|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vnetje oči (konjunktivitis) pri otroku

P.L., 20.3.2023
Vnetje oči je pri otroku lahko dokaj pogost pojav. Kadar se pojavi v vrtcu ali šoli, se po navadi prenaša iz otroka na otroka. Kako ukrepati in kako se bolezen zdravi, smo vprašali pediatrinjo Tino Božičnik.

image
Freepik.com
/11


Pri konjunktivitisu gre za vnetje očesne veznice (konjunktive). Očesna veznica je tanka sluznična membrana, ki obdaja beločnici ter notranjo površino vek. Vnetje oči pogosto srečamo v otroški dobi. Vzrok je lahko infekcijski (bakterijski, virusni) ali neinfekcijski (alergijski), je povedala pediatrinja Tina Božičnik iz UKC Maribor.


1. Bakterijski konjunktivitis povzročajo bakterije. Med pogostejše sodijo Haemophilus influenzae, streptokoki in stafilokoki.

 

Kako se otroci okužijo?

Bakterije, ki povzročajo vnetje lahko na oči preidejo iz bolnikove kože ali flore zgornjih dihal. Možen pa je tudi prenos preko rok že okužene osebe.

 

Kako bolezen poteka?

Prizadeto je lahko samo eno oko, vendar bolj tipično poteka okužba sočasno na obeh očesih. Videti je gnojav, lepljiv izcedek. Oko je pordelo in razdraženo (boleče). Možno je, da otroka moti tudi svetloba. Značilna je oteklina vek, le-te pa so ob jutrih tudi zlepljene.

 

PREBERITE TUDI: Vnetje ušes pri otroku

 

Kako otroku lahko pomagamo?

V jutranjem času, ko je oteklina vek in zlepljenost najhujša, očistimo oči s pomočjo vate in mlačne, predhodno prekuhane vode (lahko tudi blag kamilični čaj). Nekatere raziskave kažejo, da bolezen v več kot polovici primerov preide sama. Povečini traja pet dni. Zdravljenje lahko pospešimo s pomočjo antibiotičnih mazil in/ali kapljic.

 

2. Virusni konjunktivitis najpogosteje povzročajo Adenovirusi , Eho virusi in Coxsackie virusi.

 

Kako ga ločimo od bakterijskega vnetja?

Oko je prav tako pordelo, lahko je prisotna tudi oteklina vek. Vendar pa je tukaj izcedek bister in voden. Opaziti je tudi prekomerno solzenje oči. Bolezen je bolj tipično omejena na eno oko. Simptome vnetja oči lahko spremljajo simptomi prehladnega obolenja ali okužbe zgornjih dihal. Občutljive in povečane so lahko bezgavke za ušesi in na vratu.

 

Kako otroku pomagamo?

Bolezen je zelo močno nalezljiva in preide sama. Za virusna obolenja nimamo zdravil, kot so antibiotiki za bakterijske okužbe. Naše telo mora virus premagati samo. Pomembno je, da se zavedamo visoke stopnje nalezljivosti virusnega vnetja oči. Kadar imamo doma bolnika s tovrstno okužbo so pomembni higienski ukrepi. Za zmanjševanje možnosti prenosa okužbe je pomembno, da ima bolnik brisačo, ki je namenjena le njemu. Pomembna je tudi higiena rok.


PREBERITE TUDI: Vročina pri otroku

 

3. Neinfekcijski konjunktivitis – alergijski, se tipično pojavlja pri alergikih. Alergija na cvetni prah, astma, atopijski dermatitis.

 

Kako ga prepoznamo?

Oči so razdražene in srbeče. Videti je pordelo in oteklo veznico ter prekomerno solzenje.

 

Kako otroku pomagamo?

Zdravljenje je podobno kot pri drugih alergijskih boleznih. Svetuje se posvet z alergologom. Pomembno je izogibanje alergenom na katere ima otrok poznano preobčutljivost.

 

 

Če imate tudi vi vprašanje za Ringarajine strokovnjake, ga lahko zastavite TUKAJ >>>.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
21
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
15
BLOG: Od hiše do hiše, od vrat do vrat ...
Včasih se mi zdi, kot da je tudi pust postal instanten. Hitro po kostum v najbližjo trgovino, malo naokrog po sladkarije...
13
BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
12



Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
Škrlatinka: Otrok jo lahko preboleva večkrat
Škrlatinka je nalezljiva bolezen, za katero zbolijo največkrat otroci. Za razliko od drugih otroških bolezni, pa lahko z...