|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Boji se sovrstnika v vrtcu
19.12.2007 18:26:31   
kekec in mojca
Moj mali triletnik je na začetku tega šolskega leta v vrtcu dobil od sovrstnika močan ugriz. Mislila sem, da je že pozabljeno, pa se vsake toliko časa spomni na ta dogodek. Nekoč sem se pogovarjala z njim o tem in je rekel, da temu otroku raje pusti vse igrače in gre vstran od njega, ker se boji, da ga bo popraskal. Povedala sem mu, da se ga ne rabi bat, pa da je bolje, da pove vzgojiteljicama, če se ga boji, ker mu bosta pomagali in ga zaščitili.

Včeraj zvečer pa je nastal jok, ker sem mu hotela postriči nohte na rokah. Rekel je, da se potem ne bo mogel branit pred njim ("... če me bo slučajno M. pokrampal, ga potem jaz ne bom mogel nazaj...") in ful jokal. Seveda sem ga vprašala, če ga je že kdaj pokrampal, pa je rekel, da ne, da pa praska in ščipa vse ostale otroke in da se ga boji.

O tem sem povedala tudi vzgojiteljicama, ampak pravita, da verjetno vidi pri ostalih otrocih, ker njega pusti na miru. Zdaj pa res ne vem več, kaj naj naredim. Smili se mi, ker vidim, da ga takšne stvari prizadenejo... ampak brani se pa ne!

Naj omenim še to, da je moj otrok med najstarejšimi v skupini, tale fantek, o katerem govorim, pa je najmlajši in najmanjši...

Prosim, dajte mi kak nasvet, res več ne vem, kako mu naj še pomagam. Na splošno se nikoli ne bo branil, če ga bo kdo udaril, ampak bo le tu in tam povedal ali pa celo samo sedel in žalostno gledal...
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Boji se sovrstnika v vrtcu
19.12.2007 21:48:51   
Pupica
Tut naša 3-letnica je imela v začetku podobno izkušnjo. Najmlajša in najmanjša punčka jo je popraskala, ni pa bila iz njihove skupine, pač pa se jim je pridružila pri združevanju skupin.
No pri nas smo imeli krasno iztočnico za pogovor "o strupu v majhnih flaškah"  in o tem "da niso vsi ljudje prijazni". Nasvet, ki ga je dobila, je bil nekaj v smislu, umakni se preventivno, kurativno povej vzgojiteljici. Če kdaj še sama omeni ta dogodek, potem kar sama reče, da bo šla hitro preč, da je ne bo opraskala, če jo pa že bo, pa bo povedala vzgojiteljici.
Jaz sem sebe videla edino v tej vlogi, da sem ji pa vlila zaupanje, varnost in samozavest. Zaupanje v tem, da ji verjamem, kar mi pove; varnost, da ji povem, da v vrtcu je na varnem ker zanjo pazita vzgojiteljici, ter samozavest, s tem, da ji rečem, da je punčka še majhna, da še ne ve čisto točno kaj je prav in kaj ne, ona pa je velika in že razume, da se mora umaknit in da je to čist OK, če se izogneš konfliktom.
Tebi pa bi svetovala da delaj predvsem na tem, da si povrne samozavest in se znebi strahu, ter da mu daš kar se da dober občutek varnosti. Tako doma kot  v vrtcu.
Tojto!user posted image če te pa še kj zanima pa kr privat napiš!user posted image

LP

(odgovor članu kekec in mojca)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Boji se sovrstnika v vrtcu
21.12.2007 8:18:00   
NinKa
Pri nas v vrtcu pa je sedaj aktualno da se grizejo. Je eden v skupini, ful divjak, še vzgojiteljici priznavata da ga komaj mirita.

Naš je tak tip da se v vrtcu izogiba prepirom, če je treba res koga klofne, ampak to je bolj izjema kot pravilo.

In situacija izpred dveh tednov. Ta divjak, je našega vgriznil v ramo, tako, da je imel kr lepo krasto. Ko sem prišla v vrtec, se mi je pomočnica začela nekaj opravičevat. Pa sem ji rekla da jaz pri tem nič ne morem, ker je ona v tisti situaciji tam in je njena naloga da take stvari prepreči, če ve, da je otrok divjak. Mojemu malemu pa sem vprašujoče rekla, zakaj ga ni nazaj vdaril al pa vgriznil. Pa mi je rekel, da se to ne dela in da mu je samo rekel "ti ti, to se ne dela". Ampak sem videla, da je žalosten.

Sicer sem striktno proti agresiji, ampak do neke mere branit se je pa treba. Tako da sva malemu z možem dopovedala, da če se kaj takega zgodi, da naj se vsaj zdere na tistega, ki mu je kaj naredil in ne samo gleda in pravi da se to ne dela.

No, od takrat je mir, vsaj za sedaj.

(odgovor članu kekec in mojca)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Boji se sovrstnika v vrtcu
21.12.2007 8:50:04   
*sanela*
Tudi v skupini našega malega je eden agresiven fantek. Mali je hodil popraskan po licu in po vratu ( fant naj bi ga večkrat davil ). To sem povedala vzgojiteljicama in so rekle, da bodo sklicale sestanek.
Svojemu otroku sem vedno govorila naj se ne tepe, da to ni lepo, naj pove vzgojiteljici če mu bo kdo nagajal. In kaj sem naredila. Moj otrok se pusti tepsti on pa ne udari nazaj ker mu mama ne dovoli. Zato pa hodi domov ves potolčen in popraskan.
Možu je bilo dovolj in mu je povedal, da kar udari nazaj če ga kdo udari. Res nemaram, da ga nagovarjava, da se brani ampak drugače ne gre. Če se otrok pusti, da ga tepejo ga bodo zmeraj. Otroci se spravljajo na šipkejše.

(odgovor članu NinKa)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Boji se sovrstnika v vrtcu
21.12.2007 22:11:46   
kekec in mojca
Ampak problem je v tem, da se moj otrok ne bo nikoli branil. Saj smo se pogovarjali o tem, da naj v takšnem primeru kar nazaj udari, ampak on je tako nežna dušica, da tega ne bo nikoli naredil, ker se mu drugi otrok smili (je rekel, da bo potem drugi jokal, četudi bo sam prizadet, drugemu noče narediti enako...)user posted image Ful mi je hudo, ker ne vem, kako naj še odreagiram. Ne želim, da bi moj otrok bil tisti, ki bo vednomer tepen.

(odgovor članu *sanela*)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Boji se sovrstnika v vrtcu
24.12.2007 7:20:35   
Lenny
Morda pa bi pomagalo to, kar so se učili pri najinem maxiju v vrtcu, ko je celo skupino en dan opazoval otroški psiholog. Otroke je učil, da naj, ko jim kdorkoli pride preblizu in si tega ne želijo, iztegnejo roko predse in čim glasneje rečejo NE! PUSTI ME NA MIRU! STOJ! Vadili so to reči glasno in odločno. Bili so stari tam od 4 do 6 let in je kar pomagalo.

(odgovor članu kekec in mojca)
Neposredna povezava do sporočila: 6
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Za družine BREZPLAČNO (od 15. do 22. maja)
Na pobudo ZPMS bo kar 40 muzejev in galerij po vsej Sloveniji, v tednu družin, med 15 in 22. majem 2024 (ali pa na določ...
FOTO: To je bistvo družine!
photo
Prav vsaka družina je posebna in unikatna. Toda, kaj imajo družine z vseh koncev sveta in različnih oblik vendarle skupn...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?