|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Spanje v vrtcu. Ali želim preveč?
20.9.2010 7:54:45   
barni
Prosim za nasvet, predvsem tistih, ki delate kot vzgojiteljice. Naj malo opišem situacijo za lažje razumevanje.

Prejšnji teden je bil za nas čuden teden. Ko je punca prišla iz vrtca je bila tečna, nezainteresirana, sitna, neješča...to se je ponavljalo do dne, ko je že na poti od avta do stanovanja (par metrov) v naročju zaspala. Najprej sem pomislila na bolezen (ji merila temp in ni imela povišane), ker taka res ni bila še nikoli.  Da bi kar tako zaspala, ma ni šans. In je spala 2 uri in bi spala do večera ali še dlje, če je ne bi zbudila.
Opazili smo tudi, da je ponoči zelo slabo spala, se je zbujala in tudi zjutraj se je očitno zbudila nenaspana.

Vzrok sem iskala tudi v spremembi vzgojiteljice (ki je mimogrede nisem še nikoli videla, ker nam je niso predstavili, ne vem niti kako se piše), pa v tem, da sem jo tisti teden izjemoma jaz vozila v vrtec, pa v vsem mogočem. Nakar sem pomislila na to, da je morda v vrtcu kaj v zvezi s spanjem. Ker je res, da kar rabi da zaspi. Pa smo vprašali in nam je vzgojiteljica rekla: "Ja ne spijo, ker ta veliki motijo ta male in potem noben ne spi. V bistvu že cel teden slabo spijo ali pa sploh ne spijo. Kaj čmo."

Naša deklica bo kmalu stara 3 leta. Čez dan gre doma še vedno spat in spi tudi 2 uri ali več (če bi ji pustila). Spat gre med 12. in 13. uro in nekako v roku pol ure ji uspe zaspat. Če ne spi, je popoldan popolnoma nemogoča.
Sem prav preverila potem za vikend in jo po ustaljeni praksi dala spat in je odspala svoji 2 uri in je bila popoldan popolnoma drug otrok kot pretekli teden (vsaj vem, da ni nič bolna). Pa ne samo po mojem mnenju.
 
Želim preveč, če prosim vzgojiteljice, da naj se malo potrudijo, da bi zaspala ali pa je to normalno, da jih pač pustijo, če hočejo spijo, če ne pa ne? Meni se zdi malo nenavadno, da lahko otroci samo odločajo ali bodo nekaj počeli ali ne. Saj nisem rekla, da jih morajo dol tiščat, samo da lepo malo ležijo na ležalnikih in počivajo? Tudi če ne zaspijo. Vem, da eni otroci v tej starosti ne rabijo spanja, samo naša ga, ker je to očitno. Res pa je, da če njo vprašaš, bo rekla, da noče spat. 

Malo sem bila dolga, samo res bi rada slišala ali želim in pričakujem preveč od vrtca? Preden prosim vzgojiteljico za pogovor.


< Sporočilo je popravil Eja RR -- 21.9.2010 10:54:44 >
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Ali želim preveč?
20.9.2010 8:16:47   
Barbara_L
Daj hčerki malo časa, da se navadi na vse skupaj. Doma je eno, v vrtcu pa drugo, ni primerjave. Sem pa vesesla, da nisem vzgojiteljica.

(odgovor članu barni)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Ali želim preveč?
20.9.2010 8:18:08   
Volga
IZVIRNO SPOROČILO: Barbara_L

Daj hčerki malo časa, da se navadi na vse skupaj. Doma je eno, v vrtcu pa drugo, ni primerjave. Sem pa vesesla, da nisem vzgojiteljica.


Tudi jaz. Ali pa učiteljica.

(odgovor članu Barbara_L)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Ali želim preveč?
20.9.2010 8:26:38   
3jeMi
1. 2 tedna ima otrok novo vzgojiteljico in ti je še ne poznaš???

2. ne, ne zdi se mi, da želiš preveč... eni spijo, drugi ne... še tisti, ki pa spijo, pa naj imajo pri tem mir user posted image

3. glavno... glede na 1. točka... ajde, pod pod noge, pa poišči vzgojiteljico in se z njo pogovori o svojem otroku...

(odgovor članu Volga)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Ali želim preveč?
20.9.2010 8:34:40   
barni
IZVIRNO SPOROČILO: Barbara_L

Daj hčerki malo časa, da se navadi na vse skupaj. Doma je eno, v vrtcu pa drugo, ni primerjave. Sem pa vesesla, da nisem vzgojiteljica.


Ali lahko prosim za pojasnilo tega? Na kaj naj se navadi?
Na to da ne bo več spala v vrtcu?
Ali na to da ima novo, če smo natančni, pomočnico vzgojiteljice (vzgojiteljica je od prej in celotna skupina je že od prej skupaj in prva dva tedna je bilo v vrtcu vse ok)?

Samo da bom razumela, ker mi tvoj odgovor ni čisto jasen.

PS Meni pa je poklic vzgojiteljice všeč in sama sem po profesiji učiteljica user posted image .

(odgovor članu Barbara_L)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Ali želim preveč?
20.9.2010 8:39:28   
nynna
Pri nas večina 3 letnikov zaspi in spi, ker so utrujeni  in je prav da spijo. To so še majhni otroci, in ti čist verjamem da je tečna če ne spi. Tisti ki ne spijo počivajo in so tiho. take pogoje mora zagotoviti vzgojiteljica. In tudi slučajno ne more rečt kaj čmo. Ali so v tej skupini tudi večji otroci ali je skupina homogena? Kar pojdi do nje ker ne zahtevaš preveč. Počitek je tudi del kurikuluma. Mislim pa da boš z odnosom ki ga ima vzgojiteljica bol težko kaj dosegla. Mogoče pa izpostavi ta problem na roditeljskem boš videla kaj drugi starši mislijo.

(odgovor članu barni)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Ali želim preveč?
20.9.2010 8:40:57   
petruska
Vsekakor morajo v vrtcu otroci spati, predvsem tisti do 4. leta! Pogovri se v vrtcu!

(odgovor članu barni)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Ali želim preveč?
20.9.2010 8:51:24   
enea
nynna in petruska, a se lahko podpišem pod obe,...user posted image user posted image
Jaz imam tudi 3 letno punčko, in si ne predstavljam, da v vrtcu ne bi spala, no pri nas je ravno obratno da med vikendom, včasih kakšen dan popoldne ne spi in je potem nemogoča za jo poslušat, ker je utrujena in sitna,.... in da ne naštevam,..user posted image user posted image   Ja pogovori se z vzgojiteljico, morajo spati, če imajo pa večje otroke v skupinici, pa naj gre pomočnica z njimi na igrišče, sedaj ko je še lepo vreme ali jih zaposli v kotičku sobe in v tišini nekaj delajo.user posted image

(odgovor članu petruska)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Ali želim preveč?
20.9.2010 8:54:16   
blak

Oh, barni, kot da berem našo zgodbo s to razliko, da ima naš 4,5let in da tudi še rabi popoldanski počitek, ker če ne je popoldan obup.
Naš je zamenjal vrtec, vzgojiteljici sta v redu, fant se ima v vrtcu lepo. je pa tako, da del skupine spi (večji del, npr. v petek niso spali samo on in še dva fantiča), del pa ne. Vzgojiteljice ne silijo k spanju, kar se mi zdi ok, samo naš jih je preštudiral in jih zdaj lepo pleteuser posted image . Tako da se sicer na ležalniku nekaj premetava, spi pa ne! In popoldan imamo katastrofo: razdražen, siten, nagajiv. En dan sem šla po njega ob 14.30, ni spal, smo šli v avto in na pot, ki je trajala 25 minut. No, zaspal je po dveh minutah vožnje in je spal v ustavljenem avtu do 16.15, ko sem ga šla zbudit. In ja, tudi pri nas velja isto: za vikend spi 2-2,5ur.
Zvečer se pomeniva, da naj v vrtcu počiva, naj zapre oči, da pride spalček, da bo zrasel, poln moči in blablabla in vse ja ja ja. Zdaj pa je začel še zjutraj cmihat, da on ne bo v vrtcu počival..user posted image

In zdaj ne vem več kaj naj. Ali naj čakam do prvih govorilnih ur, da vidim, kaj pravi vzgojiteljica, ali naj vztrajam, da počiva, ali naj nanj ne "pritiskam" več. Res ne vem, vem le, da so zadnji popoldnevi obupni.

(odgovor članu barni)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Ali želim preveč?
20.9.2010 10:47:18   
Ribica **
Kako ta vecji ne dajo miru? Zato so one tam, da jih umirijo oz. zaposlijo s tisjimi dejvnostmi. Pri tamalemu v vrtcu je 45 minut pocitka bilo obveznega, ko so bili vecji, niso rabili spati, so pa mogli pocivat - lezat in bit tiho, potem so pa lahko vstali in poceli kaj tihega (risanje, puzle) ce so ostali otroci spali. user posted image  

(odgovor članu blak)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Ali želim preveč?
20.9.2010 10:57:05   
Nika v službi
Naša madam je zdaj v zadnji skupini (5-6 letni otroci, homogena skupina) in uradno ne spijo več. Če pa kateri otrok to želi (želja staršev) in spanec potrebuje, gre spat v skupino mlajših, ostali pa se naprej igrajo v svoji igralnici.

Lani in leta nazaj je bilo spanje še "obvezno", kar je pomenilo, da so se vsi morali uleči na ležalnike in ležati vsaj pol ure. Če otrok v tem času ni zaspal, je lahko vstal in se mirno, tiho igral, medtem ko so vsi ostali spali (bili so vsi v isti igralnici).

Naša ne spi v več že od 3. leta dalje (ne doma in ne v vrtcu), vendar je jasno, da mora biti počitek omogočen vsem tistim otrokom, ki le-tega potrebujejo.

Pogovori se z vzgojiteljico in pomočnico!


_____________________________

..... Poljubi me nežno, ko drugi hitijo, povabi me v mesto, ko drugi že spijo.... Napravi to zmeraj, ne bodi kot drugi, ljubezen ni reka, ki teče po strugi.....
F. Lainšček

(odgovor članu Ribica **)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Ali želim preveč?
20.9.2010 11:11:59   
mika
Barni, prvo kar je...sej veš pogovor z vzgojiteljico. tole kar pišeš se mi zdi, da ima vzgojiteljica kaos.

Naša pupa je v vrtcu zelo redko spala, ampak se je tiho igrala. Ko je bil čas počitka, je morala bit tišina, ravno zaradi otrok, ki potrebujejo spanec.

(odgovor članu barni)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Ali želim preveč?
20.9.2010 11:51:05   
barni
http://med.over.net/forum5/read.php?46,6460567

Sem se pozanimala še iz strokovne plati, ker res ne bi rada težila, če je to zgolj moje videnje zadeve in morda niti ni tako hudo kot jaz vidim stvar.

Sedaj imam potrdilo user posted image , da je prav, da "izborim" mojemu otroku dnevno spanje. Upam, da bom lahko enkrat ujela tole našo vzgojiteljico, da se pogovorim z njo. Je prav zoprno, ker je ni niti zjutraj ko pridemo niti popoldan ko gremo. Pomočnice nam pa še niso predstavili pa ne vem katera je, ko pridem ponjo. Se vse tko hitro odvije na vratih, da ni časa debatirat.

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Ali želim preveč?
20.9.2010 11:55:27   
kalbo
Ne, ne zahtevaš preveč. Pranje pokakanih gat in letanje za otrokom s kahlo se mi zdi preveč, tole pa definitivno ne. Triletni otrok še vedno potrebuje popoldanski spanec in na vzgojiteljici je, da otrokom to omogoči.

Našim to uspeva, čeprav ga je naš najstarejši mal biksal in bil popoldne nemogoč, pa sva vzgojiteljico prosila, če ga lahko da spat in je uspelo, zdaj pri petih letih pa ne spi več, oziroma zaspi zelo redko. Počitek je pa še vedno, tako v vrtcu, kot doma.

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Ali želim preveč?
20.9.2010 13:47:32   
kristinaj
kar jaz vem, tako mali v vrtecu morajo spati in so redki primeri ko ne spijo razen če je v skupini kjer so tudi večji te pa odstranijo v času spanja..  v našem vrtecu ne spijo samo v zadnji skupini.

mislim, kam pride vzgojiteljica, če se bo z vsakim otrokom ukvarjala da zaspi. če bo tvojo uspavala bodo to hoteli tudi drugi. pri nas je tako, da pojejo kosilo, si umijejo roke, poiščejo vsak svoj ležalnik, se verjetno uležejo in zaspijo. mogoče preberjo kakšnopravljico, nikoli se nisem poglabljala v to.

tudi moja sta utrujena, ker spista manj kot doma, kjer spista tudi 2,5 ure ali več... ko je otrok utrujen bo zaspal brez muke



_____________________________

polona 5.4.2007, 55 cm 3900 g
vili 19.10.2008, 57 cm, 3910 g

bila bi neustavljiva, če bi lahko začela....

(odgovor članu barni)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Ali želim preveč?
21.9.2010 6:51:22   
Dashenka

IZVIRNO SPOROČILO: petruska

Vsekakor morajo v vrtcu otroci spati, predvsem tisti do 4. leta! Pogovri se v vrtcu!


Popolna neumnost.

Moja hči je šla v vrtec pri 3. letih in je bila v skupini 2-3 letnikov najstarejša.
Po kosilu ni nikoli spala, tako kot tudi ne še dva otroka iz skupine. Ko so šli otroci po kosilu na ležalnike so preostali trije risali, ali se šli igrat v telovadnico oz. ven.
Naslednje leto jih je spala le če polovica, ostali so imeli popoldanski program, od telovadbe, igranja zunaj, ustvarjanja, branja pravljic, ....

Ko pa so bili stari 4-5 let ni spal nihče več.



(odgovor članu petruska)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Ali želim preveč?
21.9.2010 7:10:45   
Barbara_L
IZVIRNO SPOROČILO: barni

IZVIRNO SPOROČILO: Barbara_L

Daj hčerki malo časa, da se navadi na vse skupaj. Doma je eno, v vrtcu pa drugo, ni primerjave. Sem pa vesesla, da nisem vzgojiteljica.


Ali lahko prosim za pojasnilo tega? Na kaj naj se navadi?
Na to da ne bo več spala v vrtcu?
Ali na to da ima novo, če smo natančni, pomočnico vzgojiteljice (vzgojiteljica je od prej in celotna skupina je že od prej skupaj in prva dva tedna je bilo v vrtcu vse ok)?

Samo da bom razumela, ker mi tvoj odgovor ni čisto jasen.

PS Meni pa je poklic vzgojiteljice všeč in sama sem po profesiji učiteljica user posted image .


Lej, tudi jaz sem včasih učila, tako da...vem, da otroci rabijo določen čas da se navadijo. Pa ne ne-spanja temveč nove situacije, novih dogajanj. Vsaka sprememba terja svoj čas in določeno stopnjo prilagajanja skupine. Potrpljenje, pa bo. Če misliš, da je prehudo, pa se vsekakor obrni na ravnateljico in razčisti zadevo.

(odgovor članu barni)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Ali želim preveč?
21.9.2010 14:57:46   
krtačka
Pravilo v vrtcu je, da se počitek mora omogočiti vsakemu otroku, kar pomeni, da gredo vsi na ležalnike. Preberejo pravljico, poslušajo pesmice, po 20. minutah pa se tiste, ki ne spijo, MORA zaposliti z mirno igro. Tako da žal, če ravno Vaš otrok po 20. minutah ne zaspi, pač ne spi.

(odgovor članu Barbara_L)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   [Brisano sporočilo]
22.9.2010 12:49:04   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu krtačka)
  Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Ali želim preveč?
22.9.2010 13:53:51   
pikecpokec
IZVIRNO SPOROČILO: kolumbo
morda izpostavi to temo na roditeljskem sestanku in boš takoj vidla, kok je tistih, ki žal niso na tvoji strani in bojo od vzgojiteljice zahteval ravno obratno.......


Na roditeljskem sestanku je pa potem ponavadi tako da izpostaviš en problem, vsi ostali starši so pa tiho in jih kar naenkrat GROZNO zanimajo dekoracije na steni, igrače, kaj se dogaja zunaj ... in nihče ne reče nič. Kot da se NJIH pa to res ne tiče user posted image . Ko je sestanka konec in odhajamo domov, so pa kar naenkrat vsi grozno glasni (na isto temo ki je bila sprožena prej). Ne vem, meni to ne bo jasno, pa če živim sto let user posted image . A se bojijo vzgojiteljic al kaj?


_____________________________

Vsak igralec mora sprejeti karte, ki mu jih dodeli življenje.
Ko pa so v rokah, se mora sam odločiti, kako bo igral, da bo zmagal. (Voltaire)

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Ali želim preveč?
22.9.2010 17:28:16   
ThinkPink
Če potrebuje spanje, ji to morajo omogočiti. Žalostno, da v vrtcu dovolijo, da starejši motijo malčke pri spanju. Pri nas v mešani skupini jih še vedno dajejo spat in vsi otroci, brez izjeme, spijo. Pri naši vidim, da če se slučajno zgodi, da kak dan ne zaspi, ko smo npr. na kosilu kje zunaj, pa zaspi samo tiste pol ure v avtu ali pa še to ne, je čisto drug človek. Tečka na kubik, enkrat je celo zaspala pri mizi...to je že pokazatelj, da pop. spanje še rabi.

(odgovor članu pikecpokec)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Ali želim preveč?
23.9.2010 7:54:00   
barni
Hvala za vsa mnenja. Seveda sem se imela namen pogovoriti z vzgojiteljico, samo prej sem raje malo potipala, če morda le nisem preveč zahtevna in komplicirana mama.

No pogovorila se je v končni fazi partner, ko je naletel na vzgojiteljico (je težko dobiti čas za pogovor, ker jih zjutraj ni ko pridemo in popoldan ne, ko gremo). Ji je povedal in je sama rekla, da so tudi drugi starši opazili, da so otroci precej razpuščeni. Nje ni bilo prejšnji teden in je bil kaos, ker jim tiste, ki so nadomeščale niso bile kos user posted image  Hm...

Brat je tudi vzgojitelj in je rekel, da je edino prav, da otroci spijo do vstopa v šolo, če pa ne morejo zaspat pa vsaj pol ure mirno ležijo na ležalniku. Pa ne samo da ne motijo drugih ampak tudi zaradi sebe, da se telo malo umiri in spočije.

Tako da mi smo povedali, da naša pač mora spat in se ji to tudi odločno pove (pa saj vendar mora ubogati vzgojiteljico) in potem tudi vedno zaspi (no v tem tednu zdaj to lepo teče). Se je s tem strinjala tudi vzgojiteljica in upam, da je to sedaj rešeno in zaključeno. Je bila pa večina mamic, s katerimi sem govorila o tej temi (kolegice, znanke) presenečenih, ker je vsem logično, da otork v vrtcu mora spat, sploh pa tako majhen.

Z roditeljskimi imam pa jaz podobne izkušnje ja....večinoma se vsi starši z vsem kar pove vzgojiteljica strinjajo.

(odgovor članu ThinkPink)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Ali želim preveč?
23.9.2010 9:48:40   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: barni

Brat je tudi vzgojitelj in je rekel, da je edino prav, da otroci spijo do vstopa v šolo, če pa ne morejo zaspat pa vsaj pol ure mirno ležijo na ležalniku. Pa ne samo da ne motijo drugih ampak tudi zaradi sebe, da se telo malo umiri in spočije.


Hm, in potem 1. šolski dan več naenkrat ne rabijo spanja, ali kako?

Otroci so različni:
Moj starejši otrok od 2.5 let čez dan običajno več ne spi. Ga ni načina, da bi ga prepričali v spanje, če ni dovolj utrujen.
Drugi je tak zaspanec, da imamo pogosto težave, kako in kdaj ga zbuditi, da sploh lahko normalno funkcionira.

Moje mnenje: otrokom, ki potrebujejo spanje, mora biti počitek v zadostni meri zagotovljen tudi v vrtcu, tistim, ki vzdržijo brez, pa je potrebno najti tihe dejavnosti, da ne motijo spečih otrok. Verjetno se da vse urediti s pogovorom z vzgojiteljicami.


(odgovor članu barni)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Ali želim preveč?
23.9.2010 9:58:46   
oka
Jaz sem imela enak problem, s tem, da je bila moja hči stara pet let. Ona je rabila spanec, ker je v nasprotnem primeru popoldan potekal v znamenju nerazpoloženja. Z vzgojiteljico sva se domenili, da bo hodila na popoldanski počitek v skupino mlajših otrok, pri katerih je bil počitek obvezen za vse.

Je pa zdaj prvošolka in med vikendi še vedno popoldan zaspi za kako uro ali celo več.

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Ali želim preveč?
23.9.2010 10:10:04   
ronja
podpis pod peteo. MOjidve pa ne rabita toliko spanja in se mi zdi grozno, da bi jih silili. Dokler zaspita ob počivanju, ok, da bi pa potem 1 uro ne smeli niti premaknit se, se mi zdi pa malo grozno, sploh za kake 4-5 letnike.

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





BLOG: Ni lepšega, kot je rojevanje novega ...
Porodne babice so velik del mojega življenja. Delala sem že z mnogimi babicami, nekaj pa jih poznam tudi na bolj osebni ...
Kdo so otroci, ki nimajo alergij in niso b...
Večina se nas z veseljem spominja odraščanja, pri katerem je bilo igranje v blatu in pesku vsakdanja dejavnost in pogost...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?