|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   teologija telesa
3.12.2008 23:35:56   
komarka
Živjo!

Meni je bilo zelo zanimivo odkritje:
http://www.sexation.info/sl/hm-zanimivo/recenzija-knjige-teologija-telesa-za-zacetnike/

Mislim, da kliče po komentarjih.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: teologija telesa
4.12.2008 8:23:26   
tweed
Zame je to še en poskus (od)vračanja pozornosti od vseh zmot RKC. Najbolj zanimivo je to:

Ni duhovnikom prepovedano seksati. Ne gre za prepovedi, ampak notranje odločitve, ki se čutijo pravilne in edino pravilne.


Zato pa imajo duhovniki toliko težav in toliko otrok, za katere ne skrbijo, saj so vernice prepričane, da je bil sveti duh...

_____________________________

Vsak dogodek je pozitiven iz določene perspektive.
Neli se je to poletje naučila plavat brez rokavčkov...
Rea pa se potopi pod vodo in vstane z nasmeškom...

(odgovor članu komarka)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: teologija telesa
4.12.2008 10:14:06   
komarka
Priznam članek je dolg in "bogat".

Ampak tole (komentar na celibat) je pa zbanalizirano do koncauser posted image KOliko duhovnikov, ki imajo otroke pa osebno poznaš? oz zensk ki so zanosile z duhovnikom, pa so sedaj zanemarjene?

(odgovor članu tweed)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: teologija telesa
4.12.2008 10:26:10   
ronja
Jaz poznam samo enega otroka od duhovnika - oče se zanj nikoli ni brigal, še priznat ga ni hotel in temu ni bilo glih čisto vseeno. Zdaj je že prebolel, se mi zdi, sovraži pa vse povezano z vero zato...

(odgovor članu komarka)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: teologija telesa
4.12.2008 10:43:05   
tweed
osebno 2, po posrednikih pa 3

_____________________________

Vsak dogodek je pozitiven iz določene perspektive.
Neli se je to poletje naučila plavat brez rokavčkov...
Rea pa se potopi pod vodo in vstane z nasmeškom...

(odgovor članu komarka)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: teologija telesa
4.12.2008 10:58:09   
komarka
Najprej moram povedat da mi je zal za vsakega otroka, ki se oče zanj ne briga in še toliko bolj če je duhovnik!!!Itak da pol zasovražiš vse v zvezi s tem.

Sama pa poznam samo take, ki so mel jajca in so šli žvet s svojo žensko in so prosli za spregled. Na koncu menda vsem odobrijo in so se poročili.

SE mi pa zdi res dobro, da se začenja tud v cerkvenih krogih debatirat o spolnosti in da je sam nekdanji papež to sprožu. Kdor je veren je ponavadi kar nezaupljiv do laičnega mnenja in mislim, da se je zečel res odpirat.

Ok, eni bojo nesl v grob svojo zaplankanost, sam za tiste ki pa iščejo semi zdi pa super. In ti vsaj da odgovore, o tem kaj in zakaj je sprejemljivo z vidika vere in kaj in zakaj ne. Sicer pa na koncu sam odločaš in se odločas po svoji vesti, spoznaju... Kdor prelaga odgovornost na druge in ni odgovoren za svoje odločitve, pa itak še rabi dozoret.

(odgovor članu tweed)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: teologija telesa
4.12.2008 11:13:41   
tweed
Še o kontracepciji: Vsak človek se ima pravico odločati o tem po lastni vesti. Pri nas je vera tista, ki zagovarja kontracepcijo samo z vzdržnostjo, drugače pa ne.
Na Kitajskem pa je obvezna zaradi omejevanja števila prebivalstva. Mislim, da bi se tudi v RKC spremenilo mišljenje, če bi prišlo do nenadnega porasta števila rojstev (npr. za 200%), pri tem bi pa ugotovili, da se to dogaja najrevnejšim članom družbe, ki za otroke sploh ne morejo poskrbet (z materialnega vidika). Ker tudi duhovniku, pa čeprav vidi smisel bivanja na zemlji samo kot pripravo na kasnejše življenje v nebesih, se milo stori, ko vidi pet otrok z raztrganimi oblačili, ko prosijo mimoidoče za denar ali kruh...
Zdaj tega sicer skoraj ni več, verjetno pa zato, ker so zelo redke družine z več kot 5 otroki... Brez kontracepcije pa... hmmm

_____________________________

Vsak dogodek je pozitiven iz določene perspektive.
Neli se je to poletje naučila plavat brez rokavčkov...
Rea pa se potopi pod vodo in vstane z nasmeškom...

(odgovor članu komarka)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: teologija telesa
4.12.2008 11:50:49   
ronja
Sama pa poznam samo take, ki so mel jajca in so šli žvet s svojo žensko in so prosli za spregled.

Pa saj maš pravico izstopit kadarkoli, a ne? In se lahko tudi cerkveno poročiš (samo verjetno se moraš prej pokorit za greh, da si neporočen spal z mamo tega otroka...) Ali ni tako?

No, kar se mene tiče brez kančka slabe vesti živim v grehu s svojim najljubšim... Kot sem odgovorila dvema johovima pričama ali kaj sta že bila, ki sta prišla na vrata... ko sta začela, da moramo spustit boga domov,... pa da je bog ljubezen: "Če je bog res ljubezen, je tu že dolgo domauser posted image "

(odgovor članu komarka)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: teologija telesa
4.12.2008 20:54:45   
evi28
Mislim, da bi se tudi v RKC spremenilo mišljenje, če bi prišlo do nenadnega porasta števila rojstev (npr. za 200%), pri tem bi pa ugotovili, da se to dogaja najrevnejšim članom družbe, ki za otroke sploh ne morejo poskrbet (z materialnega vidika). Ker tudi duhovniku, pa čeprav vidi smisel bivanja na zemlji samo kot pripravo na kasnejše življenje v nebesih, se milo stori, ko vidi pet otrok z raztrganimi oblačili, ko prosijo mimoidoče za denar ali kruh...



Jaz pa mislim, da se RKC strogo drži samo svojih dogem, ne glede na to, kaj se po svetu dogaja. 2000 let že ta institucija obstaja, kaj vse se je dogajalo skozi zgodovino, Cerkev pa se ne premakne niti za ped. Ali res kdo misli, da bi Cerkev dala za te "uboge raztrgane otroke" kaj stran od svojih milijard in milijard premoženja?! Koliko da pa zdaj?
Če pa še celibat omenim, do nastanka katerega je prišlo ravno zaradi tega, da se cerkvena lastnina ne bi manjšala z dedovanjem zakonitih potomcev duhovnikov, mislim, da ga ne glede na pritisk javnosti, še dooolgo ne bodo ukinili.

Eh zdaj sem že pa čist zašla...user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: teologija telesa
5.12.2008 22:23:24   
komarka
Ah, sej mi je zal da sem odprla to temo!user posted image
Ene pa res zanima sam kok ma cerkev denarja in če duhovniki seksajo.

O tem kolk da cerkev za revne otroke se pa raj prej pozanimi preden blekneš-koliko je aktivnosti in pomoči ki jo organizirajo sam pr Karitas...mIslim...

Pejte k dinozavrom, res- s svojo "toleranco".

(odgovor članu evi28)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: teologija telesa
5.12.2008 22:34:20   
tweed
Ja, sorry. Nisem jaz kriv, če se mi je v vsem članku zdela najbolj zanimiva izjava, da celibat ni zavezujoč user posted image . Da gre za notranje odločitve. Res je, duhovnik se mora odločit ali bo duhovnik ali pa bo seksal. Obojega ne more imeti.

Osebno gledam na RKC kot na eno veliko podjetje, ki ima svoje pravnike, računovodje, voditelje, upravitelje skladov itd. Enako kot velikim podjetjem, se tudi njim "sponzorstvo" pozna kot reklama in razne olajšave. V tem ne vidim nič slabega, saj so veleposestniki, torej imajo dovolj financ.

Dobrodelne organizacije pa delujejo predvsem na bazi prostovoljstva, kar pomeni, da jih ni potrebno pretirano plačati, donacije, ki jih pa dobijo, pa sem po zaupnih virih tudi že imel priložnost videti, razdelijo na dva dela 50:50. En del gre za administrativne in operativne stroške, ostalo pa gre naprej...

Kar se njihove modernizacije tiče, pa ne bom izgubljal besed, ker je odvisna od tega, koliko je župnik v določeni fari star...

_____________________________

Vsak dogodek je pozitiven iz določene perspektive.
Neli se je to poletje naučila plavat brez rokavčkov...
Rea pa se potopi pod vodo in vstane z nasmeškom...

(odgovor članu komarka)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: teologija telesa
6.12.2008 1:04:04   
komarka
Kar se cerkvenega denarja tiče- ki sicer sploh ne paše pod to temo, ki je naj spomnim spolnost -je na nek način Cerkev res eno veliko podjetje in ne trdim, da zna s tem denarjem najbolje upravljat. Ampak od kod jim že ta denar? Najbrz so ga nakradl, a ne?

In Cerkev smo vsi verniki, ne samo duhovniki, škofje.... Tko da se me zdi logično da ma denar. Ampak res več o tem pa ne bi.

Kar se kontaracepcije tiče: jaz zadevo tako razumem (in nekako tako govori tud ta knjiga in JPII), da najprej uči odgovornosti - z odgovornimi spolnimi odnosi in šele nato razmišlja o tem katera sredstva so primerna za pomoč pri reguliranju rojstev.
Naravna metoda temelji najprej na poznavanju svojega in partnerjevega telesa, na spoštovanju drug drugega in skupni odločitvi za ali proti nosečnosti. Poznam veliko parov, ki jo uporabljajo in nimajo zaradi tega vsi 10 otrok(pa tud 5 ne), eni pa, ampak ker so se tako odločili.

In pogosto se pozabi, da se vsak posameznik - vernik odloča po svoji vesti in greh se "obračunava" glede na spoznanje(moje zavestno vedenje o neki stvari, njeni morebitni spornosti) in tudi osebne okoliščine(stiska...)

In temo sem odprla z namenom debatirat o spolnosti kristjanov -laikov, poročenih in samskih.. ne pa o celibatu.

(odgovor članu tweed)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: teologija telesa
6.12.2008 20:30:38   
evi28

IZVIRNO SPOROČILO: komarka

Ah, sej mi je zal da sem odprla to temo!user posted image
Ene pa res zanima sam kok ma cerkev denarja in če duhovniki seksajo.

O tem kolk da cerkev za revne otroke se pa raj prej pozanimi preden blekneš-koliko je aktivnosti in pomoči ki jo organizirajo sam pr Karitas...mIslim...

Pejte k dinozavrom, res- s svojo "toleranco".



Bom še eno bleknilauser posted image . Tudi ti se s tem svojim postom nisi ravno izkazala kot strpna kristjanka, ali velja samo, da moram biti jaz strpna do vas. Pa da te popravim (in dodatno razuser posted image ), država smo ljudje, Cerkev z veliko začetnico pa je institucija.

In temo sem odprla z namenom debatirat o spolnosti kristjanov -laikov, poročenih in samskih.. ne pa o celibatu.


Samski kristjani in spolnost ja ne gre skupaj?!


Tako, zdaj grem pa k dinozavromuser posted image user posted image user posted image .

(odgovor članu komarka)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: teologija telesa
6.12.2008 22:27:43   
tweed
user posted image  Kako to, da se spet nisva razumela.
Začelo se je takole.
IZVIRNO SPOROČILO: komarka

Živjo!

Meni je bilo zelo zanimivo odkritje:
http://www.sexation.info/sl/hm-zanimivo/recenzija-knjige-teologija-telesa-za-zacetnike/

Mislim, da kliče po komentarjih.

Najprej sem govoril o celibatu in seksu duhovnikov (spada pod forum spolnost, ne).
Nato sem govoril o kontracepciji (tudi spada).
Potem je ena Komarka omenila, da dajejo veliko denarja za revne otroke, pa sem povedal svoje mnenje glede tega.
Zakaj nakradli? Verniki so jim ga dali, podarili, prepisali... Nekaj so dobili od države... Nekaj so ga tudi nakradli (beri zgodovino pred letom 1.000)...

In nenazadnje: ničesar nisem rekel proti tej knjigi oziroma članku, izpostavil sem edino zame zanimivo stvar
Ni duhovnikom prepovedano seksati. Ne gre za prepovedi, ampak notranje odločitve, ki se čutijo pravilne in edino pravilne.
,
ker sem sam otrok duhovnika, ki ga ta nikoli ni hotel priznati...

_____________________________

Vsak dogodek je pozitiven iz določene perspektive.
Neli se je to poletje naučila plavat brez rokavčkov...
Rea pa se potopi pod vodo in vstane z nasmeškom...

(odgovor članu komarka)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: teologija telesa
7.12.2008 20:11:44   
komarka
Tweed, res se nisem dovolj natančno izrazila in se na tem mestu opravičujem - razkurila me je objava evi28,tako da vse napisano v tistem mojem postu leti nanjo oz njen post.

Tvoje izjave/objave so mu kul, čeprav sva si različna v mišljenju in zal tudo izkušnjah-hočem reč da mi je zal,za te je ravno duhovnik tako prizadel.

Evi28
, a toleranca pomeni, da ne smeš bit uzaljen in tega izrazit?

Če mal pokomentiram tvoje izjave: "Cerkev obdtaja ze 2000 let" -dvomim, da je sporna ze od samega zacetka, saj je trajalo -če se ne motim- 300 let, da so kristjane nehali preganjat in so lahko postali institucija.

"se strogo drzi svojih dogem" Dogme ali verske resnice so nastajale tekom let, zadnja je bila razglašena v 17. stoletju. in so pogosto odziv na dogajanje v svetu oziroma razmišljanja, vprašanja vernikov. naprimer dolgo so bile razprave o kristusovem telesu(ali je res zivel) in bozanstvu (ali je bil res hkrati tudi Božji sin). Učenci ki so ziveli v kristusovem času ali malo za tem, s tem vprašanjem niso imeli tezav. Tako je bila čez čas (govorim na pamet okrog 5.stoletja-lahko sem pa tud falila) razglašena verska resnica o kristusovi dvojni naravi-hkrat pravi Bog in pravi človek.

Tako da dogmo lahko še kakšno dobimo, kaj veš?

Nauk se pa gotovo ne bo spremenil, ker se ohranja in raziskuje to, kar nam je bilo razodeto po Jezusu in njegovih učencih(to pa temelji tudi an učenju prerokov).

Kdo je Cerkev? Cerkev z malo začetnico je svetišče, stavba, z veliko pa živo občestvo(skupnost) vseh vernih, med njimi tudi duhovnikov, škofov... Če kod to razume drugače, se žal moti.
Oz. če popvem drugače: a država smo sludje? js sem pa zmeri misnla da je to sam teritorij(drzavne meje) in pa tistih neki politikov, ki se grejo oblast.user posted image

"samski kristjani in spolnost ja ne gre skupaj?!"
a to je cist primitivna izjava, ki leti na predzakonsko vzdrznost al se za njo skriva se kaj, česar jaz ne vidim?

(odgovor članu tweed)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: teologija telesa
7.12.2008 20:22:11   
komarka
No, pa začnimo od začetka. Bom navedla nekj citatov iz članka, ki so mene pritegnili.
Telo odseva božjo podobo in je kot tako zakrament, naredi vidno, kar ne more postati vidno, telo je odsev božje lepote. In telo ima svoj potrebe, med njimi tudi seksualne.

Vzrok za to(zavračanje kontarcepcije) je v tem, da na spolni odnos gledajo kot na darovanje, podarjanje človeka drugemu človeka. Kot najvišje dejanje ljubezni. [...]Ljubezen ima 4 bistvene komponente – svobodo, popolnost, zvestobo in rodovitnost! To so 4 ključne značilnosti krščanske ljubezni, katerih zgled je figura Jezusa in Nazareta

Če si poželimo njegovo telo, ga degradiramo na objekt in s tem zmanjšamo svoje in njegovo dostojanstvo.

Kontracepcija omogoča, da ljudje uživajo v spolnosti brez ljubezni. Mogoče namen kontracepcije ni takšen, ampak vpliv na človeško spolnost je žal takšen. To se lepo vidi na naših otrocih. Večino staršev ne zanima, s kom in zakaj seksa njihov otrok, samo da ne zanosi.Otrok ne učimo odgovorne spolnosti, ampak jih zavarujemo pred posledicami neodgovorne spolnosti in jih uvajajo v svet, kjer je spolnost le zabava. Takoj, ko uporabimo katerokoli kontracepcijo, iz telesa drugega naredimo poligon lastnega užitka, kar je v ljubezni in zakonu nedopustno za kristjana. Spolnost je telesni izraz ljubezni in njen bistven del je rodovitnost, postati eno telo, zato da obrodimo sad in užijemo ljubezen v njeni polnosti.

Kristjani zaradi napačnega razumevanja spolnosti pogosto te ne poznajo in do svojega telesa gojijo negativen odnos, kar bi bilo nemogoče, če bi svoje telo videli kot božjo podobo in vrhunec stvarstva.

(odgovor članu komarka)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: teologija telesa
7.12.2008 21:08:42   
evi28

IZVIRNO SPOROČILO: komarka



Evi28
, a toleranca pomeni, da ne smeš bit uzaljen in tega izrazit?

Zakaj si užaljena, saj nisem napisala nič, kar bi letelo nate osebno. Toleranca (strpnost) je sposobnost mirnega sožitja z osebami ali skupnostmi, ki živijo po verskih, etičnih in političnih pravilih, ki so različna ali celo nasprotna od naših.
Koliko si ti tolerantna do tistih, ki drugače mislijo o dotični temi, se je že pokazalo (oz. prebralo). Če bi kdo lahko bil užaljen, je tisti, na katerega je letel stavek:
Pejte k dinozavrom, res- s svojo "toleranco".
mislim, da je to letelo name, ali se motim?

Ti lahko znaš celo Sveto pismo na pamet, vendar s tem ne narediš vtisa na nikogar, če se potem obnašaš v nasprotju z nauki svoje vere.

Jaz sem tukaj razbrala kar nekaj jeze, sploh name, kot pa veš, je jeza četrti smrtni greh. Pa tega ne vem iz filma z Brad Pittom v glavni vlogi, ampak sem tudi jaz hodila k verouku in v cerkev.user posted image

Če mal pokomentiram tvoje izjave: "Cerkev obdtaja ze 2000 let" -dvomim, da je sporna ze od samega zacetka, saj je trajalo -če se ne motim- 300 let, da so kristjane nehali preganjat in so lahko postali institucija.

Dobro, potem je pa sporna (to besedo si uporabila ti, da ne bo pomote ) samo 1700 let....

"samski kristjani in spolnost ja ne gre skupaj?!" a to je cist primitivna izjava, ki leti na predzakonsko vzdrznost al se za njo skriva se kaj, česar jaz ne vidim?



In spet ena tvoja izjava, ki kaže tvojo nestrpnost do drugih in kjer celo dvomiš v mojo inteligenco.
Kaj od tega kar sem napisala o samskih kristjanih in spolnosti pa ne drži in kaj bi se pa po tvojem mnenju lahko skrivalo?


Ja ta tvoj copy paste članek tu spodaj se zelo lepo bere, verjemi da dosti lepše, kot posti, ki si jih sama napisala.



Čakam na tvoj, brez dvoma prijazen in toleranten odgovor, do takrat pa grem malo k dinozavrom pokukatuser posted image .



(odgovor članu komarka)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: teologija telesa
7.12.2008 23:28:17   
Freycha
komarka, če ljudem ne pustiš razmišljati s svojo glavo (thja, saj to je za Cerkev značilno), potem prosim drugič vsaj usmeri nas ovce, v katero smer se tebi kliče po komentarjih.

Ker na forumu vedno lahko doživiš tebi pozitiven ali negativen odziv. Na to žal ti nimaš vpliva in če na to nisi pripravljena (kar več kot očitno nisi), potem raje ne objavljaj takih tem.

Sploh tem, ki se meni zdijo zelo provokativne, saj je ravno iz strani cerkve in duhovnikov največ hinavščine, ko pride do teme spolnost/seks/ljubezen.....

(odgovor članu komarka)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: teologija telesa
7.12.2008 23:59:21   
nejcko
IZVIRNO SPOROČILO: tweed

Mislim, da bi se tudi v RKC spremenilo mišljenje, če bi prišlo do nenadnega porasta števila rojstev (npr. za 200%), pri tem bi pa ugotovili, da se to dogaja najrevnejšim članom družbe, ki za otroke sploh ne morejo poskrbet (z materialnega vidika). Ker tudi duhovniku, pa čeprav vidi smisel bivanja na zemlji samo kot pripravo na kasnejše življenje v nebesih, se milo stori, ko vidi pet otrok z raztrganimi oblačili, ko prosijo mimoidoče za denar ali kruh...
Zdaj tega sicer skoraj ni več, verjetno pa zato, ker so zelo redke družine z več kot 5 otroki... Brez kontracepcije pa... hmmm


Japajade ... hahaha; no, v bistvu je vse skupaj naravnost za zjokat.

RKC ni spremenila svojega mišljenja glede kontracepcije, pa vsak dan v številnih afriških državah njihovi misijonarji videvajo otroke, obolele z aidsom, okužene s hiv, mlade, s hiv okužene nosečnice, matere in očete, ki umirajo za aidsom in za seboj puščajo takisto bolne otroke, prepuščena na milost in nemilost.

Vsak dan v Mehiki in Braziliji videvajo na tisoče brezdomih otrok, ki prosjačijo, kradejo, se prostituirajo za preživetje, potem ko so jih zavrgle njihove mladoletne matere, ali matere, ki so pač po nesreči zanosile, ali iz kakšnih drugih razlogov otroka niso mogle obdržati.
In pri tem ne pozabimo, da ima katoliška vera največjo moč prav v teh dveh državah.
Pa da ne pozabimo na številne "sestre magdalenke", ki so še slaba tri desetletja nazaj skrivaj rojevale v samostanih po Irski.

Ah, ja ... RKC očitno še do sedaj nobene trpeče otroške oči niso ganile dovolj, da bi vsaj dopustile določene vrste kontracepcije, kaj šele, da bi jo (razen utopične vzdržnosti) celo priporočale.



(odgovor članu tweed)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: teologija telesa
8.12.2008 0:10:57   
tweed
No, moram rečt, da sem govoril predvsem o RKC v Sloveniji... In mislim, da v naštetih državah nimajo ravno urejenih KT na recept ali kondomov na vsakem vogalu. Stopnja izobrazbe in ozaveščenosti pri navedenih ljudeh je tudi na "zelo visokem nivoju"...
Kar se pa tvojih izjav tiče pa tega nikakor ne moreš trditi tako poenostavljeno. V vseh teh državah so organizirane pomoči v različnih oblikah. Ponekod jih oblasti ne dovoljujejo, drugje pa je mera pomoči tako majhna, da se sploh ne vidi, da je...

_____________________________

Vsak dogodek je pozitiven iz določene perspektive.
Neli se je to poletje naučila plavat brez rokavčkov...
Rea pa se potopi pod vodo in vstane z nasmeškom...

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: teologija telesa
8.12.2008 12:42:35   
komarka
Evi 28, opravičilo z moje strani za izjave, ki so bile žaljive ali kakorkoli sporne.

Bom od slej več "puslušala" in manj komentirala. In se od drugih učila strpnega pogovarjanja.


(odgovor članu tweed)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: teologija telesa
8.12.2008 13:40:04   
komarka
No, zdej sem še enkrat prebrala...Res je neumno, da osebno jemljem izjave, ki se tičejo Cerkve nasplošno.
Moji poskusi razlaganja so bili pa napačno razumljeni mogoče tud napačno izraženi...

Čakam kaj zanimivega boste še napisali.







(odgovor članu komarka)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: teologija telesa
8.12.2008 17:05:51   
ronja
Ene pa res zanima sam kok ma cerkev denarja in če duhovniki seksajo.

Mene ne moti nič drugega kot dvojna morala: ne moreš pridigat o skromnosti, pa hkrati lepo vzet celega blejskega otoka, no! Ne moreš pridgat o vzdržnosti, pa hkrati seksat okoli! Saj ne rečem, da jaz ne delam napak - enih se zavedam, za druge še vem ne - ampak vsaj ne težim drugim, če zamujajo, recimo, ker to sama počnem.

Naravna metoda temelji najprej na poznavanju svojega in partnerjevega telesa, na spoštovanju drug drugega in skupni odločitvi za ali proti nosečnosti.

Hm, nočem bit zlobna, amapk naravna metoda - vzdržnost nekak ne podpira najbolj raziskovanja svojega in partnerjevega telesa, ker le-to vodi v spolnost oz. to je spolnost...

Pa povem ti, da smo različno plodni - ja, eni se grejo komot naravno metodo in v tistih 2-3 dneh na sredi, ko naj bi bila ovulacija ne seksajo, ampak ti garantiram, da to pri nekaterih enostavno ne gre- v naši družini smo vse ženske zanosile vsakič takoj, ko je bilo možno! Jaz recimo prvič 2 dni pred m. (prej sva mela kondome, tak da je ziher, da ne prej)... Pač enim se takoj prime, kar je sicer "božji blagoslov" in sva oba srečna, da je tako, amapk ti povem, da če teh 9 let ne bi res redno uporabljala kondomov, bi mela že lep kup frockov (zdaj jih 2 leti ne uporabljava, pa mava že 1 in 3/4)... Tak da - naravna metoda je super za pare, ki ne seksajo veliko ali pa niso fejst plodni in bi otroka obdržali, če ib se zgodil, za mlade, zelo plodne in take, ki res še ne bi imeli otrok, pa ni ravno najbolj priporočljiva...
To pišem zato, da ne bo kaka mlada punca ali fant tega bral in si rekel, no, saj če jim tako lepo rata, pa dajva še midva tako, itak bova mela otroke, ko se bova zato odločila... In potem bo čez par mesecev v škripcih in stiski, kaj zdaj s tem otrokom, ki je kar prišel, čeprav se še nista glih odločila (ker to se dogaja, res!)...

kar se mene tiče, naj kristjani lepo živijo po Kristusovih načelih, jaz lahko živim po Marxovih, pa mislim, da bomo zelo podobno živeli (edino seksala bom jaz lahko več tudi neporočenauser posted image ). Veliko stvari mi pri cervenih naukih ni všeč in zato se pač nisem našla v tej instituciji (itak nisem največji fen institucij...)

Kar se tiče tvojih citatov iz člankov so nekateri čisto lepi. Sama sem se pač odločila dat svoje telo lubiju še predno sva se odločila tudi za otroke. Ljubezen in otroci so malo povezani, niso pa čisto neizbežno (hvalabogu in na žalost, odvisno od primera - če bi bilo to čisto povezano, potem bi otroci ne mogli nastat med posilstvom, pa vemo, da temu žal ni tako...) Kontracepcija omogoča, da ljudje uživajo v spolnosti brez otrok, ne pa brez ljubezni, to ni isto! Jaz sem lubija imela zelo rada tudi pred 9imi leti, ampak takrat se pač še nisva odločila za otroke iz več razlogov, ne pa zaradi pomanjkanja ljubezni...

zase in za svoje starše lahko rečem, da jih je vedno zanimalo, s kom sem in mene bo seveda tudi. Jasno, da so bili zadovoljni, da smo zaščiteni, saj si pač tako mlad še ne želiš imet otrok, ampak to ne pomeni, da pa je to seks za zabavo in brez čustev. Pa tudi če bi bil, se mi to ne zdi nič narobe. sama sicer nisem spala z nobenim, ki ga nisem imela res rada in tisti, ki so bili z mano tudi ne, vsaj kolikor vem, pa smo vsi ateisti, razen prvega fanta... tak da ljubezen ni tako neobhodno povezana z verouser posted image .

(odgovor članu komarka)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: teologija telesa
10.12.2008 0:05:01   
komarka

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Hm, nočem bit zlobna, amapk naravna metoda - vzdržnost nekak ne podpira najbolj raziskovanja svojega in partnerjevega telesa, ker le-to vodi v spolnost oz. to je spolnost...


naravna metoda je v tem, da si vzdržen ob dnevih ko je mozna zanositev (recimo en teden od treh) in takrat ko ne zeliš zanosit, ni prepovedano počet česar koli drugega razen penetracije. celo spodbujalo naj bi k različnim načinom izkazovanja neznosti. oralni in vsi ostali so cist v igri.

ok, kok je pa to pr kateri zenski izvedljivo, pa ne bom trdila, ker mora vsaka probat in js ne moram trdit za nikogar. po raziskavah, ki so jih delal v nemčiji(pa ne iz vesrkih razlogov) je menda malo zesnk, ki ne morejo te metode uprabljat zarad "neprimernega" ciklusa. zato je pa tud ta metoda tok zakomplicirana, ker hoče izkljičit oz vkljicit vse mozne vidike. pol jo pa par "oblikuje" glede na svoj cikel, lajf...in verjamem da je razlika v plodnosti. sam to par di perd menstro je lahko tud fora, da v prejšnjem ciklu, ni blo ovulacije(jajčece se ni sprostilo) in se potem lahko seveda kadar koli v naslednjem ciklu. to bi vidla, če bi merla temperaturo npr.
sam se to da se zanesljivost te emtode največkrat zalomi v tem, k pari niso dosledni "pa sej najbrz nje bo"user posted image

in kot si na eni drugi temi napisla, da je prednost kodnoma pred tabletami v tem, da se oba odočata in zavestni nehata uporabljat zaščito-skupna odločitev, je pr tej metodi še tok bolj. ženske tud dozivijo kok jih mozje spoštujejo v tem kar so...

drugače pa vzdrznost pred zakonom.ne vem kako si to predstavljate, lahko povem svojo izkušnjo(verzijo, ki pa mogoče ni pravovernauser posted image )
js mislim da vsekakor to ne pomeni nič spolnosti oz neznosti. idva sva 100 kenslala penetracijo, peting in oralce pa zmerno-kakor je naneslo in kakor se nama je takrat zdelo prav. ne vem od kje sicer bi paru ratal met tak usklajen spolni odnos, kt se ga oemja v članku(knjigi).Poljubi in dotiki drugje po telesu pa neomejeno! Vam povem raj za zensko. tok dolge predigre se nisva spelala odkar sva poročena-vcasih so ble celonočneuser posted image

je pa to pomenil velik pogovarjanja, razčiščavanja...8zdeju po moram it k se je dete zbudlo)


(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: teologija telesa
10.12.2008 0:48:20   
komarka
da nadaljujem...

poanta vzržnosti pravzaprav ni najbolj v tem kolikokrat "grešiš"(ker da smo gersni je realnost s sexom al pa brez), ampak da se učis postavljat meje. ja, kristjani smo zlo omejeni.user posted image

za kristjana sex paše v resno zvezo, kjer par lahko eventuelno če do tega pride(tud če si načeloma še ne želi) sprejme otroka. ker abortusi nam pa res niso všeč.življenje smatramo za podarjeno, ne pa sam igra celic. pa tud neko mero varnosti to predstavlja(ne pa 100%). par naj bi delal tud na spoznavanju drug drguegega na drugih področjih, res preveru če je za skupi, kako bosta gradila odnos, se učita komunikacje-skratka probata čimveč vložit v pripravo. pa šola za zvestobo-ai kako lahko prezivim neko obdobje brez seksa in ne varam, ostajam zvest? kar ej danes očitno ful problem.

al pa tud katero drugo situacijo ki je lahko problematična-finančna stiska enga od partenrjev, kaki nerešni problemi iz familjije, bolezen..kaj vsem...vse kar te lahko dobi nepripravljenega.

pa še ena poanta je . čist pogled na svet, na ljudi. o tem je tud govora v knjigi "teologija telase"-uporabit nekoga za svoj uzitek je ponižat človeka na predmet. tu ni več osebnega dostojanstva. ne pravim d ače nekdo uziva nujno ponizuje drugega, ampak če ga zanima samo uzitek.
ampak to tud sami veste, da če se partenr ne potrud za vas, to ni to.

Drugač pa, ja js tud vidim napake (mogoče od znotraj drugače kot od zunaj), me motjo zadeve...sam se čutim soodgovorno in zato ne morem kritizirat ne da bi razlagala, včasih celo opravičevala.

in vam povem v zadnjih časih(desetletju) se zlo premika v Cerkvi, zacenja se več govort o spolnosti, duhovniki-tisti ki so za to dojemljivi in se izobrazujejo in imajo stika z veliko pari, predvsem maldimi- so ful bolj osveščeni. in ni problem sam kontracepcija ja al ne. seks prej ja al ne. nabral se je velik navlake in marsikater kristjan ki hoče iskreno vedet kaj je dobro, ne dobi informacij. in tu se zlo spreminja. tud mi k prpravljamo vikende za malde probamo čimvečkat vklopit temo moški-žesnke... in ponovno moram povdarit - Cerkev uči-človek izbira-Bog pa najbolj ve kaj je prav in bo razsodu!

kristjani se šele učimo govorit o seksu, o telesu.... in to da je sex povsod na tapeti še ne pomeni da je na razpolago veliko kvalitetnih informacij. veliko je še vedno nategancije-in to najbrz tud nevrenim ni vsec.

sem pa upala, da se bo oglasu tud kak kristjan da mal pove kako je s tem.(pa ne zato, da me podpre in bova skup drzala). ker naj bi blo na RR kr neki vernih. mogoce so pa bolj spodobni kt jst pa ne hodjo na podforum spolnostuser posted image

no, ker js verjamem da me je Bog naredu in da klitoris in temu podobno ni po pomoti na mojem telesu. in če bi hotu da pr vsakem seksu zanosim, bi lohk tud tako naredu-kt izliv pr moškem. mala malca zanj. Sam sem prepričana da je blj prebrisan kot ot.

(odgovor članu komarka)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?