|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Opis preiskav v ambulanti za neplodnost
9.11.2005 11:40:35   
Anonimen
Drage bodoče fosečnice! user posted image
Tukaj sem vam zbrala opise vseh preiskav v ambulanti za neplodnost, ki jih je prijazno razložil dr. Ravnikar iz Izole. Upam, da vam bodo v pomoč.

PAP: To je citoloska preiskava povrsine maternicnega ustja, ki je sestavni del rednega letnega pregleda pri izbranem ginekologu in jo tarn tudi opravite, kopijo izvida pa pokazete v ambulanti za neplodnost.

Laboratorijske preiskave krvi in urina:
Priporocam, da na preiskave pride na tesce (nobene hrane in pijace pred pregledom v laboratoriju) in da tudi zvecer pred preiskavo jeste Ie lahko vecerjo. Odvzem krvi poteka varno in s cim manj bolecin.
Ustrezne napotnice dobite v ambulanti za neplodnost.

Spermiogram:
Je preiskava semenskega izliva, pri kateri merimo tako fizikalne lastnosti izliva, kot tudi vsebino - spermije in morfologijo (obliko) spermijev. Pred dajanjem vzorca vsaj tri dni ne sme priti do semenskega izliva (spoini odnos ali kako drugace). Prav tako tudi ne priporocam, da bi bila sperma starejsa od stirih dni. Zelo pogosto je prvi spermiogram ne povsem normalen zaradi neprijetnosti ob dajanju vzorca in ga moramo ponavljati. Sperma se odda v laboratoriju zjutraj, ko v laboratoriju se ni drugih bolnikov. Pri dajanju vzorca lahko pomaga tudi partnerka. Od doma prinesena sperma ni primerna za preiskave.
Ustrezno napotnico dobite v ambulanti za neplodnost.

Merjenje bazalne temperature:
Je zelo pomembna preiskava, ki nam ob vestnem merjenju po navodilih in ob dodatnih preiskavah veliko pove o zorenju jajčeca, casu dozoretja jajčeca in hormonskih reakcijah v ciklusu. Posebej pomembno je označiti možne krvavitve, izcedke, bolecine, odnose in ostalo, karje tocno navedeno v navodilih. Formular z meritvami prinesite s seboj ob vsakem obisku ambulante.
Ustrezen formular dobite v ambulanti za neplodnost.

Hormonske analize:
So potrebne tako pri moskem kot pri zenski in se opravljajo iz vzorca krvi oddanega v laboratoriju (Glej laboratorijske preiskave krvi in urina) s tem, da je pri moskem datum preiskave brez vecjega pomena, pri zenski pa so preiskave vezane na dolocene dneve ciklusa in sicer vecinoma na sedmi in dvaindvajset_i dan ciklusa -prvi dan ciklusa je prvi dan menstrualne krvavitve.
Ustrezne napotnice dobite v ambulanti za neplodnost.

Hysterosalpingographia (HSG):
Je ena redkih preiskav, zaradi katere je potreben enodnevni sprejem na oddelek. Pri tej preiskavi zeni po posebnem postopku vbrizgamo v maternicno votlino kontrastno sredstvo, ki nam potem na ultrazvoku ali rentgenu pokaze obliko maternicne votline in prehodnost jajcevodov. Pred preiskavo opravimo pregled krvi na znake vnetja -sedimentacija in stevilo levkocitov. Preiskava vecinoma ni boleca, a vseeno zeni pred posegom damo zeio mocno sredstvo zoper bolecine in ravno zaradi tega zdravila, ki jo nekoliko omami in ker je mozno, da ob preiskavi izzovemo vnetno ali alergicno reakcijo priporocamo, da en dan in eno noc ostane v bolnisnici na opazovanju. Za preiskavo dobite napotnico v ambulanti za neplodnost.  

Biopsija maternicne sluznice -endometrija (BE)
Je ambulantna preiskava s katero na dolocen, obicajno dvaindvajset_i dan menstrualnega ciklusa odvzamemo drobec maternicne sluznice in iz njega  ugotovimo, ali je maternica sposobna sprejeti oplojeno jajcece oziroma je v njej prisotna vnetna reakcija. Nekaterih vnetij se z drugimi metodami ne da potrditi. Preiskava je minimaino boleca, saj poteka enako kot viozitev ali odstranitev maternicnega viozka z namenom kontracepcije. Za preiskavo dobite napotnico v ambulanti za neplodnost.


Brisi na povzrocitelje vnetij: Za tezave z zanositvijo so pogosto kriva kronicna vnetja genitalij, ki pri nekaterih povzrociteljih ne kazejo drugih znakov kot neplodnost, saj sele ob dolgoletni prisotnosti lahko naredijo tezave s prostate pri moskem in hujse brazgotine pri zenski. V kolikor obstoja sum na vnetje je potrebno obema vzeti posebne brise iz sečnice in pri njej tudi iz maternicnega ustja. Te brise jemljemo v Ambulanti za ginekoloske infekte. Vsaj eno uro pred preiskavo ne smete odvajati vode, ker s tem izperete secnico in bris ni zanesljiv.
Za preiskavo dobite napotnico v ambulanti za neplodnost.


Ultrazvok (UZ):
Je povsem neboleca preiskava, ki nam pokaze obliko, polozaj in velikost vecine notranjih organov. V kolikor se preiskava opravlja nadolocene dneve ciklusa nam veliko pomaga pri potrjevanju delovanja jajcnikov in reakcijah maternicne sluznice na hormone.
Za preiskavo dobite napotnico v ambulanti za neplodnost.  

Do sedaj nastete in opisane preiskave so tako imenovane osnovne preiskave, ki nam pogosto ze pokazejo vzrok neplodnosti in lahko pricnemo z zdravljenjem. Obcasno pa je potrebno opraviti se nekatere dodatne preiskave kot so:

Laparascopia (Lpsc): Preiskava se opravlja v splosni narkozi in je torej potrebna splosna narkoza.
Skozi popek zene se uvede tanka opticna cev, ki v povezavi s kamero omogoca pregled celotne trebusne votline in tako seveda tudi metemice, maternicnih vezi, jajcevodov in jajcnikov. Ob preiskavi odkrite nepravilnosti odpravimo ze med posegom. Za potrditev in/ali zdravljenje nekaterih bolezni je laparascopia edina metoda izbora. Zaradi splosne narkoze in s tern povsem nebolecega postopka je potreben sprejem v bolnisnico za dva do tri dni in Ie redko za vec.
Za preiskavo dobite napotnico v ambulanti za neplodnost.

Hysteroscopia (Hysc):
Je podobna preiskava kot Lpsc, Ie da v narkozi pregledamo maternicno votlino s pomocjo opticne cevke, ki jo skozi maternicno ustje viozimo v maternicno votlino. Njena potrebnost in koristnost je velika, tako da jo pogosto opravimo skupaj z Lpsc v isti narkozi, saj tako ni potreben se en sprejem v bolnisnico.

Post coitaini test (PCT):
Opravlja se, kadar z drugimi preiskavami ne ugotovimo vzroka neplodnosti, sam osnovni izvid pregleda semena (spermiogram) pa nakazuje moznost slabse gibljivosti spermijev. Poteka tako, da se ima na dolocen dan menstmalnega ciklusa -obicajno deset_i do dvanajsti spolni odnos v jutranjih urah. Partnerka se deset_ minut po odnosu lezi na hrbtu (da se vecina izliva zadrzi v noznici) in se tri do najvec sest ur kasneje javi na pregled. Pred pregledom se ne sme umivati. Odvzame se bris iz noznice in vzorec iz maternicne votline. Izvid je gotov takoj in nam veliko pove o sposobnosti spermijev za prodiranje v maternico.

Ostale preiskave
: Nekatere dodatane preiskave so izjemoma se potrebne a so precej redkejse.

< Sporočilo je popravil Flavia RR -- 27.4.2013 18:46:04 >
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Opis preiskav a ambulanti za neplodnost
9.11.2005 11:54:58   
bebi
O hvala UnderEja, ravnokar sem iskala pomen oz. opis ene preiskave in si mi ga prinesla na pladnju user posted image .
Zelo pohvalno  user posted image  user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Opis preiskav a ambulanti za neplodnost
9.11.2005 12:24:18   
Skorpija
Super zbirka! Samo ena pripomba - seme se na spermiogram lahko prinese od doma...

_____________________________

Kdor si upa, za trenutek izgubi tla pod nogami. Kdor si ne upa, izgubi življenje!

(odgovor članu bebi)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Opis preiskav a ambulanti za neplodnost
9.11.2005 12:35:24   
Anonimen
v Izoli ne :)

(odgovor članu Skorpija)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Opis preiskav a ambulanti za neplodnost
9.11.2005 17:05:59   
kapica
Jaz se tudi zahvaljujem za ta opis, mi je malo osvetlilo znanje o vsem skupaj. Tako je na enem kupu tisto najvaznejse napisano.
Se mi zdi pa lepo da si vzames cas in tako napises.

Glede Spermiograma je pa tudi pri nas tako,da se prinese od doma. Je mojemu tudi odleglo, ko je to zvedel.

_____________________________

Sedaj nas je pa pet!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE:
12.12.2005 19:44:01   
mirjanajelenko
zdravo UnderEja!

hvala ker se najde nekdo ki ti pove  opis preiskav preden ga vprašaš

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: RE:
14.12.2005 14:39:57   
pot
ali spada pregled pri endokrinologu med hormonske analize? kako pa izgleda pregled pri endokrinologu?

hvala

(odgovor članu mirjanajelenko)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: RE:
14.12.2005 21:08:12   
macca
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image , zelo dobro! Tolikokrat sem že prebirala o teh zadevah, čez čas pa spet ne vem več, kaj je točno kaj. Pripomba: histeroskopijo ne delajo več pod narkozo, dobila sem le naklofen proti bolečinam in sumamed, da ne bi prišlo med posegom do morebitne okužbe.

(odgovor članu pot)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: RE:
14.12.2005 22:53:40   
Anonimen
HSG-ja nikoli niso delali pod narkozo! V Izoli dobiš morfij proti bolečinam in to je to.

(odgovor članu macca)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Opis preiskav v ambulanti za neplodnost
16.1.2006 17:20:16   
DILY
Hvala za te opise.
Tako je forum veliko lažje spremljati.
Upam, da ne bom vprašala bedarije, ampak ne vem kaj je to UIU in IVF.
Pa lep pozdrav vsem!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Opis preiskav v ambulanti za neplodnost
29.1.2006 10:12:49   
Ursi2
Res hvala za te opise, ker mi je vse skupaj malo bolj jasno, kaj vse je potrebno in kaj kako poteka! Pač nekateri G ti ne povejo glih veliko!
Ali katera ve , katere od teh pregledov je potrebno plačati in koliko približno stane jo!
Hvala

(odgovor članu DILY)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Opis preiskav v ambulanti za neplodnost
29.1.2006 17:57:00   
Anonimen
Ce imas napotnico ni nic za plačat.

(odgovor članu Ursi2)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Opis preiskav v ambulanti za neplodnost
29.1.2006 19:52:37   
Ursi2
A res?
Ker jaz sem samo za pregled maternice z ultrazvokom morala plačati 25.000 SIT!
pA ŠE EN PREGLED SEM IMELA, KJER SEM PLAČALA 15.000sit!

A drugače to ni za plačat?

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Opis preiskav v ambulanti za neplodnost
30.1.2006 1:49:42   
Anonimen
ne, ni za plačat, če ti tvoj ginekolog napiše napotnico.
Jaz sem imela že kar nekaj pregledov ali posegov, pa nisem plačala nič. Je pa res, da mi ginekolog za vsako stvar napiše napotnico. Tudi njemu za spermiogram in ni nič plačal.
Torej, napotnica je pravzaprav plačilno sredstvo: račun pa poravna zavarovalnica.

(odgovor članu Ursi2)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Opis preiskav v ambulanti za neplodnost
30.1.2006 9:48:21   
tehnofil
Z napotnico je brezplačno vendar včasih te napoti naprimer na ultrazvok kjer je samo samoplačniško si pa hitro na vrsti in naprimer imajo posebne izkušnje za določene vrste pregleda. Takrat pač plačaš. Če nočeš/nemoreš greš še vedno lahko preko zdrav.zavarovanja.

(odgovor članu Ursi2)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Opis preiskav v ambulanti za neplodnost
30.1.2006 12:32:41   
Nasy
superuser posted image hvala 

_____________________________

Vsak človek je zase svet- čuten, svetal in lep, kot zvezda na nebu!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Naši živahni deklici se je pridružil prvoaprilček :)

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Opis preiskav v ambulanti za neplodnost
26.5.2007 23:07:44   
melitaj
moj  partner spermiograma ni plačal prvič, drugič pa. Je imel napotnico za prvič, pa ni blo dobro, ga je mogel ponovit. Za drugič je plačal, ker bi v nasprotnem primeru čakal kar nekaj časa...Obakrat je moral zadevo opravit v kabinici v ambulanti.
Za moje preglede sm tudi imela napotnico. Vendar na vsak pregled čakaš ful časa, men se pa to ne zdi ravno dobro...če bi šla na napotnico, bi prišla na vrsto "že" oktobra, ker pa sm se odločila plačat, sm prišla na vrsto čez 2 - 3 tedne.

(odgovor članu Nasy)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Opis preiskav v ambulanti za neplodnost
24.6.2007 15:23:41   
Zajfa
Kje pa se dobi napotnica?

Mene so pregledali pri ginekologu in naredili ultrazvok, zdaj sem pa zvedela, da to sploh nic ne pomeni in, da morava v ambulanto za neplodnost. Ali potrebujem te izvide s seboj?

Kako zgleda to v ambulanti, ko prides prvic?
Kaj te sprasujejo?

Midva poskusava ze eno leto.
Zadnje pol leta je pa moj v Nemciji in se vidiva na 2 tedna. Se bojim, da nama bodo komplicirali okoli tega.

(odgovor članu melitaj)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Opis preiskav v ambulanti za neplodnost
24.6.2007 23:02:14   
Anonimen
Napotnico ti napiše tvoj osebni ginekolog, partnerju pa njegov osebni zdravnik.

(odgovor članu Zajfa)
  Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Opis preiskav v ambulanti za neplodnost
18.8.2007 19:14:07   
Optimistka
Pozdravljena,

tudi jaz spadam v populacijo "čakajočih na nosečnost" s poudarkom na "čakajočih", kajti tudi sama sem izkusila kako čas počasi teče, ko želiš zadeve čimprej urediti, pa se kar vleče in vleče mesece in mesece. Vprašala bi te kako si uredila, da si dobila datum kot samoplačnica. Kje to urediš? Koliko stane?

Vnaprej hvala za odgovor in veliko veliko sreče pri nadaljnjih postopkih ter čimprejšnjo nosečnost in zdravega user posted image  ti želim.

Optimistka

(odgovor članu melitaj)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Opis preiskav v ambulanti za neplodnost
13.9.2007 14:42:04   
neja333
Zdaj sem testirala svoj vstop in zgleda da bom znala.

Tudi jaz imam kup težav z zanositvijo. Že dobro leto si zelo zelo želiva otroka, pa nama ne rata. Zdaj sem dobila od ginekologa napotnico, naj grem v Leonišče in sem se naročila pri Dr. Barbari Požleb.
Mogoče katera izmed vas pozna to zdravnico ali je bila pri njej?
Slišala sem že vse mogoče slabe stvari o Leonišču, tko da ne vem, kaj naj pričakujem. Vprašali so me sicer, k kateremu zdravniku želim, pa nisem vedla povedat, ker ne poznam nikogar tam.
Za vse z mano deljene izkušnje vam bom zelo hvaležna.
neja
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Opis preiskav v ambulanti za neplodnost
15.10.2007 10:42:37   
anci banci
IZVIRNO SPOROČILO: neja333

Zdaj sem testirala svoj vstop in zgleda da bom znala.

Tudi jaz imam kup težav z zanositvijo. Že dobro leto si zelo zelo želiva otroka, pa nama ne rata. Zdaj sem dobila od ginekologa napotnico, naj grem v Leonišče in sem se naročila pri Dr. Barbari Požleb.
Mogoče katera izmed vas pozna to zdravnico ali je bila pri njej?
Slišala sem že vse mogoče slabe stvari o Leonišču, tko da ne vem, kaj naj pričakujem. Vprašali so me sicer, k kateremu zdravniku želim, pa nisem vedla povedat, ker ne poznam nikogar tam.
Za vse z mano deljene izkušnje vam bom zelo hvaležna.
neja

Čau Neja333.

Tudi midva si želiva otroka pa nama ne rata ker imam jaz probleme z hormonskim ravnovesjem. Kar se tiče pa Leonišča pa ti povem iz prve roke da je katastrofa. Sicer sem z svojim ginekologom zadovoljna ampak mogoče bi ga rada vsaj večkrat "videla". Ker pa je preveč zaseden (ker je tudi kirurg) so pregledi oz. preiskave na 4 do 5 mesecev in se to blazno vleče. Svetujem ti da se obrneš na Dr. Bokal-ovo; ona je glavna kar se tiče reprodukcije (naj bi bila strokovnjak). Ker se mi res ne da toliko čakat in izgubljat čas sem se kar na svojo lastno pest prijavila na Kliniko za neplodnost za dr. Reš-a (za njega pravijo da je zelo uspešen sploh pri zdravljenju nepoldnosti oz. pri umetnih oploditvah. No naročena sem 8.11 in bomo videli kaj bo:)
Želim čimprejšnji +

(odgovor članu neja333)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Opis preiskav v ambulanti za neplodnost
15.10.2007 10:53:31   
matejabosl
O Leonišču vse najboljše.Najboljši je profesor dr.Tomaževič.

(odgovor članu anci banci)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Opis preiskav v ambulanti za neplodnost
17.10.2007 18:49:09   
neja333
hej anci banci
hvala, ker si odpisala in ker si kljub svojim težavam našla čas še za druge. 
bila sem na pregledu in moram povedat, da res čakaš kot k....., ampak Dr.Požlep je pa super. sem bila kar presenečena, mogoče zato, ker sem pričakovala katastrofo. no in zdaj sem naročena na uz in HSG, moj dragi pa na spermiogram (kako lepo je imeti ob sebi razumnega fanta).
in po vsem tem zjutraj končno zagledam plusek. test sem ponavljala dvakrat, ker nism mogla verjet, da nama je ratalo.
in jupiii... veselje...
zmedena sem tooook, da sploh ne vem kje se me glava drži. danes bom povedala tudi fantu in potem s skupnimi močmi naprej. 
HVALA in upam, da boš tudi ti kmalu javila veselo novico.
mislim nate


(odgovor članu anci banci)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Opis preiskav v ambulanti za neplodnost
4.12.2007 17:24:01   
zvezdica.1
To pa je zelo dobro napisano! Tudi jaz sem naročena v ambulanti za neplodnost. Komaj čakava z mojim da dobiva user posted image .

(odgovor članu neja333)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Spomladanska utrujenost
Kaj je spomladanska utrujenost in kako jo najlažje premagate. Z malo dobre volje je vse mogoče.
Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?