|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Riž
9.11.2010 11:50:33   
divans1
Zanima me, če lahko mojemu user posted image recimo za kosilo, ko mu kuham zelenjavo, dam zraven kuhat kar navaden bel riž, pa potem vse skupaj zmiksam kot kašico, glede na to, da ene pišejo, da uporabljajo riževe kosmiče... ali pa od milupe riževo kašico, je to ok?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Riž
9.11.2010 12:14:11   
*pika
Seveda lahko.

Temu se reče rižota user posted image

(odgovor članu divans1)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Riž
9.11.2010 12:28:56   
divans1
Pa svojim  user posted image tale kuhan riž še pretlačite z vilico ali zmiksate?

(odgovor članu *pika)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Riž
9.11.2010 12:35:15   
samado
Tamali sem hrano miksala samo čisto na začetku uvajanja gh, kmalu pa ne več, samo pretlačila.

(odgovor članu divans1)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Riž
9.11.2010 12:41:41   
Hope2
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Pa makarone lahko tudi, pa polento, pa ajdovo ali proseno kašo.....da ne boš jutri to spraševalauser posted image

Miksala nisem nikoli, vedno vse pretlačila

(odgovor članu samado)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Riž
9.11.2010 12:43:49   
MAŠKA
Drugi hčeri ničesar sploh nisem miksala, prvi pa sem morala, ker mi je večkrat bruhala, če je začutila kakšen večji košček. Poskusi brez miksanja, če bo šlo. Malo bolj ga skuhaj, da bo fajn mehko vse skupaj z zelenjavo, pa bo.



_____________________________



Življenje je minljiva, hitra karavana! Ustavi žival, ki jo jezdiš, in poskusi biti srečen.
(Rubaijat, Omar Hajam, 12. stol.)

(odgovor članu divans1)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Riž
9.11.2010 13:11:54   
sonček88
 divans1  evo tukaj imaš načeloma VSE. PREBERISI in ko imaš kako vprašanje, poglej in ga boš našla.
LP

Naravni sladkorji:
- sadje in sadni sokovi
- zelenjava in zelenjavni sokovi

Naravni škrob:

- polnozrnati žitni izdelki
- polnozrnata moka
- polnozrnati kruh
- polnozrnate testenine
- neoluščeni (rjavi) riž
- krompir
- posušeni fižol in leča
- grah, banane... (sadje in zelenjava)

Nenasičene maščobe:

- sončnično olje
- sezamovo olje
- sojino olje
- repično olje
- olivno olje
- polinenasičena margarina
- oljne ribe

Vitamin A (rast, zdrava koža, zobna sklenina, dober vid...):
- jetra
- oljne ribe
- korenje
- temna zelenjava
- sladki krompir
- pomaranče
- grenivke
- paradižnik
- leča
- vodna kreša
- marelice in breskve
- polnomastno mleko in jajca
- maslo in margarina

Vitamini B-kompleks (rast, za spreminjanje hrane v energijo, za zdravo živčevje in dobro prebavo...):
- meso, posebno mesni sok in jetra
- ribe
- mlečni izdelki in jajca
- žitni kalčki
- temna zelenjava
- krompir
- kvas
- orehi
- posušeni fižol
- banane

Vitamin C (za rast, zdravo tkivo in celjenje ran; pomaga pri vsrkavanju železa):
- brokoli
- brstični ohrovt
- regrat
- špinača
- paprika
- krompir
- cvetača
- pomaranče in ostali agrumi
- črni ribez
- melona
- papaja
- jagode
- paradižnik
- ...


 
 
 
Vitamin D (za pravilno rast kosti – pri tem sodeluje s kalcijem)
- oljne ribe (ribje olje)
- jetra
- olja
- jajca
- margarina
- mlečni izdelki

Vitamin E (za oblikovanje celične strukture, za pomoč pri ustvarjanju in vzdrževanju rdečih krvničk):
- rastlinska olja
- margarina
- žitni kalčki
- orehi

Vitamin K (pomaga pri strjevanju krvi, vzdržuje kosti in ima svojo vlogo v črevesju):
- v mnogih zelenjavah
- v polnozrnatih žitnih izdelkih

Kalcij (za močne kosti, dobre zobe in rast):
- mleko in mlečni izdelki
- konzervirane ribe s kostmi (npr. sardine)
- posušeno sadje
- kruh in moka
- brokoli
- stročnice

Železo (za dobro kri in mišice):
- jetra in rdeče meso
- oljne ribe
- rumenjak
- posušeno sadje (še posebej marelice)
- polnozrnati žitni izdelki
- leča in posušeni fižol
- listnata zelenjava
- čokolada

Roki hrambe v zamrzovalniku:
- sadje: 6 mesecev
- zelenjava: 6 mesecev
- mlečni pirejčki: 4 – 6 tednov
- ribe: 10 tednov
- meso: 10 tednov


SADJE IN ZELENJAVA (ČETRTI/PETI MESEC):

JABOLKO: Sladko jabolko olupite in narežite, skuhajte v vodi, da se zmehča, nato vzemite iz vode in ukašite. Po želji lahko jabolko kuhate skupaj s cimetovo palčko.

HRUŠKA: Enako kot pri jabolku (ko otrok dopolni 6 m., zrelih hrušk ni potrebno kuhati!)

BANANA: Zrelo banano pretlačite, po potrebi lahko dodate malo prekuhane vode ali dojenskega mleka.

PAPAJA: Srednje velik sadež prepolovite, odstranite semena in izjemite pulpo. Osoparjajte 3-5 min., potem ukašite. Po 6. m. je ni potrebno več kuhati.

SADNE KREME: Olupite, otrebite, osoparite ali poširajte in ukašite sadje, dodajte žlico riževih kosmičev ter nekaj žlic dojenskega mleka.

TRISADNA KAŠICA: Po eno desertno žličko hruškove in jabolčne kašice zmešajte s polovico pretlačene banane. Po 6. mesecu lahko uporabite zrelo hruško, banano in jabolčno čežano.

KORENČEK: Ostrgajte, narežite korenje, soparite ali kuhajte do mehkega. Ukašite, po potrebi dodajte malo vode, s katero se je korenje kuhalo. Večji ko je otrok, manj je potrebno korenje kuhati.

KOLERABA, REPA, PASTINAK: Izbrano zelenjavo narezano na kocke kuhajte , odcedite in pretlačite.

STROČJI FIŽOL: Strokom porežite vršičke, odstranite nitke, narežite in soparite. Ukašite, lahko dodate malo vode, s katero se je fižol kuhal ali pa dodate malo dojenskega mleka. Ko bo otrok večji, bo stročji fižol jedel kar cel.

BROKOLI IN CVETAČA: Vzemite vsakega enako količino in skuhajte (ca. 15 min.), nato ukašite, po potrebi dodajte malo kuhalne tekočine ali pa dojenskega mleka. Lahko pa vršičke tudi kuhate nad soparo, tako ohranijo več vitaminov. Ko otrok raste, lahko čas kuhanja skrajšamo.

BUČKE: Operite bučko, lupiti je ni treba, narežete na majhne kocke, ki jih skuhte nad paro, nato pretlačite.

KROMPIR: Operite krompir in ga skuhajte. Nato ga olupite in pretlačite, lahko dodate malo dojenskega mleka.

KREMNI KORENČKOV PIRE: Najprej skupaj zmešajte riževe kosmiče in dojensko mleko, nato to mešanico vmešajte med zelenjavni pire (npr. korenček).

KROMPIR, BUČKA IN STROČJI FIŽOL: Nad soparo dajte kuhati krompir, čez nekaj časa dodajte stročji fižol in še sesekljano bučko. Nato vso zelenjavo ukašite.

TROJČEK Z BROKOLIJEM: Nad soparo kuhajte krompir, čez nekaj časa dodajte brokoli in
cvetačo, ko se skuha, ukašite. Lahko dodate malo dojenskega mleka ali vode.

KORENČKOV IN CVETAČNI PIREJČEK: Skuhajte korenje in cvetačo, dodajte malo dojenskega mleka in ukašite.


SADJE IN ZELENJAVA (PETI/ŠESTI MESEC)

BRESKEV IN MARELICA: Nad soparo skuhajte breskev, jo olupite in ukašite. Enako pripravite marelice. Oboje lahko otrok po 6. m. je presno.

DINJA: Nad soparo kuhajte nekaj minut, nato ukašite. Po 6. m. presno.

ČEŠPLJA: Češplje olupite in kuhajte nekaj minut. Ukašite, po potrebi dodajte malo vode, v kateri so se kuhale. Po 6. m. presno.

MARELICE IN HRUŠKE: Očistite nekaj marelic, olupite in narežite hruško in vse kuhajte nad soparo nekaj minut. Marelice olupite in vse skupaj ukašite.

SUHE ČEŠPLJE IN SUHE MARELICE. Suhe češplje namočite v mrzli vodi čez noč in odcedite. Marelice operite, češplje in marelice kuhajte 10 min., odcedite in ukašite. Lahko dolijete malo kuhalne tekočine.

VKUHANO JABOLKO Z ROZINAMI: Jabolko očistite in narežite na koščke, dajte v kozico z malo vode in nekaj rozinami. Kuhajte nekaj minut, nato odcedite, ukašite in po potrebi dodajte malo vode, v kateri se je jabolko kuhalo.

GRAH: Skuhajte grah, ga ukašite z malo vode.

PARADIŽNIK: Paradižnik za minuto potopite v vrelo vodo, nato ga prestavite v mrzlo vodo. Olupite, razsemenite in meso kuhajte približno dve minuti. Dobro pretlačite in pretisnite skozi cedilo. (v Sloveniji paradižnika ne priporočajo pred enim letom!)

ŠPINAČA: Operite špinačne liste in odstranite trša stebla. Kuhajte v vodi ali nad soparo, nato ukašite.

STEBELNA ZELENA: Operite zeleno in ji odstranite čimveč nitk. Razrežite na koleca, prelijte z vrelo vodo in kuhajte do mehkega. Odcedite in ukašite. Enako lahko skuhate ribano zelje.

RDEČA PAPRIKA: Operite, odstranite semena in narežite na kocke. Prelijte z vrelo vodo in kuhajte 5 min. Odcedite, odstranite kožico in pretlačite.

AVOKADO: Zrel avokado olupite in pretlačite. Hitro postrezite, preden porjavi. (Avokada nikakor ne smete zamrzovati!).

RECEPTI

OD ČETRTEGA DO ŠESTEGA MESECA IN ODSTAVLJANJE

KIVI IN BANANA
(1 porcija)
¼ zrelega kivija, olupljenega
¼ zrele banane, olupljene
Ukašite kivi in ga pretlačite skozi fino sito, da se znebite črnih semen. Ukašite banano in jo zmešajte s kivijem. Postrezite nemudoma, preden banana porjavi.

JABOLKO IN BANANA S POMARANČNIM SOKOM
(1 porcija)
¼ jabolka, olupljenega in sesekljanega
¼ banane, olupljene in sesekljane
½ čajne žličke pomarančnega soka
Osoparjajte jabolko do omehčanega, ukašite in zmešajte skupaj z ukašeno banano in sokom.

BRESKVE, JABOLKA IN HRUŠKE
(14 porcij)
2 jabolki, sesekljani
1 cm vanilijeve palčke
2 zreli breskvi, sesekljani
2 zreli hruški, sesekljani
Jabolko in vanilijo stresite v kozico s 50 ml vode. Poširajte 5 min., dodajte breskvi in hruški in kuhajte še 5 min. Odstranite vanilijo in ukašite.

VKUHANO SADJE, PRESNO IN SUHO
(18 porcij)
50 g suhih marelic
50 g suhih hrušk
50 g suhih češpelj
1 jabolko, olupljeno, sesekljano
1 hruška, olupljena, sesekljana ali 3 presne marelice
Stresite suho sadje v kozico, nalijte obilo vrele vode in poširajte do omehčanega (25 min.). V kozico denite zdaj še jabolko in bodisi hruško bodisi marelice. Podvrevajte še nekako 10-15 min. in po potrebi dolivajte vodo. Ukašite.

ZELENJAVNI FOND
(900 ml)
Zelenjavni fond je osnovna sestavina mnogih zelenjavnih receptov. Splača se pripraviti lastno zalogo, ki ne bo vsebovala aditivov in soli. Zamrznjena vam bo prihranjala čas.
½ čebule, olupljene
1 korenček, ostrgan
1 steblo zelene
175 g mešane gomoljne zelenjave (repa, pastinak, repica...), olupljene
1 začimbni šopek
1 vejica svežega peteršilja
1 lovorov list
nekaj semen črnega popra
Sesekljajte vso zelenjavo, denite jo v ponev in čez in čez zalijte z vodo. Dodajte začimbe, pustite, da zavre, in poširajte (podvrevajte) nekako 1 uro. Izcedite, odvrzite zelenjavo, kuhalno vodo pa uporabite oz. spravite kot fond.

PIREJČEK IZ BUČKE IN BANANE
(2 porciji)
1 manjša bučka, narezana
½ banane, narezane
Bučko osoparjajte 8 min., potem skupaj z banano ukašite.

KOSMIČKI IN ZELENJAVA

(16 porcij)
¼ drobne čebule
2 bučki
50 g brokolija
2 korenčka
25 g zelenega naribanega zelja
25 g mladega graha
zelenjavni fond
3 jedilne žlice riževih kosmičev

ZELENJAVNA MEŠANICA
(10 porcij)
50 g stročjega fižola, narezanega
50 g cvetače
50 g bučke, narezane
1 paradižnik, olupljen, razsemenjen in nerezan
Nekako 6-7 min. osoparjajte fižol, cvetačo in bučko. V soparnik pridenite paradižnik in kuhajte do omehčanega (še ca. 4 min.). Ukašite in precedite zelenjavo.


PIREJČEK IZ BUČKE, VODNE KREŠE IN KROMPIRJA
(12 porcij)
prgišče vodne kreše
1 velik krompir, olupljen in narezan
350 ml zelenjavnega fonda
1 žlička sesekljanega peteršilja
75 g buške, narezane
dojensko mleko
Odstranite lističe vodne kreše in jih sesekljajte. Denite lističe in krompir v fond, pustite da zavre, potem pa nekaj minut še poširajte. Mešanico ukašite in če želite, dodajte še malce dojenskega mleka.

AVOKADO IN PAPAJA
(1 porcija)
1/4 avokada
1/4papaje
Odstranite meso z obeh sadežev in ju spasirajte
POROV KVARTET
(13 porcij)
1 krompir, narezan
50 g porovega beljaka, opranega, sesekljanega
1 paradižnik, olupljen, razsemenjen in narezan
1 korenček, narezan
250 ml zelenjavnega fonda
1 jedilna žlica sesekljanega peteršilja
Zelenjavo skuhajte v fondu in ukašite.


OD ŠESTEGA DO DEVETEGA MESECA

PEČENA BANANA
(1 porcija)
1 banana, razklana
1 čajna žlička javorjevega sirupa
cimet v prahu
margarina ali maslo
Banano denite v pekač. Polijte z javorjevim sirupom, potresite s cimetom in nanesite nanjo malo margarine ali masla. Pokrijte s stanjolom in 10 min. pecite v pečici na 180°C.

AVOKADO, BANANA IN JOGURT
(1 porcija)
2 rezini avokada
½ majhne banane
jedilna žlica navadnega jogurta
Izdolbite avokadovo meso iz kože in ga zmešajte skupaj z drugima dvema sestavinama.

JABOLKO S KOSMIČKI
(6 porcij)
1 jabolko, narezano
85 ml naravnega jabolčnega soka
2 čajni žlički kosmičkov
2 čajni žlički navadnega jogurta
Jaboko kakih 15 min. kuhajte v jabolčnem soku in vodi (2 žlici). Vse skupaj ukašite in potem vmešajte še kosmičke in jogurt.

HRUŠKA Z RIŽEM
(10 porcij)
50 g rjavega riža
jabolčni sok
2 zreli hruški, narezani
navadni jogurt
Riž prekrijte z jabolčnim sokom in kuhajte do omehčanega. Ukašite hruške, vmešajte riž in za 15-20 min. denite v namazani posodi v pečico pri 180°C. Ukašite in postrezite z malce vmešanega jogurta (po želji).

JABOLKA IN SUHE SLIVE S KRUSTADO
(20 porcij)
8 suhih sliv, čez noč namočenih
4 jabolka
1 jedilna žlica Gustin-a
200 ml mleka
1 čajna žlička sladkorja v prahu
Slive kuhajte v vodi od namakanja do omehčanega (10 min.). Medtem ukašite jabolka. Slive otrebite in ukašite. Zmešajte skupaj z jabolčnim pirejčkom.
Krustada: 175 mleka pustite v kozici, da zavre. V preostalo hladno mleko do gladkega vmešajte Gustin in sladkor. Vse skupaj vmešajte v vroče mleko, ki ste ga odstavili. Potem naj vse skupaj zavre. Mešajte, dokler se ne zgosti.

SKUTA IN KAKI
(2 porciji)
1 kaki ali 2 rezini manga ali papaje
2 jedilni žlici navadne skute
Kakiju odstranite kožo in ga zmešajte s skuto do gladkega.

LEČIN PIREJČEK
(36 porcij)
Lečo ponavadi namakajo čez noč, vi pa pojdite po bližnjici: oplaknite jo, na debelo pokrijte s fondom, pustite, da zavre, in vrite 2 min. Odstavite, pokrijte posodo in pustite lečo, da bo 1-2 uri vsrkavala fond. Leča je dober, cenen vir beljakovin, vendar je pred koncem 8. meseca ni priporočljivo dajati otročkom.
50 g posušene in razluščene rdeče leče
600 ml piščančjega fonda
1 korenček
1 krompir
½ drobne čebule
½ porovega beljaka
15 g margarine ali 1 jedilna žlica olja
Čez noč namočite lečo v fondu. Naslednji dan olupite in nakockajte korenček, krompir in čebulo, oprani por pa sesekljajte na drobno. Na margarini ali olju na hitro prepražite čebulo in por, potem pa dodajte še korenček in krompir in kuhajte še 5 min. Dodajte lečo in fond, pustite, da zavre, potem pa kuhajte kakih 40 min. oz. dokler leča ni mehka. Po želji ukašite.

STROČJI FIŽOL S PARADIŽNIKOM IN JABOLKOM
(10 porcij)
75 g stročjega fižola
1 jabolko, sesekljano
1 paradižnik, olupljen, razsemenjen in sesekljan
Fižol oluščite in operite. Do omehčanega (10 min.) ga soparite skupaj z jabolkom. Po 6-ih min. dodajte paradižnik. Ukašite.

PIRE IZ ŠPINAČE IN KROMPIRJA
(14 porcij)
1 čebula, sesekljana
25 g margarine
225 g špinače, sesekljane
1 velik krompir, nakockan
120 ml piščančjega fonda
Čebulo 4-5 min. pražite, dokler ni mehka. Dodajte špinačo in krompir, dolijte fond in podvrevajte kakih 35 min. Ukašite.

PIRE IZ OVSA IN ZELENJAVE
(20 porcij)
1 steblo stebelne zelene
1 porov beljak
2 korenčka
50 g šampinjonov
50 g kolerabe
50 g cvetače
50 g brokolija
3 jedilne žlice ovsene kaše
1 žlica sesekljanega peteršilja
Olupite, otrebite in na drobno sesekljajte vso zelenjavo. V kozici jo čez in čez zalijte z vodo in dodajte ovseno kašo. Pustite, da zavre, potem pokrijte in podvrevajte kakih 20 min. oz. dokler se zelenjava ne zmehča. Ukašite do željene gladkosti. Vmešajte peteršilj.

TROJČEK CVETAČE, RDEČE PAPRIKE IN SLADKE KORUZE
(10 porcij)
Če bi rade zamrznile jed, ki vsebuje sladko koruzo, morate pri pripravi uporabiti bodisi mlado bodisti konzervirano koruzo – že zamrznjene koruze ne smete še enkrat zamrzniti. Sladko koruzo vselej obdelajte v mlinčku, da odstranite žilavo povrhnjico.
100 g cvetače
120 ml mleka
25 g sesekljane rdeče paprike
75 g sladke koruze
Cvetačo denite v kozico skupaj z mlekom in kuhajte na počasnem ognju nekako 12 min. Medtem skuhajte v drugi kozici v vodi papriko in koruzo (ca. 6 min.). Odcedite koruzo in papriko. Skupaj s cvetačo in mlekom ukašite.

CVETAČNI SIR
(15 porcij)
175 g cvetače
Sirova omaka: 15 g margarine
1 jedilna žlica koruzne moke
175 ml mleka
50 g nastrganega edamca ali kakega drugega sira
Operite cvetačo in jo osoparite do mehkega. Medtem na šibkem ognju v kozici stopite margarino, vmešajte koruzno moko, da dobite gladko pasto. Dodajte mleko in mešajte, dokler se ne zgosti. Ostavite kozico in vmešajte še sir. Mešajte, dokler se sir ne stopi in postane omaka gladka. Dodajte cvetačo in, če je otrok še primajhen, ukašite. Starejšim otrokom pretlačite z vilicami ali pa na drobno sesekljajte.


GRATINIRANA BUČKA
(18 porcij)
Namesto bučke lahko vzamete tudi stročji fižol ali brokoli.
1 krompir, olupljen
175 g bučke, narezane na rezine
120 ml mleka
25 g ementalca, nastrganega
1 vejica sesekljanega peteršilja
malo margarine
Krompir kuhajte v vreli vodi do mehkega in ga odcedite. Bučko osoparjajte 8 min. Ukašite vse skupaj.

PIRE IZ PORA IN KROMPIRJA S SMETANOVIM SIROM (vrsta skutke)
(16 porcij)
25 g margarine ali 2 jedilni žlici olja
175 pora, narezanega
225 g krompirja, olupljenega in nakockanega
450 ml piščančjega fonda
2 žlici smetanovega sira
Margarino segrejte v kozici, dodajte por in na blagem ognju kuhajte do mehkega (ca. 10 min.), pri čemer občasno mešajte. Dodajte krompir in fond ter kuhajte še 25-30 min. do mehkega. Ukašite in vmešajte še smetanov sir.

SLASTNI PIREJČEK IZ LEDENKE IN BUČKE
(4 porcije)
½ čebule, sesekljane
15 g margarine ali 1 jedilna žlica olja
50 g bučke, narezane na tanko
100 g solate ledenke, na drobno scefrane
50 ml piščančjega fonda
Na blagem ognju tri min. pražite čebulo. Dodajte bučko in solato in kuhajte na šibkem ognju še 3 min. Prelijte s fondom in kuhajte še 3 min. Ukašite. Jed je lahko kot juha za celo družino.

MINEŠTRA
(7 odraslih ali 40 otroških porcij)
Silno prilagodljiv recept, saj lahko dodajate riž, testenine in/ali tako rekoč vso zelenjavo. Meni se zdi najbolj okusna s piščančjim fondom.
15 g margarine ali 1 jedilna žlica olja
½ čebule, sesekljane
1 korenček sesekljan
½ stebla stebelne zelene, sesekljan
½ stebla porovega beljaka, sesekljanega
100 g zelja, naribanega
1,2 litra vode ali piščančjega ali zelenjavnega fonda
1 krompir, nakockan
3 jedilne žlice graha
1 žlica sesekljanega peteršilja
2 čajni žlički paradižnikove omake
50 g testenin (po želji)
V kozici pogrejte margarino, popražite čebulo, dodajte korenček, zeleno in por. Pražite 2 min., dodajte zelje in kuhajte še 4 min. Čez in čez zalijte z vodo ali fondom. Dodajte krompir, grah, peteršilj in paradižnikovo omako ter kuhajte 20-25 min. na blagem ognju, dokler se zelenjava ne zmehča, tako do jo bo otrok lahko prežvečil (če je še majhen, lahko zelenjavo pretlačite). Če želite v juhi še testenine, jih dodajte pred koncem kuhanja.
GLUTEN
PREPOVEDANE VRSTE ŽIT:
- PŠENICA tudi PIRA, TRITICALE (križanec pšenice in rži) in KAMUT
- RŽ
- JEČMEN
- OVES
DOVOLJENE VRSTE ŽIT:
* RIŽ
* KORUZA
* PROSO
* AJDA
* SOJA
* LEČA
* ČIČERIKA
* TAPIOKA
* MANIOKA
* QUINOA
* AMARANT
* ROŽIČ
* KOSTANJ
* SEZAM
 


_____________________________

Najlepše je v družbi ljubljenih oseb.
***MATIJA***

(odgovor članu MAŠKA)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Riž
9.11.2010 13:27:11   
Hope2
eh, zdaj bo pa dolgčasuser posted image user posted image

(odgovor članu sonček88)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Riž
9.11.2010 13:42:40   
*miska.mcc*
soncek, lahko pobrises svoj post?

ce kaj sovrazim, so to špilferderberji. alkakosenapise.... user posted image


_____________________________

******************************************************
....v glavnem.....komaj čakam poletje!!!!!!

*****************************************************

(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Riž
9.11.2010 14:05:33   
deveta
Divans1: jaz ji kosilo vedno kuham tako, da skuham skupaj zelenjavo in neki škrobnatega (v isti lonec ji lahko še meso daš, samo jaz ji ga še nisem dala do sedaj). Bolj podrobno pa tako: v lonček dam npr. korenje, bučko, bledes, brokoli, cvetačo.... (ponavadi po dve vrsti zelenjave) in krompir ali riž. Dolijem malo vode, tako da je po 10-15 min ostane še zelo malo (če je vmes riž dam vode malo več, ker riž vpija vodo). Ven poberem (ko je kuhano) zelenjavo in krompir (predhodno sem vse to zrezala na manjše koščke, da se prej skuha) in vse skupaj pretlačim. Miksala ji nisem še nikoli, pretlačim samo z vilico. Nato to kar sem pretlačla dam v tisto vodo, v kateri se je vse skupaj kuhalo. Ker dam malo vode je kašica ravno prav gosta. Vode, pa dam malo, ker se minerali iz hrane med kuhanjem izlužujejo v vodo in jo je škoda metat stran. Če pa se odločim, da bom naredila polento ajdovo ali proseno kašo, pol pa najprej pokuham zelenjavo, nato zelenjavo dam iz te vode in medtem ko tlačim zelenjavo, dam v tisto vodo od zelenjave polento ali kašo. Ko je kaša (jo tudi pretlačim) ali polenta skuhana dodam še tisto zelenjavo, ki sem jo prej pretlačla. Ko kuham polento ali kašo naredim bolj redko, da tamala lažje požira. 
Tako delam jaz, upam, da sem ti pomagala.user posted image
Lahko pa preprosto vse skuhaš v istem loncu, če je vode preveč jo nekaj odliješ in daš v lonec palični mešalnik in zmiksaš. Jaz sem pač prelena in se mi ne da vsak dan prat palični mešalnik, pa še preveč glasno šumiuser posted image .

(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Riž
9.11.2010 15:42:24   
sonček88
Hope2 hehe verjetno res, ampak nekaj mi govori, da še zmeraj bo kaj novega našla;))))

*miska.mcc* hmmm...prvo kot prvo ne razumem te tvoje besede ker sem primorka in tukaj tašnih izrazov nimamo. lahko samo mislim da pomeni da te moti če kdo kaj kopi - paste?!?!?
Nebom zbrisala, razen če mi ne poveš, da je tvoja želja razlagat vsako zvrst hrane posebej;))))



_____________________________

Najlepše je v družbi ljubljenih oseb.
***MATIJA***

(odgovor članu tt79)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Riž
9.11.2010 15:51:50   
katy83
IZVIRNO SPOROČILO: sonček88

Hope2 hehe verjetno res, ampak nekaj mi govori, da še zmeraj bo kaj novega našla;))))

*miska.mcc* hmmm...prvo kot prvo ne razumem te tvoje besede ker sem primorka in tukaj tašnih izrazov nimamo. lahko samo mislim da pomeni da te moti če kdo kaj kopi - paste?!?!?
Nebom zbrisala, razen če mi ne poveš, da je tvoja želja razlagat vsako zvrst hrane posebej;))))




eh, ni to to, Miška je hotla povedat, da si zdaj vse povedala in da Divans ne bo imela več kaj spraševat. user posted image
Pa sorry, miška ker jaz zdaj to špilferderberko razlagam. user posted image

(odgovor članu sonček88)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Riž
9.11.2010 16:53:59   
divans1
Matr ste nesramne!!! Ma ko vas j...., mejte veselje. user posted image Sonček88, hvala!!!

(odgovor članu katy83)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Riž
9.11.2010 16:54:26   
divans1
Deveta, hvala! user posted image

(odgovor članu divans1)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Riž
9.11.2010 17:27:16   
sonček88
katy83  ja nevem no... če moti katero mamico, kaj divans1 sprašuje, naj sploh ne odpirajo njeno temo ...
nismo vsi enaki...pač enim je treba eno stvar razložit 100x drugim je dovolj 1x. tako pač je ta svet...noben ni nič kriv, da je prišel takšen ven;)))

divans1 nočem bit smotana, ampak v knjigah najdeš resno vse odgovore in še več!! Res ti priporočam, kot sem tudi sama, da prebereš kakšno.
Če želiš ti lahko dam kak naslov, pa greš v knjižnico jih iskat.
LP


_____________________________

Najlepše je v družbi ljubljenih oseb.
***MATIJA***

(odgovor članu divans1)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Riž
9.11.2010 17:31:34   
katy83
no, saj mene v bistvu ne moti. Če sprašuje, pač sprašuje. Saj je to javni forum in Divans si je pač izbrala to pot.
Divans, ti pa tudi jaz priporočam, da prebereš kakšno knjigo na temo uvajanja Gh. Pa še nekaj: Manj boš komplicirala, boljše bo za tvoje živce in za otroka. user posted image

(odgovor članu sonček88)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Riž
9.11.2010 17:37:33   
sonček88
katy83 se strinjam z tabouser posted image


_____________________________

Najlepše je v družbi ljubljenih oseb.
***MATIJA***

(odgovor članu katy83)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Riž
9.11.2010 17:46:05   
samado
Jaz sem sicer kupila knjigo, potem pa ugotovila, da je tud na netu, tako da si oglej malo stran paparica.si, verjetno ti bo kaj v pomoč user posted image

(odgovor članu sonček88)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Riž
9.11.2010 19:49:25   
Bonnie_RR
Neprimerni komentarji so bili brisani. Prosim, da tema ostane na nivoju.

Lp,
Bonnie

< Sporočilo je popravil Bonnie_RR -- 9.11.2010 19:57:09 >


_____________________________

Ponosna mamica dveh navihanih zakladkov, Nika in Vite.

(odgovor članu divans1)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Riž
9.11.2010 20:50:56   
divans1
Sonček88, lahko mi daš kakšen naslov o hrani za  user posted image ali otroka po 1. letu starosti. 

(odgovor članu Bonnie_RR)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Riž
9.11.2010 21:18:52   
sonček88
divans1 evo izvoli, par knjigic...v knjižnici jih imajo verjetno, ti samo prašat pa ti bodo dale:))upam da ti bo prišlo prav.


< Sporočilo je popravil sonček88 -- 9.11.2010 21:22:44 >


_____________________________

Najlepše je v družbi ljubljenih oseb.
***MATIJA***

(odgovor članu divans1)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Riž
9.11.2010 21:49:25   
divans1
in to je....

(odgovor članu sonček88)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Riž
9.11.2010 21:56:40   
sonček88
jojjj sory, sem pozabla dat link;))))
http://www.cangura.com/knjigarna/druzina-in-otroci/Otrok_od_rojstva_do_sole_.php?referer=0&referer_page=0&title=0


_____________________________

Najlepše je v družbi ljubljenih oseb.
***MATIJA***

(odgovor članu divans1)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Riž
20.11.2010 17:50:41   
Aninchy
IZVIRNO SPOROČILO: sonček88

jojjj sory, sem pozabla dat link;))))
http://www.cangura.com/knjigarna/druzina-in-otroci/Otrok_od_rojstva_do_sole_.php?referer=0&referer_page=0&title=0



user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image BREZ ZAMERE PUNCE, ampak tole je daleč najboljši post na RR!user posted image
Pri temle sm se pa nasmejala 100krat bolj, ko pri vseh drugihuser posted image

Dam predlog, da bi lahko zbirali naj RR post letauser posted image user posted image

sonček - hvala, bom večkrat zdej sm pogledla za recepte...user posted image pa ne mi kej zamerit, sej se mamo radeuser posted image user posted image ampak je blo fulare hecnuser posted image

divans1 - vsaka čast, da si povedla, kar jim greuser posted image user posted image (oz. nam gre - tud jst sm se velikrat nasmejalauser posted image - pa sem tud totaaalna začetnica v kuhariji! - še dobr, da otrok to ne veuser posted image user posted image )


_____________________________

Martin (11.6.2010)
Rok (21.10.2012)

(odgovor članu sonček88)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Riž
20.11.2010 20:06:26   
Meemee

IZVIRNO SPOROČILO: divans1

Matr ste nesramne!!! Ma ko vas j...., mejte veselje. user posted image Sonček88, hvala!!!

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image


(odgovor članu divans1)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Metode uspavanja, ki škodijo otrokovemu ra...
Namesto, da bi poslušali sebe in otroka, se preveč pogosto zanašamo na mnenje strokovnjakov, sorodnikov in znancev. Le r...
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?