|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   POGOVORI Z NAJSTNIKI
4.3.2006 20:48:04   
india
Kot veste, imam doma polno hišo najstnic. Dve sta že kar krepko v puberteti, tretja je na najboljši poti proti njimauser posted image .
Od nekdaj se zelo dosti pogovarjamo z njimi, vsi, tudi mož, moja mama in tudi moj oče je to počel. No,pogovori o "občutljivih" temah, spolnost, menstruacije,....so seveda moja stvar,čeprav jih učim, da se lahko o tem pogovarjajo tudi z možem.
Vedno smo imele odkrite pogovore in mislim, da mi je kar uspelo vzopstaviti nek normalen odnos, da se ne bojijo povedati, če jih kaj teži, če  jih kaj zanima,...
Ko pa sem danes brala tisto temo o deklici,ki je pri 12tih letih rodila, sem se vprašala, ali se dovolj pogovarjam z njimi o tem? Ali to, da sem imela do njih vedno odkrit odnos glede vsega, zagotavlja, da mi bodo povedale, če bodo v težavah? Kako si zagotovit, da mi bodo povedale pred prvim odnosom, da mi bodo rekle za obisk G,...? Prepričana sem, da do sedaj niso nič skrivale, vem, da neke minimalne skrivnosti morajo imeti in jih imajo. Vem, da mi ne bodo povedale za prvi poljub,...( hvalabogu, saj tudi jaz nisem svoji mami user posted image ), a vseeno si ne želim biti babica pri 40 tih letih.
Za sedaj še vem, kdaj ima katera M oz. kdaj jo mora dobit, a večno tega ne bom mogla slediti.

Kako gledate na take pogovore? Ima katera kak dober recept? Kje so meje med pravico starša VEDETI in vsiljivim staršem,ki otroku jemlje OSEBNO SVOBODO?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: POGOVORI Z NAJSTNIKI
4.3.2006 22:24:21   
gamini
Joj, Miška odprla si zelo zanimivo temouser posted image . Tudi mene močno zanima,
kaj ti bodo svetovale tiste, ki so to že dale skoz user posted image .
 
Tudi sama se skušam s hčerkama (z najmlajšo še neuser posted image ) čimveč pogovarjat
o vsem...
 
Koliko sem bila uspešna, ali ne, pa se mi zdi, da ni odvisno samo od mene...   
 
                                                         LP v Mariboruser posted image   

(odgovor članu india)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: POGOVORI Z NAJSTNIKI
4.3.2006 22:38:01   
nejcko
Ja, res zanimiva tema. Sama sem še daleč od teh problemov, se pa kar stinjam z Gamini, da ni vse odvisno od tebe, ampak predvsem od tvojih hčera oz. njihovih karakterjev. Tudi z mano so se starši zelo veliko pogovarjali, ampak o tistih najbolj kriznih situacijah in problemih pa se s starši nisem nikoli pogovarjala. Ne zato, ker se ne bi mogla, ampak ker sem po naravi taka, da skušam svoje probleme v prvi vrsti najprej reševati sama. Taka pač sem. Marsikaj je kasneje prišlo na plan in vem, da je bila predvsem moja mama zelo prizadeta, ker ji nisem takoj zaupala. Samo v resnici sploh ni šlo za vprašanje (ne)zaupanja, ker vem, da na svoje starše lahko računam vedno, povsod in za kakršenkoli problem, temveč gre pač samo za moj osben pristop do problemov - torej da sem za probleme sem odgovorna sama, zato jih tudi skušam rešiti sama. Poleg tega pa je seveda vedno obstajalo tudi prepričanje, da bi bili starši prizadeti, če bi to in to izvedeli.

Mislim, da imaš dober odnos s hčerami in s s te strani nimaš kaj bati. Ni pa vse odvisno od tebe, zato si nikoli ničesar ne očitaj.
Pa srečno.

(odgovor članu gamini)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: POGOVORI Z NAJSTNIKI
4.3.2006 22:48:37   
india
No, tu, da ni vse odvisno od mene, se popolnoma strinjam z obema. Vendar pa prav tako mislim, da če otroku daš na znanje, da si vedno tu in na razpolago za pogovore in njegove težave, da mu nekako pokažeš, da si ČLOVEK ne pa SODNIK in tisti,i ga bo kaznoval, s tem ne moreš narediti nič slabega.
Od malega jim poskušam vcepiti v glave to, da se lahko kadarkoli in kjerkoli obrnejo name. Zato pa imamo vedno, tudi pri kosilu zelo bistrumne pogovore in vedno zvem ogromno tega, kaj se dogaja v šoli, na busu, povsod.
Skrbi me pa po malem to, da mi ne bodo očitale, da vtikujem nos v njihovo osebno življenje.

Ja, Gamini, do katere ure sta lahko zunaj tvoji dve veliki ? Med tednom in med vikendom?
Pri nas je med tednom  dovoljeno do 19h, med vikendom do 20h, vendar ne na ulici, ampak le pri prijateljicah.

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: POGOVORI Z NAJSTNIKI
5.3.2006 9:12:46   
gamini
Ja, takole je Miška, ta srednja bo stara 11let in si sploh ne želi biti
zunaj, razen, kadar je povabljena na praznovanje roj.dneva kake
prijateljice ali sošolke. Ta praznovanja so ponavadi ob petkih in
takrat je doma do 20.30.

Najstarejša (17 letnica) pa je ponavadi med tednom preveč utrujena
od šolskih obveznosti, zato gre med tednom redko ven, če pa se to
zgodi, je doma med 21. in 22. uro.  
Ob petkih in sobotah je lahko zunaj do 24., sva pa dogovorjeni, da
se slišiva ali mi pošlje sms, če se zgodi kaj izrednega, ali pa če bi
želela to uro podaljšatiuser posted image .

(odgovor članu india)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: POGOVORI Z NAJSTNIKI
5.3.2006 9:26:58   
soncece24
Miška, vidim, da sem te prestrašila s tisto mojo temo user posted image . No, jaz se spomnim, da sem vedno imela zelo odprt odnos z ojo mamo in ga imam še danes. Vedno sem ji lahko vse povedala, se ji zaupla, ko sem imela težave. Pri 15-ih sem se prvič konkretno zaljubila, skupaj sva bila 2 leti in v tistem času me je mami tudi peljala zraven k svojemu G, da sem dobila tabletke. Stara sem bila nekje 16 let, nedolžnost pa sem izgubila pri 17-ih in takrat sem bila lepo zaščitena s tabletkami, tak da sva bile obe z mamo mirni user posted image . Verjetno se je ta meja danes kr premaknila navzdol, ampak verjamem, da boš ti kot dobra mama, ki ve kaj se dogaja v življenju tvojih hčerkic vedela, kdaj je pravi trenutek, da jih pelješ po kontracepcijo. Tam v začetku srednje šole se po mojem začne to "kritično" obdobje.

_____________________________

Idealni moški ne pije, ne kadi, ne vara, ne kvartopiri, ne obstaja. (ruski aforizem)

(odgovor članu gamini)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: POGOVORI Z NAJSTNIKI
5.3.2006 10:19:43   
india
Ne, sonček, nisi me prestrašila, si pa pozvonila na vrata mojih razmišljanj v trenutku, ko moje punce odraščajo, jaz bi jih rada zaščitila pred zlobnim svetom, ta jih pa srka vase vedno močneje.
No, mogoče sem to napisala malo preveč zamotano, a saj veš, bojim se tega, da si bom čez leta očitala, da so zaradi mene naredile kako napako, ki je ne bi, če bi jaz ravnala prav.
A tu je zdaj to vprašanje, kdaj in kako ravnamo prav?
Sicer pa, moje punce so tako zlate in pridne, da bodo nedolžne še na faxu, pa kadile ne bodo, pa alkohol jim bo smrdel,. pa vse  bo lepo in prav. No in potem se princeska zbudi iz lepih sanj user posted image user posted image user posted image user posted image

Saj to je to, da bi jim človek rad dal ravno pravo mero zaščite in pomoči, da ne bi bilo ne premalo in ne prevečuser posted image

(odgovor članu soncece24)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: POGOVORI Z NAJSTNIKI
5.3.2006 10:45:24   
Dejča
Mislim, da imate zelo lep odnos in je dobro, da se toliko pogovarjate - toda, če dvomiš, da ti bodo povedale za prvi poljub, si lahko prepričana, da ti tudi za izgubo nedolžnosti ne bodo. Lahko se zgodi dosti prej, ko boš ti pripravljena (in dosti prej, kot bodo same), tako pač je - žal - kar pogosto. Zato pa jih - saj najbrž si jih tako že - o vsem pouči, da se bodo znale zaščititi in da res ne boš mlada babica. Danes vse tako hiti, da ne moremo verjeti, in deklica, ki je še včeraj vso ljubezen izkazovala mamici in atiju, hodi naokrog s fantom. Najboljše boš naredila, če jih boš naučila, da so odgovorne.
Želim ti vse dobro, tudi sama bom čez leta pred podobno dilemo.

(odgovor članu india)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: POGOVORI Z NAJSTNIKI
5.3.2006 10:52:02   
Anonimen
Ene najstnice so ..., ne vem .. sramežljive ali kako bi se temu rekle, in se kljub prijetljski in razumevajoči mami mogoče vseeno ne morejo pogovarjati o teh stvareh. Včasih mogoče prav zaradi zaupanja, ki ga uživajo iz strani mame. M;ogoče kakšna misli, da bi zlorabila to zaupanje, če bi vseeno začela s spolnimi odnosi, pa zato ne upa povedat. Kaj vem, kaj vse se jim mota po zmdenih glavicah.
V glavnem, kar se spolnosti tiče, jih je mogoče tudi dobro podučit, mimogrede, kam naj gredo, ko bodo enkrat tako daleč, da se bodo odločile za spolne odnose. Brez da bi povedale trebi, kam naj se obrnejo. Točno kateri ginekolog sprejema taka dekleta, saj včasih je tako, da je za maldoletnice posebna ambulanta. Vsaj v Ljubljani je včasih bila, ne vem kako je to danes in v drugih mestih. V glavnem čimbolj točno povedat, kam se naj obrne, mogoče telefonsko številko naročanja ali ginekologa ali kaj takega. Seveda zravem lahko poveš, da je vseeno bolje, če se lahko pogovori s teboj, ampak če se slučajno iz katreregakoli razloga ne bi mogla, pa naj vsaj tja pokliče.

(odgovor članu Dejča)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: POGOVORI Z NAJSTNIKI
5.3.2006 19:50:40   
Gina
Se strinjam s splišni in se tudi strinjam z nejcko. Meni se zdi zelo odvisno od karakterja otroka, me je pa že zdaj kar malo strah, kako bo pri nas. Tudi s fanti človek ne ve, kako delat, da bo prav. S puncami pa sploh. Naša me je prejšnji teden vprašala, kam sem šla. IN sem rekla, da h G. Me je vprašala, kakšen zdravnik je to in je rekla, o fajn, ker meni bi bilo nerodno kar nekomu se kazat, a me boš kar k svoji G naročila, ko bo treba? Matr, pri 8. letih mi to reče, me je kar pribilo ob stol. Je pa mene moja mami v resnici kar naročila h G, ko sem bila se mi zdi šele 14 ali 15 stara, prej sva se dosti pogovarjali o teh rečeh, tako da ni bilo kake krize. Sem pa jaz imela tako fajn odnos z mojo mami, da sem ji čisto vse povedala, celo za prvi poljub in še celo o seksu sva se kasneje lahko pogovarjali, ko sem odrasla - dobro, ne ravno v detajle, ampak vendarle, huje ko ta najbolj frendici, kar sva tudi bili. Ampak tak odnos je tako redek, da sem se jaz že sprijaznila, da je utopija pričakovat, da bom jaz take odnose dosegla pri svojih otrocih. Moraš biti tak karakter, da se dopolnjuješ s staršem (otrokom), pa še podoben si moraš biti v določenih rečeh, to je pa skoraj nemogoče. Jaz bom vesela, če ne bodo delali neumnosti, pa če mi bodo vsaj večinoma zaupali. Kako pa to doseči? Pojma nimam, ampak se trudim, kolikor zmorem, pa po moje vsak od nas tudi. Miška, jaz sem prepričana, da so tvoje fejst punce in da ti bodo tudi te reči povedale.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: POGOVORI Z NAJSTNIKI
6.3.2006 1:24:20   
Anonimen
jaz se s svojo mami veliko pogovarjam veliko ji  zaupam, pa vendar pri svoji starosti (čez 20) nisem še bila pri G.
O spolnosti lahko z njo govorim - na splošno.
Kar se pa mene tilče mi je pa grozno nerodno. Ona je zelo odprta, problem je v meni in mojem karakterju.

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: POGOVORI Z NAJSTNIKI
6.3.2006 7:21:59   
india
Gina, hvala na komplimentu!
Vendar pa, saj vem, počakat je treba, pa čimveč se o tem pogovarjat. Ampak to, da tvoja pupa že pri 8 tako resno govori o tem, pa da to jemlje tako pametno, je za pohvalit.
Glede na nekatere sošolke mojih hčera, se meni zdi ogromno že to, da moje brez nadaljnega v nahrbtniku nosijo rezervne vložke, robce za intimno nego, pa še kaj. Včasih se zgodi, da cel paket vložkov razdelijo sošolkam, ker jih te nimajo zraven. Ne vem, meni se zdi čisto OK, da punce pri 12 tih letih vedo, da je treba včasih na kaj misliti prej,preden se zgodi.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: POGOVORI Z NAJSTNIKI
9.3.2006 4:49:59   
LEJLA
Mene je moja mami brala kot odprto knjigo.
Meni je svetovala, da nej grem na Metelkovo kjer so imeli tudi predavanja o KT in pa kako zgleda obisk pri g. pa mislim, da so nam tudi ambulano pokazali in na koncu "predavanja" so "sprejeli se datume za obisk."
Seveda nisem sla sama pac pa se z dvema prijateljicama.
Ampak to je ze ohoho let nazajuser posted image

(odgovor članu india)
Neposredna povezava do sporočila: 13
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





To so znaki, ki kažejo na psihopatijo pri ...
Strokovnjaki na področju duševnega zdravja govorijo predvsem o teh štirih znakih.
BLOG: Daj babici en`ga poljubčka ...
S takšnim navodilom ju pravzaprav čisto "povozim" in navajam na toleranco za zlorabo. Da bo tisti na drugi strani zado...




Vrtec.
пеперутка16

Hodi/jo vaš/i otrok/ci v vrtec? V kateri?