|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   V dilemi
4.2.2006 19:51:47   
kepa*
Rada bi slišala vaša mnenja izkušnje. In sicer je situacija taka:
kmalu se mi izteče porodniška, Gašper bo takrat star 15 mesecev. Z možem sva se odločila, da ga vsaj do septembra ob dopoldnevih čuva on. Za naprej pa še ne veva, kaj naj storiva. Načeloma bi ga lahko imel mož, ki dela doma in ima večino dejavnosti popoldne, hkrati pa razmišljava o prednostih vrtca.
Ob tem pa se mi pojavlja cel kup vprašanj, dilem:
- V šoli, kjer učim, je tudi vrtec, kamor bi verjetno lahko vpisala malega. Ni pa to v našem kraju, kar pomeni, da bi ga morala voziti s seboj, in to v drugo občino. Ali katera to počne? Kako se obnese? Nimam pojma, kam z njim, ko imamo recimo sestanek, konferenco, ki se zna ful zavleči. Kaj pa če zboli, me bodo klicale iz razreda?
- Če ga daš v vrtec v drugo občino, kaka je procedura? Plačaš več?
- Najbolj pa me skrbi moj strah pred vrtcem. Vem, da večina otrok zelo rada gre, jaz pa sem vsa panična (brezveze, vem), kako se bo moj otrok navadil, kako bo, če bo jokal, če mu bo dolgčas, če ga bo tam kdo udaril, če česa ne bo zmogel, če se bo hotel cartlati, če naju bo pogrešal...? In še milijon podobnih vprašanj. Hudo mi je, ker tam ne bo nobenega njemu poznanega.  Meni se že ob misli na to trga srce. Tako da sem prepričana, da ne bom jaz tista, ki ga bo uvajala. Ne bi zmogla in verjetno bi jokala, ko ga bi morala tam pustiti samega.
Vem pa, da potrebuje vrstnike, socializacijo... Je zelo komunikativen otrok, rad ima druge otroke, a žal skoraj ni v njihovi družbi, saj v naši bližini ni nobene mlade družine...Zato vem, da bi mu v vrtcu bilo to omogočeno. Berem tudi, da vrtec pomaga pri samostojnosti, komunikaciji...
Kako ste vi premagali ta strah, če ste ga sploh čutili?
- Potem me zanimajo programi v vrtcu: od kdaj do kdaj so otroci v vrtcu (recimo, najkrajši in najdaljši čas...)?
-Kdaj se je potrebno iti pozanimat za mesto (sem za september že prepozna?), kaj vse je treba uredit pri prijavi?

-In še vprašanje za Velenjčanjke: kateri vrtec v Velenju (z jaslicami, seveda) priporočate? V Šentilju baje nimamo jaslic. Si vrtec lahko izberemo sami?

Natrosila sem kup vprašanj, upam, da nisem preveč zatežila. So pa to stvari, ki me vedno bolj obremenjujejo.

_____________________________

Letos pa bo!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: V dilemi
4.2.2006 20:48:30   
Naja31
Zivjo,

na vsa tvoja vprasanja ti ne znam odgovoriti, ampak ti bom napisala kako smo se mi odlocili in zakaj in upam, da ti bo pomagalo.
Moj mali bo aprila star 1 leto, do septembra bo v varstvu pri moji tasci, potem naj bi sel v vrtec. Prvotno sva mislila, da bi ga babi cuvala do starosti dveh let in pol, zato ker jaz ze cel zivljenje poslusam, da pred 3 letom ne v vrtec. Potem sem prisluhnila tudi drugim mnenjem in sva se dolocila za vrtec ze letos.
Predvsem zato ker hocem, da se mali v vrtcu nauci nekega reda, da ne misli, da se svet vrti samo okrog njega, kar se pri babici v varstvu nedvomno bo. Pa tdui druzba drugih otrok se mi zdi pomemben dejavnik.
Ce se bo septembra izkazalo, da mu vrtec ne ustreza, ga bova obdrzala doma se eno leto, ali ce bo npr. skoz bolan. Ce pa bo vse ok, pa bo v vrtcu,babica pa lahko se vedno vskoci po potrebi.
Jaz taksnih strahov kot jih imas ti glede vrtca sploh nimam. Bolj me skrbi kako bo tasca zanj skrbelauser posted image  Vse to kar se ti bojis, je nekaj, kar se mora vsak otrok nauciti. To so zivljenjske situacije s katerimi se bo slej ko prej srecal, pa v vrtcu ali kje drugje.

Jaz sem mojega ze prijavila v vrtec, odlocajo se nekje v maju in potem sledi vpis, ce dobis prostor.
Vrtec si lahko izberes sam. Imas pa nekaj prednosti ce izberes vrtec ki je najblizji vasemu domu.

Moj moz ima svobodni poklic in je pred rojstvom govoril, da bo on cez dan skrbel za njega. Samo zdaj je videl kaj dejansko pomeni skrbeti za otroka, tako da se vec ne ponuja za to opcijo. On si je verjetno predstavljal, da se otrok sam igra v miru 8 ur, med tem ko on pise na racunalnik user posted image  

Upam, da sam ti vsaj malo pomagala.

Lp, naja



(odgovor članu kepa*)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: V dilemi
4.2.2006 21:33:52   
lelaval
Jaz osebno sem mnenja, da otrok sodi v vrtec - tam ima družbo svojih vrstnikov in nauči se več kot doma, pa če se še tako trudiš.
Pri tej starosti mislim, da ne bi smelo biti težav. Moj sin je pri 2 letih začel hoditi v vrtec in je ful rad hodil, hčerka pa pri 3,5 in smo imeli dosti jokanja.
Mojadva sta tudi hodila v vrtec v drugo občino. Ni bilo nobenih komplikacij glede plačila - plačevala sva po lestvici, ki je po zakonu glede na višino dohodka.
Pole sva vložila v matični občini in so sami poslali v drugo občino in v začetku vrtca so vzgojiteljice razdelile položnice.
Ko sta šla v šolo, sta sama hotela ostat z istimi, pa tudi midva sva rekla, da bi jih pustila v drugi občini. Ko smo z občine oz. šole dobili  potrdilo, da pridemo podpisat vpis, sem šla in povedala, da bi otrok želel ostat s svojimi vrstniki v drugi občini. In so zopet sami uredili.

(odgovor članu kepa*)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: V dilemi
4.2.2006 22:15:34   
SaaS
Moj 15 mesečni sin je pred 4 meseci začelhodit v vrtec. Jaz vrtca nikoli nisem jemala kot nujno zlo in zadnja izbira (obe babici sta doma), tako da tudi teh strahov nisem imela. Mali je brez joka sprejel novo okolje. Sva se pa uvajala res počasi, kakšen mesec. Po moje tudi otrok čuti te strahove pri mami in potem dojame, da je tale vrtec nekaj strašnega. Če se odločiš za vrtec, odmisli te skrbi. Jasno, da se vsaka mama sprašuje, a danes kaj joka, ga kaj pocrkljajo, ampak ne se preveč žret.. Je pa verjtno tudi zelo odvisno od vzgojiteljic in pomočnic. Jaz sem zelo zadovoljna, mali pa obožuje pomočnico oz. varuško.
Kar se pa občine tiče, pa ni problema. Jaz ga vozim v vrtec zraven moje službe, v drugo občino. Razlika je v tem da papirje urejam sama na svoji občini, ker občina v kateri stanuješ krije razliko do polne cene vrtca. Če pa otrok hodi v vrtec v isti občini, kot stanuješ, potem oddaš papirje v vrtcu in oni naprej urejajo - vsaj tako je pri nas. Ker mož dela 30 km v drugo smer - v tretji občini, mi včasih priskoči na pomoč moj oči, in pride po malega v vrtec, če moram jaz potegnit v službi. Potem pa grem po njega k mojim staršem.
Kdaj se prijavit in koliko je zaseden vrtec, pa najbolje, da kar tja pokličeš. Mislim, da je sicer vpisni rok nekje marca ali aprila, ampak prej ko oddaš bolje.
Imamo pa problem, ker mali v vrtcu pobira viroze eno za drugo. Tako, da sem po malem vseeno začela razmišljati o varstvu, čeprav sem velik pristaš vrtca. Morda vsaj za nekaj časa, potem pa vsekakor nazaj v vrtec.

(odgovor članu lelaval)
Neposredna povezava do sporočila: 4
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Zakaj je otrok najbolj poreden doma?
Ker smo doma najbolj sproščeni in se počutimo najbolj varne, si tudi najbolj upamo biti to, kar globoko v sebi smo, kdaj...
BLOG: Ljubki kaos velike družine
Preden sem postala mama, sem v mislih vedno imela dva otroka, hišo in psa. No, plani so šli "po svoje".




Gosta hrana.
пеперутка16

Kdaj ste pričele z uvajanjem goste hrane?