|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Otroci, ki so pozno začeli govorit
21.8.2007 14:02:13   
lenika
Naš 15 mesečnik še nič ne govori. Reče da in ne, pa avto oponaša, drugače pa ne govori še nič pomenskega. Nit mama in ati ne. Razume vse, pokaže vse, govori pa ne. Mene zanima kdaj so vaši otroci spregovorili? Zanimajo me predvsem izkušnje tistih, ki so pozno spregovorili.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Otroci, ki so pozno začeli govorit
21.8.2007 14:06:10   
hrabra miška
Ne skrbi,še dosti se bo nagovoril v življenju. Moja dva sta pri 18 mesecih sicer že govorila, od brata tamal pa nič. Oziroma je govoril enkn za vsako stvar in to skoraj do 4.leta. Pa so šli na preiskave,če ima slučajno priraščen jeziček pa ga ni imel. Ko je pa zel govoril ga pa vstavil nisi in tako je še danes. Otroci so si pač različni. Boš videla čez čas boš si pa želela da bi bil tiho,pa ne bo.user posted image

_____________________________

Pazite na svoje otročke kot na zaklad.
Vsak je drugačen,vsak je edinstven.

(odgovor članu lenika)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Otroci, ki so pozno začeli govorit
21.8.2007 14:12:28   
bebe&jaz
Uf, naš je tak. Pri 15 mesecih nič. Nekje pri 18 karta (kata) in ata. So mi govorili: boš videla, zdaj se mu bo pa kar odprlo... Ja, seveda. Pri 20 mesecih je nekako ratala tudi mama. Pa potem še čez naslednja 2 meseca spet kakšna beseda. Zdaj jih ima 24, pa še vedno ne morem rečt, da govori. Besede občasno ponovi, uporablja kakšnih 20 (mami, ati, babi, nona, deda, konj, avto, kaka, ham-ham, nodi, muc, pujs...), skratka takšne krajše in enostavne vsakdanje besede. Stavki - znanstvena fantastika. Najbolj kompleksen stavek je bil: ati - ni ni. Pa še to... :) Pa bo že! Vse ob svojem času! Razvojno mu pa zagotovo nič ne manjka, tako da... PA tudi ukvarjamo se veliko z njim, veliko knjigic,... Enkrat menda bo. In upamo, da ko pridejo stavki odidejo trmasti izpadi user posted image

(odgovor članu lenika)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Otroci, ki so pozno začeli govorit
21.8.2007 14:13:47   
Gina
Naš ta mali ni do 2. leta govoril nič. No, meni se zdi da kake 5 besed mogoče pa je. Me je že fejst skrbelo. Potem pa je en mesec pred 2. rojstnim dnem začel in potem se je vse odvijalo z bliskovito hitrostjo. Danes, pri treh letih govori toliko, da ga ne moreš utišat. Pozna veliko izrazov in se slovnično normalno izraža. Normalno izgovarja vse glasove, mogoče malo sičnike in šumnike nenatančno, ampak to je za ta leta normalno. Skratka razlike med ta velikima, ki sta bila zelo hitra pri učenju govora in ta malim - v isti starosti seveda - skoraj ni. Tako da nič skrbet - če bi otrok začel pri 15. mesecih govorit, bi bil zelo hiter v razvoju. Zaenkrat ni niti med poznimi, samo med zgodnjimi ni, pa nič zato. Vse še pride.

(odgovor članu hrabra miška)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Otroci, ki so pozno začeli govorit
21.8.2007 14:31:44   
sanjula
Naš mali pri 15. mesecih obvlada:tata, mama, ni (kot nečesa da ni), avto, fish, turtle, včasih button to pa je tudi vse, ah in seveda odlično obvlada besedo NE. Vsi okrog njega tudi precej mlajši veselo čebljajo naš pa nič. Pa zelo dobro vem, da on ve in razume, samo noče. Večinoma je samo brrr (za vsa premikajoča telesa kot so avto, motor, kosilnica itd). Pa se čisto nič ne sekiram, ker vem da ko se bo plaz besed vsul se ne bo več ustavil. Očitno pač modro molči in akumulira besede, potem se pa pazite, si misli....user posted image

< Sporočilo je popravil sanjula -- 21.8.2007 14:32:50 >

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Otroci, ki so pozno začeli govorit
21.8.2007 14:37:06   
Anonimen
moja tadruga ne govori nič...reče ba! namesto bu kadar se skriva. če ma res dan reče am am za lačna. in ene 2x ji je ratal rečt mama. taprva je pri tej starosti za mano ponovila cesta in hiša in to s pravilnim š da sem kr dol padla. je pa res da moja tadruga ki ne govori pride že sama po stopnicah v zgornje nadstropje in skoraj pele kolo, ko ga tavelka pri treh letih še ne, pa po stopnicah zna tut komi kake pol leta. eni nekaj prej drugi pa drugo vse na enkrat gre bl težko in redko. za vse bo še čas :) tamalo prav tako vse razumemo ker pove s svojim odločnim A A A in kazanjem in opdkimavanjem :) to je pa vse :)

(odgovor članu sanjula)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Otroci, ki so pozno začeli govorit
21.8.2007 14:52:10   
Anonimen
MOj ni govoril do dveh let NIČ, niti besede. Potem je najprej rekel kaaaa, potem pa katka. Če je kaj pokazal. Potem se je pooooočasiiii začelo, z nobeno bliskovito naglico, kot so govorili, da bo. Ampak je pa potem pri dveh in pol, ko je šel v vrtec, govoril toliko kot vsi ostali. Samo da bolj razločno.

Je pa kar malo zorpno to, se spomnim. Ko sva šla na srehod, pa sem mu kaj razlagala pa kazala ... pa nobenega odziva. Tako da sva potem bila precej tiho ...

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Otroci, ki so pozno začeli govorit
21.8.2007 16:16:30   
Anonimen
Naš pri 28. meseca ni govoril skoraj nič - mogoče 8 besed vsega skupaj. potem pa se mu je čez noč odprlo in je naenkrat zaečl govoriti v obeh jezikih. Res, dobesyedno čez noč. Sedaj je star 31 mesecev in zapoje celo V dolini tihi.user posted image  Pa ga ni nihče učil - jo je pa najmanj 150 krat že slišal - nonstop si jo navijauser posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Otroci, ki so pozno začeli govorit
21.8.2007 17:00:31   
puncica
Sem ravno napisala na naši temi da naš tud ne reče ne vem kaj, se mi zdi da je tavečja fuuuul prej govorila, no mogoče se še obrne, ni šans o kakšnem atiju ali mami, reče
jaaan (dan)
vaja (hvala)
jen (ven iz stolčka)
nen (k men v naročje)

In to je to user posted image Se ne sekiram, naša ta prava je res fuuuul hitro govorila in danes pri 3 letih govori tako kot odrasli nobenih spačenk, vse črke,... je pa ta drug tolk bol živ in ga druge stvari zanimajo beri plezanje user posted image , sej ne morjo vse osvojit v trenutku. Nič se ne sekiraj še preveč hitro ti bo govoril. Sama do 2 leta nisem skoraj nič govorila ko pa sem spregovorila sem govorila vse. Samo poglej kaj vse je vaš malček znal pred časom, ko sem jst skor v depresijo padla, saj je naš sedel na tleh ko lipov bog.user posted image

_____________________________

Zunanji svet je le odsev sveta, ki ste ga ustvarili v svoji notranjosti.

(odgovor članu lenika)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Otroci, ki so pozno začeli govorit
21.8.2007 22:34:24   
Pi-kica 1
Tudi moj sinko ni govoril do 2 let nič. Mama je prvič rekel pri dvajsetih mesecih, potem pa spet nič. Kar kazal je s prstom in zraven pravil a,a. Potem pa se mu je odprlo in v enem mesecu je prišel od nekaj besed do stavkov. Res pa je precej nerazumljivo govoril, kar pa je bilo in še je vedno kar fiziološo pogojeno. Sedaj sicer večino glasov izgovarja, so pa glasovi nerazločeni, nekako zadušeni, tako da ga je malo težko razumeti.

(odgovor članu puncica)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Otroci, ki so pozno začeli govorit
22.8.2007 9:14:50   
diva 4
Moja hči je začela z mama , ata... pri osmih mesecih in je kar nadaljevala tako , da je pri 16ih m govorila v stavkih in pela pesmice. Sin pa do dveh let nič drugega kot ata, mama, babi ,dedi. Pri dveh letih je začel pa kar v stavkih govorit. Sedaj sta stara 4leta in 3 m ter 2 leti in 2 m , pa z user posted image  ugotavljava , da sva pozabila naredit gumb za vklop in izklop user posted image .
Ti nič ne skrbi saj bo ,  še ma cajt.

(odgovor članu Pi-kica 1)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Otroci, ki so pozno začeli govorit
22.8.2007 9:14:54   
mojsoncek
Nic se sekirat... moj bratranec je zacel govoriti sele pri stirih letih, pa mu nic ne manjka.

Ce ga peljes na pregled, bodo pa samo preverili sluh, potem pa te odslovili s stavkom: "Tudi Einstein je sele pri stirih letih spregovoril".


_____________________________

Vse kar smo, je posledica našega dosedanjega mišljenja (Buda)

(odgovor članu Pi-kica 1)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Otroci, ki so pozno začeli govorit
22.8.2007 9:42:28   
Nej
Pri 15 mesecih pa še res ne moreš reči, da je/bo tvoj otrok pozen pri govoru. To vem iz izkušnje.
Anej pri 15 mesecih tudi ni nič več rekel kot tvoj, mogoče še manj. Potem pa je vsaki mesec več besed znal. Zdaj pri 21 mesecih govori že vse, ima sicer problem še z izgovorjavo nekaterih črk, tvori pa tudi že stavke.
In mislim, da je med čisto povprečnimi 21 mesečniki, da nikakor ni pozen na tem področju, čeprav je pred meseci kazalo drugače. user posted image

Lp

(odgovor članu mojsoncek)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Otroci, ki so pozno začeli govorit
22.8.2007 11:41:43   
sasa78
pri tem ni pravila!

Prvi sin je začel pri 15 mesecih pobirati, drugi pa pri letu. Sedaj smo stari 4 in 2 pa ni razlike med njima. govorimo vse. pa še mene popravljata. SLOVNIČNO SEVEDA. Malega moti samo še dvojina - pa še to samo včasih.
imam pa nečaka ki do 2 let in pon ni spregovoril nič kot mama - sedaj ga pa ne moremo ustavt ko začne!!!

lp saša

_____________________________

Vsak dan mi družbo delajo prelepi sončki
JAN 2003
ENEJ 2005
ANŽE 2009

(odgovor članu Nej)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Otroci, ki so pozno začeli govorit
22.8.2007 11:44:34   
orhideja75
tudi naš tadrugi je pozno začel govoriti, zdej pa kar ne neha. šele, ko gre spat je v hiši tišina. je taka reglja, da ti ob njem nikoli ni dolgčas.



_____________________________

Moji fantje so moj zaklad. :) Brez njih bi bil svet prazen.

(odgovor članu sasa78)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Otroci, ki so pozno začeli govorit
22.8.2007 14:26:00   
puncica
naša triletnici mi je glih prijavla, ko sem skuhala nekaj novega: Mami ti imaš pa dobro zamislico, pa jo vprašam kaj to pomeni pa reče Ne vem user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Zunanji svet je le odsev sveta, ki ste ga ustvarili v svoji notranjosti.

(odgovor članu orhideja75)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Otroci, ki so pozno začeli govorit
22.8.2007 20:52:37   
lenika
Puncica, sosedov fantek je dobil bratca dvojčka in vsi ga sprašujejo, če je kaj ljubosumen. Njmu se seveda sanja ne, kaj to pomeni. In zadnjič je nekaj nagajal, mamica ga je vprašala, zakaj nagaja. Odgovril ji je: "Zato, ker sem ljubosumen." Pa ga vpraša, kaj pa to pomeni. On pa njej, ne vem.user posted image

(odgovor članu puncica)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Otroci, ki so pozno začeli govorit
23.8.2007 22:48:25   
živa
Lenika, edina beseda, ki jo jaz pri svojem 19-mesečniku razumem, je pa-pa. Kakšna mama, lepo prosim, na ta srečni dan še čakam.

Lp,

živa

(odgovor članu lenika)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Otroci, ki so pozno začeli govorit
24.8.2007 20:27:33   
tatam
Moja prva je začela govorit kmalu po prvem letu.Fant pa do treh let ni govoril skoraj nič-par besed,ki sem jih razumela le jaz.Potem pa se mu je odprlo in je začel kar v stavkih govorit,pri štirih letih se je naučil brat,sedaj je star 6 let,bere včasih še prehitro,govori tak al tak vse,še slovnično pravilno,računa do 1000-na pamet!!
Skratka nič bat,vsi genijiuser posted image začnejo govorit pozno!

(odgovor članu živa)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Otroci, ki so pozno začeli govorit
24.8.2007 21:28:02   
rainbow
Oh, bravo user posted image  Tatam, torej še imam upanjeuser posted image  za mojo 2,5 letnico.
Samo je fajn, da so si otroci različni; ta mala je res posebna, kar se govora tiče. Faca na kvadratuser posted image

_____________________________

lp, rainbow

Life's what's important. Walking, houses, family. Birth and pain and joy. Katharine Hephburn

(odgovor članu tatam)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Otroci, ki so pozno začeli govorit
24.8.2007 22:00:30   
Mojca100
Lenika, moj malček šteje polni 2 leti in pol, pa ga širša okolica ne razume, če ni zraven tolmača (mene ali očeta). Ne reče niti mama ali ata (to je govoril kako leto nazaj, zdaj niti tega ne več).  ˝Reče˝ npr: 
aaa - dober dan, an - adija,  avto je brm, kombi je (polglasnik), traktor je bra, vlak je u-u ... Ko gledava knjigo mi zna vse pokazat. Če mu kaj naročim naredi (če se mu ljubi - npr. da odnese kaj v smeti, da gre kaj iskat, zapre vrata...).

Pravijo tudi, da otroci ne morejo istočasno razvijati motorike in govorjenja ...
Naš že dolgo hodi sam brez da bi se držal po stopnicah gor in dol, vozi kolo, skače sonožno, brca, meče in ujame žogo... Kaka dva meseca nazaj je začel ful risat. Lepo nariše avto, pujska (da ga vsak prepozna).

Te pa popolnoma razumem. Jaz sem že doooolgo čakam prave besede. Upam, da res ne bom več dolgo. Kak dan imam prav dan panike zaradi tega. Pa me moj hitro pomiri, naj (po nasvetu ene prijateljice) uživam še v miru (kot jih je mnogo tudi tebi odpisalo, da so potem prave ˝ropotulje˝).

Ena znanka logopedinja mi je rekla, da če otrok razume, da ni panike. Slej ko prej da bo začel govoriti. In da je dobro govoriti brez pomanjševalnic (ker so te še težje za izgovorit), da naj z njim govorimo počasi in razločno in se pač veliko pogovarjajmo. 
In pa še, da naj ga malo pustimo, da se pomatra prav rečt (naj nekaj, kar on po svoje zamrmra ne razumemo takoj) Npr., ko hoče dudo, pa reče ˝bra˝ (??? ne vem, od kod mu ta povezava???) da naj rečamo: kaj, kaj želiš? Da bi se pomatral rečt duda...

Upam, da sem te kaj pomirila. Sama sem se tudi malo, ko sem brala vse te vaše odgovore...

Za konec pa še en vic... mogoče si ga že slišala... Malček pri 5-ih letih še ni nič govoril, potem pa nekega dne pri kosilu reče: ˝Ta juha ni slana˝. In vsi se čudijo...  ˝Pa saj ti govoriš... Zakaj pa že prej nisi kaj rekel? ˝ Pa jim on odvrne: ˝Prej ni bilo nič narobe.˝ user posted image

LP!
p.s. Sporočim, ko bomo odpirali šampanjec prvim besedam user posted image

(odgovor članu rainbow)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Otroci, ki so pozno začeli govorit
24.8.2007 22:33:25   
lenika
user posted image  za vic.

(odgovor članu Mojca100)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Otroci, ki so pozno začeli govorit
25.8.2007 16:05:36   
rainbow
Mojca, ta vic je doberuser posted image user posted image , jaz poznam hrvaško verzijo.

_____________________________

lp, rainbow

Life's what's important. Walking, houses, family. Birth and pain and joy. Katharine Hephburn

(odgovor članu lenika)
Neposredna povezava do sporočila: 23
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





BLOG: Pitje vode in lulanje med poukom
Te med odmorom ne tišči lulat in te je pritisnilo sredi pouka? Boš moral počakati do naslednjega odmora. V mojem svetu j...
BLOG: Pogovori z otrokom v trebuščku
V tistem trenutku sem se odločila, da sploh ni pomembno, kakšni bodo rezultati amniocenteze, jaz bom tega otroka obdržal...




Kaj pokloniti otroku?
lenca8

Otrok želi žival...

Psička (54%)

Muco (8%)

Zajčka (30%)

Ribice (8%)


Število vseh glasov: 37

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!