|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   izkušnje z s.p. varstvo otrok na domu
9.11.2007 13:19:28   
balaena
Ker že predolgo neuspešno iščem službo, čeprav imam družboslovno pedagoško izobrazbo, diplomo z odliko in povprečjem 9, razmišljam o registraciji s.p. "varstvo otrok na domu". Prosila bi vse, ki to berete in že imate podobne izkušnje, da se mi oglasite sem ali na z.s.

Največja dilema mi je namreč denarna računica, tako kot jaz številke premetavam, bi mi država več kot pol pobrala in bi mi prav malo ostalo. Na črno pa ne bi mogla imeti, ker me bo sosed že tako 100% prijavil. 

Koliko otrok imate, koliko od teh prijavljenih, koliko računate, koliko je stroškov, ali kuhate same, ali imate še koga zaposlenega, če je več otrok?

Ne uspem ugotoviti ali obstajajo kakšni pogoji glede ureditve sanitarij - število stranišč, umivalnikov, mora biti nujno ta malo stranišče za otroke?

In pogoji glede velikosti prostora? Jaz bi to tako imela v posebnem stanovanju s teraso in vrtom, ima dve sobi in kuhinjo, zato razmišljam, če bi bilo več otrok in še ena vzgojiteljica poleg mene.

Res se najlepše zahvaljujem za vse informacije,
lpb
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: izkušnje z s.p. varstvo otrok na domu
9.11.2007 13:56:34   
lex
tole sem našla

II. UREDITEV PROSTOROV VRTCA V STAVBAH, KI NISO GRAJENE NAMENSKO ZA VRTEC
57. člen

(objekt)

Če so prostori vrtca urejeni v nenamenskih stavbah ali stanovanju, se morajo upoštevati predpisi o spremembi namembnosti.

Poleg smiselne uporabe določb za novogradnjo iz tega pravilnika, se uporabljajo še določbe iz tega poglavja pravilnika.


58. člen

(igrišče)

Če stavba, v kateri bodo potekali programi vrtca nima lastnega igrišča, mora biti v bližini površin, ki omogočajo otrokom bivanje na prostem, do njih pa vodijo varne poti.


59. člen

(prostor)

Prostori za dejavnosti vrtca morajo biti funkcionalno povezani in ločeni od prostorov, ki jih uporabljajo drugi uporabniki.

V garderobi mora biti oprema razporejena tako, da je čisti del ločen od nečistega. Garderoba za otroke in osebje je lahko skupna. Na uporabnika je treba zagotoviti vsaj 0,40 m2 talne površine.

Igralnica je lahko razdeljena na največ tri prostore, ki morajo biti med seboj neposredno povezani. Igralna površina enega izmed prostorov mora biti tolikšna, da je za enega otroka na voljo najmanj 1,5 m2.

Če so prostori za vzgojne dejavnosti v nadstropju, mora biti za otroke iz prvega starostnega obdobja na vrhu in na dnu stopnišča nameščena varovalna pregrada.


60. člen

(posebnosti)

Poleg določb iz 57., 58. in 59. člena se pri vrtcih, urejenih v stanovanjskih prostorih, upoštevajo tudi naslednje:

V stanovanjih se kuhinja uredi kot razdelilna kuhinja.

Sanitarna prostora vrtca v stanovanju sta kopalnica in stranišče. Stranišče mora biti v posebnem prostoru. Oprema sanitarnih prostorov mora biti prilagojena otrokom.

Preurejena kopalnica je prostor za nego otrok, starih od enega do treh let, ter umivalnica s straniščnimi kabinami za otroke od

3. leta dalje.

Preurejeno stranišče se uporablja za shranjevanje kahlic, sanitarije za odrasle in prostor za čistila. Če so prostori vrtca urejeni v dveh med seboj povezanih stanovanjih, se za odrasle nameni le eno stranišče.

Kjer ni mogoče namestiti izlivne školjke, se namesto nje uporablja straniščna školjka, vendar le, če je v neposredni bližini ročna prha s toplo vodo in tako dolgo zvijavo cevjo, da je omogočeno splakovanje kahlic ali veder nad njo.

Shranjevanje perila, čistil in pripomočkov za prvo pomoč je v shrambi, če je ta v stanovanju, sicer zadoščajo zaprte, ventilirane omare, postavljene v garderobi ali drugih komunikacijskih prostorih.


61. člen

(higienski in tehnični pogoji)

Za vrtec, urejen v nenamenskih prostorih, in vrtec, urejen v stanovanjskih prostorih, veljajo naslednji higienski in tehnični pogoji:

- okenska in vratna stekla v prostorih, v katerih se zadržujejo otroci, morajo biti zavarovana pred razbitjem (npr. s folijo), in sicer tako visoko, kot otroci dosežejo;

- v prostorih za otroke morajo imeti okna možnost zasenčenja, najbolje z zunanje strani;

- če je igralnica v nadstropju, morajo biti okna zavarovana, tako da ni mogoče, da bi otroci padli skozi okno, hkrati pa mora biti omogočena evakuacija;

- nihajna vrata niso dovoljena;

- električne vtičnice, ki niso vsaj 1,50 m nad tlemi, morajo biti varnostne in opremljene s ščitniki;

- izplakovalni mehanizmi v straniščih za otroke morajo biti taki, da jih otroci dosežejo brez pomoči osebja;

- zagotovljen mora biti telefonski priključek.

Prostori morajo biti visoki najmanj 2,40 m.


user posted image III. UREDITEV PROSTOROV ZA OTROKE V VZGOJNO-VARSTVENI DRUŽINI
62. člen

(prostor)

Prostori, namenjeni otrokom v vzgojno-varstveni družini morajo biti v stanovanju, ki je zgrajeno po normativih in standardih za stanovanja. Poleg določb iz tega poglavja se smiselno upoštevajo tudi normativi in minimalni tehnični pogoji za prostor in opremo za novogradnje ter določbe iz poglavja o ureditvi prostora vrtca v nenamenskih stavbah in stanovanjih.


63. člen

(lokacija)

V bližini stavbe morajo biti vrt, otroško igrišče, gozd ali park. Do njih mora voditi varna pot.

Skupni prostori, namenjeni vsem stanovalcem (vhod, vetrolov, shramba za otroške vozičke, hodniki, stopnišča), morajo biti na voljo tudi otrokom v vzgojno-varstveni družini.

Vsi prostori, namenjeni dejavnosti otrok, morajo biti v istem nadstropju.


64. člen

(ureditev prostorov)

Predsoba nadomešča garderobo in je z opremo razdeljena v nečisti del pri vhodu, ki je namenjen preoblačenju, preobuvanju ter shranjevanju otroške garderobe, in v čisti del za povezavo med igralnico, sanitarijami in kuhinjo.

Za igralnico je predviden en stanovanjski prostor, lahko tudi več med seboj povezanih prostorov. Stanovanjski prostori, ki se uporabljajo kot igralnica, morajo biti ločeni od prostorov, ki jih uporabljajo za bivanje člani družine, pri kateri se izvaja program. Oprema v igralnici in garderobi, ki je namenjena otrokom, mora biti usklajena s standardi za opremo vrtcev.

Kopalnica enega stanovanja zadošča za eno skupino otrok.

Kopalnica in stranišče se prilagodita za uporabo otrok.

Sanitarije za otroke morajo biti ločene od sanitarij, ki jih uporabljajo člani družine.

Zaželeno je, da ima stanovanje balkon, ložo ali teraso, ki je zavarovana z ograjo, visoko najmanj 120 cm in oblikovano tako, da otroci ne morejo plezati po njej. Izhod na balkon, ložo ali teraso naj bo iz igralnice ali čistega dela predsobe.


user posted image IV. UGOTAVLJANJE OBJEKTIVNIH OKOLIŠČIN
65. člen

(strokovna komisija)

Izjemoma je zaradi objektivnih okoliščin mogoče ravnati drugače, kot je določeno s tem pravilnikom. O tem odloča strokovna komisija, ki jo sestavljajo strokovni delavec vrtca, arhitekt, predstavnik Ministrstva za šolstvo in šport in predstavnik Zdravstvenega inšpektorata. Komisijo imenuje minister, pristojen za predšolsko vzgojo.


_____________________________

Najlubkejša stvar, ki se nam lahko zgodi, je dojenčkov smeh. (Sigmund Freud)
-----------------------------
Takole pa napreduje naša hiška. http://www.podsvojostreho.net/weblog.php?w=120

(odgovor članu balaena)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: izkušnje z s.p. varstvo otrok na domu
9.11.2007 14:03:31   
Gina
Po moje je v tem primeru enostavneje imeti varstveno družino v okviru vrtca. Ti ni treba skrbeti za hrano niti za plačo, se mi zdi, da je oboje v okviru vrtca. Poglej zakon o vrtcih. Tam zihr vse piše in še kak pravilni k o tem poskusi najti.

(odgovor članu lex)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: izkušnje z s.p. varstvo otrok na domu
11.11.2007 18:27:57   
atanja
Men je rekla patronažna k je k men hodila k sem rodila da mi vse pomaga zrihtat. Mogoče ti lahko svetuje tudi pri vas...tista ki dela v vašem okolišču...

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: izkušnje z s.p. varstvo otrok na domu
11.11.2007 20:24:13   
Pi-kica 1
Varstveno družino lahko imaš, če je vrtec za to zainteresiran, kar pa je bolj težko verjetno. Včasih je bilo kar dosti varstvenih družin, danes pa ne vem več za nobeno na našem koncu.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: izkušnje z s.p. varstvo otrok na domu
11.11.2007 20:31:39   
kofetek2010
naša varuška ima prijavljeno osebno dopolnilno delo za varstvo otrok user posted image

(odgovor članu Pi-kica 1)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: izkušnje z s.p. varstvo otrok na domu
11.11.2007 21:52:11   
Gina
Jana, a bi nam izdala, kolk računa, pa kolk otrok ima, ker meni se zdi, da se to finančno bolj slabo izide, ne vem, zato pa vprašam. Pa a ima zato kaj posebej prirejeno posebno stanovanje, prostore kot zgoraj omenjeno z vsemo ostalim vred, vključno z okolico?

Pikica, v nekaterih občinah kronično primanjkuje prostora v vrtcu, v takih okoljih je vrtec zainteresiran po moje imeti varstveno družino, oz. občina. Jaz vem ze eno tako varstvano družino v Laščah, gotovo jih je pa še precej. Najbrž se je pa za pozanimat na občini, če je pripravljena to financirat, ker občina je ustanovitelj javnih vrtcev in ona jih plačuje.

(odgovor članu kofetek2010)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: izkušnje z s.p. varstvo otrok na domu
11.11.2007 22:16:03   
kofetek2010
Naša varuška čuva svojo hči, še eno punčko in našo - vse tri so isto stare. Živi v hiši in stanovanja nima posebej prirejenega, okrog hiše je dovolj zelenih površin, igrala, tlakovan prostor kjer se lahko vozijo s kolesi, tekajo, rišejo s kredami,... V bistvu je vse tako kot ima večina družin, ki imajo tolk stare otroke.

Mi plačujemo za 6 ur/dan z dvema malicama in kosilom 250€, za tadrugo punčko pa za 8 ur/dan plačujejo 280€.

Kuha normalna kosila in zelo raznoliko. Po navadi si prejšnji večer ali pa zjutraj preden začne s čuvanjem, pripravi za kosilo, tako da več kot 20.minut ne porabi za štedilnikom. Tamale jedo za majhno mizico z majhnimi stolčki. Sedaj že jedo same, prej jih pa je hranila.

1x mesečno počnejo kaj bolj ustvarjelnega - npr. konec oktobra so izrezovale buče (take čist mičkene) za Noč čarovnic, v septembru so lepile na list iz risalnega bloka listje iz dreves,... drugače pa veliko pojejo, plešejo in ustvarjajo s prstnimi barvami, čečkajo z barvicami,...

Meni je glavno, da je tamala rada tam, kjer se dobro počuti.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: izkušnje z s.p. varstvo otrok na domu
12.11.2007 12:11:41   
balaena
Oooo, ste veliko napisale, hvala vsem!

Res bi bilo najbolj enostavno imeti varstveno družino, sem malo pogledala kako je s tem:

Vrtec lahko organizira vzgojo in varstvo otrok tudi v vzgojno-varstveni družini. Ta oblika vzgoje in varstva poteka na domu in jo lahko opravlja vzgojitelj ali pomočnik vzgojitelja, ki je zaposlen v vrtcu, ali zasebni vzgojitelj.Pogoja za organiziranje vzgojno-varstvene družine sta:
  • potreba in interes staršev in
  • premajhno število prostih mest v javnem vrtcu.
Vrtec, ki organizira vzgojo in varstvo otrok v vzgojnovarstveni družini izbere nosilca izvajanja na podlagi javnega razpisa.
Glede na to, da je naš vrtec eden največjih (Zelena jama) in ima 4 enote, Zelena jama in Moste sta 500m narazen, se bojim, da nimajo pomanjkanja prostora, bom pa poklicala in vprašala.


Z osebnim dopolnilnim delom je pa takole:
  • letni prihodki iz naslova opravljanja tega dela ne presegajo minimalne letne plače v Republiki Sloveniji iz preteklega leta (za leto 2006 je znašala 1.483.460 SIT). Podatke o letnem prihodku že med letom spremlja davčni urad, pri katerem je posameznik vpisan v davčni register.
Minimalna plača za delo s polnim delovnim časom od 1. avgusta 2007 znaša 538,53 eurov.

Potem ti pa še od tega vzamejo:

Dohodki iz osebnega dopolnilnega dela se obravnavajo kot dohodki iz drugega pogodbenega razmerja po 38. členu ZDoh-2.  V skladu s prvim odstavkom 38. člena ZDoh-2 vključuje dohodek iz drugega pogodbenega razmerja vsak posamezen dohodek za opravljano delo ali storitev.Po določbi četrtega odstavka 41. člena ZDoh-2 je davčna osnova od dohodka iz prvega in drugega odstavka 38. člena tega zakona vsak posamezen dohodek, zmanjšan za normirane stroške v višini 10 % dohodka. V skladu z devetim odstavkom 127. člena ZDoh-2 se akontacija dohodnine od dohodka iz drugega pogodbenega razmerja izračuna in plača od davčne osnove po stopnji 25 %.


Ja, ne vem,  bom poklicala ravnateljico vrtca in jo vprašala, pri osebnem dopolnilnem delu me moti ta omejitev, imaš res lahko samo dva otroka, ne, ker takoj presežeš mejo. Razen če ne prijaviš vseh, glede tega pa ne vem kakšna je verjetnost, da pridejo preverit, koliko jih je?



(odgovor članu kofetek2010)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: izkušnje z s.p. varstvo otrok na domu
12.11.2007 12:45:29   
balaena
Sem ugotovila, da se kot vzgojitelj zasebnik lahko registrira le tisti, ki ima vzgojiteljsko izobrazbo in tisti, ki se izpopolni  (to možnost sem pa za letos zamudila, drugo leto septembra je spet vpis). Kar se mi čudno zdi, ker ko sem študirala o registraciji s.p., so tam navedeni posebni pogoji za določene dejavnosti in tam varstva otrok ni bilo omenjenega.  Razen če s.p. "varovanje otrok" in "vzgojitelj zasebnik" ni isto?

Kakor jaz razumem ima tudi vzgojno-varstveno družino lahko samo vzgojiteljica?

jana73, ali ima vaša varuška vzgojiteljsko izobrazbo ali pri osebnem dopolnilnem delu to ni pogoj? Po logiki bi moralo biti, ne?

hvala!



(odgovor članu balaena)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: izkušnje z s.p. varstvo otrok na domu
12.11.2007 23:09:32   
skuštrana
pri osebnem dopolnilnem delu to ni pogoj?


Ne, ni pogoj.


_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu balaena)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: izkušnje z s.p. varstvo otrok na domu
12.11.2007 23:11:47   
kofetek2010
IZVIRNO SPOROČILO: balaena
jana73, ali ima vaša varuška vzgojiteljsko izobrazbo ali pri osebnem dopolnilnem delu to ni pogoj? Po logiki bi moralo biti, ne?


dela prekvalifikacijo user posted image

(odgovor članu balaena)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: izkušnje z s.p. varstvo otrok na domu
29.9.2009 23:10:40   
lisa2000
V Kočevju  nudimo od 01.11.2009 dalje SKRBNO, PRIJAZNO in VESELO varstvo vašemu navihančku. Imamo  lepo opremljeno igralnico z ogromno igračkami, kjer vašemu malemu sončku nikoli ne bo dolgčas. Poleg varstva, igre in vseh dodatnih dejavnosti, bo za
vaše otroke urejena tudi celotna prehrana Smo v hiši, ki ima tudi velik ograjen vrt, kjer se bodo lahko malčki brezskrbno igrali.
Če ste zainteresirani pišite na e-mail:minkina.hisa@gmail.com

< Sporočilo je popravil lisa2000 -- 29.9.2009 23:12:11 >

(odgovor članu kofetek2010)
Neposredna povezava do sporočila: 13
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
BLOG: Spet kričim, ker me nič ne ubogate
Kako biti v stiku z lastnimi avtentičnimi občutki in hkrati osebno odgovoren? In kje se pravzaprav začne tista točka odg...




Gosta hrana.
пеперутка16

Kdaj ste pričele z uvajanjem goste hrane?