|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Tezave s spanjem
2.2.2010 14:41:46   
barni
Imamo 2 leti staro deklico. Od vsega zacetka se ji posvecam sto na uro, verjetno je zaradi tega tudi razvajena, kaj cem.
Naj ze na zacetku povem, da sem po vsej verjetnosti za situacijo, ki jo bom opisala kriva sama. Na njen racun se odpovem veliko stvarem, zvecer nikoli ne grem ven, vedno sem doma. Morda sem premehka, poskusila sem jo v teh dveh letih pustiti ene dvakrat zvecer jokati, da bi kako potem sama zaspala, pa sem obupala, ker nisem zmogla poslusati njenega joka in klicanja naj koncno pridem k njej.

Nasa punca nikakor zvecer ne zaspi sama. Tako vecer za vecer sedim zraven nje in jo drzim za roko ali jo bozam ali ji pojem ali pa samo sedim. Ze da smo prisli do tega, da jo sploh lahko odlozim v posteljo, je dolgo trajalo.
Pa mi ni problem sedeti zraven dokler ne zaspi, problem mi je, ker to traja tudi kako uro, jaz pa sem ze vsa trda, ko visim cez ograjico. Ja pocasi mi preseda, pa ne vem kako naj to prekinem na lep nacin.

Poleg tega ne prespi cele noci. Zbuja se in me klice. Enkrat je imela sredi noci histericen napad, da hoce k meni in se je drla na vse pretege, brez solz, histerija cista. Ne morem je skos jemati k sebi v posteljo, ker se prvic jaz nic ne naspim saj se stalno mece sem in tja in bi najraje spala kar na meni, drugic pa mislim, da jo bom potem tezko navadila, da spi v svoji postelji, kar pa bi res rada dosegla. Tezko mi ja pa tudi noc za nocjo vstajati in hoditi k njej, saj zgodaj vstajam in sem precej neprespana.

Tretji problem je, da je ne sme dati spat nihce drug razen jaz. Ce gre z njo spat oci in sem jaz doma, je cela stala. Je pa zelo vztrajna. Jaz je zal ne morem poslusati eno uro, kako se dere in se mi zdi to tudi nehumano, zato potem pac hodim z njo spat jaz. Morda bi morala biti bolj mocna in ne popustiti, ko joka in prosi, da pridem jaz k njej, samo enostavno ne zmorem. Vedno se postavim v njeno kozo in si mislim, da bi sama tudi zelela, da me pride mami objet. Bi pa rada kdaj sla sama ven ali pa posedela zvecer pred kavcem.

Ne vem po eno strani si mislim, da je se majhna in da rabi cas (je zelo zelo custvena, ogromno se objemava, zdaj mi tudi z ljubcki in bozanjem sama izkazuje neznosti, veliko se crklja, rada je v narocju in sploh ima rada fizicen dotik), po drugi strani pa se mi zdi, da je ze velika punca in da bi pocasi lahko malo spremenila svoje navade.

Sem v dilemi ali naj uvedem sankcije (beri vztrajam, da jo da spat tudi oci, pa ceprav protestira in da je ne jemljem k sebi v posteljo sredi noci) ali pa naj ji dam se cas in pustim zadeve tako kot so.
Dostikrat imam notranje boje, ko mi po eni uri se vendo ne spi in sem zivcna jaz, posedicno se ona in na koncu se skregava, ji na trdo povem, da je poredna, njej je hudo in potem joka...skratka kr neki.

Tiste mamice, katerih otroci tudi ne zapisjo kar tako, da ga odlozis, kako to resujete? Prosim, ne mi pisat odgovorov; mi nimamo tezav, ker nas takoj zaspi, ker rabim konkretne nasvete tistih, ki imajo podobno situacijo ali pa so jo dale skozi.

Hvala.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Tezave s spanjem
2.2.2010 15:45:40   
liliana
Moja hči še nikoli ni sama zaspala......stara pa bo 3 leta čez tri mesece....prej sem ležala ob njej, preden je zaspala....potem sva nekaj časa gledali skupaj risanke pred spanjem in sem šla z njo spat.....zdaj pa ji nekaj časa pred spanjem čitam knjige.....in nikoli še ni zaspala sama.....

Če sem jaz doma, moram iti spat z njo jaz.....če mene ni, zaspi pri atiju, pri babicah....nikoli ni bilo glede tega nobenega problema.....

In ponoči spi pri nama v postelji.....

Tako, da je podobno kot pri vas doma.....edina razlika je ta, da jaz v tem ne vidim problema zato ga nikoli niti še nisem reševala......


(odgovor članu barni)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Tezave s spanjem
2.2.2010 20:16:23   
smejčica

Naša je stara 2 leti in 2 meseca, pa še tudi ne hodi sama spat. Vedno gre nekdo od naju spat z njo. Zaspi v najini postelji tako, da se tisti, ko gre z njo spat stisne k njej. Ko gremo spat vsi, pa jo prestavima v svojo posteljo in tam spi do jutra. Smo imeli včasih tudi probleme, ko je skoraj eno uro trajalo, da je zaspala. No, zdaj se je to uredilo. Podnevi več ne hodi spat, zato tudi zvečer lažje in hitreje zaspi in se ponoči zelo redko še zbudi. Ko pa se, pa naju ne budi oziroma zelo redko.
Ne vem, njej je vseeno, kdo gre spat z njo, sam da gre. Sma jo že od začetka tako navajala. Morda pa greste kdaj skupaj? Ali pa greš ob tistem času nekam, pa se bo na atija tud navadla.user posted image

Tud naša je imela par krat neke napade joka ponoči, pa sma jo k sebi vzela. Kaj hitro sma ugotovila, da tako ne bo šlo, ker je hotela potem vedno z nama spat. In sma si rekla, da k nama ne bo hodila. Tako se sedaj pogovorimo, da vema, zakaj joka in potem gre dalje spat.

Midva grema v glavnem spat z njo in naju ne moti. Kar stisnema se k njej, ker potem zaspi v 10 minutah. Če pa bi jo dala v njeno posteljo in jo držala za roko, pa itak ne bi šlo. Bo že....sčasoma.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Tezave s spanjem
2.2.2010 21:11:44   
TiaSara
Naš je star že skoraj 4 leta, pa še vedno želi, da gre kateri od naju spat z njim. Se pa skupaj uležemo, tko čez ograjco jaz ne bi mogla viset.

Mislim pa, da ni ravno nehumano, če jo pustiš pri očetu - pa tudi če od začetka joka. Saj to ne pomeni, da je ti ne prideš objet. Objemi jo, polubčkaj, zaželi lahko noč, razloži, da bo pri njej ati, potem pa pojdi stran in jo pusti pri očetu. Po določenem času bo že sprejela. Če to želiš. Tudi tvoje potrebe so pomembne, ne le njene, sploh v takem primeru, ko gre že kar malo za kaprico.

Ali pa pač pusti stvari kot so. Tako kot mi, se ne obremenjujemo, nekega dne bo že sam hodil spat. Saj včasih se že zdaj zgodi...

(odgovor članu smejčica)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Tezave s spanjem
2.2.2010 21:33:16   
roberta
Pri nas je bilo tako pri prvi hčerki in mislim, da smo na isti poti s drugo hčerko. Ker ja, se tudi meni upira način dolgotrajnega joka...

Pri prvi pa sva se tega večnega poležavanja skupaj z njo ob večerih rešila takole (ravno nekje pri 2 letih):
dala sva jo spat v "veliko posteljo", torej ne več v posteljico z ograjico, ampak v ta pravo posteljo in ji povedala, da bo zdaj šla spat,(prej smo seveda imeli običajni večerni ritual - večerja, umivanje, pravljice) in da bova midva v sosednji sobi. in da če bo kaj rabila, naj pokliče. začuda je v postelji ostala, je pa res klicala vsake 2 minuti, da "kao" nekaj rabi. in midva sva šla takoj do nje in "ja, u redu, bla, bla, zdaj pa spat. pa, pa". in to je se na začetku, kak teden dogajalo res zelo pogosto, tako da smo pot od spalnice do dnevne dodobra spoznali user posted image potem pa se je v ene 14 dneh ta intenzivnost klicanja zmanjšala na posamezne klice. in na te, sva, če sva presodila, da je vredno konkretne pozornosti, npr. da je rekla, da jo lulat ali da jo je strah, sva šla k njej. sicer sva ji od daleč rekla, da ja, se bomo zmenili zjutraj. in je bilo to to, punca je začela sama zaspati in spati.

Pri drugi hčerki to ne pali, ker je tu prva hčerka, ki se ji smeji in potem tamala dobi zagon in seveda sploh ne ostane v postelji, še manj pa bi ona zaspala. Tako, da pri njej uveljavljam načelo, da se iz postelje ne sme. Če vstane in gre ven, jo takoj brez dodatnih razlag pospremim nazaj v posteljo in je to to. Če pa to naredi nekajkrat, ji rečem, da jo bom držala v postelji, če bo še vstala. in to običajno zaleže, da obleži v postelji in neha tečnarit. Če pa ne, se uležem zraven nje, jo primem okoli telesa in jo držim (trdno, a rahlo) ene 2 minuti, da vidi, da se ne hecam in jo potem spustim (naprej pa jo še vprašam, če bo zdaj ležala v postelji kot domenjeno. in vedno takoj reče "ja".). Pri tem ukrepu sicer običajno res kratko zajoka, ampak nato tudi zaspi v roku 5 minut sama od sebe.

Morda lahko poskusiš kaj od tega?

veliko dobrega spanja!

(odgovor članu barni)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Tezave s spanjem
3.2.2010 10:04:11   
Ileus
IZVIRNO SPOROČILO: barni




Pa mi ni problem sedeti zraven dokler ne zaspi, problem mi je, ker to traja tudi kako uro, jaz pa sem ze vsa trda, ko visim cez ograjico. Ja pocasi mi preseda, pa ne vem kako naj to prekinem na lep nacin.




Glede tega ti lahko svetujem iz izkušenj, zelo preprosto rešitev, ki je pomagala meni - kupili smo ji veliko posteljo in sedaj, namesto da vsa pokvečena 1 uro visim preko ograjice, se lepo zraven nje udobno zleknem in pogosto zaspim (še pred njo ;)).


(odgovor članu barni)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Tezave s spanjem
3.2.2010 10:58:37   
sanelaa
Svaka vam čast............vsak večer eno in isto, pa uspavanje otroka, pa spanje otroka z vami..........okej, ne rečem če je star eno leto, ampak takole pri dveh, treh, štirih letih............
Jaz tega že ne bi zmogla, pa ne zato ker otroka nimam rada ali pa se mi to ne bi dalo delat, ampak zato ker mislim da tudi mož in žena potrebujeta čas zase, sploh pa svojo zasebnost, da o intimnosti ne govorim.

Kaj svetovati........jah, tako kot se otrok navadi, tako je. Če ti je hudo poslušati jok, pa pač bodi zraven nje in delaj tako kot otrok želi. Očitno je mala ugotovila da pali in da zna doseči svoje.

Brez zamere, ampak potem v drugi skupini ženkse pišejo kak niso z možem seksale že leto dni ali več in da se bojijo, ker mislijo da ima mož drugo. Ni čudno.

Otrok je seveda na prvem mestu, tud jaz svojega malega obožujem, ampak zarad tega pa res ne more bit vse tako kot on želi.

Pa brez zamere, mogoče je malce kruto napisano.......

(odgovor članu Ileus)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Tezave s spanjem
3.2.2010 11:15:41   
liliana
Ni napisano kruto jaz bi rekla, da je napisano bolj ozkogledno oz. zgolj s tvojega vidika.....

Drugače pa dan ima 24 ur.....uspavanje otroka pa traja največ eno uro....običajno kakih 15 do 30 minut.....

Tako, da ostane čas za posteljne radosti s partnerjem, za manikuro, pedikuro, za ogled filma, branje knjige......no gledam pač odmeve in ne dnevnik, ker takrat običajno otroka kopam.....včasih si privoščim celo kak izlaz zvečer ven.....tako, da v bistvu niti ne trpim, ne telesno in ne duševno......user posted image

(odgovor članu sanelaa)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Tezave s spanjem
3.2.2010 11:36:45   
lilka
Moja punči bo tudi aprila 3, pa tudi ne zaspi sama, zraven nje sediva jaz ali pa največkrat mož, ker smo dobili dojenčka, še nismo šli v to, da bi jo tega odvadili, spi pa v veliki postelji v svoji sobi, to pa ni bil problem. Zraven nje morava bit od 15- 30 minut in kaj čema, problem bo nastal, ko bo mož popoldnaski in začel letni čas dela in bo v službi do osmih, ona gre pa v posteljo po risnaki jaz morem pa takrat še tamalega spravit, sej če bo tamali takoj zaspla ne bo probelm bomo malo zamaknili, če bo pa tamali jokal, pa ne bom mogla zarven nje ležat, ne vem, bomo vidli, ljubše bi mi bilo, če bi zaspala sama, po drugi strani se mi zdi pa še majhna in če je treba bit zraven nje pač sem...

_____________________________

Atijeva gosenica in mamin sonček je naša Tinka, zdej pa imava še malega princa Ožbeja.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Tezave s spanjem
3.2.2010 11:47:57   
Nika v službi
Naša je že preko 4 leta stara, pa jo vedno, vsak večer, mož ali jaz pospremiva v njeno sobo, ob postelji preberemo pravljico, se malo pogovarjamo, poslušamo glasbo in jo tako nežno zazibamo v sen. To traja včasih 5 ali 10 minut, včasih pa tudi pol ure ali uro (to slednje je sicer redko). Z možem se pri odhodih spat vedno menjava in to že čisto od začetka, saj sem jo hotela navadit, da pač oba enakovredno skrbiva zanjo. To sem naredila tudi namenoma, saj je moja narava dela taka, da pač veliko potujem in sem od doma relativno pogosto odsotna, zato sem vedela, da moram otroka na to pripraviti že od začetka. Sicer so bila (in so še) obdobja, ko hoče in izrecno "zahteva" enega ali drugega in takrat pač odreagiramo različno - včasih ji ugodimo, včasih ne, odvisno od primera. Vztrajamo tudi, da vedno zaspi v svoji sobi, zraven nje nismo nikoli spali in tudi nisem dovolila, da bi zaspala v najini postelji. Se pa občasno dogaja, da še zdaj kdaj sredi noči pride k nama, obvezno pa preko vikenda zjutraj. Takrat se crkljamo in valjamo po najini veliki postelji in to ji je noro všeč.

Meni bi se zdelo pač pomembno dvoje: da jo navadiš na posteljo, ob kateri boš ti lahko normalno sedela, ne pa visela preko stranice ter na uspavanje tudi z očkom. Pri slednjem bi ti svetovala, da se z možem pogovorita, ker se mora tudi on pripraviti, da bo nekaj dni verjetno težko... potem pa se skupaj objemite, polubčkajte, poveš ji, da bo danes očka z njo (in v bodoče tudi - določite nek interval - pri nas je praviloma menjava vsak dan), potem pa odločno oddideš. Za prvič je najbolje, da kar ven, da ne boš slišala joka.user posted image Po moje je najbolje, da se že vnaprej točno zmenita z možem, potem se ti zmeni s kakšno prijateljico za večerni ćvek ali pa si pač kakšno masažo omisliš, nekaj konkretnega, da boš imela trden razlog, da greš od doma. In to potem počasi ponavljata toliko časa, da otrok sprejme vse skupaj kot nekaj normalnega. Srečno!


_____________________________

..... Poljubi me nežno, ko drugi hitijo, povabi me v mesto, ko drugi že spijo.... Napravi to zmeraj, ne bodi kot drugi, ljubezen ni reka, ki teče po strugi.....
F. Lainšček

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   [Brisano sporočilo]
3.2.2010 12:32:40   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Nika v službi)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Tezave s spanjem
3.2.2010 13:20:31   
Anonimen
Enim ta tvoj način ustreza enim pa ne ... očitno je tut tebi nehal ustrezat, ampak sedaj pri 2h letih bo s tvoje strani potrebno veliko več truda in živcev, da jo boš navadila, da sama zaspi, kot pa če bi jo to navadila že v prve pol leta. Sama tudi nisem zagovornik tega da se otroka pusti jokat, ampak povsem brez joka tu ne bo šlo, ker bo tamala tako izražala svojo voljo. Zvečer jo umij, obleci  pišamo, v postelji ali na gugalniku v zatemnjeni sobici ji povej kako pravljico potem pa jo daj v posteljico, se poslovi in povej, da boš ti zuaj in naj te pokliče, če bo kaj potrebovala. Potem pa pojdi ven. Tamala se bo jokala pa te klical in ti pojdi nazaj, jo brez besed položi v posteljo, pobožaj in pojdi ven in pač to ponavljaj dokler ne bo zaspala ... najbrš bo sprva to korakanje ven in not v sobico trajalo dlje kot 1 uro ... samo verjemi, da te bo sčasoma  vedno redkeje poklicala in vedno hitreje bo zaspala. Vsa poanta je v tem, da ko te pokliče vedno koj prideš, da nima občutka, da si jo pustila, pa da se potem, ko jo daš prvič v posteljico z njo ne spuščaš več v pogovore. Pri nas je delovalo ...

(odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Tezave s spanjem
3.2.2010 14:03:50   
romy
IZVIRNO SPOROČILO: liliana



Tako, da je podobno kot pri vas doma.....edina razlika je ta, da jaz v tem ne vidim problema zato ga nikoli niti še nisem reševala......




Oprosti, ampak jaz pa v tem vidim problem. In to velik problem.  
Da pri 3 letih ni otrok še nikoli sam zaspal, se pravi da sploh ne zna sam zaspat user posted image user posted image

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Tezave s spanjem
3.2.2010 14:20:29   
liliana
Dokler jaz ne vidim problema, pa čeprav ga vidiš ti (in mogoče še kdo drug) zame to ni problematično......





(odgovor članu romy)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Tezave s spanjem
3.2.2010 14:31:17   
viv_
IZVIRNO SPOROČILO: liliana

Dokler jaz ne vidim problema, pa čeprav ga vidiš ti (in mogoče še kdo drug) zame to ni problematično......



Ja, dokler ti ne vidiš problema, problema ni. Problem nastopi takrat, kot pri avtorici te teme, ko se tebi enkrat ne da več... Kaj pa potem? Potem je pa treba otroku nekako razložiti, da do 3 let, 5 mesecev in 12 dni se ti je dalo zraven ležat, pri 3 letih, 5 mesecih in 13 dneh se ti pa ne da več... Zakaj? Zato, ker ti je takrat to pasalo, zdaj ti pa pač ne paše več... Gre torej vedno za tvoje potrebe in ne za otrokove.

To stvar najlažje rešiš na začetku, da je otrok od samega začetka navajen sam zaspati in potem do tega problema nikoli ne pride. Je pa potrebno malo doslednosti na začetku in ja, takrat je lažje se zraven uleči in imeti mir.

Kaj pa storiš v primeru sorojencev. S prvim hodiš spat... dobiš drugega... Potem pa ljubosumje... Pa imamo spet problem.



_____________________________

Mirna - 19. 12. 2003
Zarja - 30. 10. 2006

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Tezave s spanjem
3.2.2010 14:31:20   
romy
samo moje skromno mnenje

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Tezave s spanjem
3.2.2010 14:34:30   
romy
IZVIRNO SPOROČILO: viv RR


Ja, dokler ti ne vidiš problema, problema ni. Problem nastopi takrat, kot pri avtorici te teme, ko se tebi enkrat ne da več... Kaj pa potem?



Potem se otroku ne da kar včez noč to razložit, če do treh let ni še nikoli sam zaspal tudi zdaj ne bo, pa mu lahko razlagaš in razlagaš, in razlagaš....
ampak ko pride noč.....ima svojo moč user posted image

(odgovor članu viv_)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Tezave s spanjem
3.2.2010 14:53:15   
liliana
Mislila sem povedati, da meni pač nekaj ne predstavlja problem kar predstavlja problem drugim.....

Sicer pa, kako pa vedve vesta, da je problem pri treh letih otroku razložiti, da naj zaspi sam, v svoji postelji…..če sta to delo že opravili dosledno na začetku, ko je najlažje…..torej se nista niti znašli v taki »problematični« situaciji……user posted image

(odgovor članu romy)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Tezave s spanjem
3.2.2010 14:58:25   
viv_
IZVIRNO SPOROČILO: liliana

Mislila sem povedati, da meni pač nekaj ne predstavlja problem kar predstavlja problem drugim.....

Sicer pa, kako pa vedve vesta, da je problem pri treh letih otroku razložiti, da naj zaspi sam, v svoji postelji…..če sta to delo že opravili dosledno na začetku, ko je najlažje…..torej se nista niti znašli v taki »problematični« situaciji……user posted image



Če to ne bi bil problem tudi tele debate ne bi bilo, a ne?

Vem pa tako, ker vem, kako so otroci "popredalčkani", kako radi imajo nek ustaljen ritem, sistem in kako jih vsaka sprememba le-tega spravi iz tira.

Svojo triletnico recimo težko pregovorim, da dava gor najprej bundo in šele potem obujeva čevlje, ker je (predvsem iz vrtca) navajena, da se pa najprej obujejo čevlji...



_____________________________

Mirna - 19. 12. 2003
Zarja - 30. 10. 2006

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Tezave s spanjem
3.2.2010 15:00:28   
Ekaz
Pri nas je bilo popolnoma isto. Ko smo imeli vsega dovolj, je šel z njo oči. Dal jo je v posteljico, vrata od sobice pustil napol odprta - da je notri prihajalo nekaj svetlobe iz dnevne sobe od televizije. Resno in strogo ji je rekel, da mora spat, Ko je klicala, je iz dnevne rekel: zapri učke in lepo zaspi....in je palilo. Sedaj že nekaj mesecev lepo zaspi. Daš jo v posteljico, rečeš lahko noč in to je to. Sem tako vesela...ker prej je bilo res že grozno.

(odgovor članu barni)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Tezave s spanjem
3.2.2010 15:19:37   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: viv RR


Če to ne bi bil problem tudi tele debate ne bi bilo, a ne?

Vem pa tako, ker vem, kako so otroci "popredalčkani", kako radi imajo nek ustaljen ritem, sistem in kako jih vsaka sprememba le-tega spravi iz tira.

Svojo triletnico recimo težko pregovorim, da dava gor najprej bundo in šele potem obujeva čevlje, ker je (predvsem iz vrtca) navajena, da se pa najprej obujejo čevlji...




Seveda.....samo MENI to ne predstavlja problem....problem pa predstavlja avtorici teme.....kar sem jaz že na začetku napisala......

Jaz pač nisem pristaš nekih uvajalnih in potem spet odvajalnih metod.....

Recimo....najprej uvedemo dudo, da nam je lažje, potem se pa odločimo, da pri nekje enem letu otrok več ne potrebuje dude in mu jo na silo vzamemo, meni je to brez veze.......jaz sem jo pustila in se je postopoma zdaj odvadila dude skoraj sama.....brez nekega joka.....zdaj jo ima le še tu pa tam pred spanjem.....nekoč pa nonstop.....

Ali pa uvajanje na kahlico......neumno se mi je zdelo posedati otroka na kahlico nekaj mesecev, ko se otrok sploh še ne zaveda, kdaj lula in ga potem hvaliti, da se je polulal, čeprav bi se polulal tudi, ko ne bi bil na kahlici....ko sem pač videla, da ji je to jasno, smo vzeli plenico vstran in je bila suha v dveh dneh.....brez kakega posebnega stresa pri meni in njej.....

Isto tako je s spanjem......ker sem jo od začetka uspavala, delno zaradi krčev, delno zaradi tega, ker je pasalo to meni in njej se mi zdi brez veze, da pa bi zdaj uvajala režim odvajanja od tega večernega rituala, ko se crkljave....v tem, da ji pri treh letih preberem vsak večer pred spanjem pravljico in da se nekaj minut crkljam z njo dokler ne zaspi, res ne vidim nobenega problema....ni mi to težko, ona je zadovoljna, jaz tudi.....ko bo "prišel čas", bo pa zaspala brez mojega ckrljanja in nepotrebnega joka......ker predvidevam, da tako kot se je odvadila dude in plenice se bo odvadila tudi tega......

(odgovor članu viv_)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Tezave s spanjem
4.2.2010 7:25:42   
romy
IZVIRNO SPOROČILO: liliana


Sicer pa, kako pa vedve vesta, da je problem pri treh letih otroku razložiti, da naj zaspi sam, v svoji postelji…..če sta to delo že opravili dosledno na začetku, ko je najlažje…..torej se nista niti znašli v taki »problematični« situaciji……user posted image



Vidim pri sosedovih otrocih user posted image
in pri sestričninih tudi user posted image

Jaz se nikoli nisem znašla v takšni situaciji in nikoli nisem z njim hodila spat. Pa saj mi ne bi časovno zneslo, če bi šla vsak dan ob pol osmih spat user posted image
Drugače te pa občudujem in če to tebi ne predstavlja problema, ni panike. Hodi še naprej spat z 3.letnico user posted image

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Tezave s spanjem
4.2.2010 7:44:20   
mika
IZVIRNO SPOROČILO: liliana

Dokler jaz ne vidim problema, pa čeprav ga vidiš ti (in mogoče še kdo drug) zame to ni problematično......



Se podpišem in tudi pod vse tvoje poste.

Men je fajn it s hčero spat. takrat se najbolj odpre in mi pove kakšno dogodivščino iz vrtca, ji preberem knjigico, potem jo božam in zaspi. Spimo vsi skupaj in nikoli nismo imeli težav z zbujanjem ponoči.

Pri dveh letih je  teško zaspala. Dokler ni začela hodit v vrtec (2.5 let) je trajalo tudi eno uro, da zaspi in včasih ni zaspala pred polnočjo. Ko je začela hodit v vrtec je zaspala ob 21, sedaj (5 let) pa je v postelji ob 19ih in 19:30 že spi.

In midva z možem imava potem dovolj  časa zase.


< Sporočilo je popravil mika -- 4.2.2010 7:49:43 >

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Tezave s spanjem
4.2.2010 7:48:48   
nena m
Jaz sem tudi dolgo hodila spat z malim. Sicer če mene ni bilo doma, je šel pač mož, drugače pa tisti, ki ga je čuval. Pa še zdaj me recimo 1 - 2 krat mesečno (pri 7 letih) sheca, da grem z njim. Ampak pri njem sedaj traja največ 10 min da zaspi.

Sem pa spraševala psihologinjo na sistematskem o tem, pa sem dobila odgovor, da vse kar odgovarja staršem in otroku je OK. Tako da pri nas res nismo nič komplicirali okrog tega. Ko je bil dovolj star, je pač začel sam hodit spat. Pri nas je bilo to se mi zdi tam nekje pri 5-letih. Aja, pa ko je šel v vrtec v naravi je zaspal sam.

(odgovor članu romy)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Tezave s spanjem
4.2.2010 8:26:56   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: romy


Vidim pri sosedovih otrocih user posted image
in pri sestričninih tudi user posted image

Jaz se nikoli nisem znašla v takšni situaciji in nikoli nisem z njim hodila spat. Pa saj mi ne bi časovno zneslo, če bi šla vsak dan ob pol osmih spat user posted image
Drugače te pa občudujem in če to tebi ne predstavlja problema, ni panike. Hodi še naprej spat z 3.letnico user posted image


Jaz drugače hodim spat tam nekje med 23. in 24. uro.....ob otroku sem samo tistih nekaj minut, preden zaspi......user posted image ....zelo, zelo redko se zgodi, da zaspim z njo......

Tako, da me ni potrebno tako močno občudovati.......

(odgovor članu romy)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?