkuša v kliničnih študijah. Učinkovit je proti tahizoitom in cističnim oblikam parazita (3).
Tetraciklini in azitromicin so tudi delno učinkoviti za proliferativne oblike parazita, za zdravljenje pa se redko rabijo.
Kortikosteroide dajemo sistemsko, če je prizadet optični živec ali makula, in pri težkih panuveitičnih reakcijah (1-4). Njihova vloga je le v tem, da zmanjšajo posledice sekundarnih vnetnih procesov, zato jih pri očesni toksoplazmozi lahko uporabimo šele, ko bolnik že prejema specifično zdravljenje za toksoplazmozo (navadno po dveh dneh). Kortikosteroidi zmanjšujejo posledice vnetja zaradi toksoplazmoze, kot so edem makule, edem papile ali vaskulitis mrežničnih žil. Periokularno steroidov ne dajemo, ker tvegamo hudo eksacerbacijo okužbe.
user posted image
Sl. 3. Značilna slika kongenitalne toksoplazmoze na robu makule. Staro žarišče. Slika ozadja bolnice trojčice, bolnice s sliko 2. Vidna ostrina na tem očesu je normalna.
 
Zdravljenje imunsko oslabljenih bolnikov zahteva zdravljenje akutnih stadijev očesne bolezni kot pri običajnih bolnikih, kortikosteroidov pa ne potrebujejo, sledi dolgotrajno ali celo doživljenjsko vzdrževalno specifično zdravljenje toksoplazmoze.

Zdravljenje toksoplazmoze v nosečnosti je kompleksno. Akutne sveže okužbe zahtevajo zdravljenje matere in ploda oziroma otroka. Reaktivacija očesne toksoplazmoze pri materi v času nosečnosti pa ne predstavlja nevarnosti za plod, ker ščitijo prenos parazita materina protitelesa.
Nosečnico zdravimo le, če je ogrožen njen vid. Priporoča se sulfadiazin in klindamicin, v zadnjem trimestru pa tudi pirimetamin.
Spiramicin se uporablja v nosečnosti za preprečevanje prenosa toksoplazmoze na plod, ker se kopiči v posteljici. Smiselna je njegova uporaba zlasti v zgodnjem času okužbe, v času okna okužbe, ko je parazit samo v materi. Spiramicina sicer za zdravljenje očesne toksoplazmoze ne uporabljamo, ker zelo slabo prehaja v oko.
Dokazano kongenitalno okužbo otroka zdravimo vse prvo leto življenja, tudi če nima značilne brazgotine v mrežnici.
Fizikalni načini zdravljenja so laser, krioterapija ali pars plana vitrektomija.

 
Preprečevanje okužbe
Okužbo s toksoplazmozo je pomembno preprečiti zlasti v času nosečnosti pri seronegativnih nosečnicah.
Nosečnice je zato priporočljivo testirati na toksoplazmozo že pred ali na začetku nosečnosti.
Na prvem mestu od preventivnih ukrepov je izobraževanje nosečnic.
Jasno jim moramo razložiti naravo bolezni, kako se lahko prepreči in kako naj se nosečnica obnaša.
Poučiti jih moramo zlasti, kakšna naj bo priprava hrane in higienski življenjski režim.
Najpomembnejši dejavnik tveganja za okužbo je uživanje nezadostno toplotno obdelanega mesa: jagnjetine, govedine in divjačine, manj svinjine in perutnine (10).
Tkivne ciste uničimo s kuhanjem > 66°C ali zmrzovanjem < -20°C; večina zmrzovalnih skrinj ne doseže teh temperatur (2)!
 
Drugi najpogostejši vir okužbe je delo z zemljo, zemeljskim prahom ali vdihavanje prahu (10).
Nosečnica naj tudi ne uživa surovih jajc in nepasteriziranega mleka. Sadje in zelenjavo je treba dobro oprati.
Nosečnica naj ne čisti mačje posode ali ležišča, posodice za mačjo hrano je treba dnevno prekuhavati (vsaj 5 minut).

Pomembni so tudi nacionalni preventivni programi. V Sloveniji je od 1995 vpeljan prenatalni skrining program in zdravljenje okuženih nosečnic s spiramicinom, otrok pa s pirimetaminom.

 
Naši rezultati

V Sloveniji opravljamo od 1991 delno in od 1995 sistematično presejalne teste na toksoplazmozo pri nosečnicah. Okužene nosečnice zdravijo po programu ginekologi. Dokazano okužene otroke zdravijo pediatri prvo leto življenja. Novorojence okuženih mater smo pregledovali od leta 1990 do leta 2000, z indirektnim oftalmoskopom v dobri midriazi. Svežih retinohoroiditisov na zadejšnjem polu med novorojenci nismo ugotovili. Neznačilne spremembe na ozadju (krvavitve) smo kontrolirali čez 1 do 2 meseca. Glede na podatke v literaturi, posvet z eksperti za toksoplazmozo in iz lastnih izkušenj zaključujemo, da novorojencem ni treba pregledovati ozadja zaradi toksoplazmoze.
Tudi pri naših bolnikih je bila v posameznih primerih postavljena diagnoza očesne toksoplazmoze retrogradno. Prikazujemo primer 8-letnih trojčic: ob vstopu v šolo je bil ugotovljen slab vid na eno oko pri eni deklici. Ugotovili smo značilno sliko kongenitalne toksoplazmoze - kolobomsko poškodbo v desni makuli (sl. 2). Na pregled smo povabili še drugi dve sestrici in našli pri eni deklici staro žarišče v makuli, ekscentrično, zato je bila vidna ostrina normalna na to oko (sl. 3), tretja deklica je za enkrat očesno zdrava.

 
Zaključki

Očesna toksoplazmoza je eden od relativno pogostih vzrokov slabega vida pri mladih ljudeh.

Čas okužbe le redko zanesljivo dokažemo.
Verjetno je več bolnikov s pridobljeno okužbo po rojstvu kot s kongenitalno toksoplazmozo.
 
Ta dejstva moramo upoštevati v primarni in sekundarni preventivi očesne bolezni. Potrebna je zadostna toplotna obdelava mesa, dobra higiena rok, posebno po delu z zemljo.
Pomembno je preprečevanje okužbe zlasti pri nosečnicah.
Okužene bolnike in nosečnice zdravimo.
S pravilnim pristopom k bolezni lahko bistveno zmanjšamo obolevnost oziroma omilimo okvare zaradi toksoplazmoze.
 
Literatura

1. Kansky JJ. Toxoplasmosis. In: Kansky JJ. Clinical ophthalmology. Third edition. Oxford: Butterrworth-Heinemann, 1995: 175-9.
2. Holland GN, O'Connor GR, Belfort R, Remington JS. Toxoplasmosis. In: Pepose JS, Holland GN, Wilhelmus KR eds. Ocular infections and immunity. St. Louis: Mosby-Year Book, Inc., 1996: 1183-223.
3. BenEzra D. Toxoplasmosis. In: BenEzra D. Ocular inflammation, basic and clinical concepts. London: Martin Dunitz; 1999: 393-411.
4. Dodds EM. Ocular toxoplasmosis: clinical presentations, diagnosis, and therapy. Focal Points of American Academy of Ophthalmology 1999; XVII, N° 10: 1-13.
5. Holland GN. Reconsidering the pathogenesis of ocular toxoplasmosis. Am J Ophthalmol 1999; 128: 502-5.
6. Gilbert RE, Stanord MR. Is ocular toxoplasmosis caused by prenatal or postnatal infection? Br J Ophthalmol 2000; 84: 224-6.
7. Glasner PD, Silveira C, Kruszon-Moran D et al. An unusually high prevalence of ocular toxoplasmosis in southern Brazil. Am J Ophthalmol 1992; 114: 136-44.
8. Logar J, Novak-Antolič Ž, Zore A. Serological screening for toxoplasmosis in pregnancy in Slovenia. Scan J Infect Dis 1995; 27: 163-4.
9. McAuley J, Boyer KM, Patel D, Mets M et al. Early and longitudinal evaluations of treated infants and children and untreated historical patients with congenital toxoplasmosis: the Chicago collaborative treatment trial. Clin Infect Dis 1994; 18: 38-72.
10. Cook AJC, Gilbert RE, Buffolano W, Zufferey J et al. Sources of toxoplasma infection in pregnant women: European multicentre case-control study. BMJ 2000; 321: 142-7.



_____________________________

Simona
SI*MuSiCat - Silver/Golden Persian Cats
Felinološko društvo Ljubljana

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Muca v stanovanju in novorojenček?
10.3.2008 9:33:16   
arsha
OOOOOOOO super članek, končno je bolj jasno za kaj gre user posted image

Honey: na žalost si mucke čistijo svojo ta zadnjo in lahko tele sporoidne ciste raznesejo po dlaki, tako da je lahko rizičen tudi sam kontakt z okuženo mačkico.

Skratka: najpametneje je, da daš user posted image  pretestirati h veterinarju, če nisi ziher al je okužena al ne in če je okužena, v varnem zavetju počakaš da mine tistih 14 dni, da mucka preboli bolezen, potlej pa več ni kužna.

(odgovor članu Nota)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Muca v stanovanju in novorojenček?
23.3.2008 21:53:22   
bilbo
mi imamo  muca in sedaj 13 mesečnico. Prve 3 mesece smo spalnico zapirali za vsak slučaj. Kasnej ko je bila odprta se ni nit zmenil za dojenčka. Sedaj pa sta že najblojša prijatelja. Nia ga že boža (to je bilo tudi naporno otroka naučit da ne cuka.), kejr ona hodri hodi maček za njo...

(odgovor članu arsha)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Muca v stanovanju in novorojenček?
23.3.2008 23:01:15   
*ajetam*
punce mene tudi to skrbi!!
dobili bomo letos dojenčka in imava mucka ki je pravi nagajivec. vidim da ste nekatere rekle da ste ga malo okregale in ni več šel v posteljico. mojega lhko fejst okregam pa še vedno dela norčije. jih sploh ne mislim razlagat ker je tega preveč. in me zeloo skrbi da bi skakal v posteljico. vrat pa nimava da bi zaprla... sploh ne vem kako bova to rešila user posted image

(odgovor članu bilbo)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Muca v stanovanju in novorojenček?
1.4.2008 19:39:44   
Anonimen
Naš ima sedaj pol leta in do zdaj ni bilo problemov. Mačkon se niti ne zmeni zanj. Verjetno zato, ker preveč kriči in vriska, kaj pa vem. Ene 3x ga je prišel povohati in to je to. Je pa res, da mu je zelo zanimiv njegov igralni center, ki ga imamo na tleh. user posted image  Včasih se večkrat na dan sprehodi čez. user posted image

(odgovor članu *ajetam*)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Muca v stanovanju in novorojenček?
2.4.2008 11:27:34   
honey
Tianna, jaz se ne bi sekirala, če se maček sprehodi čez njegov igralni center. Saj najbrž nimate sterilno v stanovanju, sploh ne, če imate mucka. Jaz sem našemu malemu edino prepovedala packanje po mačjem wc-ju, drugače pa nič. In se sploh nisem obremenjevala (oz. se še zdaj ne), če ga je muca polizala po obrazu, rokah, če sta spala skupaj (večkrat se je zgodilo, da jo je mali (ko je bil še majhen), uporabil namesto povštra). Pa še danes se ne sekiram, tudi če ga poliže kuža po obrazu. Saj pravim - ne čistim z varikino stanovanja in nimamo vsega sterilnega. Pa naša muca hodi povsod - tudi po pultu, mizi, štedilniku (ja, ja, vem, zgražate se user posted image ), pa ni z nobenim bilo nikoli nič narobe. Je mali postal odporen na bacile.

Ajetam, mislim, da bo potrebno kar vztrajanje pri NE, TEGA NE SMEŠ. Naša je imela največje veselje, če se je obesila s kremplji pod kavč in potem šibala sem in tja. Ko pa smo kupili nov kavč, je bilo veselja konec. In smo jo morali večkrat opozarjat, da tega ne sme. In zdaj imamo novo sedežno in je začela zabadati kremplje v sedežno. Parkrat sem ji rekla, da naj neha, da tega ne sme delat in je nehala. Tako da - vztrajaj, saj se ga bo dala naučiti.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Muca v stanovanju in novorojenček?
2.4.2008 11:32:03   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: *ajetam*

punce mene tudi to skrbi!!
dobili bomo letos dojenčka in imava mucka ki je pravi nagajivec. vidim da ste nekatere rekle da ste ga malo okregale in ni več šel v posteljico. mojega lhko fejst okregam pa še vedno dela norčije. jih sploh ne mislim razlagat ker je tega preveč. in me zeloo skrbi da bi skakal v posteljico. vrat pa nimava da bi zaprla... sploh ne vem kako bova to rešila user posted image



Probaj nekak pridt do šotorčka za čez posteljico. Na ebaju ga prodajajo sam ne dostavljajo kao k namuser posted image
Pa v italiji tud pravjo da se ga da dobit.

Zgleda pa tako: klik



< Sporočilo je popravil ribicaRR -- 2.4.2008 14:05:44 >

(odgovor članu *ajetam*)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Muca v stanovanju in novorojenček?
7.4.2008 15:38:38   
PIZZA
Tale šotorček od karin 24. Midva sva ga nabavila zaradi našega mucka in se fajn obnese.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Muca v stanovanju in novorojenček?
14.6.2008 10:51:31   
Mijavček
Jaz bom kar tukaj na tej stari temi nadaljevala....

Ok, muc ostane, mu nekako preprečiš oz. prepoveš dostop do otroške sobice in spalnice... KAJ PA DLAKE?

Midva imava zelooo razvajenega perzijca (na slikci levo) in pričakujeva dvojčka. Predvidevam, da ravno ne bom imela časa na pretek za pucanje stanovanja in redno krtačenje mucka. Zdaj ko sva sama sva se v 4 letih že navadila, da so pač mačje dlake povsod kjer je maček (to pomeni, na kavču, tudi v pojstli jih najdeš, na stolih, na oblekah,.... Če še tako čistiš in sesaš... dlake so in bodo.

Si pa ne prestavljam, kako gredo dlake skupaj z dojenčki? Kakšne so vaše izkušnje?

(odgovor članu PIZZA)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Muca v stanovanju in novorojenček?
14.6.2008 10:53:45   
Anonimen
Važno je da dlak ni tam kjer otrok spi, torej v posteljici. Zato je pa ta šotor super kre dlake ne grejo skoz.
Drugače pa nabavi si baterijski sesalec ali pa une krpice pronto za prah k jih daš na un nastavek za po tleh brisat(v eurospinu je ful poceni to). Pobere vse dlake. In sam preletiš stanovanje, ti vzame pet minut. Dlake se pa gor primejo.
Drugače pa če otrok ni alergičen na muca nima kaj bit.
Potem ko se bosta plazila, boš pač mal večkrat pobrala dlake po tleh pa bo.


< Sporočilo je popravil karin24 -- 14.6.2008 10:55:06 >

(odgovor članu Mijavček)
  Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Muca v stanovanju in novorojenček?
14.6.2008 19:52:59   
angel_rebelde
Jaz imam skoraj leto dni starega sinčka, in pa mačko, ki še nima niti 2.meseca, če se ne motim. Sta si zelo povezana, kamorkoli gre sin, tja gre tudi Lunca, in obratno. Ni problema, le mucka je v tej fazi, da rada krampa in tako je mali po rokicah kar popraskan, sicer pa mačko učim, da ga ne praska.

Ups, prebrala sedaj šele vse. Ja, nabavi si tistole mrežico za na posteljo, in mačko navadiš, da tam nima kaj za početi. user posted image


< Sporočilo je popravil angel_rebelde -- 14.6.2008 19:53:54 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Muca v stanovanju in novorojenček?
14.6.2008 20:15:21   
kajajaka
user posted image mijavček, mi pričakujemo user posted image  čez nekaj tednov in temu primerno že od samega začetka user posted image  "vzgajamo" domače 4 mačke (2 pri meni doma in 2 pri partnerju).
"vzgajamo" pa jih tako, da muce nimajo več vstopa v spalnico (kjer bo tudi posteljica) in so se kar navadile. Ko bomo pa v dnevni ali kuhinji... pa user posted image  ne bo sam in ni straha, da se mačka k njemu zavleče...
- Dlake pa ne škodijo, če ni otrok alergičen (večina jih ni).
- Posteljica jih seveda mika, ampak imajo onemogočen dostop
- za voziček imam pa pripravljene odeje za prekrit (ker bo v kurilnici, kjer se mačke veliko zadržujejo.
- problem za Toxoplazmo še zdaleč ni samo mačji wc, ampak tudi slabo oprana zelenjava (lahko jo stakneš v restavraciji, pa ne bosta kriva ne ti, ne tvoj maček), je pa res, da sedaj wc pri nas čistijo drugi, ne jaz.
- ta šotorček pa tudi ni slaba ideja, če se mački ne da preprečit dostopa do otroka med spanjem...
Pa še to se mi zdi, da je bolj za začetek, ko je user posted image  res majhen in občutljiv, potem se bodo že user posted image  in user posted image  navadili eden na drugega.

Mi pa na kraj pameti ne pride, da bi oddala user posted image  zaradi preventive. Uživajte s svojimi user posted image  in user posted image

(odgovor članu angel_rebelde)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Muca v stanovanju in novorojenček?
18.6.2008 14:58:59   
zmajči25
Mi smo tudi imeli novorojenčka in razvajenega 8 let starega perzijca. Naučili smo ga, da nima kaj iskati v otroški posteljici in v spalnici, čeprav se mi zdi, da niti ni imel nekega interesa se plazit po otroški posteljici, je preveč len za take podvige...user posted image  Kar se dlak tiče, imamo dober sesalec pa tiste pronto krpice za prah tudi ful pomagajo. Tu pa tam pa se seveda dobi kje kakšna dlaka, samo ni panike, če otrok ni alergičen. Ko je bila user posted image  večja, pa sta bila najboljša prijatelja, naš mačkon niti nikoli ni praskal ali grizel, je dovolil tamali, da je delala iz njega, kar je hotela. Edini minus je bil, da ga nisem imela časa česat vsaki dan in so se mu potem delali vozli, tako, da smo mu dlako redno krajšali. Če imate kratkodlakega mucka pa ne bo nobenih problemov niti s tem. user posted image

(odgovor članu Pepita)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   [Brisano sporočilo]
18.6.2008 15:42:39   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu kajajaka)
  Neposredna povezava do sporočila: 23
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?