|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

To so znaki, ki kažejo na psihopatijo pri otroku

K.M., 11.4.2024
Strokovnjaki na področju duševnega zdravja govorijo predvsem o teh štirih znakih.
Ključne besede:

image
Strokovnjaki na področju duševnega zdravja govorijo predvsem o teh štirih znakih. (Foto: Freepik.com)
/11


Strokovnjaki ocenjujejo, da približno 1% odrasle populacije ustreza kriterijem za psihopatijo. Psihopatija je pogostejša pri moških kot pri ženskah, vendar ni izključno moška motnja.

 

Že med 2. in 4. letom 

Študija iz leta 2016, ki so jo opravili raziskovalci na Univerzi v Michiganu, kaže, da je zgodnje znake psihopatije mogoče opaziti že pri otrocih med drugim in četrtim letom. Strokovnjaki na področju duševnega zdravja so mnenja, da naj bi bili med najbolj očitnimi znaki pomanjkanje empatije in vesti.

 

Raziskovalci so v študijo, poleg otrok, zajeli tudi primarnega skrbnika, drugega starša in učitelja oz. varuha v dnevnem varstvu. Prosili so jih naj s posebnim vprašalnikom ocenjujejo oblike in raven brezčutnega vedenja otrok med 2. in 4. letom. Postavke v vprašalniku so se navezovale na sledeče:

- otrok po neprimernem ravnanju/vedenju ne kaže občutka slabe vesti/obžalovanja/krivde,

– kazen ne spremeni ali vpliva vedenja otroka,

– otrok je sebičen in ne želi deliti,

– otrok laže,

– otrok je zahrbten in poskuša manipulirati.

 

Raziskovalci so nato ponovno spremljali otroke (zajete v študijo), ko so bili stari 9 let. Odkrili so, da je bila pri otrocih, ki so že kot malčki oz. v predšolskem obdobju kazali omenjene težave v vedenju, večja verjetnost, da bodo tudi kasneje kazali vedenjske težave povezane s pihopatijo.

 

PREBERITE TUDI: Vse vsebine za starše otrok z ADHD na enem mestu

 

Bo otrok kazal znake tudi kot odrasel? 

Nekateri raziskovalci sicer menijo, da psihopatske lastnosti ostanejo prisotne skozi celo življenje, kar pomeni, da bo otrok, ki kaže znake psihopatije verjetno zrasel z njimi in jih izražal tudi kasneje. Spet drugi raziskovalci pa menijo, da se lahko znaki psihopatije denimo med adolescenco povečajo, kar je posledica razvojnega obdobja in ne nujno patologija. Spletni vir sicer omenja tudi študije, ki kažejo, da je pri otrocih, ki so nagnjeni k brezčutnosti, večja verjetnost, da bodo kasneje v življenju postali agresivni. Prav tako je večja verjetnost, da bodo storili kazniva dejanja.

 

Kakšni so vzroki za psihopatijo?

Obstaja veliko različnih mnenj o tem, ali se psihopat že rodi ali to postane. Strokovnjaki na področju duševnega zdravja so večinoma mnenja, da je odgovor kompleksen. Predvidevajo, da je psihopatija posledica kompleksnega odnosa med genetiko, družinsko dinamiko in življenjskimi izkušnjami. Zgodnja izpostavljenost disfunkcionalnemu okolju je verjetno večji dejavnik tveganja za razvoj psihopatskih lastnosti. Otroci, ki so bili zlorabljeni, zanemarjeni in/ali ločeni od staršev, pogosteje razvijejo psihopatijo.

 

Slaba čustvena povezanost s staršem

Dejavnik tveganja naj bi bila tudi slaba (čustvena) povezanost s staršem. Starš, ki ima npr. težave z duševnim zdravjem ali zlorablja substance, se bo težje povezal s svojim otrokom. Prav tako se težje vzpostavi zdrava čustvena vez med otrokom in staršem, če je starš nedosleden. Študije kažejo, da so bili mladostniki s psihopatijo najverjetneje zelo travmatizirani že v mladosti.

 

Drugačne povezave v možganih

Spletni vir piše tudi o študijah, ki naj bi pokazale, da so možganske povezave pri brezčutnih in ne-čustvenih otrocih nekoliko drugačne. Njihovi možgani se naj bi drugače odzivali na strah, žalost in negativne dražljaje. Prav tako naj bi imeli težave s prepoznavanjem čustev drugih ljudi.

Vpliv na razvoj brezčutnosti bi lahko imelo tudi maltretiranje s strani vrstnikov. Otroci, ki so žrtve vrstnikov, bodo v starejših letih bolj verjetno postali brezčutni.

 

PREBERITE TUDI: Mamino pismo ginekologu, ki ji ni povedal resnice

 

4 znaki psihopatije pri otrocih

Strokovnjaki pravijo, da je iskanje znakov psihopatije pri otrocih zelo zahtevno, saj so nekatera vedenja precej podobna tistim, ki se sicer pojavljajo v različnih razvojnih obdobjih. Vendar pa naj bi obstajali znaki, zaradi katerih bi bila potrebna dodatna ocena in psihološka analiza:

- Pomanjkanje empatije. Otroci, ki pogosto izkazujejo pomanjkanje empatije, npr. do trpljenja drugih in čustev drugih ljudi, bi lahko imeli psihopatske lastnosti. Značilna naj bi bila brezbrižnost do občutkov ljudi okoli sebe.

Manipulativno vedenje. Če otrok pogosto manipulira, zavaja in je nagnjen k izkoriščanju drugih, je to lahko opozorilni znak. Ti otroci običajno lažejo in izkoriščajo svoj „šarm“, da od drugih pridobijo korist zase.

Brezčutnost in odsotnost obžalovanja. Otroci s psihopatskimi lastnostmi ne upoštevajo občutkov in čustev drugih. Ne kažejo obžalovanja ali krivde, niti, ko povzročijo škodo s svojim neprimernim ali celo destruktivnim vedenjem.

Agresivno vedenje. Tudi agresija, že npr. verbalno nasilje nad ljudmi ali živalmi, je lahko pokazatelj psihopatskih nagnjenj pri otrocih. Ti otroci imajo težave z nadzorom impulzov in so nagnjeni k ustrahovanju in drugim agresivnim vedenjem.

 

VIRI: Verywellfamily.com in healthnews.com

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako visok bo vaš otrok, ko odraste?
Vas zanima, komu bo po višini bolj podoben vaš otrok: visokemu očetu ali malce manjši mamici? Preveriti to enostavno for...
5
Delo bo vedno, otroci pa bodo zrastli
Ko pa pridemo do tega, da so stvari kaotično mirne, se zavedam, da čeprav si lahko za delo vzamem čas, izberem svoje otr...
5
8 sproščujočih iger za vzgojo čustveno moč...
Preverite osem zabavnih igric, s katerimi se bo vaš otrok naučil tehnik sproščanja, ki mu bodo koristile vse življenje. ...
4
Kaj vzeti na morje (seznam glede na otroko...
Da bo letošnje poletje nepozabno in da bo na plaži ves čas samo zabava, smo pripravili nekaj idej, kaj vzeti s seboj na ...
4



Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...
Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?