|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Tolmačenje zakona o koriščenju dopusta
8.9.2006 13:29:51   
urskas
Živjo,

Lepo prosim tiste, ki se malo bolj spoznate na pravne zadeve, če mi lahko pomagajo pri tolmačenju zakona o delovnih razmerjih in sicer 163. člen  o izrabi letnega dopusta)

Kaj točno pomeni s črno označeno besedilo?

(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.
(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.
(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev. Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, ima pravico izrabiti letni dopust v skladu s prejšnjim odstavkom.
(4) Delavec, ki dela v tujini, lahko v celoti izrabi letni dopust do konca naslednjega koledarskega leta, če je tako določeno s kolektivno pogodbo delodajalca.
 
V prejšnji porodniški (l. 2004) so mi koriščenje dopusta razložili takole: da mi pripada cel dopust in regres, in da moram v tekočem letu izkoristiti vsaj 10 dni tekočega dopusta (drugače mi teh 10 dni propade), ostalo se lahko koristi do 30.06. naslednjega leta (o tem govori drugi odstavek).
Nič ni bilo govora o kakšnih 6 mesecih dela (takrat delala sem le en mesec).

Kaj torej pomeni teh 6 mesecev? našla sem nekaj odgovorov na tem forumu, ki govori o sorazmernem deležu dopusta, glede na število mesecev dela? Ali ne velja to le za tiste, ki so ZAPOSLENE vsaj 6 mesecev v letu?

Hvala za odgovore!
Urska


 
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Tolmačenje zakona o koriščenju dopusta
8.9.2006 13:32:14   
Naja31
Če si zaposlena manj kot 6 mesecev v koledarskem letu, ti pripada sorazmerni delež dopusta.

(odgovor članu urskas)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Tolmačenje zakona o koriščenju dopusta
8.9.2006 13:45:16   
tulip
Če bi se zaposlila npr. avgusta, ti do konca leta manjkajo 4 meseci, torej imaš pravico koristiti 4/12 dopusta, ki bi ga imela, če bi delala celo koledarsko leto. Če bi imela pravico do 21 dni dopusta letno, bi v tem primeru lahko izkoristila sorazmerni delež, ki je 1/3 od 21 dni torej 7 dni.

(odgovor članu Naja31)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Tolmačenje zakona o koriščenju dopusta
8.9.2006 13:50:28   
trdozimc
Ne, Neja. To bi pomenilo, da jaz sploh nimam letošnjega dopusta, ker sem na porodniški od 4. 1. 06 do 4. 1. 07. Kar pa ne drži.


Zakon pomeni, da če si delala v tem letu manj kot 6. mesecev zaradi npr. porodniške, ti tistih 14 dni propade, ostalo pa moraš izkoristiti do 30. junija 2007.

(odgovor članu Naja31)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Tolmačenje zakona o koriščenju dopusta
8.9.2006 13:53:01   
urskas
Ja sej to vem, če si zaposlen manj kot 6 mesecev v enem letu, ti pripada sorazmerni delež dopusta in tudi regresa. Ampak, ali  delati 6 mesece pomeni isto kot biti zaposlen? Jaz mislim da ne, zato tudi sprašujem tiste bolj pravno podučene.

Sama sem zaposlena za nedol. čas že 5 let, tako da pri tem nimam dileme. Le tolmačenje zakona, ali lahko v naslednjem letu (2007) ko bom delala le dober mesec, koristim 10 dni dopusta (2007) preostanek pa marca 2008?

Zanima me zato, ker imam še 15 dni letošnjega (2006) dopusta, ki ga moram pametno porabit.

LP, Urska

(odgovor članu tulip)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Tolmačenje zakona o koriščenju dopusta
8.9.2006 14:11:49   
Andra
IZVIRNO SPOROČILO: urskas

Sama sem zaposlena za nedol. čas že 5 let, tako da pri tem nimam dileme. Le tolmačenje zakona, ali lahko v naslednjem letu (2007) ko bom delala le dober mesec, koristim 10 dni dopusta (2007) preostanek pa marca 2008?

Zanima me zato, ker imam še 15 dni letošnjega (2006) dopusta, ki ga moram pametno porabit.

LP, Urska


Letošnji dopust izkoristi do konca letošnjega leta, v začetku drugega leta izkoristi še 10 dni novega (iz leta 2007), preostanek pa prenesi v leto 2008 in ga lahko pokoristiš takoj po končani porodniški, saj ko boš prišla nazaj delat te takoali tako čaka že ves novi dopust za leto 2008.
Dopusta imaš polno, le izkoristi ga, da ti ne bo propadel!

(odgovor članu urskas)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Tolmačenje zakona o koriščenju dopusta
8.9.2006 19:10:13   
Naja31
Če si zaposlena za nedoločen čas, potem ti pripada cel dopust,ne glede na to kdaj greš na porodniško.
Izkoristiti ga pa moraš obvezno vsaj 2 tedna v tem koledarskem letu, ostalo lahko preneseš v naslednje leto in porabiš do 30.6.2008.
Ni mi jasno kaj ti dela težave?
Valjda lahko izkoristiš teh 10 dni naslendje leto januarja, če ti bo delodajalec dovolil .Ostanek prenesi v letu 2008.

(odgovor članu Andra)
Neposredna povezava do sporočila: 7
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Vaginalne okužbe je treba zdraviti
Najpogosteje vaginalne okužbe povzročajo glivice. Če okužb ne zdravimo, imajo lahko negativne posledice na plodnost in n...
Nosečniška zgodba: Zakomplicirano do konca
Po perfektni nuhalni svetlini se odločim, da grem še na zadnjo vožnjo z motorjem. Končala se je veliko prej, kot sem nač...
V naročju je otrok večinoma v nepravilnem ...
Ali veš, da večina staršev zelo pogosto nosi otroka v naročju v nepravilnem položaju? Ali veš, da je lahko ta zelo škodl...
5 glavnih nalog vsake družine
Katere so tiste glavne naloge, ki jih mora opraviti zdrava družina? Pa ni važno, ali gre za tradicionalno družino, samoh...
TOP ponudba počitnic za družine
Kam se boste odpravili letos poleti? Za vas smo zbrali nekaj TOP predlogov, kako ustvariti nepozabne spomine.




Gosta hrana.
пеперутка16

Kdaj ste pričele z uvajanjem goste hrane?