|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Sama ne znam naprej...prosim za mnenje.
27.1.2013 1:01:42   
Daise
Pozdravljeni, običajno o tako delikatnih in intimnih temah ne upam razpravljati v javnosti, toda žal sama ne vidim več rešitve. Upam, da se obračam na pravo skupino in da mi boste z vašimi izkušnjami znali pomagati in me probali usmeriti kako naprej. Problem in celtona zgodba je dolga, bear with me.
Stara sem 22 let. Starša sta v postopku ločitve, že od maja živita ločeno. Oče se je tudi od naju s sestro odtujil, naši stiki so redki. V maju je mati poskušala končati svoje življenje, odšla je na zdravljenje v psihiatrično bolnišnico. Sama sem mislila, da se bodo problemi in prepiri s tem končali, da bomo vsi našli svoj mir. V desetih letih je nekajkrat morala posredovati tudi policija ker je vse bolj pogosto prihajalo do agresije.
Kako sta starša prišla tako daleč, kdo je bil kriv za razhod in propad se mi ne da več razmišljati. Živim z materjo, prav tako moja sestra; polovico časa pa živim pri fantu. Sem redno zaposlena, izobražujem se izredno.
Zame je bilo bivanje v družini (ko sta bila starša še skupaj) psihično zelo naporno - ko so bili na pladnju prepiri. Sem najstarejša hči, potrpežljiva in zelo prilagodljiva, zato sta me pogosto vključila v vzrok njunih problemov. Ko sta začela bivati ločeno sem upala da se bo to končalo. Mati je zelo močnega karakterja, ko kaj popije je njen način pogovora v obtoževanju in iskanju napak v drugih. Mlajša sestra se je po vseh dogodkih zaprla vase, mati je ni želela več obremenjevati, zato sem bila, no pa še vedno sem kriva vsega jaz. Ko kaj popije začne iskati napake ki jih delam v življenju, ko se ji v njenih dobrih dneh zaupam in z njo delim svoje vsakodnevne dogodke, te ob svojih slabih dneh zna obrniti proti meni.
Zelo sem utrujena, doma vztrajam zato, ker me je strah da si ne bi ponovno kaj naredila, zato ker jo imam rada in si želim da spremeni svoj način razmišljanja, da niso vsi okoli nje slabi ljudje, pa tudi ona finančno ne bi zmogla sama.

JEDRO PROBLEMA:
Zdi se mi, da je mati strah, da jo bom zapustila še jaz. Rada bi odšla, bivala v miru, pa ne upam. S fantom sva par že nekaj let, fant ima svoje stanovanje, tudi službo (tako da s tega vidika je vse OK). Mami pa že nekaj časa govori, da on ni zame, da bom v zvezi trpela, da se bom uničila... Zaenkrat sva zelo srečna. Nedavno nazaj se ji je zaupal glede najine zveze... kaj kdo dela narobe, kaj si on želi spremeniti. Vem da moja mami ni oseba s katero ima pravico to razpravljati, vendar je mislil, da bo s svojimi izkušnjami znala "pomagati". Vse kar ji je zaupal je uporabila proti njemu, me šokirala s pripovedovanjem najinih osebnih stvari, hkrati pa se še po pripovedovanju fanta marsikaj zlagala in napihnila. V tem trenutku je hotela da izberem med njima in se odločim za enega. Tega ne morem storiti. Skušala sem se pogovoriti z obema, fant je zelo jezen nanjo da ga je hotla "naščuvati" proti meni, pa je rekel da bo s časoma popustil. Mama noče več slišati zanj, pravi da sem z njim ker sem upornica in da bom trepela, da trpim že zdaj, da nisem srečna.

Moji največji vrednoti sta praktično skregani. Mama je zame mama, ki je nikoli ne bi mogla kar zavržti. Moj fant pa mi je skozi vso bitko zadnjega leta nudil oporo, pogovor, ljubezen, včasih se mi zdi da je trenutno edini ki me zna spraviti v dobro voljo in me osrečiti. Ne vem kaj storiti, nočem izbirati med dvema osebama ki mi pomenita tako veliko.

Prosim vas za pomoč, kako stopiti do reševanja problema, kaj sploh lahko naredim? Zgodba je precej daljša od napisanega, če koda zanima še kakšna podrobnost... me prosim vprašajte in mi pomagajte.

HVALA!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Sama ne znam naprej...prosim za mnenje.
27.1.2013 8:05:45   
Stanislava_
IZVIRNO SPOROČILO: Daise

Ne vem kaj storiti, nočem izbirati med dvema osebama ki mi pomenita tako veliko.


Žal boš morala. Mlada si še, in ni prav, da stojiš prd takimi odločitvami, a druge nimaš.

Pravico se imaš odločiti za kvalitetno življenje, in tega ti nudi samo samostojno in partnersko življenje. Mama je druga, v tem trenutku, in tukaj ni dileme - sicer bo pokopala še tebe, poleg sebe (alkohol, manipulacija). To ji tudi jasno povej, in, verjemi, čeprav ti bo ona povedala vse obratno - znašla se bo. Sicer je potrebna zdravljenja (zgoraj napisano in še kaj), da bi lahko v odnosu funkcionirala.

Tudi tebi svetujem obisk psihologa-psihiatra. Ne zato, ker bi bilo s tabo kaj narobe, ampak zato, ker so to preveliki napori za tako mlado dušo, ki bi ji družina morala stati ob strani, ko se oblikuje in išče svoj prostor. Glede na napisano si občutljiva punca in prav je, da ti nekdo objektivno pove, kaj ti je storiti. Sama tega ne moreš videti, ker kot praviš, imaš mamo rada, saj je mama. Ampak tako kot starši postavljamo meje otrokom, tako jih je potrebno tudi staršem, posebej v taki situaciji, ko ti s svojim obnašanjem škodujejo.

(odgovor članu Daise)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Sama ne znam naprej...prosim za mnenje.
27.1.2013 9:33:05   
josephine27
Ljudje smo narejeni tako, da zapustimo svoje starše in gremo s partnerjem. Prej ali slej mora vsak oditi, temu se reče odraščanje. Če je mama dovolj močna sama potisne ptičke iz gnezda in jim zelo olajša zadevo. Tvoja mama je šibka, počuti se nemočno in te v strahu skuša prikleniti nase, kar pa dolgoročno nobeni ne pomaga.

Upam, da ti bo useplo zbrati dovolj moči in boš odšla. Pri tem ne mislim, da moraš mami obrniti hrbet. Še vedno ji lahko pomagaš kolikor je v tvoji moči, ni pa ti treba pustiti, da bi na tebi visela vsak dan in te uničevala. Vem, da je tak odhod zelo boleč in zelo težek ampak za tvojo srečo nujno potreben. Verjetno bo na začetku hudo, precej hudo oz. še huje kot zdaj ampak bodi pripravljena. Dovolj močna si, da lahko to storiš. Imaš partnerja, ki te pri tem podpira. To je velik blagoslov. Jaz sem morala oditi sama. Zaslužiš si več kot to kar imaš zdaj. Imej se rada.

_____________________________



(odgovor članu Stanislava_)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Sama ne znam naprej...prosim za mnenje.
27.1.2013 9:56:59   
LuLu
Tudi jaz ti predlagam obisk kakega terapevta, ker se nujno moraš otresti občutka krivde in odgovornosti za svojo mamo.
MORAŠ doumeti, da je ona polnoletna oseba, totalno odgovorna za svoja dejanja, za katera nosi tudi posledice. Ti ne moreš vplivati na njo, ona bo odločitve SAMA sprejemala. In ti se NE SMEŠ počutiti krivo zaradi tega.
Obe sta, v tebi že znani situaciji, nasilnež-žrtev. Otresi se tega, mlada si, fanta imaš... zase poskrbi in uredi si lepo življenje, niti malo podobno temu, kar poznaš. Imaš vso pravico in tudi dolžnost, če se imaš le malo rada in svojega fanta.
Velikokrat se zgodi točno tako, kot opisuješ. Nekdo, mati  tvoja tukaj, grozi, da si bo kaj naredila, jamra, kako ji bo hudo brez tebe, da ne bo zmogla,... ti ji verjameš, imaš občutek, da se bo to vse res zgodilo in, da se bo svet podrl, če jo "zapustiš"... No, ko se to zgodi, ko pa otrok vseeno gre, pa mati živi naprej, znajde se pač, kak se znajde, ni tvoj problem, nobenih samomorov, grožnje o tem se nehajo... iskanje pozornosti ni uspelo.
Razmisli o tem, pa tudi o tem, da ne delaš nobenemu usluge (tudi tvojemu fantu ne in njegovi družini) , da si še vedno z njo. Nobenemu!

Če si pa kaj naredi, žal... bilo je samo vprašanje časa. TI sigurno nisi kriva za neka dejanja polnoletne odrasle osebe, katera ve, da so lahko posledice.

Drugače povedano... Ne bodi tako pomembna nekomu. Je pretežko. Ni to naloga človeka, ...so službe, kjer ljudje 8 ur pomagajo, ampak živeti za potrebe nekoga pa ubija. Tebe prej, kot tvojo mamo.

(odgovor članu josephine27)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Sama ne znam naprej...prosim za mnenje.
27.1.2013 11:28:58   
mateyka
načeloma ti ni treba izbirat med njima. samo prave meje je treba postavit. jaz sem imela situacijo za katero bi lahko rekla, da je vključevala podobno "izbiro". načeloma pa se je šlo za to: ali bom zaradi nerazumnosti mojih staršev sčasoma zgubila moža na račun svojih staršev ali ne.

v bistvu mi ni bilo treba izbirat. je pa dejstvo da moraš prvo razčistit sama s sabo - ne smeš se čutit krivo, če staršem kaj odrečeš (glede njihovih želja), ko manipulirajo v tvojo škodo. zavedat se moraš, da so na nek način poškodovani osebki in delujejo striktno iz svojega ega. to jih naredi zelo sebične v njihovih odločitvah in željah.
na nek način jih moraš začet jemat kot otroke - ne vejo kaj je za njih in za vse (tudi zate!!) dobro in zato je na TEBI, da poskrbiš da te ne oškodujejo. seveda jim vse odločitve ne bodo všeč, samo tle ni kej - tud mojemu otroku vse niso, so pa dobre zanj.

pa še to; za mater lahko skrbiš zelo lepo brez da bi tam živela. to ti garantiram. ne misli, da se moraš zlomit, da bo njej fino ali da bo oskrbljena. samo pripravljena moraš bit sprejet misel, da bo zanjo lahko enako dobro skrbel tudi kdo drug.
in koneckoncev, tudi to, da so meje do kje lahko ti kaj narediš. da če si ona hoče škodovat, si lahko tudi bo. in ti ne moreš namesto nje mislit, jo prepričat ali karkoli, če sama tega noče. mislim, sprejet moraš, da nisi na nek način vsemogočna in tudi če si ne vem kako želiš enmu pomagat, mu lahko samo zunanje. kar mora sam narest (v glavi), pa ti ne moreš namesto nje, pa če se ti na glavo postaviš, ne gre.

jaz ti svetujem, da se držiš svojega fanta. nobenega razloga ni da bi zaradi matere ostala brez človeka ki ga ljubiš. naučit se pa moraš, da njo ljubiti ne pomeni sebi škodovati, in kje potegniti črto, da je zate še zdravo, da ji pomagaš in kako ji lahko najbolje pomagaš. to bi pa mogoče rabila kakega terapevta, da razjasniš pri sebi kako najbolje naprej brez izgub.

(odgovor članu LuLu)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Sama ne znam naprej...prosim za mnenje.
27.1.2013 11:41:31   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: LuLu
Drugače povedano... Ne bodi tako pomembna nekomu. Je pretežko. Ni to naloga človeka, ...so službe, kjer ljudje 8 ur pomagajo, ampak živeti za potrebe nekoga pa ubija. Tebe prej, kot tvojo mamo.


!! zapomni si to. ^^

8 ur kot služba da pomagaš nekomu je nekaj drugega kot skrbeti in živeti z nekom 24/7.
da dam primer. demenca. nemogoče živet in skrbet sam za takega človeka 24/7. ker nimaš odmora, nimaš življenja, še spat ne moerš v miru, ker ti lahko odšeta. al ga pa zakleneš, privežeš v posteljo da bo mirna noč?! to en človek ne more, niti ni da bi se od njega to pričakovalo da dela. zato so zavodi.
in tukaj je podobno. ti ne moreš nje porihtat sama. ona ni neprisebna, ve kako ji lahko ljudje (ne samo ti!!) pomagajo. če noeč, noben ne more NIČ narest. sem že rekla - kar je v njeni glavi, mora porihtat sama, noben NE MORE tega namesto nje. niti ti. ti lahko samo zbiraš, ali padeta v pekel obe ali pa se vsedeš na polico (s svojim fantom) in ji pomagaš kolikor lahko. takoj ko vidiš da intezivnost uničuje vajin odnos s fantom, se moraš bolj umakniti od "prepada pekla" da tako rečem. seveda bo tvoja mati skušala uničit vajin odnos - saj je v destruktivnem "mode-u", pa še grožnja ji je (fant), da ji bo vzel še edino osebo za manipuliranje in ohranjanje njenega stanja - tebe. ker kolikor je nezadovoljna s stanjem, se vseeno trudi obržat vse stvari v primarni družini kot so - da je ona šef. za vsako ceno, čez vsa trupla. to je značilnost psihotikov. tvoja mati je v stiski, no doubt. samo ne moreš bit ti njen psihiater. niti njena žrtev. če hoče ven iz svojega pekla, mora prit ven sama. ker je pekel v njeni glavi, ne zunaj.

(odgovor članu LuLu)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Sama ne znam naprej...prosim za mnenje.
27.1.2013 22:45:38   
Stanislava_
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

in tukaj je podobno. ti ne moreš nje porihtat sama. ona ni neprisebna, ve kako ji lahko ljudje (ne samo ti!!) pomagajo. če noeč, noben ne more NIČ narest. sem že rekla - kar je v njeni glavi, mora porihtat sama, noben NE MORE tega namesto nje. niti ti. ti lahko samo zbiraš, ali padeta v pekel obe ali pa se vsedeš na polico (s svojim fantom) in ji pomagaš kolikor lahko. takoj ko vidiš da intezivnost uničuje vajin odnos s fantom, se moraš bolj umakniti od "prepada pekla" da tako rečem. seveda bo tvoja mati skušala uničit vajin odnos - saj je v destruktivnem "mode-u", pa še grožnja ji je (fant), da ji bo vzel še edino osebo za manipuliranje in ohranjanje njenega stanja - tebe. ker kolikor je nezadovoljna s stanjem, se vseeno trudi obržat vse stvari v primarni družini kot so - da je ona šef. za vsako ceno, čez vsa trupla. to je značilnost psihotikov. tvoja mati je v stiski, no doubt. samo ne moreš bit ti njen psihiater. niti njena žrtev. če hoče ven iz svojega pekla, mora prit ven sama. ker je pekel v njeni glavi, ne zunaj.


Se strinjam.
Očeta ni več in zdaj se je še bolj intenzivno obesila na tebe. Ne imej slabe vesti - reši najprej sebe; osvobodi se krivde, ki ti jo vbija, zadihaj in kot taka ji boš lahko lažje pomagala. Kar pa ne pomeni, da ona ne rabi delati, ravno obratno. Je pa problem, ker je še alkolholik.  

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Sama ne znam naprej...prosim za mnenje.
28.1.2013 1:11:29   
Vijoličarka
Moje predhodnice so ti napisale nekaj zelo razumnih napotkov.

Tvoj bistveni problem je, da si take vrste karakter, ki ga je mogoče sijajno vzgojiti v družinskega terapevta. Sestra se je od vseh problemov tvojih staršev enostavno odtujila, mogoče je tudi bolj mamine sorte karakter in te zna tudi ona obremeniti.

Naloga staršev je, da pripravijo otroka na življenje in mu pustijo, da razpre krila, ko je čas za to. Ni naloga otrok, da svoja krila zadržujejo, ker imajo starši probleme sami s sabo. V tebi je mala punčka, ki si želi tako mamico, ki se ji bo lahko zaupala, ki ji bo blizu, ki jo bo imela rada, ki ji bo želela srečno življenje.

Ta mala punčka lačno plane po zaupnih trenutkih, ko izlije mami svoje srce, svoje strahove, svoje želje, svoje načrte. Vendar žal, tvoja mati te trenutke uporabi samo za zbiranje informacij, s katerimi te potem ošvkrne takrat, kadar najbolj boli. In s tem te drži. Ti v sebi, proti razumu, še vedno upaš in hrepeniš po nemogočem. In kot je videti, tako ti, kot tvoj fant, menita, da če se bosta z mamo čuteče in konstruktivno pogovorila, potem se bo vse uredilo. Pa ni pravega trenutka, ni pravih besed. Nikoli jih ne bosta našla. Ves vajin trud bo obrnila sebi v prid in proti vama.

Mati ni tvoj otrok, ti nisi odgovorna za njeno stanje. Rešuj sebe.

Pa poglejva s pozitivne strani: imaš fanta, s katerim si lahko obetaš zgraditi kvalitetno življenje, imaš neko materialno osnovo, imaš službo, imaš tudi poklicne ambicije. Imaš torej vse to, kar si neka normalna mama želi za svojo hčer. Pa četudi se kdaj v prihodnosti kaj od tega podre, nič za to. Vse to so samo življenjske izkušnje. Jasno, da njej ni všeč, ji hoče njena 'bergla' pobegniti, ampak to ni tvoj problem. Še več, izredno grdo je, da si izmišljuje vse mogoče, da izkrošča tebe, tvojega fanta, da vama želi nesrečo, samo da bi ti ostala pri njej, samo njej na voljo, ona pa bi ti pila kri, dokler se ti nekoč ne bi znašla že v letih, z razvranimi živci, sama.

Rešuj torej sebe. Ona naj se rešuje sama, vendar ne na tvoj račun. Ne ženi si k srcu izsiljevanja in četudi si morda kaj naredi, vedi da to ni in ne more biti tvoja krivda. Danes je zdravljenje dostopno vsakemu, če si želi in če se za to odloči. V primeru, da bo mati priznala, da je alkoholik in šla na zdravljenje, potem je prav, da ji takrat pomagaš, ampak če misli vztrajati v tem samouničevalnem krogu, v katerem stiska tudi tebe, potem kot sem že rekla: rešuj sebe!

Obstaja tudi društvo za svojce alkoholikov Al-anon , preko katerega utegneš spoznati ljudi z istimi problemi in morda tudi strokovnjake, ki bi ti znali pomagati.

Skratka, pojdi in zaživi svoje življenje. Mati, če sama finančno ne bo zmogla, naj išče svoje alternative. Ali naj proda stanovanje in si kupi manjšega ali kaj podobnega. Vedno se da nekaj storiti. Ampak to ni tvoj problem.

Življenjska ironija se mi zdi, kako otroci staršev, ki niso bili dobri starši, kar naprej doživljajo občutke krivde in se trudijo in mislijo, da je njihova dolžnost prenašati vse krivice in vse mogoče bedarije s strani s staršev ter celo žrtvovati svoje lastno dobro. In to je vedno boj z mlini na veter. Ne moreš zmagati, kljub hrepenenju, kljub tisti ranjeni upajoči duši, ki jo ti otroci vse življenje nosijo s seboj. To hrepenenje, ta iskrica, vse to bo najbrž živelo, dokler bo živela tvoja mati. Ampak v tebi je dovolj razuma, da se ti ni treba prepustiti temu, ker se ne bo dobro končalo.

Za ta forum je naslednja trditev najbrž skoraj bogokletna, ampak dejstvo je, da obstajajo starši, ki nimajo radi svojih otrok in ki v njih vidijo celo vzrok za svoje težave ali sužnje, ki so jim zaradi dejstva, da so jih spravili na svet, dolžni to svoje življenje, svoj razum in svoja čustva ter svojo lastno srečo.

Karkoli se je že zgodilo v življenju tvoje matere, da je postala taka, kot je, ni tvoja krivda. Četudi je bila nesrečna, ker je 'morala' imeti družino in torej tebe, to ni tvoja odgovornost, ker nisi prosila, da bi se rodla. Kot dobra hči in dober človek, ji lahko ponudiš nasvet in v razumnih mejah tudi pomoč pri organizaciji njenega samostojenega življenja ter pomoč pri zdravljenju alkoholizma. Nikakor pa ne svoje prihodnosti in svoje sreče.

Seveda bo napadla z vsemi kanoni. Vendar se ne daj. Nima pravice. Niti najmanjše. Ali se ti zdi lepo, prav in normalno, da je izkoristila trenutek dobrote in slabosti tvojega fanta in izdala njegovo zaupanje? Da seje razdor med vama iz čisto sebičnih razlogov?

V resnici ne izbiraš med mamo in fantom. Izbiraš med prepadom in med življenjem.


_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu Daise)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Sama ne znam naprej...prosim za mnenje.
28.1.2013 9:53:58   
Poka
Nimam sicer časa vsega prebrat in napisat na dolgo - sam na hitro sem videla, da si dobila zelo fajn nasvete... Tdui meni to malo pomaga, ker sem bila malo nazaj v zelo podobni situaciji, pa moram priznat, da me je takrat zelo psihično izmučilo. Moja mama sicer nima problemov z alkoholom, nikakršnih (ima jih moj ata, sam očitno lahko živi s tem in nikogar ne obremenjuje...). Ampak mogoče se bo tebi lažje pogovorit, ko bo tvoja mama prisebna in ne pod vplivom substanc. Vsekakor nisi dolžna podredit svojega življenja njej... Daj ji pa vedet, da ji kljub temu nudiš oporo.

Npr. jaz to rešim tako, da se umaknem in pustim, da sama razmisli - ker me je že tako bremenilo, da nisem mogla norlžmalno funkcionirat. Drugo je, če je res kritično, da so tiste grožnje resne... Potem nimaš izbire. Kar nekdo govori v takem stanju, pa ne jemat resno - ampak tudi ni fajn, da slišiš, ker vpliva na tebe če hočeš ali ne. Vekakor se odseli - pa karkoli bo, se moraš otrest krivde.

Vsekakor so taki časi, da nas bo edino to rešilo, da si bomo pomagali drug drugemu, na prvem mestu je pa čustvena opora. voja dva očitno tega drug drugemu nista mogla nudit in sem prepričana, da če bi bili normani časi, da ne bi tega naredila.

Zanimivo pa kako smo si različni... Moja tašča je pri nekje mojih letih ostala sama s 3 otroki. In je imela vedno veliko kandidatov... Še zdaj user posted image Eden je prav v redu, ona ga pa ne mara, še celo malo nesramna je bila do njega... Men se je kar smilil. Navajena je živet sama in ne sprejma nikogar, ampak vseeno se pa zato ful obeša (z vsemi problemi) na otroke.

Kaj če npr. najdeš za vaju z mamo kako novo pozitivno rutino? Npr. da se skupaj odločita vsak teden hodit na sprehode, vpišeta na jogo - nekaj, kar ji bo dvignilo samozavest in bo dobila družbo. Pomagaj ji najt družbo, da ne boš vedno ti tista... obremenjena.

_____________________________

<a href="http://lilyslim.com/"><img src="http://sddf.lilyslim.com/0M3Cp2.png" width="400" height="80" border="0" alt="LilySlim Diet days tickers" /></a>

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Sama ne znam naprej...prosim za mnenje.
29.1.2013 16:00:25   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: Daise
..., kako stopiti do reševanja problema, kaj sploh lahko naredim? Zgodba je precej daljša od napisanega, če koda zanima še kakšna podrobnost... ..

Podrobnosti nič ne razjasnijo nič bolj kot kar si opisala. Dejstvo je, da ima tvoja mati ''težave''. Tako z alkoholom kot z odnosi. Dejstvo pa je tudi, da si veliko tega "njenega" nezavedno prevzela. Od vsega se mi zdi najbolj pomembno to, kje in kako neurejeni odnosi iz tvoje primarne družine vplivajo na tvoje vsakodnevne odločitve. Kar se bere kot povzetek je v resnici v podrobnostih velika količina bolečine, žalosti in občutka zapuščenosti. Vse to breme, kar sta ti kot otroku naložila starša boš nosila celo življenje. Bistveno pri tem je, da se tega zaveš, zaznaš točke te svoje ranljivosti in potem s tem vedenjem korigiraš svoja čutenja in odločitve.

Kakorkoli že:
1. tvoja mati je globoko ranjenost iz otroštva lajšala v alkoholu (pa čeprav morda obačsno)

2. njeni nasveti glede odnosov so pod vplivom njenih preteklih izkušenj (kar pa ne pomeni, da nima prav)

3. "it takes one to know one". morda je ni starah, da bi jo ti zapustila, ampak v tem vajinem odnosu s fantom vidi tisto, kar ona dobro pozna

4. zavedati se moraš, da te neke stvari privlačijo bolj, ravno zaradi tvoje ranjenosti iz primarne družine (katere in kako vplivajo na tvoje odločitve ne vem, dobro pa bi bilo, da bi jih ti poznala.

5. izbrati med materjo in partnerjem, moramo vsi - le da pri večini to niti ni izbira ampak je to "normalno". Pri tebi pa je pač zaradi nezrele osebnosti tvoje mame to posebej izpostavljeno. Nočeš izbrati. Verjetno se sprašuješ, kaj je prav, kaj bi morala narediti. Prav je da se odločiš za partnerja. Ampak to ne pomeni "za tega konkretnega fanta". Pomeni to, da je ta odločitev (po naravi) že vnaprej jasna, ne glede na posameznega fanta - razen seveda v nezdravih odnosih kot je s tvojo materjo.

Torej pravilna reakcija bi bila: "mama, veš da sem odrasla in da si bom ustvarila svoje življenje. To ni posebnost ampak je to popolnoma naravno in normalno. Zato nikoli več ne zahtevaj da izbere, ker sem že izbrala. Izbrala sem partnerja. Morda je pravi. Morda ni. Morda je to ta fant, morda nek drugi. Ampaka izbrala sem že.

p.s. S partnerko, ki se med mamo in partnerjem ne bi zmogla odločiti za partnerja, je veliko vprašanje zakaj bi potem z njo sploh bil.

< Sporočilo je popravil tehnofil -- 29.1.2013 16:01:22 >

(odgovor članu Daise)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Sama ne znam naprej...prosim za mnenje.
18.2.2013 12:05:30   
mate0ja
V situaciji v kateri si, ne smeš misliti ne na mamo in ostalo družino, ne na partnerja. Ampak nase. Jasno je, da v situaciji kakšna je sedaj ne moraš dolgoročno normalno živeti, sploh pa ne moreš biti srečna, kar pa te bo oviralo pri najbolj osnovnih odločitvah.

Najtežji del je ta, da se odločiš. Mamo in družino podpiraš zato, ker se ne odločiš dokončno v katero smer bo šlo tvoje življenje. Poskusi izključiti vse okoliščine, ki vplivajo na tvoje življenje in si zamisli kako TI želiš živeti. Najtežji del pri tem so blokde, ki jih povzemaš od zunaj. Izključi vse kar vpliva nate. Naj mama ne predstavlja tvojo vest. Tvoja vest so tvoje lastne vrednote. Imaš več poti kako se boš tega lotila. Ne lotevaj se tega v domačem okolju, ker nate ne vpliva dobro. Pojdi v naravo, na morje, v gore, nekam, kjer se počutiš dobro. Razmišljaj, razmišljanja mogoče tudi napiši, posnemi, da ti kaj ne uide. Spomni se kaj te moti in skušaj ugotoviti kako bi se tem stvarem ognila. Tako boš našla jasen cilj svojega življenja. In ko boš našla ta cilj, boš našla tudi pot do njega. Samo ne oziraj se na okolico, ta ti mora slediti in ti tudi bo sledila, ko bodo videli da si odločena.

Pa ne da bo potem vse otročje lahko. Vsekakor ne, ampak če boš imela cilj, potem boš lažje prebrodila vse neprijetne situacije.

Seveda potrebuješ potem tudi en pogovor z mamo in partnerjem, ker jima moraš razložiti, da si ti prav tako pomembna kot onadva. Mami povej, da zato, ker si ona ne zna ustvariti lastnega ugodja in sreče ti od tega trenutka nimaš namena žrtvovati več niti delčka svoje. Njej mora biti jasno, da si ji lahko v oporo, ampak da si mora ona sama zastaviti svoj lasten cilj in da mora sama izboriti svojo srečo. Lahko z njo jočeš, se jeziš ali smeješ. Lahko ji pomagaš, če ti bo jasno povedala kakšno pomoč potrebuje. Vendar ko nisi ob njej živiš svoje življenje, brez slabe vesti, da boš s tem koga prizadela. Mami mora biti jasno da njene lastne izkušnje nimajo popolnoma nobene veze s tvojim življenjem. Ti potrebuješ svoje izkušnje s katerimi si boš bogatila življenje. Ni potrebe, da se oddaljiš od svoje primarne družine. Vendar jim ni treba biti ves čas na voljo. Ves čas moraš biti na voljo samo sebi, ostale prilagajaš svojim potrebam in željam.

Obiske doma spremeni v prijetna srečanja. Npr. uvedi sprehode z mamo v torkih ob petih. Ob vsakem vremenu, tudi če prekle padajo. Tako bo tudi mama začutila varnost, povej ji vnaprej, da si tega želiš in da pričakuješ, da bo s tem ona tebe podprla. Mama najbolj potrebuje občutek, da se lahko na nekoga zanese in da je ne bo razočaral. In ena ura kvalitetno preživetega časa pomeni veliko več kot dnevi in dnevi napetih odnosov. Povej ji tudi, da si želiš, da bi bila tvoja zaupnica, povej kako zelo hrepeniš po tem, da bi se skupaj iz srca nasmejali. Mogoče mami lahko omogočiš tudi kakšen hobi s katerim se bo zamotila (mogoče pletenje, kvačkanje, izdelava nakita ....) idej je vsepovsod dovolj, malo se razglej po spletu.

Tudi partner, čeprav trenutno popolnoma neproblematičen, mora vedeti, da imaš ti svoje življenje in da se morata skupaj boriti za srečo obeh. Če sta ustvarjena drug za drugega in če bosta znala združiti moči v najtežjih trenutkih, potem bodo ovire, vedno mačji kašelj.

Strinjam se s predhodnicami, da je včasih potrebna zunanja pomoč. Dostikrat le pogovor z ne vpleteno osebo, tudi kritično mnenje nekoga, ki samo od daleč opazuje dogajanje. Ne boj se kritik, te kažejo, da je "tvoje delo" opaženo. Naj te ne bo strah potrkati na vrta, ali pocukati koga za rokav. Navadno se v najtežjih trenutkih pletejo najlepše vezi.

Želim ti, da boš zbrala dovolj moči in uspela pozitivno rešiti vse probleme.



_____________________________

Če bi rad bil srečen, BODI!!

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Sama ne znam naprej...prosim za mnenje.
5.3.2013 13:02:41   
sarkay
Pozdravljena,
vidim, da si prejela že veliko dobrih odgovorov. Vendar je težko spremeniti stare vzorce čustvovanja ali pa občutke krivde, kar izključiti, čeprav se razumsko zavedaš, da nisi ničesar kriva in nisi ti odgovorna za življenje svoje mame. Tudi sama ti priporočam, da poiščeš pomoč strokovnjaka. Če ne veš kje bi ga poiskala poglej na stran Društva psihologov Slovenije, kjer jih imajo navedene po področjih ali pa greš k osebnemu zdravniku, ki te bo napotil h kakšnemu. Tudi sama sem psihologinja in če potrebuješ še kaj informacij ali še kakšen nasvet mi lahko pišeš na moj email: sarkay@gmail.com
Lp,
Sarah

(odgovor članu Daise)
Neposredna povezava do sporočila: 12
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Vaginalne okužbe je treba zdraviti
Najpogosteje vaginalne okužbe povzročajo glivice. Če okužb ne zdravimo, imajo lahko negativne posledice na plodnost in n...
Nosečniška zgodba: Zakomplicirano do konca
Po perfektni nuhalni svetlini se odločim, da grem še na zadnjo vožnjo z motorjem. Končala se je veliko prej, kot sem nač...
V naročju je otrok večinoma v nepravilnem ...
Ali veš, da večina staršev zelo pogosto nosi otroka v naročju v nepravilnem položaju? Ali veš, da je lahko ta zelo škodl...
5 glavnih nalog vsake družine
Katere so tiste glavne naloge, ki jih mora opraviti zdrava družina? Pa ni važno, ali gre za tradicionalno družino, samoh...
TOP ponudba počitnic za družine
Kam se boste odpravili letos poleti? Za vas smo zbrali nekaj TOP predlogov, kako ustvariti nepozabne spomine.




Gosta hrana.
пеперутка16

Kdaj ste pričele z uvajanjem goste hrane?