|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Ne zna se plaziti, hoče pa hoditi
13.2.2007 11:58:32   
Ivanča
Pozdravljene!

Kakor sem že napisala, se naša 9-mesečnica sploh ne plazi! Lepo sedi sama brez opore, čeprav se sama ne usede. Zna se kotaliti, a se noče. Že dolgo časa pa začne ritati ko jo dam sedeti, da bi se igrala, ampak res ritati in se dreti, dokler je ne potegnem v stoječ položaj. Potem hodimo naokoli, da jo držim za rokice. Sama tudi že hodi ob kavču in okoli mizice, kjer ima igrače in se potem veselo igra stoje. Če pade, se ne zna sama potegniti nazaj, dere se, se mogoče dvakrat zakotali, in zopet dere, dokler je ne dvignem jaz.

Bo enostavno preskočila plazenje in naj jo sprehajam, ali bi morala postopati kako drugače?user posted image

Hvala za nasvete.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Ne zna se plaziti, hoče pa hoditi
13.2.2007 12:07:52   
lukec
Tudi naš je prej shodil, preden se je znal plaziti. Pravzaprav se je pravilno palzil šele tam pri letu in pol, prej pa je eno nogo prav smešno vlekel za sabo. Eni fazo plazenja povsem preskočijo. Tudi jaz sem jo.

_____________________________

Meni nebö odprto se zdi,
kadar se v tvoje ozrem oči,
kadar prijazno nasmejaš se,
kar sem prestala, pozabljeno je.
(F. Prešeren)

(odgovor članu Ivanča)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Ne zna se plaziti, hoče pa hoditi
13.2.2007 12:21:18   
Seven*
Ivanca, ce je ne bi ti postavila na nogice, ne bi hodila. Priporocam ti, da tega ne pocnes. Pusti ji, da se sama spravi do te faze. Zna biti precej skodljivo.

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu Ivanča)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Ne zna se plaziti, hoče pa hoditi
13.2.2007 12:23:20   
Seven*
Se to. Potem kar si napisala, tvoj otrok se ni niti sedenja osvojil. Ona se mora sama na noge postavit, da bo sposobna hodit. Pa najprej se mora sama sprehajat ob opori. Ti mejniki so zelo pomembni, sicer mariskateri otrok ne plazi, je pa zazeljeno da plazi, ker je tako na vsakem nivoju dovolj siguren.

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu Ivanča)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Ne zna se plaziti, hoče pa hoditi
13.2.2007 13:21:12   
Ivanča
Ja, mogoče nisem napisala, ampak ko sedi, se prime za moje prste in rita, tako da ni to moja ideja naj hodi. Okoli mizice hodi sama, se drži za rob in hodi.

Tudi ko je v naročju, rita, dokler se ne spusti na nogice in hodi.

Kljub vsemu bom upoštevala nasvete in jo poskusila zopet dati samo sedeti, da bo sama pogruntala/zmogla vstati.

Sem pa opazila še eno temo za ta problem.....in si jo tudi prebrala.

Lp

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Ne zna se plaziti, hoče pa hoditi
14.2.2007 9:40:22   
sonjaka
Ne jo dajati preveč sedet, to že zna in s sedečega položaja ne bo mogla vstat niti se ne bo naučila vsesti se. Pomagaj ji, da bo splazila, tako se bo lahko sama usedla in vstala (oboje naredijo iz položaja na vseh štirih). Točne vaje za to, ti bo kakšen fizioterapevt pokazal.
Pa kar naj malo rita, ji ne delaš s tem nobene koristi.

(odgovor članu Ivanča)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Ne zna se plaziti, hoče pa hoditi
15.2.2007 16:32:09   
Ivanča
Evo, jaz se še enkrat javljam. Že dva dni sem ful slabe volje, prav prizadeta.........namreč vseskozi oba z možem zagovarjava princip "naravne" vzgoje, torej ne slediva slepo teoriji, malo si že prebrem, pa tukaj kaj poiščem, ampak drugače pa sva vseskozi nekako intuitivno sledila potrebam naše dojenčice........

...in moram se pohvaliti, kako lepo nam je šlo....nikoli nobenih krčev, neprespanih noči....dojenje nama je steklo....ritem spanja si je sama uravnavala....vedno prespi noč.........v vozičku milina, glede na radovednost smo počasi dvigovali naslonjalo....GH začeli uvajati pri 5,5m, ko je začela mlaskati, zdaj že sama je........................in tako smo prišli tudi do tega, da se je v sedečem položaju začela ritati iz naročja in smo jo postavili na nogice.........

....tamala hodi sama brez opore okoli mizice v dnevni na kateri ima tudi igračke.....in uživa, govori.....


............do zadnjič! Namreč, vseeno sem odprla temo, ker se noče plaziti. Odgovore, ki jih sem dobila, lahko preberete. Seveda sem takoj prepovedala jo dvigovati, nismo je več sprehajali, ampak samo dajali ležati na trebušček......in jo motivirali, da bi se zamotila, začela plaziti......


Mala pa v jok, jok, jok..............


Vmes sem previsela dva dni na netu in iskala vse o plazenju............ki niti ni nujna faza v razvoju otroka in ga ni najti v tabelah razvoja.
 
Potem sem se pogovorila z možem in ugotovila sva, da že dva dni joka tamala, skoraj jokam jaz......in da jo silim, da dela nekaj, česar noče! Zato, ker naj bi tako bilo pravilno.
 
 
Zato z vsem spoštovanjem do foruma, do RA.......ne bom upoštevala nasvetov in bom naprej delala tako kot do zdaj. Tamala do sedaj ni imela nikakršnih težav z mišičnim tonusom, je zdrava, radovedna 9-mesečnica. Zagotavljam pa, da naše postavljanje na nogice ni bilo nikoli iz neke naše želje, da bi "naš" otrok hitro shodil..................trde noge je imela vsakič, ko smo jo želeli posesti, upirala se je in ritala, dokler je nismo dvignili.........potem pa nasmeh na obraz in šibanje. Zdaj gledam toliko, da hodi popolnoma sama, se drži za mizo, lovi ravnotežje.....................predvsem pa uživa.
 
Sicer sem prebrala o dosti otrocih, ki jokajo (od andrejalj celo bruha!) med terapijami na razvojni in sem se začela spraševati kaj dela(m)jo z otroki???
 
 
 
 
To je moja izkušnja. Za odločitvijo stojim in ponavljam, da ne omalovažujem RA, vendar pa mislim, da je potrebna tudi zdrava pamet pri opazovanju otroka in njegovega feedbacka.
 
Lep pozdrav!
 
 
 

(odgovor članu sonjaka)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Ne zna se plaziti, hoče pa hoditi
15.2.2007 17:46:11   
san
no, moja tavelka je tudi preskočila plazenje, se je pa začela postavljat na noge med sedmim in osmim mesecem (je ritala in trdo npge držala, da je ja ne bi posedli) in so mi vsi govorili, da ji ne smem dovolit, razen pediatra, ki je rekel, da če sama želi ji jo naj kar sprehajam in sem jo. pa je mal hitrej shodila, ampak plazit se oa nikoli ni marala - se pa zdej pri osmih rada plaziuser posted image .
no nikoli nismo imeli težav s hrbtenico ali nogami zaradi tega.

mlajši sine pa je do desetega meseca samo sedel, točno pri desetih se je začel plazit, po enem tednu pa je ugotovil, da bo raje kar hodil in od takrat pač hodi. enim pač plazenje ne ustreza.

lp, s


(odgovor članu Ivanča)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Ne zna se plaziti, hoče pa hoditi
15.2.2007 18:14:08   
Anonimen
ma kva se sekiraš. delaj kakor ti paše. moja tavelka je samo sedela, pri 11 mesecih je ele začela plaziti potem pa pri 1 shodila. seveda je že prej stala če si jo postavil in sedela. meni je to bolana finta da se mora otrok najorej sam znat vsest..to se še moja 9 mesečnica ne zna pa že več kot 1 mesec plazi..os se sama vsede ampak ne naredi trebušnjaka. brezveze vse bo ok, delaj po občutku

(odgovor članu san)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Ne zna se plaziti, hoče pa hoditi
15.2.2007 19:14:10   
lenika
Ivanča se popolnoma strinjam s teboj. Naš sicer plazi, ampak je pa ogromno otrok, ki to fazo preskočijo.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Ne zna se plaziti, hoče pa hoditi
15.2.2007 19:15:47   
TiaSara
Fino je, če se dojenček najprej plazi, potem se sam vsede in nato vstane... So pa res otroci različni in eni pač ne zdržijo leže toliko časa, da bi se potem sami posedli (kar se zgodi komaj okoli 8 mesecev). Tudi mi smo našega prej sami posedli (ko je bil že sam sposoben sedeti). Mislim, da moraš res malo tudi otroka poslušati in ni vse v teorijah. Če imaš s strani otroka tak upor, potem moraš pač nekaj naresti. Mislim, da vam gre prav dobro.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Ne zna se plaziti, hoče pa hoditi
15.2.2007 19:51:54   
sazi
naš se tudi še ne plazi, niti ne postavlja na noge, ap je star dobrih 12 mesecev. Če ga kdo postavi na noge neizmerno uživa, ampak tega NE POČEM in tudi drugim povem, naj ga ne dvigujejo, ker želim, da bo sam sposoben vstati. Je pa res, da ko sedi ne joka. Se je pa prvič sam usedel šele pri skoraj 12ih mesecih. Bo pač pozneje shodil. Vidim, da ima nogice šfoh, da ji narobe postavlja (vsako stopalo obrnjeno po svoje, zvrnjeni nogici na noter in še in še) - zanj je še prezgodaj.
Nečak nikoli ni kobacal ali se plazil. Ni se znal niti usesti, kaj šele vstati, je pa lepo hodil. Začel je tako, da so ga dvigovali in vodili za rokice, potem pa sam. Pa ni znal niti vstati, niti usesti se, niti skloniti se po predmet. Zdaj, ko je star 3 leta se mu nič ne opazi, je pa zeloooo previden. Namreč pri takih otrocij je problem, da ne znajo uporabljati rok za zaščito, akr je pri morebitnih padcih zelo pomembno.
Pri nas je šlo tudi že vse malo v tej smeri, smo malega kar dvigovali, se e naslanjal na mizo in se smejal zraven na vsa usta, pa smo šli nekaj korakov nazaj, med igro delali vaje... kmalu je pozabil, da je nekoč že stal in bil potem neizmerno srečen, ko se je 1. sam usedel...
Naredi, kakor se ti zdi. Da mala ves čas joka res ni dobro, ampak ne obupajte prehitro.

(odgovor članu TiaSara)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Ne zna se plaziti, hoče pa hoditi
15.2.2007 20:52:38   
Seven*
Jaz bi se ful strinjala s tem kar je napisala Sazi.

Nasa Ema je imela tudi to fazo, ko se ni pustila posesti, pa smo ugotovili, da je to bilo trmarjenje in ne to, da zeli stati na nogicah. Pa je kmalu tudi nehala to poceti.

Jaz ti povem, da bi vsekakor poskusila tako, da bi jo cimmanj postavljala na nogice. Lej, otrok je se mali, ne ve kaj je zanjo dobro. Kot je Sazi napisala, vsaka faza ima svojo nalogo (ravnotezje ipd.), daj casu cas...

Pa ne obremenjuj se prevec, to vsekakor ni dobro. Pri nas je pomagalo, da sem jo zamotila toliko, da ni vedela, da sem jo posedla. Smo jo pogosto kar na finto vrgli.

Bos videla kako se to obrestuje, ko je otrok starejsi, vidim sama pri obeh otrocih. Taprvega sem imela v hojici, Emo pa niti minute in vidim kako dobro je shodila, kako je bila trdna v korakih in kako malokrat je padla.


_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Ne zna se plaziti, hoče pa hoditi
16.2.2007 6:34:55   
Dashenka
To je moja izkušnja. Za odločitvijo stojim in ponavljam, da ne omalovažujem RA, vendar pa mislim, da je potrebna tudi zdrava pamet pri opazovanju otroka in njegovega feedbacka.


BRAVO in ČESTITAM za trezno in pametno presojo.
Otroci so različno, večina jih res gre čez faz plazenja, vsi pač ne.

Moja sestra je bil velik in močan dojenček. Shodila je pri nepolnih 9 mesecih, pri tem, da se ni nikoli plazila in je v obdobju ko je že samostojno hodila, tudi precej negotovo sedela.

Pa z njenim razvojem ni bilo nič narobe - nasprotno, v osnovni šoli je trenirala atletiko - skok v višino in bila celo pionirska republiška podprvakinja.



(odgovor članu Ivanča)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Ne zna se plaziti, hoče pa hoditi
19.2.2007 10:06:45   
KIKI****
moj sin je shodil z 9 meseci in 9 dnevi. Ni se zna plazit-samo ležal je na trebuhu. Znal se je pa vsedit če je ležal in vstat iz sedečega položaja in tako je čisto sam shodil. marsikdo preskoči fazo plazenja ker je mogoče bolj naporna zaradi koordinacije rok in nog.

lp, pa poročaj ko shodi.


(odgovor članu Dashenka)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Ne zna se plaziti, hoče pa hoditi
22.2.2007 15:14:24   
Ivanča
Sva bili včeraj na rednem pregledu in nam je pediater rekel, da bo pač preskočila plazenje ter naj samo poslušam/opazujem otroka. Pomembno je, da se otroka ničesar ne sili. Je pa tudi sam rekel, da RA najprej mamicam da občutek, da NIČ ne delajo prav!
Glede pravilnega razvoja pa, da so neki mejniki, a ljudje vendar nismo roboti, da bi nas lahko vkalupili v razvojno shemo. Zatrdil mi je tudi, da mala ne bo imela motoričnih nepravilnosti, če bo pač preskočila plazenje.

Mišični tonus superuser posted image


Drugače pa z možem gledava, da ni ves čas na nogicah. Ker se v dnevni noče kotaliti in "plaziti", jo imam zjutraj nekaj časa v spalnici na postelji, kjer to z veseljem počne. Ni ravno ful trda podlaga, a se vsaj kotali in leži na trebuščku ter malo postavlja na vse štiri.


V glavnem, kakor nam je že pediater rekel: Po zdravi kmečki pametiuser posted image  oziroma po srednji poti med "kakosmopamigorzrastli" in RA.


Lp od potolažene Ivančeuser posted image

(odgovor članu KIKI****)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Ne zna se plaziti, hoče pa hoditi
23.2.2007 22:07:48   
mončka
Ivanča !
ja pa zakaj in  kdo pa ti je rekel da  bi naj otrok imel motorične  nepravilnosti če se ne bo plazilauser posted image    to nikakor ne drži in prav imaš da si se odločila da  svoje punčke ne boš več ,,mučila ,, po tem kar ti pravijo drugi in v RA.
Sama imam dva otroka   prvi sin  ni nikoli plazil in  je vseeno shodil  pa mi ni nikoli nihče rekel da bi naj bilo  s tem kaj narobe .Eni otroci pač ne plazijo  pa kaj
Druga  hčerka pa je stara 11 mesecev in se plazi od njenega 9 meseca in  zato  še tudi ne hodi   no ja naredi  par korakov samostojno  ampak  to pa je tudi vse,mislim pa  če se nebi  plazila  bi ona že lepo šibala po dveh.

Zato  Ivanča  ne se  sekirat brezveze   ti samo  lepo opazuj  tvojo pikico in naredi tako  kot  boš  ti mislila  da je tvoji punčki najboljše   in kje  se najboljše počuti saj  si ti njena mami   in  si z njo  skoz cel dan. Edino ti jo najbolje poznaš in  z njo čutiš.......
vsak otrok je nekaj posebnega  in verjemi tudi  tvoja  bo shodila  pa če se bo plazila ali ne.

srečno

< Sporočilo je popravil mončka -- 23.2.2007 22:08:21 >


_____________________________

Samo ljubezen lahko združi starše in otroke tako, da jih izpolni in jih naredi popolne

(odgovor članu Ivanča)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Ne zna se plaziti, hoče pa hoditi
25.2.2007 15:56:26   
solatja
ni panike! moj brat pri 6m mescih ni hotu sedet. je bil še vedno v napol ležečem položaju, tud ko je jedel. in so mojo mamo nadirali itd. in pri 8m, ko sta šla spet na pregled, je sam stal!!!! in spet ni blo ok. pač ni hotu sedet. in tud plazu se ni. je začel kr hodit. tud pri govorjenju je blo podobno: dolgo nič, potem pa naenkrat celi stavki!! pa kaj češ!, zdej pri 27 je pa čist normalen, normalno hodi, sedi, tud plazi se za svojim otrokom, in tud normalno govori! user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image pa to ne šele od 27. leta, verjemi, da ne!
nekateri pač preskakujejo določene faze, pa kaj potem. nikol ni mel nobenih težav. še dober športnik je bil!
poslušaj sebe pa bo vse ok!

(odgovor članu mončka)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Ne zna se plaziti, hoče pa hoditi
13.3.2007 22:29:12   
bini
jaz imam podobno izkušnjo kot seven - razliko med 1. in 2. otrokom... no, edino da naš drugi ni tako hiter kot njena Ema user posted image ... naš aljaž se sedaj pri 11,5 m plazi, se vsede točno tako kot piše v knjigah, ima veliko željo po dvigovanju, noge so pa popolnoma mehke in ko ga terapevtka postavi na nogice, težo prenaša na pete... če bi ga postavljali na noge bi mu blazno škodili, zato zaenkrat veselo leze, mi pa hodimo na terapije...
verjamem pa, da tvoja punčka dela drugače in sploh ni nujno, da bo kasneje bolj 'nerodna' ali karkoli drugega (posebej če je mišični tonus ok, ni zategovanja ali česa podobnega)
... ampak pri moji veliki hčerki sedaj vidim, da bi ji terapija zelo prav prišla - še vedno je zelo štorasta, se boji kakšnih večjih motoričnih podvigov ipd. - njen razvoj je šel v prvem letu popolnoma drugače kot sedaj pri aljažu, ko delamo vse po knjigi... čez eno leto bomo pa lahko povedali kaj več o njegovi spretnosti in bomo videli ali smo mu z redno terapijo res kaj pomagali - zaenkrat sama vidim, da zelo!!

Vse kar nas naučijo v RA je zelo dobro in najbolj pravilno, je pa res, da je treba razumet, da ideala itak ne dosežemo vsi ( tudi v drugih aktivnostih) - vprašajte se koliko procentov je bilo odličnjakov v SŠ v vašem razredu?? samo nek določen procent... in samo določen procent otrok se gibalno razvija po vzorcih, ki jih učijo terapevtke.. problem nas mam je le v tem, da pač dandanes preveč beremo in razmišljamo user posted image  in tudi mene je še pred nekaj meseci stisnilo, ko sem gledala kaj vse zna sosedov fantek (1 mesec mlajši od našega), sedaj pa vem, da so si pač enostavno različni user posted image

_____________________________

Svet je lep!!

(odgovor članu solatja)
Neposredna povezava do sporočila: 19
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečniška zgodba: Zakomplicirano do konca
Po perfektni nuhalni svetlini se odločim, da grem še na zadnjo vožnjo z motorjem. Končala se je veliko prej, kot sem nač...
V naročju je otrok večinoma v nepravilnem ...
Ali veš, da večina staršev zelo pogosto nosi otroka v naročju v nepravilnem položaju? Ali veš, da je lahko ta zelo škodl...
5 glavnih nalog vsake družine
Katere so tiste glavne naloge, ki jih mora opraviti zdrava družina? Pa ni važno, ali gre za tradicionalno družino, samoh...
Otroški dodatek v letu 2024: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...




Dojenje...
пеперутка16

Do kdaj ste dojile?