|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Veroizpoved
13.7.2004 8:11:02   
Boni3
Hojla,
Zanima me,vaše mnenje o temi otrok in veroizpoved.Sama namreč želim,da moj otrok spozna različna verstva,ter se sam odloči in začuti,katero mu je blizu,če sploh katero.Zato me zelo moti,ker sorodniki vsiljujejo,naj ga krstimo itd.,ter ga kar sami od sebe pokrižajo,brez vprašanja.Kako vi gledate na te stvari?

LP:sloncek:
Neposredna povezava do sporočila: 1
   Veroizpoved
13.7.2004 8:30:18   
ANJA5
Saj veš, da je ponavadi tako, da takšne vere kot so starši so tudi otroci. Saj jaz poznam samo take primere. Če pa kasneje otrok želi kaj drugega pa naj si sam izbere. Jaz osebno mislim, da krst ni nič kaj pretresljivega saj je to dobro tudi za kasneje za poročit al pa kaj takega. Meni so bolj zdi, da otroka silijo z Veroukom, Obhajilom in potem še birmo. Če tvojemu pikcu to ne bo všeč ni treba da ga siliš. Še manj pa se sekiraj zaradi sorodnikov - bila bi pa tudi jaz jezna, da bi ga kar neki križal - kao da rabi božjo pomoč oz. da ga bog čuva....:zmeden:
Ravnaj po svojih občutkih..
Lp A.

(odgovor članu Boni3)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   Veroizpoved
13.7.2004 8:38:02   
Donja
Jaz sem vzgojena v krščanski veri ampak nisem pa hodila k verouku. Torej bila sem samo krščena. Mojga otroka smo krstili, za napraj pa bomo še videli. Če ga ne želiš krstiti ga pač ne. Samo kolikor jaz vem,če ste kristjani oz. tvoji sorodniki, otroka pred krstom ne smejo prekrižati. Razen v hudi situaciji (smrno bolana ipd. - bog ne daj). Tako so nam povedali na tistih predpripravah. Zato jim to lepo povej. Sama itak veš kaj hočeš in jim to na lep način razloži in tudi če bodo težili, tega ne bodo mogli spremenit8). Pa se bodo verjetno unesli. Če te imajo radi ti naj stojijo raje ob strani, kot pa gnjavijo. Pri meni je bila tudi fora, ker starša nista poročena, pa mi je tašča skoz kaj zinla za to in pol sem imela tega dovolj, pa sem ji rekla da sta bolj srečna, kot marsikdo ki je poročen. In od tega trenutka dalje mi ni nikoli več kaj rekla. Ona je namreč ločena. :bravo:

(odgovor članu Boni3)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   Veroizpoved
13.7.2004 8:39:35   
Niki
hojla.

sama sem bila samo krščena, mož ima vse zakramente, poročena sva cerkveno. Nejca sva sicer dala krstit, h verouku ga bova vpisala - če mu ne bo všeč ga ne bom silila hodit, mu bom pa vsekakor predstavila vse religije in mu povedala kako in kaj...

lp

(odgovor članu Boni3)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   Veroizpoved
13.7.2004 8:41:12   
SANDY
Sama nisem v tem duhu gor rasla, tudi krstili me niso (brata so). Men nekako ne potegne da bi jo krstila, prav tako Blažu ne! Tudi sva že poslušala kdaj jo bova, pa sva rekla da je pač ne bova, saj je to najina stvar. Je pa tko, da mal na humorističen način povej, da ga bosta v soboto.....sam še ne vesta katero :)! Vidim, da se pri tebi kar vtikujejo v vaše družinsko življenje. Boš morala mal "zanoret", da boste imeli mir počasi!

:sloncek:

(odgovor članu Boni3)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   Veroizpoved
13.7.2004 8:50:55   
Ro-La
Mi se še nismo odločili ali bomo Laneja krstili ali ne, nam pa tud ful gnjavijo naj ga krstimo,pa bla, bla, bla,... pa jim samo rečem da bo harekrišnevec pa so vsi tiho.
No, tako rešujemo mi takšne situacije ( sicer pa tako že vsi vejo da če meni vsiljuješ črno, se definitivno odločim za belo)

Lp R&L:sloncek:

(odgovor članu Boni3)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   Veroizpoved
13.7.2004 9:46:55   
Maš
To, da otrok spozna različne religije, je seveda dobro, saj spada k splošni izobrazbi. Če pa starši v nekaj resnično verujejo, pa bi bilo po mojem čudno, če ne bi v tej veri tudi vzgajali svojega otroka. Podobno je s sorodniki - če so pravi kristjani, so pač prepričani, da otrok potrebuje sveti krst. Problem nastane, ko starši o tem niso prepričani. Jaz ti kot katoličanka svetujem, da daš otroka vseeno krstiti. Škoditi mu nikakor ne more, tudi če Boga ne bi bilo, kajne? ;) In tudi, če ga kdo kdaj pokriža in s tem na nek način blagoslovi, se nikar ne jezi, ker mu gotovo hoče samo dobro.
Lp!

(odgovor članu Boni3)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   Veroizpoved
13.7.2004 9:57:16   
Lunca1
Kar se mene tiče ga ne bom krstila, pa če je tašča še tako verna. Kaj pa če se moj otrok kasneje odloči da bo budist ali kaj podobnega? Naj ima svobodno izbiro.

Lp Lunca

(odgovor članu Boni3)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   Veroizpoved
13.7.2004 10:32:26   
ZARA
... JST pa premisljujem da bi jo krstla,pa se sploh ne morm odlocit :(...
Sama sem sicer ateist tko,da mi vera ni prov blizu...
Verjamem pa v svojega Boga!!!!
Odlocis se lahko samo ti oz. VIDVA!!!

LP:metulj:

(odgovor članu Boni3)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   Veroizpoved
13.7.2004 11:18:41   
puncica
Men gre tud na zivce:grrr:, ko ti vsi tezijo, mene so moji starsi ze v porodnisnici vprasal "Ja kdaj bo pa krst" mater sej se je komi rodila pa se domov nisva prisle. No in jaz odgovorila "ja pocak da vsaj domov prideva".

Verjetno jo bova krstila sam ne vem zakaj kr vsi tezijo da kdaj pa bo pa kdaj pa bo, pa potem se moj zacne tezit ja sej bi se ze lahko kej dogovorili kdaj jo bomo krstili, da v 4 mescu je ze kr mal pozn. Mislim halooo8) kako pozn, ne vem zakaj bi moral vrat na nos letat k župniku. Sej se nam more najprej mal zivljenje ustalit.

Poleg tega pa mi gre na zvice ko krstijo itak za eno cist ta treto ime in verjetno bo nasa krscena Jana, kar pa mi niti malo ni vsec, moja princeska :angel:je Janja in pika.


(odgovor članu Boni3)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   Veroizpoved
13.7.2004 11:50:27   
tina a
Hudo temo si začela ni kaj.:hudicek: Moram priznati da sem bila presenečena nad odzivom mamic. Kapo dol.:bravo::bravo: Do danes sem mislila, da sem jaz edina, ki vztrajam pri svojem in ne popuščam volji drugih (kar se veroizpovedi tiče). Pri meni je bila situacija taka da je stara mama od moža izrazila željo po krstu prvorojenca (sinček, ki bo prenesel naprej priimek, kar je za njo - stara je 96 let zelo pomembno). Ok in po bojnem posvetu z mojim najdražjim sva se odločila da ji ustreževa. Nič lažjega. Figo!:zmeden::zmeden::ups: Grem k župniku na posvet. Glede na to da niti jaz niti moj mož nimava prav nobeniz zakramentov, mi ni bilo jasno kako se tej stvari streže. In glej ga zlomka - župnik pravi da ga bo krstil samo v primeru če se poleg otroka krsti tudi eden od staršev. In začne nakladat kako naj bi bil otrok vzgajan v tem duhu (crkvenem / krščanskem). Pa sem kar bek padla in rekla ni pogojev. Naj se krsti sam če se bo hotel. In od takrat je že skoraj 6 let, pa ga še zdaj nismo dali krstit.
Sicer je bil doma (pri tašči, tastu in stari mami) kar malo negativen odziv, ampak sva z možem oba povedala da se krstila ne bova in da če imajo željo naj najdejo župnika, ki ga bo krstil, poleg tega pa še botra in botrco, ki bo imel/a vse zakramante (ker nama žal to ni uspelo). In zadeva je bila za naju/nas AA. In mi ni prav nič žal. Naj se sekirajo kolikor se hočejo in naj "surlajo":(( kok hočjo - mi smo svoja družina in odločitev je bila samo najina.
Definitivno pa se boš mogla odločno upret in jim povedat ta svoje. Otrok je vajin in v tem trenutku, ko še ni sposoben sprejemati svojih odločitev, to počneta vidva. Saj sta mu starša!
Kar se pa ostalih veroizpovedi tiče - pa podpiram to, da imaš možnost izbire. Moram priznati (pa čeprav me boste vrjetno popluvale) da me že od srednje šole zelo zanima islam/muslimanska vera in židovska vera. Kar nekaj tem smo imeli v šoli o tem tako da so mi postale zelo zanimive (pa prosim da damo ekstremiste na stran - saj veste tudi v krščanski veri so zelooo hudi ekstremisti). Ampak punce to pa je že druga tema, a ne?
Vsem pa lp in uživajte to "zimo"!:rozica::rozica:

(odgovor članu Boni3)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   Veroizpoved
13.7.2004 11:52:05   
Anonimen
pri nas sta bili krščeni samo sestri, jaz pa ne. pa še to ddek in babica po očijevi strani nsita vedela, da je bila sestra2 krščena, ker je bil dedek proti cerkvi. Od ans treh nobena ni vzgojena v krščanskem duhu, za nobeno niti razmišljali nismo o verouku in podobno. Mami je morala hodit, ekr so jo starši ''prisilili'' in ji tam ni bilo všeč. mi smo ateisti:) pa tut recimo glede cerkvene poroke-jst oarvim tako, če bo moj mož se hotel poročit cerkveno, se lahko cerkveno poroči samo on. Pred dvemi leti, ko smo bili na eni poroki mi je bilo najhuje tisti cerkevni del, ki pa je bil k sreči zelooo kratek(15 min.). Od sestre2 fat tudi ni bil krščen, se je pa za to odločil sma pri 10-12 letih in so ga pač krstili, kar se meni zdi full fajn.
lp,:fis:

(odgovor članu Boni3)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
   Veroizpoved
13.7.2004 12:15:10   
_Arwen_
Pri nas nihče ni veren (ne ožje ne daljno sorodstvo) tako da ne bo krščen nobeden od otrok, niti nismo bili krščeni starši itd... Če bi mi kdo vsiljeval vero, bi mu pa povedala kar mu gre... Vera je stvar posameznika, svobodna volja...in se je ne da vsiliti...

(odgovor članu Boni3)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   Veroizpoved
13.7.2004 13:39:19   
Boni3
Najprej vsem skupaj hvala za vaša mnenja.Me veseli,da sem dobila različna mnenja.Naj povem,da nisem proti noseni veri,ne krščanski,ne muslimanski,budistični....Samo zdi se mi neprimerno otroka krstiti,če v tem ne vidim globjega smisla,samo zato,da ustrežem nekomu drugemu.Je pa res,da škoditi ne more.Tudi jaz poznam nekaj ljudi,ki so se kot odrasli dali krstiti po lastni volji,ker so tako čutili.To se mi zdi SUPER.Ker je to precej občutljiva tema upam,da nisem nikogar uželila,ker to ni bil moj namen.Zanimala so me le vaša mnenja.Hvala:)

Lp:sloncek::sloncek:

(odgovor članu Boni3)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   Veroizpoved
13.7.2004 15:24:46   
Seven*
Mislim, da je veroizpoved ZAVESTNA odlocitev vsakega posameznika. Ne mores kar predvidit kaksne vere bo otrok, ne glede na to, da si ga mogoce celo zivljenje vzgajal v krscanskem duhu.

Moje mnenje je taksno. Cisto vseeno mi je ce bo veren ali ne bo, kateri veri bo pripadal.. Samo ne bi mu rada nekaj vsilila.. Res je, da skodit ne more, vendar si ne zelim, da bi mi kadarkoli ocital krst. Poleg tega se mi zdi, da se bo moral sam odlocit. V Svetem pismu so se krscevali samo odrasle osebe, ki so se same tako odlocile. Tale rimokatoliski krst se mi zdi nekoliko zgresen..

(odgovor članu Boni3)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   Veroizpoved
13.7.2004 16:25:02   
VITA74
Midva sva se odločila in krstila najinega sončka in ga bova tudi vzgajala v krščanskem duhu, ker tudi midva tako živiva...Šel bo k verouku in obhajilu in birmi, ker mu škodilo ne bo, bo pa se sevda lahko potem tudi sam odločil ali bo tak način sprejel ali ne... predstavila mu bova vse možnosti in versta in ga pri raziskovanju ne bova ovirala...
Nimam pa seveda nič proti vsem, ki se na odločijo za tak način življenja in tudi družimo se z družinami, kjer otroci niso krščeni in ne hodijo v cerkev.
Res je kot pravite vse.... SVOBODNA ODLOČITEV...
LP :sloncek:

(odgovor članu Boni3)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   Veroizpoved
13.7.2004 21:08:39   
Nataša R.
ja poznamo takšne primere .Tudi nama so vsi težili kdaj bo krst. Čes da bo mogel sam peš h krstu in podobne stvari. Midva sva na vse samo odgovarjala JA Ja. Pa so dali mir. Sedaj ko je bil star šest mesecev sva ga nesla k krstu pa še to v drugo faro ker ta tukaj pri nas je kompliciral da otrok more imeti dva botra ne samo enega. In sva šla drugam oz. tja kjer sem jaz doma. Krstil ga je z tistim imenom ki sva ga mu dala . Za naprej pa je odločitev njegova kaj bo naredil.

(odgovor članu Boni3)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   Veroizpoved
22.7.2004 0:12:48   
ŠpelaP
Tudi pri nas so že bile velike polemike glede krsta. Parter ima vse krščanske zakramente, jaz pa nič (uradno sem ateist, neuradno pa ... kdo ve?). Pa sva se dogovorila: ali se bo pikec pisal po obeh in bo krščen ali pa se bo pisal le po njem in ne bo krščen! Odločila sva se za slednje! Kar meni tudi bolj ustreza! Seveda njegovim ni bilo najbolj prav! Ampak v končni fazi: OTROK JE NAJIN. Zato nikogar nič ne briga!
Je pa pikeca moja babica (njegova prababica) - na mojo željo za moj dušni mir - pokrižala!
Š.

(odgovor članu Boni3)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   Veroizpoved
22.11.2004 13:20:40   
KIRA
si prav naredila. tudi jaz bi morala tako, ko je babaica (moja babica) začela gnjavit s krstom..
se namreč ne morem odločit če naj mojo dam krstit ali ne. - pa saj smo predebatirale dosti tega že v debati krst da ali ne. ampak še vedno ne vem, kaj naj naredim.

(odgovor članu Boni3)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   Veroizpoved
27.1.2005 21:54:09   
Joe
Upam, da bo kdo tole bral, ker sem 5 dni prepozen...

Tudi jaz mislim, da je katoliško krščevanje otrok zgrešeno. Krst bi naj bi zavestna odločitev zrelega duha (birma!; pa še takrat je malce zgodaj), zato je neumno, da bi lahko bil podarjen vnaprej v dobri veri in obljubi, da bodo poleg staršev botri poskrbeli za temeljito krščansko vzgojo. Tudi če bodo (ali če bi), še vedno manjka PRISTANEK KANDIDATA. V zgodnjem krščanstvu so krščevali le odrasle (imenovali so jih katehumni), pa še te le po dolgotrajnem poučevanju in preizkušanju.

Krst otrok je zavajanje na meji zlorabe. Povrhu Cerkev vztraja, da je krst neizbrisen zakrament, kar bi ne bilo nič slabega ali nerazumljivega, če bi posameznika vnaprej ne določili, da ga bo (oz. da ga že kar JE) sprejel. Ne pozabimo, da RKC šteje svoje pripadnike po krstnih knjigah. Z vso odgovornostjo trdim, da je krst otrok podoben zlorabi. Mnogo mater v daljni zgodovini je napol zblaznelo, ker je veljalo, da nekrščeni in umrli novorojenček ne more v nebesa (brez krsta ni zveličanja, so trobili). Danes so razlage seveda lepše - in zakaj niso mogle biti tudi tedaj?

Krst otrok je poleg ostalih vzrokov sprožil odcepitve raznih manjših Cerkva od RKC (npr. baptistične cerkve), ki se z njim niso strinjale.

(odgovor članu Boni3)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   Veroizpoved
27.1.2005 22:03:48   
Seven*
Joe. Vsaka cast. Napisal si to kar tudi jaz mislim.. :bravo: :bravo: :bravo: :bravo:

(odgovor članu Boni3)
Neposredna povezava do sporočila: 21
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?