|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Čist spremenjen v vrtcu...
14.3.2008 10:14:25   
Bonnie_RR
Pozdravljene!

Imamo en problem in danes že cel dan razmišljam, kako se ga lotiti oz. na kakšen način sploh pristopiti k temu.

Tamali je star 2 leti in je v vrtcu že od lanskega aprila. Od septembra dalje je v novi skupini in je v njej eden izmed najstarejših. Do pred 1 mesecem je bilo vse fajn, rad je hodil v vrtec, velikokrat je še doma omenjal vzojiteljico, pomočnico, druge otroke, včasih sem imela tud probleme, ker kar ni hotel domov, toliko stvari mi je hotel še pokazat... Tud vzojiteljici sta ga vedno opisovali kot zelo živahnega, navihanega, včasih malo nagajivega, pri ostalih otrocih pa tudi zelo priljubljenega otroka.

No, prelomni dogodek so bile maškare. V vrtcu so se nanje že kakšen teden prej pripravljali, si oblačili razne "kostume", klobuke ipd - vse to z namenom, da se jih ne bi bali. Za maškare so bili potem tudi skoraj vsi v nekaj našemljeni.
No, zakaj vse to razlagam... Od tistega dne namreč se tamali boji, vzgojiteljica mi je dan po tem povedala, da je tud jokal in da se je zgleda ful ustrašil maškar...user posted image
No, doma sva se potem pogovarjala in mi je povedal, da so videli tud druge maškare (sem se pogovarjala z vzgojiteljico in so šli res pogledat tud otroke drugih skupin), da mu niso bile všeč in da se jih boji. Razložila sem mu, da je pust zdaj mimo in da maškar ni več. Nekako se mi je takrat zdelo, da je razumel, jih pozabil in da je vse ok.

No, zdaj pa vidimo, da sploh ni tako.
Zadnji teden februarja smo bili 1 teden na smučanju, potem je bil teden za tem nekaj bolan, zato zdaj skoraj celih 14 dni ni bil v vrtcu. Sem mislila, da se je pač malo "odvadil" vrtca v tem času, ker je začel tožit, da ne bi šel v vrtec, da bi bil doma, zjutraj joka, ko ga oddaš... Pred 2 dnevoma sva se o tem malo pogovarjali z vzgojiteljico in je rekla, da je že kar nekaj časa tako, da sta se s pomočnico že pogovarjali, kaj bi lahko bil vzrok (vmes smo dali tudi dudo proč, ampak brez kakšnih večjih problemov)...
No, danes pa me zjutraj dragi kliče, da je spet jokal, pa da sta se z vzojiteljico pogovarjala in mu je povedala še (meni se je prejšnji dan ful mudilo in mi je samo povedala, da se nekaj dogaja...), da je v vrtcu čist drug, da se sploh ne igra več z drugimi, da tud zunaj kar zase stoji, da tud nikomur več niti ne ponagaja...skratka, da sploh ni več tisti stari Nik, ki ga poznata. Takšen naj bi bil že kakšen mesec.

Js sem zdaj čist šokirana, ne vem, kako postopat, kako urediti zadevo...user posted image Doma se obnaša normalno, zato me je to zdaj tud tako presenetilo, ker se mi niti sanjalo ni, da je v vrtcu takšen.
Mali se mi ful smili... Doma me zjutraj prosi, da ne bi šel v vrtec, ko pridem ponj, vedno mirno sedi za mizo - kaj gleda ali sam zlaga sestavljanko (bolj stran od drugih), prijateljčkov in vzgojiteljic ne omenja več...user posted image

Kaj narediti?user posted image

Hvala in lp!


_____________________________

Ponosna mamica dveh navihanih zakladkov, Nika in Vite.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Čist spremenjen v vrtcu...
14.3.2008 10:31:11   
tinkatonka
ojej Bogi Nik! Očitno se se mu maškare in s tem vrtec res totalno zamerili. Pomojem bo ta faza prešla, ko bo videl, da jih res ne bo več. Ampak bo rabil najbrž nekaj časa, da bo spet dobil nazaj zaupanje do vrtca. Mogoče vztrajaj pri tem, da mu vsak dan poveš kakšno pozitivno stvar o vrtcu, pa da ga spodbujaš, da bi tudi sam začel spet pripovedovati, kaj vse so počeli v vrtcu.

Pametne ideje nimam in samo upam, da bo Nika ta strah čimprej minil.

_____________________________

Ponosna mamica Aneju in Jakobu.
--------
Vsaka mama je prava mama, dana za srečo in veselje. Prava. In ena sama. Za vse življenje.
(T. Pavček)


(odgovor članu Bonnie_RR)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Čist spremenjen v vrtcu...
14.3.2008 13:43:14   
urška76
Dveletni otrok ti marsikaj še ne zna povedati, ampak vztrajaj pri pogovoru. Sama napeljuj na področje, kjer se ti zdi, da bi bilo lahko kaj narobe. Pa pomankanju časa navkljub si vzemi čas za ene ekstra govorilne ure z vzgojiteljico. Ker prej boste to začeli reševati (vsi, ne samo doma), prej boste prišli zadevi do dna. No vsaj jaz bi tako naredila.

(odgovor članu tinkatonka)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Čist spremenjen v vrtcu...
14.3.2008 13:57:00   
frutka_
Po mojem so ga vse sprememba iz tira vrgle. Začelo se je s pustom, potem pa nadaljevalo z dopustom in boleznijo.
Vidim, da vrtcu zaupaš in imaš dober občutek, da je tam vse OK. Ne sili vanj, morda je le faza in je ugotovil da je bolje doma kot v "službi". Normalno se ukvarjaj z njim, cartajata se, če boš bolj mirna pojdi še na pogovorne ure. Zenkrat ne napihuj zadeve, ker bo mali začutil tvoj dvom.
Čez mesec dni bo slika najbrž drugačna.

(odgovor članu Bonnie_RR)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Čist spremenjen v vrtcu...
14.3.2008 14:28:51   
Sibil_
JAz bi prosila vzgojiteljico, če lahko gre z njim po vrtcu in mu dejansko pokaže, da maškar ni več tam.Mogoče se jih tako boji, da misli da bodo slej ko prej spet prišle.NAj ga pelje po vrtcu in mu odpira omare in kaže da ni nikjer maškar, da se pomiri.No, jaz bi ga vsekakor poskusila nekako res prepričat, da jih ni več.Taki strahovi so po moje kar hudi za dveletnika.user posted image

No, pač predlog.Mogoče pomaga, kaj vem.user posted image

_____________________________

Moja dva srčka:

angelček Patrik - 13.10.2004 - 05.04.2011
Lukas - 28.02.2007

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Čist spremenjen v vrtcu...
14.3.2008 23:05:14   
lifcsi
Tudi mii se zadnja dva tedna ubadamo s podobnimi težavami. user posted image
Prej je še preobuti nisem uspela, že je letela v skupino, sedaj pa zjutraj noče in noče not. Sicer jo vzgojiteljica hitro s čim prepriča, a kljub temu opažam, da se je nekaj moralo zgoditi. Mi se veliko pogovarjamo z njo (stara je malo več kot 2 leti) in ves čas sem pozorna, ko govori sama s sabo. Tako sem pogruntala nekaj majhnih sprememb, ki so se zgodile v njeni skupini. Sicer vzgojiteljice pravijo, da se ni nič takega zgodilo, a sem jih prosila za "izredne" govorilne ure in bomo prerešeali temo.

Tudi naša se ni in ni hotela obleči v maškare, a jo je njena oboževana vzgojiteljica uspela prepričati, sicer se pa ostalih maškar ni bala.

Predlagam ti, da se tudi ti temeljito pogovoriš z vzgojiteljicami in tako boste verjetno razrešile problem, saj je za odrasle majcena sprememba za dvoletnike lahko še kako velika.

(odgovor članu Sibil_)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Čist spremenjen v vrtcu...
16.3.2008 20:37:58   
mayci
Tudi pri nas v skupini smo imeli enega fantka (takrat star 2,5 let), ki se je iz dobrovoljčka čez noč spremenil v otroka, ki samo stoji ob strani, mu gre kar naprej na jok, ga nič ne zanima in zjutraj noče v skupino.
To je trajalo pribl. en mesec in tudi ob pogovorih z mamico nismo uspele ugotoviti, kaj je botrovalo tej spremembi.
Po enem mesecu pa je spet enkrat zjutraj prišel in bil "stari" fantič, kakršnega smo poznali prej!user posted image

_____________________________

Lepo je biti mamica.. :))

(odgovor članu lifcsi)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Čist spremenjen v vrtcu...
17.3.2008 8:01:38   
Bonnie_RR
Js tud upam, da bo kmalu bolje...

Se bom (bolj podrobno) pogovorila še z vzgojiteljico, potem bomo pa videli...

Hvala vsem!

Lp


_____________________________

Ponosna mamica dveh navihanih zakladkov, Nika in Vite.

(odgovor članu mayci)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Čist spremenjen v vrtcu...
18.3.2008 15:27:21   
pinki3
Vse kar so napisale ostale, čimveč pogovarjanja. Pa še poskusi mu dopovedati, da maškare niso neka zlobna bitja, ki so nenadoma zavzela vrtec, ki jih zdaj res ni več tam, lahko pa se vsak hip vrnejo. Poskusi ga spomniti, da so se otroci oblekli v maškare. Da je tista miška npr. bila Polonca, čarovnica pa Nika ali kaj podobnega. Da so si samo nadeli te maske, ko so jih sneli, pa so bili spodaj čisto navadni otroci - takšni kot je sam. Morda se bo celo spomnil, česa ga je bilo najbolj strah. Kakšne konkretne maske (čarovnice?) ali pokritih obrazov. Otrokom je večkrat težko, če si nekdo zakrije obraz, če ne vidijo oči, imajo občutek, da nekaj skriva, da je nevaren. Skušaj mu razložiti, da so se našemili otroci, kakor če bi se našemil on. Izgledal bi kot neka smešna maškara, spodaj bi bil pa čisto običajen fantek, tak kot je vedno.

(odgovor članu Bonnie_RR)
Neposredna povezava do sporočila: 9
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?