|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   sami doma
1.8.2007 8:46:24   
marcela
Mene pa zanima tiste, ki imate starejše otroke kdaj ste jih puščale same doma? Moji stari 12, 10 in 8 let so bili včeraj sami do 15.30 , ni bilo druge možnosti, danes bodo pa do 14h bo takrat mož prišel. Včeraj naj bi bilo vse o.k, so baje dolgo spali. Danes pa je je 8 letna hčerka že jokala v gsm, da ji brat ne da mleka, da ga je skril. On pa pravi, da azto, ker mu je zanalašč stopila v puzle, ki jih je že 2 dni sestavlja na tleh...Skratka očitno je doma norišnicares ne vem akj anj nardim,da bi poslala 1 satrejšo sosedo na ogled tudi en vem, če bi kaj rešilo. Skratka ne vem kamjih naj dam, za avgusta varstava nimamo.Prvi teden po šoli so bili v taborih, 14 dni v juliju  v počitniških delavnicah, 14 dni pa sva imela dopust. Sodelavke me tolažijo, da atki prepiri itak niso nič hudega in se bodo že sami zmneili.

_____________________________

Počni kar ti je volja, le poskrbi , da s svojimi dejanji ne prizadaneš drugih
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: sami doma
1.8.2007 8:54:26   
ajrin
OJLA, TUDI JAZ IMAM TRI IN ZATO POLETI TEŽAVE Z VARSTVOM.
Ta teden vsak dan po enega vzamem s seboj v službo, da stari starši sfolgajo ostala dva. Samih pa jaz še ne bi pustila niti ene ure, so pač še toliko manjši. Ta velkedva lahko pustimo sama, če gremo ostali v trgovino, to je za eno urco, kaj več pa zaenkrat ne!!
Drugač pa z možem porabiva večino dopusta poleti (skupaj 5 tednov), nato pa gredo še na delavnice, oratorij...
LP Irena


_____________________________

Irena z ropotijo (Luka 9, Domen 7, Miha 4)

(odgovor članu marcela)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: sami doma
1.8.2007 9:08:59   
marcela
Ja na oratorij bodo moji šli od 19-26 julija zdaj ap v okolici anšega kraja nobenega ni. Prejšna leta jih je občasno čuvala 1 precej stara soseda, ki pa je imela maja kolk zlomljen in jih ne more več. Zdaj so se baje pomirili. 2 gledata tv, mulc pa igrice igra na pc.

_____________________________

Počni kar ti je volja, le poskrbi , da s svojimi dejanji ne prizadaneš drugih

(odgovor članu ajrin)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: sami doma
1.8.2007 9:15:53   
Anonimen
Mene pa zanima tiste, ki imate starejše otroke kdaj ste jih puščale same doma?


Samo to je pa res šit. Mene to čaka drugo leto, upam, da bo babi še pri močeh, da ga bo čuvala. A pa to, recimo, ko je star šest let (bo marca drugo leto) iin gre potem sept. v šolo, potem med počitnicami (julij, avgust, drugo leto) mu vrtec več ne pripada al kako? Ker to s itak še tako mali za otroci, za sami preživljat počitnice. Meni je kar slabo, kaj nas še čaka.

(odgovor članu marcela)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: sami doma
1.8.2007 9:22:46   
nuala
Moja soseda je imala 3 fante tolk stare, pa jih je puščala same doma ( ni blo druge ) in so se lepo znašli. Je pa bla ful živčna in vsake 2 ure je tamalga čekirala.
Drugač pa mislim, da pred 12 letom je težko same puščat doma celo dopoldne.

_____________________________

Zakaj bi učil prašiča letati; izgubljaš čas in vznemirjaš prašiča.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: sami doma
1.8.2007 9:41:59   
purple
Tudi moji morajo ostati sami doma. Ta večji je star 12 let. Pridno me počakajo.

_____________________________

Život ide dalje,
život brzo odlazi...

(odgovor članu nuala)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: sami doma
1.8.2007 9:45:25   
AKP
Tudi jaz sem moja dva sama puščala doma. Hči je bila stara 7 let in sin 12. Včasih je bilo ful pestro in sta se kregala in tepla. Potem pa sem ju zaposlila. Opravila sta določena gospodinjska dela (vedno sem točno povedala kaj kdo naredi), vmes prebrala kakšno knjigo, gledala risanke.... In je nekako šlo. Vedno sta pač mogla bit zaposlena. Zdaj sta že velika pa še ju moram vedno zaposlit in še vedno točno določit kaj kdo naredi, če ne se skregata.

(odgovor članu nuala)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: sami doma
1.8.2007 9:48:35   
Dejča
Danes se po moje vse preveč komplicira - midve s sestro sva bili med počitnicami dopoldne sami (kadar nisva bili kje na počitnicah) že dosti prej - od osnovne šole dalje - in ni bilo nič narobe. Se mi zdi, da smo bili otroci včasih dosti bolj samostojni kot danes.

(odgovor članu purple)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: sami doma
1.8.2007 9:50:53   
Anonimen
Se mi zdi, da smo bili otroci včasih dosti bolj samostojni kot danes.


To pa itak.

(odgovor članu Dejča)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: sami doma
1.8.2007 9:52:35   
mala maja
sej se bodo unesli, bi lahko rekla. Bodo že sami rešili problem. Sej veš po telefonu pa vedno zveni vse veliko huje kot v resnici jeuser posted image . A kakšne sosede pa nimaš da bi jih za ene 15 min prišla vmes vsak dan pogledat.  sej mogoče je dovolj samo tolk da imajo občutek da jih en skoz kontrolira, pa čerav jih ne.

Drugače pa sem jaz zadnjič sina stara 10 in 6 let pustila sama doma več kot 4 ure, ni šlo z varstvomuser posted image , malega sva pa sabo vzela.Sta se lepo porihtala, še tavečji mu je naredil kosmiče z mlekom. Drugače pa sta si skoz v laseh.user posted image user posted image

Albina varstvo pa ti pripada še v vrtcu čez počitnce po končanem prvem razredu, v drugem ti ne pripada več.user posted image

(odgovor članu AKP)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: sami doma
1.8.2007 9:55:19   
mala maja
IZVIRNO SPOROČILO: al bina

Se mi zdi, da smo bili otroci včasih dosti bolj samostojni kot danes.


To pa itak.


s tem se pa tud jaz strinjam. tud jaz pa brat sva bila vse počitnice sama, od prvega razreda dalje, pa nama ni nič manjkalo.

Marcela kaj če bi jih zaposlila s kakšnimi lahkimi hišnimi opravili, nevem mogoče naj en posesa,drugi natrebi solato, tretji pomije stopnišče.... Kaj lahekga sej ni treba da pospravijo vse, pa mogoče jim potlej lahko za nagrada doš kaken evro za sladoled(pa ni treba vsak dan, sem pa ke kakšen dan da bodo bolj pridni)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: sami doma
1.8.2007 11:06:17   
hariba
Moja tastarejša 2 (11 in 8) sta lani poleti tudi bila nekajkrat sama doma, malo sta se sicer skregala in stepla, pa to se itak tudi, če sem jaz zraven, tako, kaj hujšega pa ni bilo. letos sem pa itak spet na porodniškem, da tega problema ni. Morda kdaj kako urco so, če moram z Zojo k zdravniku ali po kakih opravkih, da ne vlačim vseh zraven.

(odgovor članu mala maja)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: sami doma
1.8.2007 11:09:49   
hariba
Aja tudi jaz sem vsakemu na list napisala kaj more postorit. In čudežno sta, sicer pa lahko kdaj tudi 20 krat rečem, ko sem doma in nihče me ne čuje.

(odgovor članu hariba)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: sami doma
1.8.2007 12:44:28   
piščanc
ja tole čez počitnice je kar problem. pri nas je baje šola odprta za varstvo tudi čez počitnice. jih kar iz treh šol skupaj dajo v en ali več razredov, kolikor je potrebe.

kaj pa zavod za mladino? saj imajo vsako leto delavnice čez poletje. naša je trenutno v plavalnem tečaju, avgusta bomo pa babice uporabljali. gre pa šele letos v prvi razred.

jaz sem bila veliko sama doma, od prvega razreda dalje, počitnice so bile pa pri babicah, tetah, ...

upam, da boste preživeli tole poletje

_____________________________

iz malega zraste veliko

(odgovor članu hariba)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: sami doma
1.8.2007 13:07:48   
Antigona
Danes se po moje vse preveč komplicira - midve s sestro sva bili med počitnicami dopoldne sami (kadar nisva bili kje na počitnicah) že dosti prej - od osnovne šole dalje - in ni bilo nič narobe. Se mi zdi, da smo bili otroci včasih dosti bolj samostojni kot danes.


Se podpišem po tole...

Upam, da čez nekaj let ne bom imela istih problemov user posted image

_____________________________

Moja dva sončka: Žan (25.7.05) in Luka (14.8.07)

Žan in Luka gradita mesto:
http://zan-luka.myminicity.com/

(odgovor članu Dejča)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: sami doma
1.8.2007 13:26:46   
pety78
No, iz osebnih izkušenj ti bom povedala, da je doma rom pom pom. Mi smo bili štirje, sestra 12, jaz 10 brata 6 in 5 let, pa smo bili sami doma občasno, ko je šla mami v trgovino (pa še k sosedi na kavo). Doma smo se tepli (najpogosteje je bilo to na spisku), da smo vsi objokani en za drugim šli k sosedi, kjer je naša mami v miru pila kavico. Je rekla enkrat soseda, ko smo se režali na ta račun, da ko je videla da prvi v solzah prihaja, so vsi vedeli, da bodo zadaj še trije. user posted image user posted image user posted image user posted image

Kaj hujšega sicer ni bilo. Ampak verjamem, da tvoji otroci niso takšni. user posted image Najbolje bo, da jim dodeliš kakšne nagrade za lepo obnašanje. Je pa res kriza s tem varstvom.


_____________________________



(odgovor članu Antigona)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: sami doma
21.8.2007 11:25:54   
Lianna
Pa sej so že dovolj stari da so sami. Današnji otroc so preveč razvajeni in rabijo kar naprej nekoga, ki jih bo pazil in seveda stregel. 12 let star otrok zna sam zajtrk pripravit, pa tut kakšno juho skuhat. Naša soseda je že nekaj časa sama doma med počitnicami in si tudi kaj za jest pripravi (12 let).

Vsakemu zadoližitev pa bo. En bo sesal, drugi posodo pomil, pospravili bodo svoje sobe..itd.

(odgovor članu pety78)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: sami doma
21.8.2007 12:42:43   
pety78
IZVIRNO SPOROČILO: Lianna

Današnji otroc so preveč razvajeni in rabijo kar naprej nekoga, ki jih bo pazil in seveda stregel.



To je v bistvu res, ampak so tudi taki časi, da na vsakem vogalu preži kaka nevarnost, tega pa včasih v taki meri tudi ni bilo.


_____________________________



(odgovor članu Lianna)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: sami doma
21.8.2007 12:49:02   
orhideja75
pri nas sta tudi ob fanta (12 in 9) dopoldne sama doma. včasih je tudi kreg. seveda, saj se skregata tudi, ko sem jaz doma. drugače pa tudi tam do 10-ih ali 11-ih spita, potem si pripravita zajtrk (kruh že jaz narežem, ker ne dovolim uporabe nožev, razen desertnih-za mazanje), potem gledata tv ali pa igrata računalnik.
drugače jih pa tudi sama zaposlim. včeraj sta imela cel kup brisač za zložit, danes pa imata vsak svojo sobo za pospravit.
no, prednost je tudi v tem, da gresta poleti 14 dni z mojimi starši na morje, pa potem gremo mi za 14 dni, pa kakšen teden gresta k sestri na počitnice. pa še to, da moža dela v izmenah in sta vsake toliko časa dopoldne z njim.

_____________________________

Moji fantje so moj zaklad. :) Brez njih bi bil svet prazen.

(odgovor članu pety78)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: sami doma
21.8.2007 14:08:05   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: Lianna

Pa sej so že dovolj stari da so sami. Današnji otroc so preveč razvajeni in rabijo kar naprej nekoga, ki jih bo pazil in seveda stregel. 12 let star otrok zna sam zajtrk pripravit, pa tut kakšno juho skuhat. Naša soseda je že nekaj časa sama doma med počitnicami in si tudi kaj za jest pripravi (12 let).

Vsakemu zadoližitev pa bo. En bo sesal, drugi posodo pomil, pospravili bodo svoje sobe..itd.


Se podpišem!

Meni se ne zdi katastrofa, če so12, 10 in 8 let stari otroci sami doma, zdi se mi pa katastrofa, če niso sposobni biti sami doma pri tej starosti. Pa saj to je 3.,5. in 7.! razred!
Moja dva ta velika sta stara 12 in 9 in sta že nekaj let kar se tega tiče precej samostojna. Ne rečem pri 6. letih - takrat je res še prezgodaj, ampak pri 6. letih ga pustiš pol ure samega, če je treba, pri sedmih pol ure dlje, pri osmih pa ga naj ne bi bilo otroka, ki bi ob dveh starejših bratih, sestrah umiral od obupa ali strahu, ker je sam dopoldne. Problem je najbrž v tem, da so navajeni, da jih ves čas kdo kontrolira, zabava ali pa jim gre na živce, ker se morajo sami spopasti s problemom, da ni mamice, ki bi jih ščitila pred starejšimi sorojenci. Ampak največ, kar lahko otroka naučiš je to, da uživa v družbi s samim seboj, da je sposoben biti sam doma, da zna delat, da je odgovoren in da zna sam urejati svoje probleme z brati - edino tako jih bo lahko ljubil - če boš urejala ti namesto njih, odnosa med njimi ne bo. Urejaš lahko samo tedaj, ko gre za velike reči, takrat moraš, sicer pa je ok, če so vpleteni v medsebojne odnose na svoj način. Drugače se odnosi zgubijo.

(odgovor članu Lianna)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: sami doma
21.8.2007 23:11:58   
mamuška
Ne vem, nisem še na tem, ampak če samo gledam, kako starši odnašajo riti otrokom na vsakem koraku, 5 -letnike oblačijo kot dojenčke, jih vozijo lulat, zapenjajo jakne ipd, mi ni čudno, da so otroci tako nesamostojni, kot so.  Zase vem, da sem s 4 leti začela sama hodit v vrtec. Res da ne čez celo mesto, je pa bilo 5 min peš za odraslega. Pa tudi vem, da sem se prvi teden 2 x izgubila, ker sem pozabila, kje točno moram zavit. Morala sem se sama oblečt, od A do Ž, sama zavezat čevlje,  zajtrk me je čakal na krožniku pod polivinilom, toplo mleko v termovki, kasneje pa na štedilniku, sem ga sma pogrela. Nikoli nisem pozabila zakleniti, nikoli nisem ničesar pozabila obleč. Pa še zdaleč nisem bila edina! Nalsednje poletje so vrtec za ves mesec zaprli -  nisem še imela celih 5 let. Ostala sem sama doma. Enostavno mami in ati dopusta nista imela, starih staršev ni bilo, sosedov tudi ne - vsa mularija iz okolice smo čepeli en dan pri enem, drug dan pri drugem - od zjutraj do  14. in nekaj, ko so starši prišli iz služb. Tukaj je že prva razlika: naši stari so bili doma ob 14:15, mulci smo pa do 9 h spali - ostane vsega 5 ur.  Koliko ostane našim otrokom?? Pa meni so naštimali piskre na štedilnik in narisali, ob kateri uri moram kaj priklopit, da je že brbotalo, ko je ata kot prvi prišel iz službe.  Da bi kdo 8, 9, 12-letnikom iskal varstvo - pa saj bi od sramu pomrli!user posted image

Danes si tega ne predstavljam! Imam ultra samostojnega 4,5 letnika, ki se sam oblači, obuva, umiva, sam si namaže kruh, natoči čaj, ga pogreje v MV - ampak da bi sam šel v vrtec, si ne predstavljam in amen. SI pa povsem predstavljam, da je 15, 20 minut sam, da točno ve, kam sem šla in kako me mora počakat. V sili zna uporabit telefon, zna poklicat oba z možem in obe babici. Vseeno mislim, da me bo konec od skrbi, če ga bom morala pri 6 letih pustit po  9 ur samega doma. user posted image Pri 8-ih letih pa bi že moral biti toliko samostojen, da to ne bi bil več problem. Teoretično....

Sočustvujem z vsemi, ki ste pred te težke odločitve na silo postavljene in prisiljene otroke puščat same doma.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 21
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





BLOG: Kaj storiti, ko je otrok frustriran?
Konflikti in frustracije so neizogiben del medčloveških odnosov, še posebej, ko nas več ljudi živi tako zelo blizu kot v...
Zakaj je otrok najbolj poreden doma?
Ker smo doma najbolj sproščeni in se počutimo najbolj varne, si tudi najbolj upamo biti to, kar globoko v sebi smo, kdaj...




Gosta hrana.
пеперутка16

Kdaj ste pričele z uvajanjem goste hrane?