|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   grizenje v vrtcu
2.10.2009 17:10:54   
alexjera
Pozdravljene,

odpiram temo, ki je na tem foromu že malo oguljena.

Problem je sledeč. Naša malčica, 17 mesecev, je s prvim septembrom prestopila prag vrtca. Z vrtcem, vzgojiteljico, varuško in njihovimi prijemi smo zadovoljni in nimamo pripomb, naša malčica se je lepo vživela in zelo uživa v družbi otrok. Pojavil pa se je problem in sicer grizenje. V enem mesecu je prišla domov pogrižena kar 4x, od tega 3x v tem tednu. Ugrizi so prav grdi saj gre za cela usta, tj. 8-10 zob. user posted image

Ko se je to prvič zgodilo, sem vzgojiteljico opozorila na ugriz in dobila odgovor, da vejo zanj, da jo je ugriznila deklica, s katero imajo težave, in da bodo v prihodnje bolj pazlivi. Ko sem se o tej zadevi pogovarjala s prijateljicami, ki imajo otroke v vrtcih, so mi povedale, da je načeloma v vsaki skupini kakšen otrok, ki grize, in da bo to minilo, ker je to pač razvojna faza. Malo sem bila potolažena, a ne pomirjena. A glej ga zlomka, prvi ugriz še ni izginil, ko je prišla domov z drugim in naslednji dan še s tretjim ugrizom. Ko sem na to opozorila vzgojiteljico, ki nam ugrizov ni niti omenila, je povedala, da vejo in da se je ta deklica spravila na našo in da so kar nekaj ugrizov tudi preprečili. Moje naslednje vprašanje je bilo, ali starši od te deklice vedo, da mala gize. Odgovor je bil, da vedo in jim je žal ter se opravičujejo. Potem sem vzgojiteljici povedala, da sem se pozanimala o tej delici in da vem, da grize tudi druge otroke in to že kar celo leto, skupina je od lanskega šolskega leta ostala ista, nove so samo tri deklice, gre pa za starost 16-24 mesecev. Odgovor je bil, da ne znajo pomagati, da bo pač minilo. Sprašujem se kdaj, če je ni minilo v enem letu. Poleg tega se mi ta deklica smili, saj jasno nakazuje, da mima eno težavo in ji nihče ne pomaga. Stres zaradi ugrizov pa je začela kazati naša malčica. Na dan ugriza je popoldne popolnoma nemogoča, joka, ni razpoložena za nič, samo stiskal bi se in cartala. Poleg tega se ponoči zbuja in joka, kaže mesto ugriza in ponavlja, da je av.

Sprašujem se, kaj naj naredim, ker je zadeva začela vplivati na našo malčico. Da jo učim grizenja, ni rešitev, da ignoriram in upam, da bo minilo, pa tudi ne. Pa da ne boste mislile, da sem ena tistih zaščitniških mam, ki mislijo, da je njihov otrok angelček. Daleč od tega. Tole grizenje me pa spravlja ob živce, še bolj pa odgovor, saj bo minilo. Kaj pa če ne bo? user posted image

Zanima me vaše mnenje. Lp
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: grizenje v vrtcu
2.10.2009 21:56:07   
K_a_t_i
Kaj naj ti rečem - res bo minilo.
Smo imeli isto situacijo, le da sta v skupini grizla 2.
Eno od mam "grižečega" poznam malo bolje in njen otrok ni bil v nobeni stiski, ki je ni nihče opazil. Pač, eni otroci se umaknejo, eni klofnejo, eni ugriznejo. Naneslo je pač tako, da so našemu in njihovemu fantku bile všeč iste igrače, naš je planil v jok, če mu je kdo kaj vzel, on je pa ugriznil. Če so pa plesali v vrtcu ali pa delali kaj po skupinah, sta pa bila vedno najboljša frenda. Morda se sliši čudno, ampak meni je bilo hudo za njegovo mamo, ker se je tako sekirala in ni vedela kaj naj stori. Potem je pa en dan minilo...


_____________________________

Žiga, 27.02.07
Gašper, 22.5.10

(odgovor članu alexjera)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: grizenje v vrtcu
2.10.2009 23:19:40   
Lolek in Bolek
Tudi pri nas so bili ugrizi. Pojavljali so se kadar je bil jezen ali kadar česa ni dosegel. Ko ugotovi, da lahko to pove na drugačen način ali da izbere lahko drugačno pot, se grizenje preneha. Ti kar strpno, kaj veš morda bo čez pol leta tvoja grizla, počakaj da pricaplja do treh letuser posted image , se bova takrat lahko kaj pogovarjali. Morda pa neuser posted image

(odgovor članu K_a_t_i)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: grizenje v vrtcu
2.10.2009 23:30:19   
ela24
Sicer nimam izkušenj z lastnimi otroci (še), ampak ne vem, jaz tudi ne bi kar tiho požirala da se nekdo fizično spravlja na mojega otroka. Saj si je oni tudi kao bogi ker se ne zna izražat, ampak tvoj si je še bolj ker je žrtev. In lahko bo tudi zaradi tega to nekoč počela sama, ker bo mislila da je način da nekaj doseže.
Ta punčka očitno obvlada da dobi svoje na ta način.
Imam nečaka, ki tudi vse grize, razen mene. Ker sm ga konkretno skregala, da je v joku odšel. Drugi pa se mu nasmihajo, joj to pa ne smeš, pa bla bla. Pa spet kerega šavsne pa nobena kazen itd. Sestro staro šest let je tak ugrizno da je morala k zdravniku. In veste kaj jim je zdravnica rekla: (neuradno seveda), naj ga vgrizne nazaj in to konkretno, ne tak malo. samo je problem ker mala nima srca in se zgodba nadaljuje. Krivi so pa po mojem vsi tisti ki se mu smejijo ko koga vgrizne. Pri 2,5 letih so pa po moje že načini kazni, ki bi se ga taknila.

(odgovor članu Lolek in Bolek)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: grizenje v vrtcu
3.10.2009 7:38:36   
2.2.
user posted image user posted image  joj grizenje.
moja tamala sicer ni v vrtcu, mpak kolegica ima svojega sina v vrtcu. so stari isto. in ko se srečamo se lepo igrajo, stiskajo, lupčkajo....prijatelji tapravi. vsakotoliko pa jo kar napade jo objame in ugrizne. moja pa kar stoji ali leži nič se ne brani...potem ko odneha pa seveda v jok.....ja pa luba duša zakaj!? kolikokrat ji rečem naj se obrani mu poveda da naj ne dela....nič kar čaka kaj bo nerdu. kolegica tudi ga kazni in vse oh in sloh in nič od tega.
samo pazi če bo več teh ugrizov lahko pride  do zastrupitve bodi kar pozorna. pri nas je bilo enkrat kar kritično vse krv ji je pritekla in smo kar šli čez nekaj dni se pokazat k P in je kar rekla če nbo več ugrizov kar pokazat se.

(odgovor članu ela24)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: grizenje v vrtcu
3.10.2009 12:40:33   
alexjera
Pozdravljene,

vidim, da niste razumele mojega vprašanja in stiske. Mene namreč ne zanima mnenje mamic grizečih otrok, kajti le teh je na forumih že dovolj, ne zanimajo me vzroki za grizenje in opravičila, zanimajo me izkušnje mamic ogrizenih otrok in možnosti kako preprečiti, da tvoj otrok ni žrtev.
 
Mogoče bom zvenela zelo egoistično, ampak mene ne zanima, kakšne težave ima grizeči otrok, tudi me ne zanimajo opravičila staršev, vzgojiteljic, kakor tudi ne strokovne razlage, zakoaj do tega pride, kajti to mi je kot pedagoškemu delavcu že znano.
Zanima me samo, kako pomagati in zaščititi svojega otroka, kajti za mojo družino predstavlja grizenje nasilje, ki pa se ne more reševati z izgovori bo minilo, malo potrpite, to je razvojna faza, ali v stilu naučite otroka obrambe in grizenja ipd.. Zelo sem zaskrbljena zaradi ravnodušnosti vzgojiteljev in staršev, ki tako razmišljajo. Že tako je preveč nasilja, zanima pa me, kam to vodi? Kaj mislite, da sem z užitkom zagrizla v kislo jabolko reševanja tega problema?? Skrbi me pa še ena druga zadeva in sicer, da vrtci in vzgojitelji ta problem dobro poznajo, a ga veselo ignorirajo. Ko pa kot starš žrtve nastopiš z vprašanji, kako zadevo rešiti, da se ne bo ponavljala, dobiš odgovor, da ti ne znajo pomagati, edino otroka ti lahko prestavijo v drugi oddelek. S tem avtomatsko zaščitijo krivca, žrtev pa izvisi in v tem primeru potegne ta kratko. Zavedati se moramo, da govorimo o otrocih starih od 18 do 24 mesecev.

Torej, prosila bi za nasvete in izkušnje mamice ogriženih otrok. Nasprotno mislečim pa naj povem, da jih  razumem, vendar jih ne podpiram.
Pa LP

(odgovor članu 2.2.)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   [Brisano sporočilo]
3.10.2009 13:11:21   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu alexjera)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: grizenje v vrtcu
3.10.2009 14:00:44   
end1
moja hči je grizla in starši so se zgražali, bila je pa starejša v skupini. Kmalu za tem je hodila ona ogrižena, ko so otroci prav teh zgroženih staršev grizli.

vem da ti z odgovorom nisem pomagala, ampak pride pa mine in to je to. Gotovo pa je tudi da se vzgojiteljice v vrtcu trudijo in ne dovolijo grizenja, le da pri tako veliki skupini tega ne morejo preprečit.

svetujem ti, da če si tako občutljiva in želiš zaščitit svojega otroka, JA ga odstarniš, vpišeš v kak privat vrtec, kjer je v skupini malo, zelo malo otrok.

Srečno, upam, da ti to hudo obdobje čimprej mine.

(odgovor članu alexjera)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: grizenje v vrtcu
3.10.2009 16:10:59   
Ulaa
IZVIRNO SPOROČILO: alexjera

Pozdravljene,

vidim, da niste razumele mojega vprašanja in stiske. Mene namreč ne zanima mnenje mamic grizečih otrok, kajti le teh je na forumih že dovolj, ne zanimajo me vzroki za grizenje in opravičila, zanimajo me izkušnje mamic ogrizenih otrok in možnosti kako preprečiti, da tvoj otrok ni žrtev.

- ko smo mi imeli tezavo s tem da jih je eden mlatil, smo v dogovoru z vzojiteljico nasemu razlozili da se lahko brani, pa ceprav je to udarec nazaj. No in je bil ta poseg potreben samo enkrat, je fante ki je mlatil vse povprek kmalu ugotovil koga lahko in koga ne sme.

Mogoče bom zvenela zelo egoistično, ampak mene ne zanima, kakšne težave ima grizeči otrok, tudi me ne zanimajo opravičila staršev, vzgojiteljic, kakor tudi ne strokovne razlage, zakoaj do tega pride, kajti to mi je kot pedagoškemu delavcu že znano. - tu se strijnam s tabo, ne vem zakaj morajo vedno pretepeni in obgrizeni otroci tolerirat napadalce.


Torej, prosila bi za nasvete in izkušnje mamice ogriženih otrok. Nasprotno mislečim pa naj povem, da jih  razumem, vendar jih ne podpiram.
Pa LP



Kako pa bi ti na vzgojiteljičinem mestu reševala problem grizenja?

-mogoče tako da bi otroka ki grize imela odtsranjenega od ostlih otrok?  Jap!
-mogoče tako da bi se temu otroku ki grize vse pustilo samo da ne bi tako reagiral da bi koga ugriznil?  Ne
-mogoče tako da bi bil tvoj otrok izoliran? Ne
-mogoče tako da bi straši otroka ki grize izpisali iz vrtca zato da ne bi bil tvoj ti. žrtev?  Mogoce
-ali pa mogoče tako da nebi tvoj otrok jemal otroku ki grize igračo s katero se želi igrati? Ja tudi o tem bi se bilo pametno pomeniti.




Sicer pa iskreno verjamem, da za obe strani situacija ni roznata.





(odgovor članu alexjera)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: grizenje v vrtcu
3.10.2009 19:08:53   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Ulaa
-mogoče tako da bi otroka ki grize imela odtsranjenega od ostlih otrok?  Jap!


Jezuskristus!
Mogoče bi veljalo razmisliti tudi o nagobčniku?

(odgovor članu Ulaa)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: grizenje v vrtcu
3.10.2009 19:13:59   
ZARA
 
Metaaaaaaaaaaaaa.... user posted image user posted image user posted image  

_____________________________

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: grizenje v vrtcu
3.10.2009 19:25:01   
Freycha

-mogoče tako da bi otroka ki grize imela odtsranjenega od ostlih otrok?  Jap!
-mogoče tako da bi se temu otroku ki grize vse pustilo samo da ne bi tako reagiral da bi koga ugriznil?  Ne
-mogoče tako da bi bil tvoj otrok izoliran? Ne
-mogoče tako da bi straši otroka ki grize izpisali iz vrtca zato da ne bi bil tvoj ti. žrtev?  Mogoce
-ali pa mogoče tako da nebi tvoj otrok jemal otroku ki grize igračo s katero se želi igrati? Ja tudi o tem bi se bilo pametno pomeniti.




a dej nehi no....... otroka izolirat od ostalih otrok zato, ker grize? ja super no.... potem otrok, ki avtorica teme že tako pravi, da ima stisko, mu narediš še večjo stisko s tem, da ga kaznuješ s tem, ko ga odstraniš od ostalih? oooo super, sej potem ni čudno, da imamo v 21. stoletju polno nekih množičnih morilcev, ki po šolah in vrtcih pobijajo otroke in vzgojitelje.....

pa a vam res vsa kolesa v glavi v pravo smer potujejo?

kaj češ narediti? če meniš, da ni odgovor počakaj, da bo minilo, potem izpiši lastnega otroka, bodi z njim doma in ga imej v vatki...... grizenje je izražanje, je obdobje, ki mine s tem, ko jih naučimo govoriti. Najina v vrtcu ne grize, je prej sama žrtev ugriza (vsaj po pripovedovanju vzgojiteljic), doma se pa dostikrat nad nama znese od jeze ali vzhičenosti z grizenjem. Sedaj jo učiva, da ima besede za izražanje čustev in ne telo in dejanja....


< Sporočilo je popravil Freycha -- 3.10.2009 19:26:24 >

(odgovor članu Ulaa)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: grizenje v vrtcu
3.10.2009 19:58:39   
Alfabeta
No, pa še jaz podam svoje mnenje...

Alexjera, bojim se, da se situacija kdaj obrne in boš vse stvari videla morda drugače iz druge perspektive

Da ti razložim...moja je bila poleti obgrižena, ne enkrat, večkrat. Sicer nisem zganjala neke panike, ker se ravno v tistem času brala članek o tem...da je to obdobje, da mine, bla bla bla....In sem tako tudi vzela. Na kraj pameti mi ni prišlo, da bi dečka izločili iz skupine ali kaj podobnega... In res je minilo.....Pazi zdaj....Stvar se je obrnila. Zdaj grize naša. Doma bratca nikoli, v vrtcu pa in to prijateljčka s katerim sta ves čas skupaj.

In če verjameš ali ne....meni osebno je sedaj  bolj hudo, kot prej.... Prej bi lahko jaz grdo gledala mamo ali otroka (čeprav mama ni po moje dosti kriva), pa hvalabogu nisem....Sedaj pa imam občutek, da se vsi samo o tem menijo, čeprav se verjetno ne. Pa da ne bi mislila, da imam moja kake težave, ne takšne niti drugačne

Pa ne reci, da je tole mnenje samo mame grizočega otroka. Žal imam jaz obe izkušnje

Mislim, da če se bo situacija obrnila, da ne boš o tem pisala tukaj.....

Pa tole o nagobčniku, izpisu grizočega otroka, itd....res bi rada srečala mamo, ki sedaj tako reče (sploh tiste, ki še nimate otrok ste res lahko pametne user posted image )...Takim se potem najraje obrne stvar in izkusijo še kako je na drugi strani črte....

Alexjera, ne razumem, da kot pedagoška delavka ne pogledaš stvari malo širše izven svojega zornega kota in pogleda, ki seže samo do danes in nič naprej, tudi malo dal od tvojega otroka. Stvar je lahko že v ponedeljek povsem obratna. Bi rekla, da si ali zelo mlada v tem poslu ali pa v službi nimaš stika z tako malimi otroci in vidiš samo svojega.

Pa brez zamere!

< Sporočilo je popravil Alfabeta -- 3.10.2009 20:00:52 >

(odgovor članu Freycha)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: grizenje v vrtcu
3.10.2009 20:07:48   
ZARA
IZVIRNO SPOROČILO: Freycha
a dej nehi no....... otroka izolirat od ostalih otrok zato, ker grize?

Veš kaj bi bilo še bolje? Da kar odprejo en oddelek za ogrižene otroke in enega za tiste, ki grizejo. Potem pa Metina ideja z nagobčniki odpade.

< Sporočilo je popravil ZARA -- 3.10.2009 20:08:07 >


_____________________________

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu Freycha)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: grizenje v vrtcu
3.10.2009 20:20:42   
Anonimen
Skrbi me pa še ena druga zadeva in sicer, da vrtci in vzgojitelji ta problem dobro poznajo, a ga veselo ignorirajo.


Ignoranca kot eden od nacinov, da se na otroka ne polaga se dodatna pozornost, ki jo z ugrizom isce?
Mislis, da je tetam fajn poslusat starse, ki se vsak dan pritozujejo nad ugrizi?

Sicer pa je vzgoja otroka tvoja naloga in nauciti ga moras tudi braniti se, kadar je ogrozeno njegovo zdravje.

(odgovor članu alexjera)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: grizenje v vrtcu
3.10.2009 20:21:18   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Meta.

IZVIRNO SPOROČILO: Ulaa
-mogoče tako da bi otroka ki grize imela odtsranjenega od ostlih otrok?  Jap!


Jezuskristus!
Mogoče bi veljalo razmisliti tudi o nagobčniku?


O šit user posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: grizenje v vrtcu
3.10.2009 21:31:15   
Ulaa
IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

IZVIRNO SPOROČILO: Meta.

IZVIRNO SPOROČILO: Ulaa
-mogoče tako da bi otroka ki grize imela odtsranjenega od ostlih otrok?  Jap!


Jezuskristus!
Mogoče bi veljalo razmisliti tudi o nagobčniku?


O šit user posted image user posted image



Mislim, da niste cisto razumele. Misljeno je bilo tako, da ce otrok naredi nekaj narobe - kar grizenje je, potem se ga lahko za razmislek posadi na en stol in trenutno izkljuci iz igre. In verjamite, to vzojiteljice tudi pocno.



(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: grizenje v vrtcu
3.10.2009 21:31:47   
Ulaa
IZVIRNO SPOROČILO: Meta.

IZVIRNO SPOROČILO: Ulaa
-mogoče tako da bi otroka ki grize imela odtsranjenega od ostlih otrok?  Jap!


Jezuskristus!
Mogoče bi veljalo razmisliti tudi o nagobčniku?


Mogoce tudi - zacni ga uporabljat!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: grizenje v vrtcu
3.10.2009 21:46:22   
alexjera
Vidim, da se nisem zmotila, ko menim, da družba ta pojav še zagovarja.

Jasno je, da odstranitev enega ali drugega ni rešitev, enako ni rešitev nagobčnik in še kakšne podobne zadeve. Je pa žalostno, da predlagate nauči ga samoobrambe ali pa upate, da bo naša začela gristi. To je ravno zadeva, ki jo želim preprečiti.

Mič II je zapisala: "Sicer pa je vzgoja otroka tvoja naloga in nauciti ga moras tudi braniti se, kadar je ogrozeno njegovo zdravje.
Sicer pa je vzgoja otroka tvoja naloga in nauciti ga moras tudi braniti se, kadar je ogrozeno njegovo zdravje. "
Moje osebno mnenje je, da z nasiljem ne rešiš nasilja. Poleg tega mi pa razloži, kako to naučiš 17 mesečnika?

Alfabeta je zapisala: "Alexjera, ne razumem, da kot pedagoška delavka ne pogledaš stvari malo širše izven svojega zornega kota in pogleda, ki seže samo do danes in nič naprej, tudi malo dal od tvojega otroka. Stvar je lahko že v ponedeljek povsem obratna. Bi rekla, da si ali zelo mlada v tem poslu ali pa v službi nimaš stika z tako malimi otroci in vidiš samo svojega. "
Po desetih letih dela v osnovni šoli v Ljubljani, mi ni treba razlagati, da gledam na težave otrok premalo široko. Saj ravno osnovnošolski učitelji potem rešujemo težave, opreostite izrazu, nevzgojenih otrok, t. i. hiperaktivnih, in njihovih podivjanih staršev, ki grozijo s tožbami in fizičnim nasiljem, z izgovorom moj otrok pa že ni tak.
Jaz sem se za svojo najprej prepričala, kako se obnaša in zahtevala, da mi povedo za vsak izpad, ker namreč ne morem vedeti, kako se moj otrok obnaša, kadar me ni zraven in ne dam roko v ogenj, da je angelček. Torej sem najprej pospucala pred svojim pragom in ne vidim samo svojega otroka, ker če si dobro prerala moje pisanje, sem navedla, da ima otrok, ki grize, težave in potrebuje pomoč, kar posredno priznavajo tudi vzgojiteljice.

Pa še tisto o izpisu iz vrtca in zavijanje v vatko - ne nameravam se spuščati na ta nivo in na tole odgovarjati, je pa to posledica stanja duha v naši družbi in sprašujem se, kaj boste na isto temo mislile čez 20 let, ko se bodo naši otroci razvili v odrasle ljudi, upam da boste še vedno menile enako in da se motim jaz.

Pa brez zamere in lp


(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: grizenje v vrtcu
3.10.2009 21:55:01   
picola1
Jst sem tut ena tistih mamic, ki ma obe izkušnji-moja hčerka prihaja domov pogrižena in tudi ona kdaj koga ugrizne...Pa kaj čem zdej? Učim jo, da se tega ne dela, da se božamo, da se imamo radi in da druge boli, če jih ugruzneš. Učim jo tudi, da naj se umakne, če jo kdo ugizne, če pa to ne pomaga pa naj ga udari. Ker moja naloga je, kot je rekla mič, da jo naučim ubranit se pred nasiljem.
Treba se je sprijaznit s tem, da pač tam zunaj ni rožnat svet, kjer bojo tvojega otroka vsi po rokah nosili...
Torej nauči jo, da se brani. Kaj bi rada drugega slišala? Da začni pobirat peticijo, da otroci, ki grizejo ne smejo več v vrtec? Sprijazni se s situacijo, poglej realno, da tako je vedno bilo in tudi bo (lahko da bo celo tvoja taka čez nekaj časa) in da to mine, ker je samo faza v razvoju (sprašuješ se, kaj pa če ne mine-ah daj no...si že videla 30-letnika, ki kar gize svoje kolege?user posted image ) V vmesnem času pa lahko svojega otroka naučiš postaviti se zase.
In to je to.
Vzgojiteljice pa najbrž ne morejo več kot to, kar delajo (ok, sigurno se da naredit še več, sigurno....tako kot povsod...sam jst osebno od njih ne pričakujem, da bojo pa sedaj vložile čist vsak atom svoje energije v službo).

Me pa zanima, kaj bi ti naredila na mestu vzgojiteljic?

(odgovor članu Ulaa)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: grizenje v vrtcu
3.10.2009 21:59:05   
mate0ja
Otroci so, grizejo in bodo grizli. To ni slaba vzgoja, to ni stiska, to ni zanemarjanje, to ni motnja. To je borba za preživetje. Vsak se odziva po svoje, nekdo se umakne in joče, drugi skuša čim prej pozabiti, tretji naredi celo tragiko in mora pet ljudi zaradi malenkosti okrog njega letat, četrti se znese nad kakim predmetom, peti se bori fizično z udarci, brcami, pluvanjem, griženjem, šesti ... To je karakter in ta se prikaže v najzgodejših letih. Vse karakterje se da prevzgojiti, seveda do določene mere in v določenem času, ne čez noč. Nekateri pridejo sami do dejstva, da se da problemčke tudi na bolj miren način preševati, nekaterim zadošča, če jim to predstavijo drugi, nekateri pa gredo v vsakem primeru z glavo skozi zid.

Tako to je. Zato ne pomilujmo in obsojajmo otrok, če grizejo, tepejo. Če imate napadalca se trudite, da ga ob vsakem incidentu podučite, da se da dotični primer tudi drugače rešiti, mogoče se ga bo s časom prijelo.

Če imate pa žrtev, jo podučite, da se mora 1. izogibat situacijam, ki bi lahko vodile v incident, 2. branit če do incidenta pride. NE VRAČAT, BRANIT. Sicer pa pri ugrizih najbolj pomaga masaža prizadetega mesta z navadnim gladilnim mazilom. Preiskušeno.


_____________________________

Če bi rad bil srečen, BODI!!

(odgovor članu Ulaa)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: grizenje v vrtcu
3.10.2009 22:13:23   
Anonimen
Našo je grizel en fantek. Tepla pa jo je ena punčka.

Sama sem zagovornik nenasilne komunikacije, torej sem hčerki dolgo ponavljala, da naj se postavi pokonci in strogo ter resno pove grizajočemu otroku, naj jo neha gristi, ker to boli. Pa ni nič pomagalo. Fantek jo je še naprej grizel, kadar je bil v stiski, mu je vzela igračko, je bil utrujen. Naša je zelo mirna, neagresivna in jo je fantek grizel naprej. Nato ji je vzgojiteljica rekla, naj ga ugizne nazaj in to je tudi naredila. Nevzgojno? Mogoče. Ampak je pomagalo, fantek jo ni več grizel.

Enako je bilo s tisto punčko, ki jo je tepla. Dolgo smo punčki govorili, jaz, moj mož, njeni skrbniki, naša hčerka, da ne sme tepst, ker boli. Prijazno, strogo, resno, vse možno. Potem sva naši po ene pol leta, ko jih je na vsakem obisku dobila po buči, rekla, naj udari nazaj. Od takrat dalje je mir.

Je super, če se lahko umakneš tistemu, ki te ogroža, tako ali drugače. Vendar vedno to ne gre in včasih se moraš tudi postaviti zase, pa čeprav to pomeni, da koga udariš. Nobeden nima pravice, da te tepe, grize, grozi, manipulira, nadira, opravlja,... in tudi sam nimaš pravice tega delati drugemu. Imaš pa pravico se branit.

Aja, pa še to: vedno ji razlagam, da mora, če jo kdo udari, ugrize,.. takoj povedat vzgojiteljici.

Je pa tako (pa če se ti še tako zdi, da to obravnavam(o) kot družbeno sprejemljivo), da otroci v starosti med letom in pol in drugim letom, ko se še ne znajo izražat, svoje frustracije pokažejo skozi grizenje. To ni prav in je naloga vseh, ki za otroke skrbimo, da jih učimo prijazne komunikacije. Ne pride pa to čez noč, traja, ker mora otrok dozoreti, toliko, da zna povedat, kdaj mu je hudo, je jezen, žalosten, užaljen. In če je veliko odraslih, ki svojih čustev ne zna izražat verbalno, kako bo to zmogel 18-mesečnik, ki ima poleg omejenih izkušenj tudi omejen besedni zaklad. Ni prav, da grize, je pa potrebno to razumeti in otroka usmerjati k nenasilni komunikaciji, ga dosledno učiti, da svojo jezo pokaže drugače.

< Sporočilo je popravil Ankica -- 3.10.2009 22:17:08 >

(odgovor članu picola1)
  Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: grizenje v vrtcu
3.10.2009 22:15:21   
picola1

IZVIRNO SPOROČILO: mate0ja

Otroci so, grizejo in bodo grizli. To ni slaba vzgoja, to ni stiska, to ni zanemarjanje, to ni motnja. To je borba za preživetje. Vsak se odziva po svoje, nekdo se umakne in joče, drugi skuša čim prej pozabiti, tretji naredi celo tragiko in mora pet ljudi zaradi malenkosti okrog njega letat, četrti se znese nad kakim predmetom, peti se bori fizično z udarci, brcami, pluvanjem, griženjem, šesti ... To je karakter in ta se prikaže v najzgodejših letih. Vse karakterje se da prevzgojiti, seveda do določene mere in v določenem času, ne čez noč. Nekateri pridejo sami do dejstva, da se da problemčke tudi na bolj miren način preševati, nekaterim zadošča, če jim to predstavijo drugi, nekateri pa gredo v vsakem primeru z glavo skozi zid.

Tako to je. Zato ne pomilujmo in obsojajmo otrok, če grizejo, tepejo. Če imate napadalca se trudite, da ga ob vsakem incidentu podučite, da se da dotični primer tudi drugače rešiti, mogoče se ga bo s časom prijelo.

Če imate pa žrtev, jo podučite, da se mora 1. izogibat situacijam, ki bi lahko vodile v incident, 2. branit če do incidenta pride. NE VRAČAT, BRANIT. Sicer pa pri ugrizih najbolj pomaga masaža prizadetega mesta z navadnim gladilnim mazilom. Preiskušeno.



Se strinjam do pike. user posted image

(odgovor članu mate0ja)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: grizenje v vrtcu
3.10.2009 22:17:16   
picola1

IZVIRNO SPOROČILO: Ankica

Je pa tako (pa če se ti še tako zdi, da to obravnavam(o) kot družbeno sprejemljivo), da otroci v starosti med letom in pol in drugim letom, ko se še ne znajo izražat, svoje frustracije pokažejo skozi grizenje. To ni prav in je naloga vseh, ki za otroke skrbimo, da jih učimo prijazne komunikacije. Ne pride pa to čez noč, traja, ker mora otrok dozoreti, toliko, da zna povedat, kdaj mu je hudo, je jezen, žalosten, užaljen. In če je toliko odraslih, ki svojih čustev ne zna izražat verbalno, kako bo to zmogel 18-mesečnik, ki ima poleg omejenih izkušenj tudi omejen besedni zaklad. Ni prav, da grize, je pa potrebno to razumeti in otroka usmerjati k nenasilni komunikaciji, ga dosledno učiti, da svojo jezo pokaže drugače.


In s tabo se strinjam!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: grizenje v vrtcu
3.10.2009 22:43:21   
naja78


Po desetih letih dela v osnovni šoli v Ljubljani, mi ni treba razlagati, da gledam na težave otrok premalo široko. Saj ravno osnovnošolski učitelji potem rešujemo težave, opreostite izrazu, nevzgojenih otrok, t. i. hiperaktivnih, in njihovih podivjanih staršev, ki grozijo s tožbami in fizičnim nasiljem, z izgovorom moj otrok pa že ni tak.
Jaz sem se za svojo najprej prepričala, kako se obnaša in zahtevala, da mi povedo za vsak izpad, ker namreč ne morem vedeti, kako se moj otrok obnaša, kadar me ni zraven in ne dam roko v ogenj, da je angelček. Torej sem najprej pospucala pred svojim pragom in ne vidim samo svojega otroka, ker če si dobro prerala moje pisanje, sem navedla, da ima otrok, ki grize, težave in potrebuje pomoč, kar posredno priznavajo tudi vzgojiteljice.



[/quote]

ojojjjjjjjjjj!

a po tvojem je HIPERAKTIVNI otrok  ....NEVZGOJEN?????????
in ima PODIVJANE STARŠE!???

sory očitno nimaš takih izkušenj kot pišeš,in je tvoj otrok preveč "super vzgojen" brez napak,ker ima mamo ki je pedagoginja oz dela na osnovni šoli in kroti podivjane starše hiperaktivnih otrok,ki grozijo.

želim ti,da bi imela enega takega hiperaktivčka,ki so zelo čustveni,pametni,se jih ne da okol prenest,.....rabijo pa malo pomoči in pravilni pristop k njihovim malo drugačnim vzgojnim metodam,ki niso nič slabše kot tvoje,ki jih daješ tvoji "zlati" pupi.
no za našega ne vemo še ali je,je pa zelo zelo  živ,včasih težko vodljiv a obvladnjiv in ki se zna fajn postavit zase.
naj kaj več napišejo mamice ,ki imajo hiperaktivčke.
in da so ti otroci nevzgojeni,...v bodoče pazi kaj govoriš....ker če to rečeš staršem,ki imajo na tvoji šoli otroka,jim verjamem da ti kdaj tako pikro spustijo.

pa brez zamere.nisem napadla samo mnenje ti povem.

(odgovor članu alexjera)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





BLOG: Kaj je zdravje?
Nacionalna agencija za javno zdravje poroča, da število izdanih receptov skozi leta ves čas narašča. Živimo torej dlje, ...
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?