|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Toksoplasmoza
2.10.2007 14:24:16   
u04111976
Pozdravljene!

Obračam se na vse, ki ste se okužile med nosečnostjo. Danes sem dala ponovno kri-sum na okužbo. Kaj to pomeni!? Ali je katera obdržala, oz. se je otrok rodil, je vse vredu??

Ne vem kako in kaj! SAm vidim - okvara vida, možganske okvare, abortus...

Aja, sem šele v 12 tednu.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Toksoplasmoza
2.10.2007 14:41:43   
Blejka26
res ti ne vem svetovati..kaj pa ginekologi pravijo na to?

_____________________________

Neja 27.12.2005
Tjaša 22.10.2007
najlepši razlog zakaj živeti

(odgovor članu u04111976)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Toksoplasmoza
2.10.2007 15:01:41   
Petraa
. Prva okužba v nosečnosti pa povzroči prirojeno obliko bolezni s težjimi okvarami ploda, če je ne začnemo zdraviti dovolj zgodaj. Pri ženskah, ki je še niso prebolele, test ponavljamo skozi vso nosečnost vsakih nekaj mesecev.

(odgovor članu Blejka26)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Toksoplasmoza
2.10.2007 15:02:25   
Petraa
Verjetnost okužbe ploda je najmanjša okoli 13. tedna nosečnosti (10 %) in se veča do termina, ko je okoli 70 %. Možnost trajne okvare ploda pa je ravno obratna, največja je pri okužbi zgodaj v nosečnosti (okoli 60 %) in najmanjša ob terminu (okoli 5 %). Trajne okvare pri plodu so predvsem slepota in nevrološke motnje, ki so pri ustreznem postopanju že v nosečnosti in takoj po rojstvu izjemno redke.

(odgovor članu Petraa)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Toksoplasmoza
2.10.2007 15:36:32   
nejcko
Če si dala 1. kri in so izvidi pokazali prisotnost bakterije, je test nujno ponoviti, kar si verjetno naredila. Sedaj te čaka cca tri tedne negotovosti, saj bo šele ta 2. test pokazal, ali gre res za novo okužbo. Če bo raven prisotnosti bakterije ostala nespremenjena, potem gre za staro okužbo, torej pomeni, da si toksoplaz. prebolela, če pa se bo raven dvignila, potem pa gre za novo okužbo.

Jaz sem v prvi nosečnosti imela pozitiven test in ti povem, da me je zvijalo, dokler niso prišli izvidi novega testa - sem se pa odločila, da grem na splav, v kolikor bi šlo za novo okužbo. Na srečo se je izkazalo, da sem toksopl. nekoč že prebolela (preboliš jo čisto nevede), a prisotnost bakterije je dosmrtna, prav tako tudi imunost. Testa mi zato v drugi nosečnosti ni bilo potrebno več opravljati.

Je pa moja kolegica imela svežo okužbo, zato je morala celo nosečnost jemati zdravila. Otrok se je rodil sicer zdrav, vendar je imel precej motoričnih težav, pa tudi sicer se je počasneje razvijal. Stvari so se potem sicer normalizirale, vendar je otroček kljub vsemu bolj "počasen". 

(odgovor članu Petraa)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Toksoplasmoza
2.10.2007 15:55:19   
u04111976
Hvala vsem. Doma že imamo dva zdrava otroka, tak da če bo onovno test pozitiven, ne bomo tvegali.
Nejcko, mi niso nic rekli pri G, da so vrednosti povišane tudi če si že prebolel. Sem bila pa tud tak šokirana, da nisem nič vprašala kako potem. Najbrž ni hotela razglabljati, dokler ni ponovnega izvida.
Hvala.

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Toksoplasmoza
2.10.2007 22:54:41   
Anonimen
Uh, jaz sem v nosečnosti to tokso naštudirala, da sem bila pol vsa blesava. Nisem jo še prebolela, pa smo imeli kup muckov,...  Mogoče nekaj zanimivega od Pušenjaka;

Nevarna je samo sveža, prva okužba s toksoplazmo v trenutni nosečnosti za trenutno nosečnost, kar je zelo redko stanje, manj kot 1x na 1000 nosečnosti. Če je prvi izvid na toksoplazmozo "pozitiven" to lahko pomeni in večinoma tudi res pomeni, da gre za ostanke protiteles od prejšnje okužbe. Le včasih, izjemoma pa gre za svežo okužbo. Običajno "titer" IgG 1:64 in manj pomeni staro okužbo vendar je to potrebno preveriti s "parnim serumom" kar pomeni kontrolo čez nekaj tednov. Do takrat se, če gre za svežo okužbo "titer nekajkrat poveča" in znaša 1:128 ali več ter na vsak način naraste za vsaj "2-3 titre" kar pomeni recimo s titra 1:64 na 1:512 ali več! Vsak titer pomeni podvojitev "številke", v podrobnosti se raje ne bi spuščal. Poleg tega se pri sveži okužbi pojavijo protitelesa tipa IgM, ki vedno pomenijo sum na svežo okužbo, razen v primeru, da je bila že kdaj prej sveža okužba dokazana in je torej zdaj ponovno nemogoča.

toksoplazmoza potencialno napada plodovo živčevje in mišičje, pravo škodo pa povzroča le na možganih in očesni mrežnici. Na srečo je prenosljivost na plod relativno nizka in v drugem trimesečju po literaturi sodeč znaša okrog 20%, po naših lastnih izkušnjah pa mnogo manj o d tega. Vsekakor bodo preverili, kdaj bi se naj okužili in če je od takrat minilo vsaj 6 tednov, vam bodo predlagali amniocentezo, torej odvzem plodovnice iz katere je mogoče dokazati tako okužbo kot je mogoče okužbo ploda izkljuzčiti. Vsekakor vam bodo predpisali zdravila proti toksolazmi, ki jih boste jemali do poroda, vkolikor plod ne bo okužen. V primeru, da bo plod okužen, imate možnost, da nosečnost nadaljujete z zdravljenjem in s tveganjem, da bo imel otrok posledice ali pa nosečnost prekinete. Za zdaj bodite mirni, ker so vaše možnosti, da bo vse v redu, zelo velike.

Inkubacijska doba pri toksoplazmozi je okrog 1 - 3 tedne.

Toksoplazma gondii je parazit, ki se naseli v živčevju vključno z očesno mrežnico in v mišicah. Pri odraslem organizmu ne povzroča posledic, pri organizmu v razvoju pa tem hujše posledice, prej ko se okuži. Če se okuži v prvi tretjini nosečnosti so polsedice katastrofalne vendar so okužbe ploda kljub okužbi nosečnice redke (< 10%), če se okuži v drugi tretjini, so posledice še vedno hude, pogostnost prenosa parazita z nosečnice na plod pa je že bolj pogosta (cca 30%), če se plod okuži v tretji tretjini so posledice blage vendar je pogostnost prenosa že zelo velika (> 50%). Prav zato je svetovanje v zvezi s svežo okužbo s toksoplazmozo tako delikatno in individualno ter je vedno nekoliko nejasno. Predvsem je vezano na "nazor staršev", koliko tveganja so pripravljeni sprejeti in ali so sploh ali ne pripravljeni imeti otroka s prizadetim vidom, mentalno zaostalega otroka oziroma sicer bolehnega in manj zmogljivega otroka....?

Laho pa vas povsem pomirim glede "ponovne sveže okužbe". Česa takega ni. Obstaja le sveža in ponovna okužba in drugo za nosečnico oziroma za plod ni več nevarno.
Če se v nosečnosti okužba zgodi prvič (sveže), potem je ukrepanje odvisno od tega ali se je okužil tudi plod, v katerem obdobju nosečnosti je prišlo do okužbe in kakšna preičakovanja do otroka goji nosečnica oziroma kakšno tveganje je pripravljena sprejeti. Zdravimo sicer lahko, vendar zdravljenje ne zagotavlja popolnega zdravja, zlasti ne zato, ker običajno za okužbo izvemo vsaj nekaj tednov po tem, ko je do nje prišlo. Okužbo ploda dokažemo z amniocentezo (odvzemom plodovnice) in s preverjanjem prisotnosti molekul dedne snovi toksoplazme v plodovnici. Zdravi se s posebnimi antibiotiki proti toksoplazmi do poroda, po rojstvu pa včasih zdravimo tudi še otroka.

(odgovor članu u04111976)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Toksoplasmoza
3.10.2007 8:57:28   
u04111976
Jjasna, najlepša hvala. Sem prebrala že tudi dosti stvari, pa vidim, da je najbolje počakat na ponovni izvid. Po vseh teh informacijah pa seveda upam, da se pokaže, da je okužba stara.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Toksoplasmoza
3.10.2007 13:41:51   
...Martina...
Meni pa ginekologinja o tem ni nič omenila, da sem jo potem sama vprašala o tej toksoplasmozi. Rekla mi je, da to so tako majhne možnosti z okužbo, da bi sploh jih ne bilo treba delati, ampak, da bi denar namenili za kakšne druge preglede, b9olj pomembne v nosečlnosti.

samo tolko, upajmo, da je imela prav.

lp

(odgovor članu u04111976)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Toksoplasmoza
3.10.2007 15:00:29   
u04111976
Se me danes klicali, da se stopnja ni povečala, ampak izvid ni takšen kot bi moral biti. Bom morala na zdravljenje v Lj, čez dva tedna pa na ponoven odvzem krvi.

(odgovor članu ...Martina...)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Toksoplasmoza
3.10.2007 15:04:21   
Suzi*
držim pesti, da bo vse ok!!!!!!!!!

_____________________________

Vedno imej pred očmi nekaj lepega,
pa čeprav je to le marjetica v kozarcu od marmelade!

(odgovor članu u04111976)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Toksoplasmoza
3.10.2007 15:59:23   
ljubljana
Drži se user posted image

(odgovor članu Suzi*)
Neposredna povezava do sporočila: 12
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Utrujeni? Preverite ali imate pomanjkanje ...
Pri pomanjkanju železa pride do utrujenosti, vrtoglavice, razdražljivosti, težav s koncentracijo, slabših fizičnih in um...
Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?