|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Pozor: srbečica lahko znak okvare jeter
3.7.2007 8:31:57   
Čohalka
Pozdravljene!

Pridružila sem se vam, ker želim z vami deliti svojo izkušnjo in morda pomagati kateri od vas, da bo lahko lažje in učinkoviteje ukrepala pri svoji nosečnosti.
Zakaj gre?

Leta 2002 sem prvič zanosila, in nosečnost dokaj dobro prenašala. Edino skrb mi je povzročala neznosna srbečica po celotnem telesu; bila je tako intenzivna, da sem se včasih spraskala tudi do krvi. Ginekologinja mi je rekla, da je to normalno, naj se lepo mažem... Septembra sem polna dva meseca prezgodaj rodila Emo, prvega otroka. Zaplet: prvi dan 32. tedna odtekanje vode, kasneje isti dan še zelena plodovnica, nato dobim umetne popadke in začnem porod. Na srečo je bila že dovolj razvita, da se je vse OK izteklo.

Letos sem znova zanosila, pred dvema tednoma pa se je neznosna srbečica znova pojavila (danes sem noseča 24 tednov). Opazila sem tudi spremembo barve urina, izgubo apetita, nespečnost...
Kaj za hudiča je spet to?
Podala sem se na internet in na tujih straneh našla možni odgovor: INTRAHEMPATIČNA HOLESTAZA NOSEČNOSTI (v angl. intrahepatic Cholestasis of Pregnancy)
Napotila sem se k zdravniku in zahtevala jetrne teste.... ne boste verjeli: povečan imam bilirubin v krvi, kar je znak omenjene bolezni, ki je lahko za plod zelo nevarna.

Vse, ki vas zanima več, prosim preglejte:
http://www.itchymoms.com/

Se še oglasim...

Lep pozdrav vsem čohalkam, Anja
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Pozor: srbečica lahko znak okvare jeter
3.7.2007 9:11:21   
annie
Sedaj si me malo prestrašila, namreč tudi mene že par dni srbijo roke in noge, predvsem med prsti, pa tudi drugod. Ko se praskam, nastanejo zelo male pikice, med prsti pa imam samo rdečo črto, ki prav tako srbi. Sem mislila, da sem na kaj alergična user posted image . Včeraj sem šla v lekarno in povedala za svojo težavo, pa je rekla, da so to glivice, tako, da sedaj sploh ne vem, na čem sem user posted image . Dala mi je Canesten mazilo, pa sploh ne vem, če se naj mažem z njo, sicer je rekla, da se lahko, samo v navodilih pa piše, da učinek mazila na nosečnost še ni raziskan user posted image Kakšno srbečico pa imaš ti, mogoče podobno kot jaz? Strah me je, da se ne bi pri meni tudi kaj takega dogodilo user posted image Drugače drugih znakov nimam, kot si napisala, spremembo barve urina, sprememba apetita, nespečnost...

(odgovor članu Čohalka)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Pozor: srbečica lahko znak okvare jeter
3.7.2007 11:35:49   
srki
To je pa lepo, da tudi druge opozoriš in prvič slišim za kaj takega.

Hvala za informacije.

(odgovor članu annie)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Pozor: srbečica lahko znak okvare jeter
3.7.2007 12:46:56   
Tia27
Sem iz hepatalnega področja in ti povem , da je lahko z tvojimi jetri vse ok, saj je normalno da je bilirubin povišan, saj so organi med nosečnostjo obremenjeni bolj kot normalno, če si pa postala rumena, ali imaš beločnice rumene in bolečine pod desnim rebernim lokom ti pa predlagam da se oglasiš pri specialistu gastroenetrologu, da ti naredi ultrazvok jeter, ampak mislim da ni panike, srbečica je v nosečnosti normalna, predlagam ti, da nehaš brat in si postavljat vse žive diagnoze, raje pojdi na sprehod ali v družbo bo veliko bolje zate in za tvoje dete tam not, lp in srečno nosečnost do konca

(odgovor članu srki)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Pozor: srbečica lahko znak okvare jeter
3.7.2007 19:55:29   
Čohalka
Pozdravljene!

Najprej odgovori.

Annie: oprosti za prestrašitev... ne vem, kako je s tabo, sama moraš preceniti...
Moja srbečica je neznosna v toliko, da sem se sposobna do krvi razpraskati. Tako je bilo tudi v prvi nosečnosti, nato pa je s porodom postalo spet vse normalno.

Srki: nič lažjega! Sama sem bila jezna, ker moja ginekologinja ni nič ukrepala že v prvi nosečnosti, zdaj v drugi pa tudi ne. Zato sem se podala na splet in poskušala najti odgovor... pa še to sem našla samo v angleščini!
Zadeva je dokaj frišna, še ne docela raziskana...

Tia27: veseli me, da si s tega področja, da lahko še strokovno predebatiramo zadevo! Res je, da če se zamotim z delom (v vrtu, nabiranju borovnic...) me manj srbi oziroma sploh ne zaznam srbečice. Najhuje je pa ponoči, ko se zbujam... Menim pa, da je prav, da si skušam pomagati, sploh pa ne želim ponovnega prezgodnjega rojstva, kakršnih koli zapletov, mrtvorojenosti (kar je lahko učinek bolezni). Nujno je čimprejšnje zdravljenje (vitamin K...)
Glede raziskav: bilirubin je v nosečnosti res lahko povišan, zdaj pa moram opraviti še teste za žolčno kislino v krvi. So testi podobni in ravno tako hitri kot prejšnji?

Pozdravljam vse z dobrimi željami user posted image

(odgovor članu Tia27)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Pozor: srbečica lahko znak okvare jeter
3.7.2007 20:14:12   
Tia27
Oj, seveda, najbrž je mislila zdravnica kreatinin, ja to je takoj, v Lj v enem dnevu, mislim da res ni kaj hudega,želim ti lepo nosečnost do konca in misli pozitivno, pomaga iz lastnih izkušenj,lp

(odgovor članu Čohalka)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Pozor: srbečica lahko znak okvare jeter
3.7.2007 20:40:03   
Anonimen
O srbečici in nosečnosti holestazi, hepatopatiji ipd. si lahko najdeš tudi na MON-u, kjer odgovarja dr. Pušenjak. To ni tako nedolžna stvar. Mene je tudi grozno srbela koža (sicer začela po 34. tednu), sem bila vsa razpraskana in v modricah (če sem se praskala čez obleko). Ginekologinja mi je dala pregledat jetrne teste in žolčne kisline in sem imela vse zelo povečano. Poslala me je v ambulanto za patološko nosečnost, kjer so me kar takoj poslali rodit. Tam mi je zdravnica razložila (ko sem se nekaj bunila, da pa ne bi še šla rodit- v 37.tednu), da zaradi tega plod lahko umre in tako vedno tehtajo med zrelostjo otroka in ob zelo povečanih vrednostih čimprej zaključijo nosečnost. Po porodu se stvari kmalu popravijo.

(odgovor članu Čohalka)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Pozor: srbečica lahko znak okvare jeter
3.7.2007 20:46:33   
tinaaja
Srbenje po telesu v zadnjem trimesecju je treba omeniti G in preventivno je dobro naresti krvne preiskave za biokemijo, jetrne encime in zolcne kisline. Sama imam za sabo izkusnjo, da me je noro srbelo pod pazduho, prsmi, vrat,. Najprej sem bila ziher,da je kriv kaksen nov gel za tusiranje ali pdobno, torej da je dermatoloska zadeva, neka iritacija. Ko se po dobrem tednu ni zadeva umirila, kljub temu, da sem se tusirala le z vodo, sem sla raziskovat naprej in prisla do hepatopatije. In nasvet Pusenjaka je, da se naredijo ti testi, zato sem odsla na pregled. Teste so naredili in na sreco so bili negativniuser posted image Se sedaj ne vem, od kje je bilo srbenje.  Ponavadi nosecnice srbi trebuh ali imajo suho kozo in tu ni problema, pomagajo kreme. V kolikor pa srbez ni lokaliziran le na enem delu telesa, pa mislim, da je pametno, da vsaj omeni G, saj je hepatoptija resno stanje, ki ima lahko se resnejse osledice v primeru ne spremljanja dolocenih faktorjev.


(odgovor članu Tia27)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Pozor: srbečica lahko znak okvare jeter
3.7.2007 23:13:26   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: tinaaja

Srbenje po telesu v zadnjem trimesecju je treba omeniti G in preventivno je dobro naresti krvne preiskave za biokemijo, jetrne encime in zolcne kisline.



Se strinjam s Tinaajo. Iz lastnih izkušenj lahko potrdim:

1. porod: srbečica po prsnem košu, rokah, stegnih (za takratno g nepomembna) cca mesec dni pred usodnim dnem. Končalo se je s Hellp sindromom in urgentnim CR (pred posegom: S AST 5,57; S ALT 6,14; S proteini 61,4; bilirubin cel. 35,9; bilirubin dir. 12,4; alkalna fosfataza 1,71; trombociti 94)

2. porod: po tednu dneh srbečice je bil eden od jetrnih encimov že zvišan. Ponovno prekinitev nosečnosti s CR. Hellp se ni razvil, "le" preeklampsija in EPH gestoza.

(odgovor članu tinaaja)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Pozor: srbečica lahko znak okvare jeter
27.7.2007 16:18:44   
Čohalka
Ojla!
Oglašam se, ker so me iz bolnice končno spustili domov na vikend! Stvar torej ni šala, saj bom morala do poroda, (ki pa bo nekoliko prej) ostati v porodnišnici na E oddelku (še najmanj mesec, mesec in pol, morda dva). Dvakrat tedensko mi pregledajo kri, vsak dan imam CTG, ultrazvok najmanj enkrat tedensko...
Vas vse lepo pozdravljam,
Čohalka

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?